Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 23 návštěvníků)

Mravenci, rybenky

0.0
Mravenci, rybenky

Postup

Mravenci? Rybenky? Zbavte se jich levně!
V každé domácnosti se občas objeví nějaký ten nevítaný hmyzí host. Poradíme vám, jak s nimi jednoduše, a navíc i ekologicky skoncovat.
09. 10. 2012 Monika Rajtrová
Škůdci v rostlinách
I květiny vám v bytě mohou vadnout kvůli tomu, že je napadli škůdci. Proti nim zabírají chemické prostředky i postřiky na přírodní bázi, více se dočtete zde.

Líbí se Vám Proženy.cz?
Hlasujte pro nás v anketě
Na řadu domácích škůdců existují nejrůznější chemické spreje a „traviče", ale ne vždy jsou v bytě použitelné. Není divu, že tam, kde jsou malé děti nebo se skladují potraviny, se vám do žádné chemie nechce. V těchto případech můžete škůdce likvidovat mnohem šetrněji. Vystačíte si s tím, co máte běžně v kuchyni. V zásadě ale platí, že pokud nějakou havěť objevíte, začněte ji likvidovat ihned, jinak se vám v bytě rozmnoží.
Mravenci
Když vám do bytu vlezou mravenci, není lehké se jich zbavit. Většinou na ně nezabírají žádné chemické postřiky nebo prášky, a když ano, tak jen dočasně, po chvíli se objeví znovu. „Mravenci se shlukují ve skupinkách podél oken, dveří, pod fasádou a postupně se snaží migrovat až do domu. Tam se vyskytují poblíž topení, stoupaček a parapetů, dokonce se dovnitř dostávají i digestoří“, říká Hanuš Wágner z Hygienické a technické správy objektů.
Foto: thinkstockMravenci: někteří milují cukr, jiní maso... a jsou jich tisíce!
Jak na ně?
• Věděli jste, že mravenci nesnášejí vůni hřebíčku, badyánu nebo skořice? Jestliže koření nasypete na jejich oblíbená místa, odtáhnou pryč a zpátky se už nevrátí. Vám přitom v bytě zůstane krásná vánoční vůně.
• Stejné účinky má i pepř, sůl nebo pálivá paprika nasypaná do mravenčích cestiček.
• Na škodu nebude ani to, když budete po dobu mravenčího trápení celý byt vytírat octovou vodou.
• A ještě jedna protimravenčí rada: jestliže vás navštěvují mravenci, dávejte si pozor na rozsypaný cukr nebo drobečky na podlaze, po tom jsou totiž mravenci přímo posedlí.

Ulovte si dnešní slevu
-61%
2 luxusní pašmíny pro ženy i muže. Vybírejte ze 120 barev!
za 385 Kč
Rybenky
Milují vlhkost, a tak je jejich útočištěm koupelna a záchod, a to i přes veškerou čistotu. Svým pohybem připomínají plovoucí rybičky a věřte, že jsou neskutečně rychlé.
Jak na ně?
Co rybenky opravdu nesnášejí, jsou určité vůně! Provoňte si koupelnu i záchod vanilkou, levandulí či citrusy. A máte po problému! Výborné jsou k tomu esenciální olejíčky, kdy stačí pár kapek na vatičku a v místnosti pak nechat vůni uvolňovat. Po pár dnech nebude po rybenkách ani stopy.
Moli
Ať už mouční nebo šatní, je úplně jedno, jaký druh molů se u vás doma uhnízdil, žádný z nich není důvodem k radosti. Nejprve o těch moučných. Přinesete si je většinou domů s nákupem. Proto se vyplatí už v obchodě všechno důkladně prohlédnout. Zdržují se hlavně v mouce, strouhance, krupici a všem sypkém, dále v čokoládě, rýži, objevit je můžete i v sušených plodech – v ořechách, ovoci nebo v houbách.
Foto: thinkstockMouku je lepší vždy prosít. Zbavíte se larev molů, a navíc z provzdušněné je i lepší těsto
Ještě něco?
Další zajímavé hmyzí tipy najdete v článku Zbavte se dotěrného hmyzu, ihned!

Jak je to s napadenými potravinami, nám vysvětlil RnDr. Jan Votýpka z přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. „V potravinách napadených moly najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii."
Zachovejte se tedy nekompromisně a při prvním náznaku jejich výskytu je vyhubte, jinak vezmou vaši spižírnu útokem.
Jak na ně?
• Nesnášejí vůni bobkového listu. Stačí pár kousků rozmístit do regálu nebo do skříněk, a máte od nich pokoj.
• Na ty šatní platí zase levandule, nejlepší je čerstvá. Svažte z ní kytičku a zavěste do skříně. Kdo tuto možnost nemá, vezme zavděk i sušenými kvítky.
Mouchy
Je jich všude plno, kladou vajíčka, kde je napadne, nepříjemně vám v noci bzučí v pokoji...ale víte, že je odpuzuje třeba obyčejná pažitka?
Jak na ně
• Stačí dát na okno květináč s pažitkou, a máte klid.
• Jindy můžete v bytě zapálit citrusové vonné olejíčky nebo svíčky s vůní citrusů. Po takovém aroma mouchy zrovna neprahnou.
• Další možnosti naleznete v článku 5 tipů, jak se doma zbavit much.
Octomilky
Vinné mušky neboli octomilky jsou maličké hnědočervené potvůrky, které přitahuje všechno, co je nakyslé nebo nahnilé, a tam snáší vajíčka. Pokud nezasáhnete včas, máte jich během pár dnů doma celou armádu.
Foto: thinkstockZkuste to chvíli vydržet bez chemie. Uvidíte, že to jde!
Jak na ně?
• Na kuchyňskou linku postavte misku s octem. Mušky se na něj nalákají a utopí se.
• Nesnášejí vůni hřebíčku, tak jim ho po bytě pěkně naservírujte.
• Osvědčená je i takováto past: do igelitového sáčku dejte kousek přezrálého banánu, pevně ho uzavřete a nadělejte do něj nůžkami z manikúry malé dírky. Octomilky do něj vletí, ale ven cestu nenajdou.
• Poletují-li vám mušky kolem květináče, pak do hlíny zapíchněte stroužek česneku. Za pár hodin už květinu obtěžovat nebudou.
Určitě to nejsou všechny rady, které na domácí škůdce platí. Máte-li vy nějaké své osvědčené, napište nám o nich do diskuse, budeme se těšit.
Monika Rajtrová
Hodnoťte článek kliknutím:
12345678910

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

HunchiBunchi 22. 1. 2013, 20:46
Některé tipy možná zabírají, ale.... na mravence nám z výše uvedeného nepomohlo nic, až ta chemie. :-S
P.A.V.L.A 13. 10. 2012, 19:20
(Y) (Y) (Y)
Sofika 12. 10. 2012, 22:41
super ďakujem (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Vojtula 12. 10. 2012, 0:44
Já mám docela problém s moučnými moly ... už jsem zlikvidovala co se dalo, ale jsou tu pořád, máte někdo nějaký zaručený tip, jak s nimi zatočit? (6) (6)
Klarka1809 25. 10. 2012, 20:31
@Vojtula Taky jsem bojovala, ale nakonec byly nejlepší obyčejné feromonové lapače z drogérie. Sice to chvilku trvalo, ale potvory jsou pryč (F)
Lenik760 22. 1. 2013, 20:11
@Klarka1809 moli prý nesnáší čerstvou tiskařskou barvu - tedy čerstvé noviny.
Janako 11. 10. 2012, 21:23
(Y)Nevíte prosím někdo,co platí na velké pavouky?Vždycky v srpnu začnou slídit po chatě :-@
kastina 11. 10. 2012, 21:25
@Janako smetáček a lopatka ,-) pavouci se nezabíjejí (smich)
Marci75 11. 10. 2012, 20:23
Kdyby jste to aspoň skopírovala pořádně a uvedla zdroj :^)
pájafen 11. 10. 2012, 19:01
S rybenkama bojuju 5 let. Dokonce kvůli nim nechávám žít pavouky, protože je loví. Včera jsem po bytě rozmístila tamponky s vanilkovým esenciálním olejem. Ráno jsem žádnou neviděla. Jsem zvědavá, jestli to fakt zabere.
jeremy 11. 10. 2012, 13:11
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Luka.d 11. 10. 2012, 1:03
Ano, to je pravda, článek nic moc. Napíšu ale mou zkušenost s rybenkami. Poté, co jsem uprostřed noci rozsvítila a v pokoji se to hemžilo rybenkami (hadi, pavouci, myši a kde co mi nevadí, ale rybenek se k smrti štítím!), běžela jsem do města pro levandulový esenciální olej, i když levanduli nesnáším, nakapala jsem na tampónek pár kapek a dala pod koberec. Připadala jsem si jako blázen, že věřím na blbiny, ale od té doby jsem tady neviděla ani jednu!!! SUPER a doporučuji. (A navíc vůni pod kobercem vůbec necítím.)
Lenik760 22. 1. 2013, 20:14
@Luka.d jednou mi na podlahu upadla voňavka a rozbila se. Sice jsem týden větrala, ale rybenky zmizely :-)
Marci75 11. 10. 2012, 20:24
@Luka.d když si najdete ten původní článek na Zena.cz, tak pod ním je řada komentářů, kde najdete i zkušenosti a kvalitnější rady od uživatelek (F)
dagram 11. 10. 2012, 20:06
@Luka.d díky tak to zkusím a dobrý nápad dát pod koberec ^o) (L)
Zrušený účet 10. 10. 2012, 18:07
Kdyby se hlasovalo v anketě - Kdo nejhloupěji okopíruje text článku - tak vyhrajete určitě VY :-D :-D
claarca 10. 10. 2012, 16:38
okopírovaný článek z prozeny.cz i s reklamami |:o) ,-)
Hvězdař 11. 10. 2012, 5:49
@claarca No a co?Lepší okopírovaný než žádný.Každý nemá čas číst "prozeny.cz"a kdejaké nesmysly ,ale na mimibazar se dívá spousta lidí a tak to mají,jak se říká,pohromadě.A ať si každý vybere,co potřebuje. (clamp) (clamp) (clamp)
Ovečka 10. 10. 2012, 16:35
*-) *-) *-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie