Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 39 návštěvníků)

Kuchyňka pro panenky

0.0
Kuchyňka pro panenky

Postup

Budete potřebovat:
- lednice: 1 vysokou krabičku od sirupu (např. Stodal)
- korpus: 1 dlouhou krabičku od čaje např. Teekanee
(nebo jinou dlouhou, např. od spojovacího materiálu k pouzdrům JAP)
- sporák: 1 krabičku od pleťového krému (Ryor)
- podstavec sporáku: 1 malou krabičku od masoxu (od 4 kostek)
- dřez: 1 kelímek od pudingu Monte (kelímek ze čtyřbalení)
- tlustý karton (např. z krabice od banánů)
- stříbrná barva ve spreji a pár gumových rukavic
- kartonový proklad (např. z povlečení)
- 2ks silnější bílé čtvrtky A3
- šedý papír
- tapeta s motivem dřeva ve dvou odstínech
- dřevěné hranolky, případně špejle
- hnědá kolorka a štěteček
- dřevěné špuntíčky na nožky
- látka s motivem čtverečků (nebo balící papír atd – dle vlastního výběru)
- lepidlo soudal, štětec na lepidlo, tužka a hnědá slabá fixa
- obrázky spotřebičů – sklokeramická (plynová) deska, trouba, ovládací deska myčky a obrázek vnitřku plné myčky, obrázek vnitřku plné lednice,
- samolepící průsvitná páska
- ostrý řezací nůž
- ostré nůžky
- tavná pistole

Odkazy obrázky spotřebiče:

Trouba, varná deska, atd.
http://www.bosch-home.com/cz/spotřebiče/vaření.html
panel myčky:
http://www.bosch-home.com/cz/spotřebiče/mytí-nádobí/myčky-nádobí/myčky-nádobí-výpis.html

vnitřek myčky:
http://www.google.cz/searchq=full+dishwasher&hl=cs&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=8j4aUcP9OOj34QTJj4DwDw&sqi=2&ved=0CCsQsAQ&biw=1239&bih=582

vnitřek lednice:
http://www.google.cz/searchq=full+fridge&hl=cs&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=3VQbUZ74KIXj4QS144GAAQ&sqi=2&ved=0CC4QsAQ&biw=1239&bih=582

(nebo si případně vyfoťte vlastní doma)

Rozmyslete si, jak chcete kuchyň řešit vzhledem k rozměru místnosti, k umístění oken v domečku, kde chcete mít lednici, zda chcete skříňky na zeď a které části chcete udělat otevírací (viz také poslední bod návodu – jiné varianty kuchyně).
Zkuste si krabičky postavit do domečku, abyste získaly představu o možnostech „vaší“ kuchyně. Panenku mějte při ruce – kvůli umístění event. skříněk na zeď.
Krabičky od čaje postavte podélně na kratší ze stran (viz foto).

Krabičku od čaje otevřete z obou stran a všechny její vnitřní strany polepte tapetou s motivem dřeva. Z tapety nastříhejte jednotlivé obdélníky a ty postupně nalepte dovnitř. Krabičku zavřete, víčka z obou stran zalepte.
Nyní polepte 4 vnější strany krabičky tapetou. Horní plochu (kde bude pracovní deska) a spodek (kde budou nožky) není třeba polepovat.
Ustřihněte si obdélník odpovídající obvodu tapety s přídavkem na ohyby nahoře, dole a na jedné straně a lepte postupně ve směru šipky – viz obrázek.
Přídavky na ohyby zastřihněte nůžkami k rohům krabičky, ohněte přes hranu a přilepte lepidlem z obou stran. Nechte zaschnout.

Postavte na výšku krabičku od sirupu (lednice). Zalepte lepidlem obě víčka.
Polepte tapetou stejným postupem, jako jste polepili krabičku od čaje.
Po přilepení ohybů je třeba ustřihnout z tapety čtvereček odpovídající víčku krabičky. Tímto čtverečkem začistíte horní stranu „lednice“ – viz obrázek. Nechte zaschnout.
Krabičce od krému zalepte víčka a polepte stejným postupem pruhem tapety. Spodek a vršek není třeba začišťovat. Nechte zaschnout.
Nakonec polepte tapetou krabičku od masoxu. Tuto krabičku nalepte zespodu krabičky od krému. Výškově by tak měla být stejná s polepenou krabičkou od čaje. Pokud nebude, dolepte zespodu čtvereček kartonu obalený tapetou.
„Troubu“ nalepte na pravou stranu krabičky od čaje. Vlevo budeme později lepit lednici.

Nyní máte korpus linky, „vestavěnou“ lednici a sporák.
Dále budete potřebovat obrázky spotřebičů – kdo má počítač a barevnou tiskárnu, má výhodu – obrázky bude třeba upravit velikostně vzhledem ke krabičkám (funkce print screen).

LEDNICE
Podle krabičky od sirupu vystřihněte bílé čtvrtky dveře k lednici – vystřihněte 2x rozměr dveří z jednoho kusu čtvrtky – v ose se dle pravítka zarýhne a přehne na polovinu. Přehnutou čtvrtku lze zavřít podobně jako sešit. Vezměte si vytištěné obrázky lednice naplněné jídlem a určete, na kterou stranu potřebujete otvírání dveří lednice – viz obrázek a kde chcete mít mrazák (nahoře nebo dole). Podle toho rozstřihněte dvířka ve směru šipek od strany k ose. Udělejte dva střihy vzdálené od sebe asi 2mm. Připravíte si tak zvlášť dvířka pro mrazák. Mezera je tam proto, že budete vrchní pohledovou stranu polepovat tapetou s přehybem přes dvířka. Až se tapeta ohne, vyplní vystřiženou mezeru a dvířka se nebudou mačkat.
Z tapety opět ustřihněte 2 pruhy (pozor na léta vzhledem k sobě navzájem a ke zbytku linky) asi o 0,5 cm větší, než je rozměr dvířek.
Začněte lepit na dveře lednice, zastřihněte růžky a přídavek přehněte přes hranu a dolepte z druhé strany (zevnitř dveří).
Vyzkoušejte, jak dvířka lednice a mrazáku navazují na sebe a zda o sebe příliš nedrhnou nebo naopak tam není ošklivá mezera, podle potřeby upravte.

Poté tapetu nalepte na dvířka mrazáku.

Z druhé strany dveří nalepte obrázek zaplněných dvířek lednice/mrazáku.
Na protější volnou stranu nalepte obrázek obsahu ledničky. Zavřete „sešit“ – čtvrtku.
Zadní stranu čtvrtky potřete lepidlem a nalepte zepředu na krabičku sirupu. Dobře přitiskněte a nechte zaschnout.

DŘEZ
Nyní si připravte dřez. Jeho okraj zastřihněte asi na 2mm. Někde, kde to nevadí, si rozložte noviny, vezměte si stříbrnou barvu ve spreji (protřepat) a kelímek, navlečte si gumové rukavice a kelímek opatrně nastříkejte barvou vně i uvnitř.
Doporučuji nastříknout nejprve jeden kelímek zkušebně, abyste věděly, kolik barvy a jak hodně mačkat tlačítko. Když je barvy málo, prosvítá bílá a když je jí hodně, stéká po stranách kelímku a vypadá nehezky. Až budete spokojené, nechte kelímek zaschnout.

LINKA.
Vezměte si korpus linky – krabičku od čaje.
K ruce vezměte obrázky trouby, varné desky, myčky a kelímek od jogurtu.
Postupujte zprava: rozměřte umístění trouby, vedle bude myčka na nádobí, potom by měl přijít dřez se skříňkou pod.
Jednotlivé spotřebiče si tužkou oddělte slabou čárkou na vrchní straně krabičky.
Dřez si také předkreslete na vrchní stranu krabičky: Obraťte jej vzhůru dnem, přiložte na vrchní stranu krabičky a obkreslete jeho obrys tam, kde bude umístěný. V místě vystřihněte karton zcela pryč – udělejte tam prostě čtvercový otvor.
Pod dřezem prořízněte dvířka pro otvírací skříňku.
Dvířka na potom na třech volných stranách zkraťte asi o 1mm – budete na ně lepit ještě jednu vrstvu tapety, kterou přehnete přes okraj dovnitř skříňky, tak aby šla dvířka dobře zavřít.
Zevnitř potom nalepte čtvereček tapety asi o 1mm menší než dvířka – pro začištění.
Zbylý prostor mezi skříňkou a lednicí je určený pro šuplíky.

MYČKA
Ze čtvrtky ustřihněte obdélník odpovídající rozměrem prostoru pro vaší myčku v lince – vytvoříme z něj dvířka myčky.
Obdélník oblepte tapetou – ustřihněte obdélník asi o 1cm větší než čtvrtka a nalepte na čtvrtku. Zastřihněte rohy a přídavky přehněte do rubové strany a přilepte. Nechte zaschnout. Vnitřní stranu začistěte šedým papírem, který ustřihnete asi o 1mm menší, než základní rozměr čtvrtky.

Obdélník oblepte tapetou – ustřihněte obdélník asi o 1cm větší než čtvrtka a nalepte na čtvrtku. Zastřihněte rohy a přídavky přehněte do rubové strany a přilepte. Nechte zaschnout. Vnitřní stranu začistěte šedým papírem, který ustřihnete asi o 1mm menší, než základní rozměr čtvrtky.

TROUBA
Podle umístění panelu nalepte vedle myčky obrázek trouby.
Snažte se ho nalepit tak, aby ovládací panel myčky a trouby byly v jedné linii (jako v kuchyni).
Nechte zaschnout. (mezitím můžete pracovat na šuplících).
Když je suché, vezměte řezací nůž a prořízněte dveře trouby po linii mezi ovládacím panelem a dvířky. Potom prořízněte obě svislé strany. Podle pravítka zarýhněte opatrně krabičku na čtvrté straně a ohněte – otevřete dvířka trouby ven. Vnitřek trouby opět polepte šedým papírem. Ustřihněte si vždy zhruba čtverec, upravte jej dle vnitřku polepované strany a přilepte (3 boční strany, vnitřní stranu dvířek a dno).

ŠUPLÍKY

Nyní vezměte hnědou slabou fixu a podle pravítka dokreslete vedle dvířek pod dřezem šuplíky. Já jsem měla tapetu s hnědým okrajem, tuto slabou hnědou linku jsem vystřihla a šuplíky jsem lepila. U horního šuplíku můžete linku prodloužit až pod dřez – jak je vidět na fotografii. Na pant myčky také nakreslete hnědou linku a stejně ji prodlužte ve stejné linii přes celou troubu. (viz obrázek).
POZN: vaše šuplíky budou pravděpodobně užší, než moje. Na korpus linky jsem použila kartonovou krabičku od spojovacího materiálu ke dveřním pouzdrům JAP, která je delší, než krabička od čaje. Také mne napadlo (ale později) že by šlo šuplíky vytvořit nalepením 3 nebo 4 krabiček od malých zápalek na sebe – šuplíky by tak šly otvírat. Nebo případně zakomponovat alespoň jeden takový šuplík do linky.
Na levou stranu korpusu kuchyňky nalepte lednici. Zadní strana lednice je v jedné rovině se zadní stranou linky. Přední strana lednice lehce přečnívá přes linku, protože krabička od sirupu je širší, než krabička od čaje.
Celou linku postavte na tapetu, zhruba obkreslete a vystřihněte pruh tapety odpovídající spodu linky.
Celý pruh nalepte zespodu na linku – bude tak začištěná.
Vezměte si dřevěné špuntíčky a tavnou pistolí nalepte lince nožičky.

PRACOVNÍ DESKA
Z banánové krabice vystřihněte pruh, který bude mít délku shodnou s délkou pracovní plochy kuchyňky a šířkou bude odpovídat šířce lednice (a bude tak lehce přesahovat linku, podobně, jako je to u skutečné kuchyně).
Přiložte si zkušebně na linku abyste věděli, kde umístit dřez.
Sundejte z linky, na desku přiložte dřez dnem vzhůru. Dřez umístěte tak, aby jeho zadní okraj byl zároveň s okrajem desky.
Přední okraj bude asi o 2mm před okrajem desky (viz foto). Obkreslete dřez. Otvor vystřihněte asi 5mm od čáry, uvnitř obrysu. Vystřižený otvor tedy bude menší, než dřez (malý otvor lze upravit, velkou díru už ne).
Otvor podle potřeby přistřihujte tak, dokud Vám tam dřez dobře nepadne. Lépe se stříhá nůžkami z manikůry.
Z kontrastní tapety (pokud máte) vystřihněte pruh asi o 2cm větší, než karton.
Tapetu nalepte na karton, zastřihněte růžky a přídavky přehněte přes okraj kartonu, nalepte z druhé strany.
Prostřihněte otvor pro dřez (nechejte si také přídavek asi 1cm), přídavek zastříhejte do paprsků a přehněte přes okraj, přilepte.
Zkuste vložit dřez. Měl by tam přesně pasovat
Vezměte si linku, kartony natřete vrstvou lepidla a přiložte desku, zadní strana desky zároveň se zadní stranou linky, přední strana přesahuje. Dobře přitiskněte, můžete zatížit kapesními slovníčky a nechte zaschnout.
Po zaschnutí vložte dřez. Drží sám, pokud je otvor dobře přizpůsobený. Není třeba jej nijak lepit.

VARNÁ DESKA
Obrázek varné desky vystřihněte dle stříbrného rámečku a položte na plochu.
Vezměte průhlednou lepící pásku a přitiskněte ji na obrázek desky.
Odstřihněte okraje pásky přesahující obrázek.
Deska je z vrchu lesklá. Papírovou část nalepte na pracovní desku na stranu, kde je sporák.

ÚCHYTY
Z dřevěných hranolků vyrobte úchyty na šuplíky a dvířka.
Na hranolky rozměřte požadovaný rozměr – záleží na Vás, jakou máte představu, počítejte s prořezem.
Hranolky nařežte pilkou. Vezměte štětec a natřete hnědou barvou (nebo i jinou, případně můžete také nastříkat stříbrnou barvou).
Nechte zaschnout.
Potom štětečkem naneste na každý hranolek lepidlo a nalepte na jednotlivé šuplíky.
Potom nalepte na dveře od lednice – pozor, aby byl ve stejné výšce, jako sousední šuplík.
Následně nalepte úchyt na dveře od mrazáku a skříňky.
Linka je hotová.

OBKLAD
Z kartonového prokladu vystřihněte stěnu odpovídající délce kuchyňské linky a výšce místnosti (případně výšce obkladu – pokud chcete pouze pruh kachliček atp.)
Stejný tvar vystřihněte z bílé čtvrtky a nalepte na karton. Nechte zaschnout.
Vyznačte si umístění případných oken, vystřihněte je pryč.
Stěnu přiložte k zadní straně linky bílou stranou (čtvrtkou) tak, aby začínala nad nožičkami, tužkou obkreslete úroveň lednice, pracovní desky – viz obrázek. Pohlídejte si, aby stěna nebyla od jednoho rohu místnosti ke druhému křivě apod.

Z látky (papíru) ustřihněte tvar odpovídající velikosti kartonu s přídavkem na okrajích cca 1,5cm na přehyb.
Na čtvrtku naneste lepidlo, přiložte látku (vzorem buď vodorovně a nebo kosodélně).
Obraťte, zastřihněte rohy a ohněte přes karton a přilepte z druhé strany.

Z tapety ustřihněte tvar asi o 1mm menší, než je karton a nalepte ze zadní strany přes přilepené záhyby jako začištění zadní strany kuchyňky.

Karton otočte, z lícu přes látku/papír prosvítá obrys kuchyně.Tavnou pistolí kuchyňskou linku přilepte ke stěně dle obrysu a dobře přitiskněte dokud nevychladne.

DIGESTOŘ
Ze čtvrtky vystřihněte tvar digestoře, (velikost přizpůsobte Vaší kuchyňce) a zadní stěnu digestoře (šedý díl na obrázku)
Čáry hran zarýhněte podle pravítka a ohněte. Přídavky na lepení jsou za přerušovanou čarou.
Digestoř oblepte tapetou – vystřihněte z tapety základní tvar digestoře bez přídavků a nalepte na čtvrtku (digestoř můžete oblepit kontrastně jako na je na fotografii a nebo ji můžete nastříkat stříbrnou barvou jako dřez).
Přídavky natřete lepidlem a přilepte k nim zadní stěnu digestoře. Nechte zaschnout.

Digestoř nalepte do požadované výšky na obkladovou stěnu kuchyňky tavnou pistolí.
Při poměřování umístění si vezněte k ruce panenku.

Kuchyňka pro panenky je hotová.

DALŠÍ VARIANTA KUCHYNĚ
Další možná varianta kuchyně – do „L“ (dvě krabičky od čaje, krabička od pleťového krému, krabička od sirupu na kašel, krabička od masoxu, kelímek). Krabičky polepte podle popisu výroby.
Pracovní deska bude mít tvar L a pod ní podlepíte všechny spotřebiče dle uspořádání na obrázku. Roh kuchyně pod linkou bude částečně dutý, ale z místnosti to nebude vidět a zadní stranu zakryjete deskou s obkladem.

Pracovní deska by měla takový tvar, pokud byste se pustili do této varianty postavení nábytku.

Kuchyň by šla určitě sestavit i z větších krabiček od sirek – pokud byste chtěli šuplatovou kuchyňskou linku.
Nebo použít dvě krabičky od sirupu, jednu na lednici a ve druhé skříň s vestavěnou mikrovlnkou a troubou v úrovni nad pracovní deskou. Pod varnou deskou by pak místo trouby mohla být pouze skříňka – záleží, jakou kuchyň chcete panenkám udělat, jak si chcete s nábytkem hrát a co se Vám líbí.

ŽIDLIČKY, MENŠÍ KOUSKY NÁBYTKU, SKŘÍŇKY NA ZEĎ KUCHYNĚ
Pokud chcete vyrábět malé skříňky k zavěšení na zeď, případně poliček (stěna s obkladem musí pak být až ke stropu), dobře se k tomu hodí krabičky od zubní pasty.
Postup vytvoření dvířek a polepení tapetou uvnitř i vně je stejný, jako u velkých kusů nábytku.
Dvířka můžete prostřihnou úplně a podlepit folií – jako sklo.
Hotové skříňky nalepte tavnou pistolí na desku s obkladem do požadované výšky.
Ze stejných krabiček jsem vyráběla židličky, na ty jsem přilepila opěrátka a ušila podsedáky.
Kuchyň by šla určitě sestavit i z větších krabiček od sirek – pokud byste chtěli šuplatovou kuchyňskou linku.
Nebo použít dvě krabičky od sirupu, jednu na lednici a ve druhé skříň s vestavěnou mikrovlnkou a troubou v úrovni nad pracovní deskou. Pod varnou deskou by pak místo trouby mohla být pouze skříňka – záleží, jakou kuchyň chcete panenkám udělat, jak si chcete s nábytkem hrát a co se Vám líbí.

My momentálně přemýšlíme nad uzpůsobením lednice, aby do ní šly dávat potraviny.
Na webu jsem nalezla návod na výrobu potravin pro panenky, máme je už i hotové a potřebujeme je nyní někde uskladnit.

Z lednice vyříznu přední stranu (obrázek s potravinami). Oddělím poličkou prostor mrazáku a lednice.
Nový obrázek potravin v mrazáku a lednici nalepím dovnitř a vytvořím pár poliček.
Do ledničky možná pořídím malé krabičky – šuplíčky na ovoce a zeleninu.
Na dveře lednice udělám přihrádku na lahvičky, protože jsme našli lahve a sklenice od igráčka, které se nám do naší kuchyně ohromě hodí.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

dajka188 30. 10. 2013, 21:47
(Y) (Y) (Y)
jeremy 30. 10. 2013, 20:43
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
bobikjana 1. 3. 2013, 8:08
Díky za krásný návod, škoda jen, že mi nejdou odkazy na vnitřek lednice a myčky :(
Schneewittchen 9. 3. 2013, 9:58
@bobikjana Dejte do vyhledavače full fridge pro lednici a full dishwascher pro myčku. Vyběhne jich spoiusta. A nebo vyfoťte vlastní a vytiskněte ... :-)
sarinkab96 17. 2. 2013, 12:50
Supééér (Y) (Y) (Y) (Y)
pajdulinka 17. 2. 2013, 8:22
super |:o) |:o) |:o)
danca60 16. 2. 2013, 17:59
Tak ta je dokonalá... škoda že máme (Z) (Y) |:o) (L)
hanstro 16. 2. 2013, 17:41
Děkuji, Martino jste poklad!!! (F) (L)
andreakrejcik 16. 2. 2013, 17:27
to je úžasný (clamp) (clamp) (clamp)
Jaruška 79 16. 2. 2013, 16:07
Paráda :-)) (Y) :-) |:o)
Zrušený účet 16. 2. 2013, 13:17
Je to zajímavý, musí to být neuvěřitelně pracný, ale upřímně - moje dcera by si s tím chtěla hrát a to si teda moc nedovedu představit. A jen na koukání by mi přišlo líto toho času, stráveného výrobou. Ale jste šikovná (L)
Schneewittchen 16. 2. 2013, 21:35
@ Zase tak pracné to není, kuchyňka byla hotová za jeden večer a stěna s obkladem za odpoledne další den. Naše malá si s tím vyhraje. Každé dítě je jiné. Některé by to třeba nebavilo.
hanstro 16. 2. 2013, 17:39
@ Vždyť to přeci je na hraní pro děti!! ,-)
Zrušený účet 16. 2. 2013, 20:02
@hanstro Teoreticky jo, ale je to tak titěrný, že bych to hraní chtěla vidět v praxi ,-)
monikasupitova 16. 2. 2013, 12:36
Tedy smekám (F)
Myša_ 16. 2. 2013, 12:20
(clamp)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie