Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 23 návštěvníků)

Namaluj si obraz technikou Bob Ross

0.0
Namaluj si obraz technikou Bob Ross

Postup

Vlastnoručně namalovaný obraz jistě potěší. Technika malby je jednoduchá, zvládnou ji i větší děti.

Potřeby: Stojan,plátno,paleta,štětce,podkladová barva,olejové barvy,ubrousky,terpentýn a případně sada na čištění štětců.

Postup:Jednoduchá technika malby za pomocí velkých štětců, kterou zvládnou i větší děti. Touto technikou namaluje obraz i ten, který nikdy nedržel štětec v ruce. Vhodná pro začátečníky i pokročilé.

Začínáme bílou podkladovou olejovou barvou. Nanášíme ji dvoupalcovým štětcem a roztíráme přes celé plátno křížem krážem. Nepřidávejte příliš mnoho barvy, spíše se snažte natřít souměrnou slabou vrstvičku.
Barvy nebe při různých scenériích mají všechny nejrůznější palety barev a nepřeberné množství odstínů. Pro začátek se budeme soustředit na jednoduché nebe. Pro světlejší nebe používám Phtalo modrou.

Na očištěný dvoupalcový štětec naberu menší množství barvy (přidat mohu vždycky) a od horních rohů plátna začnu barvu velkými X natírat, tak že překlápím štětec z jedné strany na druhou. V první řadě mi jde o to, dostat barvu na plátno a tak se nestarám o to, že je to samá šmouha.

Jednoduchá klidná a mírně rozčeřená voda se dá namalovat takto: očištěným dvoupalcovým štětcem naberu Pruskou modrou na obě strany štětce a od spodních rohů plátna, vodorovnými tahy nanáším barvu. Je vhodné začínat tahy vždy ze strany plátna, více na štětec naplocho přitlačit a čím budu blíže ke středu, tak tlak na štětec povolovat.

Malování mraků je úžasná věc. Můžeme si malovat, jaké chceme a zkoušet spousty způsobů jak je vytvořit. Velmi jednoduše se dají malovat vějířkem. Na boky vějířku naberu titanovou bílou.Štětec držím tak, aby se dotýkal plátna jen růžkem, takže dřík štětce držím v úhlu asi 45 stupňů. Důležité pro mě je vytvořit čistou bílou linii na vršcích mraku. Pokud držím štětec dříkem doprava, opisuji kroužky doprava (tedy po směru hod. ručiček), a když ho držím dříkem doleva, opisuji kroužky směrem doleva. Přitlačím ho na plátno a začnu opisovat malé kroužky. Tím, že štětec někde přitlačím více, někde méně a že ho mírně vedu nahoru a pak dolů, vznikají nakadeřené vršky mraků. Čistá bílá se mi na štětci špiní o barvu podkladu, tak ho musím otáčet na druhý růžek a přibírat čistou bílou.Na dokonalejší plasticitu mraků používám široký rozháněcí štětec. Je to opravdu velmi dobrý pomocník, ale je třeba si dát pozor a mnoho na něj netlačit. Nejlepší je držet ho téměř naležato na plátně, netlačit a dělat delší tahy.

Obrysy hory si jednoduše vytvoříme špachtlí. Přilepím a šeškrábnu. Velká vrstva barvy je jen na škodu, takže ji je třeba seškrabávat.Tělo hory si vytvořím roztažením barvy, kterou jsem nanesl špachtlí. Použiji na to dvoupalcový štětec. Je důležité jej pořádně přitlačit k plátnu, tak aby se zarovnaly vršky chlupů do jedné linie a pomalým tažením štětce kontrolovat ostrou hranu hory. Lze to také provádět jednopalcovým štětcem, má menší plochu a je menší riziko, že s ním příliš přetáhnu hranu hory. Na štětec již nepřidávám další barvu a tělo hory probarvím tou, co mám nabranou z vrchních nánosů natahovaných špachtlí. A je třeba dodržet směr tahů štětce.

Ještě než začnete natahovat sníh, vyzkoušejte si správné držení špachtle. Správně byste ji měli držet za kovovou obroučku nebo kroužek mezi rukojetí a čepelí špachtle. A pozor nejlépe je, ji držet pouze dvěma prsty, ukazovákem a palcem. Každý další prst na rukojeti nebo čepeli špachtle je riziko velkého přítlaku špachtle k plátnu. Při natahování vrstvy barvy je totiž důležité, docílit pozvolného protrhávání natahované vrstvy a toho docílíte pouze, když budete špachtli držet co nejvolněji.

Dále vytvořím levou stranu hory, která je ve stínu a použiji na to namíchanou barvu stínů. Nabírám barvu stejně jako při natahování bílé, jen si hlídám směr tažení špachtle. Správně je to tak, že pravou stranu hory tahám od vršku a středu doprava a levou od vršku a středu doleva. Vystínuji vše co mi za vrškem nebo hřebenem padá do stínu a mohu použít i jiné odstíny.

Úpatí hory je potřeba rozmlžit a tím ji dostat více do dálky. Dělám to dvoupalcovým štětcem naplocho ve svislé poloze a jde o nátisky a ne tahy štětcem. Začínám od kraje plátna a lehkými nátisky se posouvám směrem ke středu hory, tam těmi nátisky mírně naberu barvu na štětec a natiskáváním směrem zpět ke kraji, barvu přenesu více ke krajům a k úpatí hory.

Barvu si mohu připravit podle odstínů, které vidím na předloze nebo mohu použít barvu Horská směs a pro hodně vzdálené lesy si ji ještě zesvětlit Titanovou bílou. Pro bližší lesy je dobré přidat do Horské směsi Zelenou světlou a získat tím základovou barvu pro tmavě zelené lesy a křoviny. Nejlépe se asi dají vytvořit velkým vějířkem, dobře se s ním dělají ostřejší špičky stromů, ale při správném nabrání barvy je lze tvořit i jednopalcovým rovným štětcem.

Křoviny
Tou samou barvou si vytvořím základ pro křoviny a traviny. Na vějířku nesmí být nabráno příliš mnoho barvy, jinak na plátno natisknu také mnoho barvy, a protože v dalších krocích budu křoviny a traviny prosvětlovat, musí být podklad tenký. Vějířek silněji přitiskávám a jen ho prohnu na chlupech a zase vrátím zpět. Když štětcem škubnu, již nebude zřetelný nátisk, ale objeví se tahy od chlupů štětce.

Na paletu si připravím Kadmiovou žlutou, Zelenou světlou a bílou podkladovou olejovou barvu. Tato bílá barva mi dopomůže jako médium, zesvětlí a změkčí mi barvu, kterou potřebuji. Dělám to proto, aby se mi ze štětce lépe spouštěla do již vytvořeného podkladu. Namíchat barvu si mohu přímo vějířkem a nabírám ji na boky štětce.

Znovu jde o nátisk a je třeba držet štětec nastojato před plátnem, růžkem se zvolna dotýkat podkladu a změnou přítlaku štětce vytvářet členité křoviny.

Rozdělení vody a břehu.
Velmi jednoduchý a vzdálený břeh mohu vytvořit nanesením vodní linky podél břehu. Použiji na to bílou podkladovou olejovou barvu a špachtli.

Nakonec ještě mohu špachtlí zvýraznit odlesky ve vodní ploše a obraz je hotový.
Pro detailnější popis a více rad doporučuji navštívit již zmíněné stránky veselemalovani.cz a vyžádat si ebook zdarma.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

P.A.V.L.A 11. 2. 2014, 21:53
(Y) (Y) (Y)
PavelMichalica 18. 2. 2013, 9:36
Dobrý den.Chtěl jsem tu knihu sem dát celou, ale nedaří se mě mezi odstavce dát fotky proto ,jsem to zjednodušil tím ,že si jí můžete stáhnout na stránkách celou má 25 stran a jsou v ní detailní fotky jak si ho namalovat .
tabka1 14. 2. 2013, 9:05
Kdysi davno to vysilali na jednom satelitnim programu, už si ani nevzpomenu na název. Můj muž podle toho namaloval krásné obrázky. Nemaluje se, ale jen se dotýká štětcem, jako kdyby dělal tlusté tečky. Maloval temperama.
elian 1. 2. 2013, 21:38
velmi špatně se to čte
moncici81 1. 2. 2013, 14:00
volakedy ho dávali v telke, priamy prenos ako maluje, no paráda. úžasne maluje, a v podstate sa podla neho aj dá naučiť malovat.
vladka.synek 9. 1. 2013, 20:33
(clamp)
junulka 7. 1. 2013, 7:29
to je jak manuál na přistávání letadla :-$
manka73 1. 2. 2013, 14:46
@junulka :-D
cipofka 6. 1. 2013, 16:49
Ani to celé nečtu, protože je to pro mě absolutně nepřehledné... ale tu reklamu na Vaše webky jsem tam zahlídla (Y)
mimicek 6. 1. 2013, 16:00
(Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 6. 1. 2013, 11:52
Možná, kdyby jste odstranil \r\n a použil odstavce, tak by bylo více zvědavých očí k přečtení :-$ :-$ .... i když ...není to reklama ??? *-) *-)
PavelMichalica 18. 2. 2013, 9:36
@ Dobrý den.Chtěl jsem tu knihu sem dát celou, ale nedaří se mě mezi odstavce dát fotky proto ,jsem to zjednodušil tím ,že si jí můžete stáhnout na stránkách celou má 25 stran a jsou v ní detailní fotky jak si ho namalovat .

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie