Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbil jeden návštěvník)

ALOE VERA

0.0
ALOE VERA

Postup

Podíváme-li se na svět rostlin ze zdravotního hlediska, najdeme zde řadu velmi užitečných pomocníků pro naše zdraví. Mezi takové patří i Aloe vera, která léčí tělo i duši a používá se i v kosmetickém průmyslu
Využívání léčebných schopností rostlin, fytoterapie, je jedním z nejstarších způsobů léčby na světě. Mezi země, kde se tato medicína tradičně využívala, patří třeba Čína, Indie, Egypt nebo Orient. Postupem času se fytoterapie stávala více či méně oblíbenou, v současné době je opět na vzestupu. A mezi rostlinami využívanými nejen k léčebným účelům kraluje Aloe vera.

Aloe vera pochází z jižní Afriky a patří mezi kaktusy dorůstající do výšky zhruba 60 až 100 cm, které milují tropické teploty. Rostlině se dobře daří i v našich podmínkách, je ale potřeba dopřát jí dostatek pobytu na přímém slunci.

Ukrytá léčivá moc
Na první pohled vypadá aloe jako docela obyčejná, pro někoho možná i nevzhledná a neužitečná rostlina. Toto zdání ale klame, neboť uvnitř se ukrývá průhledná gelovitá tekutina, která má pro lidský organismus velmi pozitivní účinky. Není se ani čemu divit, vždyť obsahuje více než sto šedesát látek, přes aminokyseliny, sacharidy, různé kyseliny, minerály, vitamíny, enzymy a mnoho dalších.

Z hlediska léčebného má tedy velmi široké využití. Z mnoha možných schopností má také detoxikační, anestetické, protizánětlivé nebo regenerační účinky.


Aloe vera našla využití i v kosmetickém odvětví.

FOTO: fotobanka Profimedia

Při čem pomáhá
Využití Aloe vera je bohaté, a to při mnoha obtížích, které trápí řadu lidí. Všeobecně se dá používat při posilování imunity, konkrétně pak například při poruchách trávení, při chronické zácpě, bolesti kloubů nebo třeba při žaludečních vředech. Využít se dá také ale při léčbě akné, lupénky nebo různých ekzémů. Podle mnohých zkušeností pomáhá také při celkové únavě, migrénách nebo vysokém krevním tlaku.

Snižuje také hladinu cukru v krvi, podporuje činnost jater a snižuje hladinu cholesterolu. A aby toho nebylo málo, pomáhá prý i při nepříjemné kocovině.

Léky i kosmetika
Doplňků stravy s Aloe vera je celá řada. Záleží pouze na výběru. Můžeme si vybrat mezi různými šťávami, džusy či tabletami na posilování imunity.

V kosmetice pak máme na výběr z řady krémů pro různá použití (hydratační, regenerační, čistící aj.), při popáleninách můžeme používat hojivé gely.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Jeptiška 19. 12. 2011, 10:44
Jak používat aloe rostlinu doma - mimo potírání jizev a ranek ? umí někdo čí má osobní zkušenost s jiným použitím , prosím ??????
Metapt 20. 12. 2011, 19:36
@Jeptiška Já ji požívám na zabránění zánětu v uších. Jakmile si dítě začalo stěžovat na ouško, smíchala jsem pár kapek 1:1 s olejem (protože aloe malinko vysušuje) a kápla do ouška. U nás a u synovce to zabralo vždy. Vyčetla jsem to někde po našem prvním píchání ouška. Už nikdy žádné mé dítě nemuselo na tento zákrok. Aloe se dá také naložit do Francovky (nejlépe Lesany), přidat nadrcené 2 platíčka acylpyrinu a používat na mazání bolestivých míst, kloubů.
Metapt 20. 12. 2011, 19:39
@Metapt A samozřejmě, nejdůležitější a nejužívanější aplikace v domácnosti - na popáleniny. Okamžitě po zchlazení zakapat aloe. V tom nemá konkurenci.
LenHav 17. 12. 2011, 19:24
Já můžu čistou šťávu z aloe vera taky vřele doporučit (Y) kdysi nám tchán sehnal čistou 100 % štávu (stráášně drahou, mimochodem), používala jsem jí po císařském řezu na jizvu chlazenou formou obkladů a řeknu vám, nic lepšího není (Y) aloe ránu krásně zchladila a zklidnila a jizva se úžasně rychle a krásně hojila (Y) taky je vynikající na žaludeční a střevní problémy, ikdyž její pití je alespoň zpočátku pro silné nátury 8-| ale dá se na to zvyknout :-$ kdo trpí např. na vředy apod., DOPORUČUJI |:o) také je vynikající pro zastavení krvácení řezných ran a že v kuchyni se bez nich člověk občas neobejde, že ,-) krásně stahuje cévy a urychluje zajizvení (Y) synovi na ekzém bohužel moc nepomohla, ale asi bude tou pověstnou výjimkou, co potvrzuje pravidlo :-)
Limarurb 17. 12. 2011, 11:27
Aloe je užasné!!! (Y) (Y) (Y) (Y)Mít doma i jen malou rostlinku a lístky (po rozříznutí )vydají gel,kterým potírám drobné ranky ,říznutí a pod. (noc) (chripka)!!!Nádherně ochladí a léčí silou blesku!!! (clamp) (clamp) (hello) (hello)
RadaCh 13. 2. 2012, 10:54
@Limarurb Na povrchové rány a drobné ranky.. je dobrá..... ale nejde bohužel užívat vnitřně..naštěstí jsou čistě přírodní a certifikované a testované. gely...

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie