Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 42 návštěvníků)

Prací

0.0
Prací

Postup

Našla jsem na netu, alternativní prací gel, za pár kaček, bezvadný pro atopiky, pro miminka.................šetří životní prostředí.

Potřebujete : 10l kyblík, prací mýdlo ( já používám Lanzu ), sodu a vodu.

Když jsem si dělala sliz podruhý, tak jsem použila 2 jádrové mýdla koupená v Tescu a asi 1/3 sáčku sody. Prádlo je vyprané lépe a když vytahuji z pračky, tak mýdlo není cítit vůbec.

Mýdlo nastrouhat do kyblíku a zalít vroucí vodou ( 2-3 litry ). Míchat než se rozpustí. Pomohla jsem si ponorným mixérem ;o)

Přisypeme 1/4 kg sody a zase mícháme do rozpuštění. Dost to zhoustne.
Potom dolít vroucí vodou, až je kyblík plný.

Nechá se vychladnout a může se používat.
Já jsem na 1. pračku dala 1 odměrku (asi 250ml) a to bylo málo, na další jsem dala odměrky 2 a vypralo to bezvadně. Snad, když se dá víc sody, může se dávat míň.

Voní po mýdle, které použijete ( jak to uschne, Lanzu vůbec necítím, jen to čisté prádlo) nebo po aviváži. Pokud dáváte místo aviváže ocet, prádlo je krásně měkoučké a voní prostě čistotou.....

Je dobré používat ocet............na usazeniny a samozřejmě nahradí aviváž. Já dávám ocet přímo k prádlu, asi deci. Octem prádlo nejde cítit vůbec. Pokud nechcete ocet dávat k prádlu nebo místo aviváže, tak třeba 1x týdně vyperte pračku naprázdno s octem nebo přípravkem na usazeniny.

Někdo sliz používá dohromady s práškem na praní, mě to přijde zbytečné, spíš si myslím, že je to dobré střídat, tak jako prášky a gely.

K bílému prádlu přidávám 2 prášky do pečiva, aby nezašedlo ( přímo do bubnu ).

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Marie.S 25. 7. 2009, 18:20
Já jsem si v Německu koupila na praní tekutý Bio Frosch, v testech jsem našla že má prací účinnost 79%, což je lepší něž spoustu " ne bio" pracích prášků... tady je test pracích prášků : http://ekolist.cz/zprava.shtml?x=1930037
Lucasíček 4. 6. 2009, 22:06
Dobrý večer, asi se budu blbě ptát ale zajímalo by mě to stím octem, slyším to prvně, to ho tam lijete i při praní v normálním prášku nebo gelu?
azalka 4. 6. 2009, 22:17
@Lucasíček (flower) dobrý večer, přesně tak, já ho tam liju téměř pokaždý ;-)
florka 4. 6. 2009, 20:31
já v tom prala látkové pleny když byla malá (child6)..jen ne v lanze, ale měla jsem mýdlové vločky.... prala jsem v tom i její oblečení-atopický ekzém a radila mi to i kožní jen jsem ještě dvakrát máchala a ocet místo aviváže :) teď peru v prášku a přidávám k prášku ocet a normáně aviváž z dedry protože krásně voní (flower) (flower)
azalka 4. 6. 2009, 22:16
@florka (flower) starší dcera je taky atopik a taktéž jsme za 16 let jejího života posbírali různé rady..........já si z toho vzala, že čím je to víc přírodní, tím lépe, různé uměle vytvořené bělidla a aviváže kůži dráždí........ale když je prádlo tvrdé, tak to dráždí také...............chce to zkoušet, co vadí ze všeho nejméně.............ale čím jsou ti naši miláčci starší, tím je to horší +o(.............naplácá na sebe voňavky a jí co nemá (zajic)..........no nebyli jsme jinačí no *-)..................a tu ddru asi budu muset vyzkoušet :-)
Jarmuschka 3. 6. 2009, 21:14
Jo, a těch deset litrů dělám už rovnou aspoň ze dvou mýdel. A některé maminky přišly na zlepšovák - nastrouhané mýdlo s vodou rozmixují tyčovým mixérem. (H)
azalka 4. 6. 2009, 14:29
@Jarmuschka (flower) (F) Přesně to jsem udělala taky ;-)..........nebavilo mě u toho stát a míchat :-$
Jarmuschka 3. 6. 2009, 21:12
Používám už skoro tři roky. Místo aviváže přidávám trošku octa. Na bílé prádlo přidávám ještě univerzální sůl na skvrny. A přímo na skvrnu dávám žlučové mýdlo. No, poslední dobou střídám s pracími prostředky z DEDRA. (flower) (flower) (flower)
azalka 4. 6. 2009, 14:30
@Jarmuschka No já právě vždycky na skvrny používala Lanzu a dostala jsem dolů téměř vše (Y)
1maru 3. 6. 2009, 16:21
sliz používá na praní moje sestra už aspoň dva roky. Podle mě je to dobré, co se týká ekologie, šetrnosti, pro alergiky a na barevné prádlo. Ale bílé se mi po tom zdá po delší době zaprané (promiň Kátěnko (kocka)) Jistě záleží i na pračce (sestřina je výborná) a dalších okolnostech. (F)
dasullka 3. 6. 2009, 13:43
Moje sestřenice si takym zpusobem odrovnala pračku. (N) (N) (N)
azalka 3. 6. 2009, 16:15
@dasullka No uvidíme, mě se zanáší i prášek nebo gel, nejvím mi zasejří pračku aviváž, a pak samozřejmě šutr...........proto jsem zvyklá to občas prohnat octem..........no všechno chce svý, i ta pračka :-) (F)
zdenkat 3. 6. 2009, 13:29
Zapoměla jste na jednu věc a to že místo aviváže se dává ocet,který pračku rovnou vyčistí!Jinak můžete pračku brzo vyměnit za novou,je potřeba každý měsíc(minimálně)pračku vyčistit,já tam navalím flašku octa a pustím nejdelší program na 90stůpnˇů... (Y) (Y) (Y)
Brambrlka 3. 6. 2009, 13:53
@zdenkat A nejde ta pračka cítit po octu. Lijete to tam jak se dává prášek? (se hloupě ptám, ale slyším to poprvé) (F)
zdenkat 3. 6. 2009, 20:08
@Brambrlka nenene pračka nesmrdí a prádlo také ne!!! (Y)není to špatné ,ale jak už tady někdo psal také tpo ráda střídám,nevydržím u jednoho prášku ,mám doma i ty ořechy na praní..... ;-)zkusit se má všechno ne? :-$ Ten sliz je pro mě nejlepší na takové prádlo jako je tepláky a věci na ven,montérky......pěkné drahé věci b ych v tom asi neprala (C)
azalka 3. 6. 2009, 16:12
@Brambrlka Po octu nic cítit nejde, já liju ocet k prádlu a do nádržky na aviváž si dávám aviváž................někdo dává místo aviváže (F)
azalka 3. 6. 2009, 13:32
@zdenkat (flower) Nezapoměla, ještě vkládám ;-) :-)
zdenkat 3. 6. 2009, 13:52
@azalka Lapardón už jsem si všimla ;-) já to totiž znám už dost dlouho a nějakou dobu jsem to i používala,ale ustoupila jsem od toho,opravdu to dost zanáší pračku....ale o prázdninách zase udělám vyjimku to bude hoóóódně špinavých hader ...používám to jen na ty věci na ven na takové horší :-p (F) (C) (hello) (flower)
azalka 3. 6. 2009, 16:11
@zdenkat +o( a tak já počítám, že to prostřídám s prášky a gely.........nějak neumím používat pořád to samý :-$..............jinak ocet dávám stejně na šutr, tak uvidíme...............zatím jsem s tím prala 3 pračky, jsem ve fázi zkoušení :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie