Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 99 návštěvníků)

Renovace a patinování jak patinuji já pro tvořivé šikulky :-)

0.0
Renovace a patinování jak patinuji já pro tvořivé šikulky :-)

Postup

Po mnohých ohlasech na renovaci našich skříní a dotazech na postup jsem se rozhodla vytvořit návod.:-) Snad bude dost pochopitelný:-) takže jdu na to.:-) Budete potřebovat: podle stylu jakým chcete zbavit nábytek nátěru: louh nebo opalovací pistoli a špachtli. My používali pistoli a špachtli. Na naše skříně by hlavně kvůli rozměrům louhování bylo dost agresivní, protože jsme v domácích podmínkách neměli odvahu použít louh v takové míře, i když ředěný. Jelikož, jak určitě víte je pro životní prostředí agresivní a špatně odbouratelný. Jaký způsob odstranění nátěru si zvolíte je jen a jen na vás :-) Takže můžeme začít :-)

Začnu radami na co se zaměřit při výběru starého nábytku určeného na renovaci. I pro mne je zatím tato část dost velký problém. :-) Proto pár užitečných rad podle našich zkušeností. :-) Při výběru nábytku záleží na možnostech a okolnostech. Zda se jedná o Inzerát na fotografiích, či možnost prohlédnutí na vlastní oči. Já osobně preferuji to, že si jedu kupovaný předmět obhlédnout. .-) S fotografiemi je to horší, ale záleží na ochotě majitele nafotit kupovaný předmět detailně a popsat jej podle pravdy. Skříně jsme si jeli zkontrolovat před nákupem do 45 km vzdáleného města. :-) Zkontrolovat je nutné dírky po červotočích,(na obrázku) Vetšinou červotoči začínají od spodních částí, takže začít kontrolu nožek a dnem. Také poklepem zkontrolujeme dutost materiálu, trochu síly použít je taky dobrý nápad. Mnohokrát dřevo vypadá neporušeně, ale je to jen naoko. Při potlačení pokud uslyšíte praskot a sype se z dírek hodně dřevěný písek,tak je zle :-) A bylo by nutné takto napadenou část úplně vyměnit. V tomto případě záleží na ceně pokud je adekvátní a na šikovnosti a toleranci partnera :-) Co si budeme říkat. :-))Také velké pukliny a praskliny, by již nemusely jít slepit k sobě ani pomocí svěrek. Drobné dírky a oděrky jdou zakytovat pomocí tmelu. Při napadení červotočem, které není moc velké a nezabírá skoro polovinu nábytku postačí nastříkat doma impregnačním výrobkem.

Postup budu vysvětlovat na naší renovaci, žádná skříň samozřejmě není stejná, proto použijte pouze postupy, které se budou hodit pro váš kus nábytku :-) Nejdříve zbavíme skříň pomocí špachtle či jiného nástroje lepidlem přilepených ozdobných lišt, ale také kování, pantů a dalších součástí. Vysadíme dveře a šuplíky a jiné nepřipevněné součásti dáme bokem. Další možností je, že by mohly být lišty a ozdobné prvky přibité pomocí hřebíčků. Při postupu který si zvolíte buďte opatrní aby nedošlo k poškození.

Důležité je i odstranit nožky. Použili jsme opalovací pistoli na okna. Pistole má dva spínače: jeden na slabší výkon a jeden na silnější. Jako například fén, je pomocí něj možno regulovat teplotu. Silnější spínač nedoporučuji používat, pokud jenom trošku nedáváte při práci pozor rychle se přes barvu dostane žár k dřevu a poničí jej. v místech kde se barva odloupne, až k zuhelnatění. Železná špachtle: používal jsem obyčejnou železnou špachtli byla jich sada ve výprodeji v nějakém marketu. V balíku jich bylo 5 já používala prostřední velikost. Dost velký pozor si musíte dát na to aby jste nepoškodili dřevo a nezajeli do něj špachtlí. Pokud se tak stane tak je možnost zakytovat :-))

Pomocí špachtle a horkovzdušné pistole sundáte nátěr. Dočistit vám pomůže na rovných částech kotoučová bruska a vibrační bruska, či můžete dodělat ručně šmirglem.

Na řezbu jsem používala místo špachtle která byla moc hrubá malý šroubovák a horkovzdušnou pistoli. Šroubovák jsem použila na veškeré zdobné prvky a špachtli na rovnější části. Při práci s horkovzdušnou pistolí, i oběma bruskami je důležité se chránit. Důležité je hodně větrat, ale i používat ochrannou respirační masku. Práce na venku je ideální.

Po odstranění nátěru je důležité vymést a vysát prach. Koupíte si impregnační postřik proti červotočům a dalším škůdcům dřeva. My použili Bochemit, asi tři lahve na každou skříň. Bochemit se dá koupit bezbarvý (modrá tekutina) a barevný. Pro patinování je vhodnější ten bezbarvý nezmění totiž barvu dřeva. Ten druhý dřevo v jednom kroku i namoří - vhodný pod celistvé nátěry, aby nebyl vidět. Nebo místo mořidla, mě se ale odstín který vytvoří vůbec nelíbí :-( Dřevo je po něm načervenalé. My pro aplikaci používáme tu nejlevnější nádobu na postřik jako na škůdce. Lze použít normální rozprašovač.

Pomocí tmelu na dřevo zakytuji dírky po červotoči a prasklinky jako na fotografii. Tmel se prodává v malých pudélkách v hobby marketech. Stojí kolem 50 -100 kč nádobka. Je důležité si vybrat správný a to podle dřeva nábytku. Dub, smrk atd.Po otevření do pudla nalijeme trochu vody a zamícháme až vznikne pasta, se kterou se dá dobře pracovat. Pomocí dřívka či prstů aplikujeme na dřevo. Zahladíme mokrými prsty či namočenou hadrou. Tmel by šel takto vidět, takže buďto pokračujeme nátěry či mořidlem. Tmel se při moření přizpůsobí barvě a není vidět.

My jelikož jsme pokračovali patinou tak jsme úplně do čista nedočišťovali. Vrátíme panty a úchyty na místo. Přiděláme dveře. Patina musí být souvislá a ladit a to by na oddělených dvěřích nešlo. Nalepíme očištěné lišty a okrasné součásti zpátky.Použijeme svěrky něčím podložené, aby konce svěrek nepoškodily samotnou skříň. Necháme pořádně zaschnout. A můžeme začít s patinováním.:-)

Na patinu budeme potřebovat sadu štětců já kupovala v Ikee. (5KS ploché ) Nejlépe se mi pracovalo s tím největším :-) Hadru - jakoukoliv starou hadru na vytírání přebytečné barvy ze štětce. Barvu jsme použili Denas - bílou je vodou ředitelná. Z ředidla jsem vždycky načichaná a nemůžu spát protože mne bolí hlava.:-( Barvu jsem neředila používala jsem rovnou z plechovky. Před samotným natíráním je dobré si povrch zdrsnit šmirglováním !!! Patina je pěknější není hladká a jakoby ulízlá. Štětec namočím jen trošičku aby byly spodní chloupky trochu od barvy - když jsou moc barvu vytřu do hadry. A patinuji - špiním po směru let na dřevě.Sem tam přitlačím a sem tam nechám jen film. Když se mi zdá, že je vrstva moc hrubá přebrousím šmirglem k vlastní spokojenosti. Přebrousím některá místa pro vyniknutí - rohy a trošku některá místa šmirglem jemně postraším.:-) Pro známky opotřebení. ......

Pár detailů snad bude vidět jak jsem štětcem tlačila a kde ne a směr štětce ....

......... Řezba - nejlépe se dělají při patinování řezby, jelikož jsou tvarované a barva tak ulpívá lépe na vyvýšených místech.....

Zde už jsou v interiéru jak je znáte ode mně z Alba :-) Snad jsem trochu pomohla a poradila jak na to a bude vám můj návod ku prospěchu :-) Vložila jsem zde sice obsáhlý návod, ale snad si každý najde to svoje. Renovování se stalo mým koníčkem a tyto skříně jsou moje patinovaná prvotina. Takže vám přeji aby se vám dařilo stejně jako mi a byly jste taky tak spokojené:-) Takže milé bydlenky směle do toho a já se jdu odměnit mátovým čajem a nějakou dobrotou :-) Krásné odpoledne přeji :-) Vaše Hanča

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jatea 4. 8. 2015, 11:35
nádhera. veľmi sa mi to páči. idem patinovať stolík, ale to je jednoduché hladké drevo, tak to takto krásne neukáže.
Lucki 29. 7. 2015, 14:21
nádhera (clamp) (clamp) (clamp)
Isis72 6. 4. 2015, 21:41
(Y)
slávuška 12. 12. 2014, 18:59
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) krásnéééééééééé (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) jen mi prosím ještě písněte jakou barvu a kde se kupují barvy na patinování :)
slávuška 12. 12. 2014, 18:59
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) krásnéééééééééé (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) jen mi prosím ještě písněte jakou barvu a kde se kupují barvy na patinování :)
jeremy 23. 8. 2013, 20:27
(clamp) (clamp) (clamp) (Y)
majjdalena 28. 2. 2013, 10:57
(L) (L) (L) (L) díky obrovské díky!!! chystám se taky dát našim skříním nový vzhled...ale máme hladké-buhužel :´( nevíte zda se dají koupit nějaké lišty nebo řezby které ba se přidělaly na ty naše obyč šifonéry? Díky moc (Y) Taky mě napadlo-opičit se po Vás, a na dveře prostě vyřezat ornament- takovou tou mini kulatou bruskou, nebo gravírovacím perem,ale to se bojím, že bude opálené...nevím zda to půjde sešmirglovat tak aby mi tam zůstal ten vzor.... :-$
Fame fatalle 28. 2. 2013, 15:12
@majjdalena Tak vám zasílám firmu která se specializuje na řezby a dřevo : http://www.drevo-rezby.cz/vrchni-dverni-ozdoby/?strana=8, samozřejmě je takových v republice určitě více, tento odkaz je jen pro vaši představu a jsou tam i ceny atd. :-) :-)Vyřezání ornamentu bude chtít určitě velkou zručnost ptala jsem se přítele ten se řezbařinou před časem bavil jako koníčkem a lepší by bylo řezbářskými dlátky, prý ta bruska bude dřevo pálit.. :-(Máte si to zkusit na kousku bokem jestli šmirgl pomůže. Nedávno jsem v Lidlu viděla takovou malou frézku přímo na vyřezávání do dřeva chtěla jsem ji koupit pro přítele. Hodně zdaru (L) (hello)
U Puntika 28. 2. 2013, 9:38
super, nádhera (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Fame fatalle 28. 2. 2013, 14:53
@U Puntika Jsem ráda, že se líbí (L) (hello)
martaostrava 27. 2. 2013, 20:52
[A] nádhera [A] ...... (F)
Fame fatalle 28. 2. 2013, 15:03
@martaostrava (L) Děkuji (hello)
LEILI 27. 2. 2013, 18:44
(F) (F) (F)moc díky za práci, kterou jste si s návodem dala a za spoustu užitečných rad.... (hello)renovacím ZDAR
Fame fatalle 28. 2. 2013, 15:04
@LEILI To jsem ráda, že se líbí a rady jsou užitečné (L) Přeji také renovacím zdar :-) (hello)
ursulka7 27. 2. 2013, 18:14
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F)
Fame fatalle 28. 2. 2013, 15:13
@ursulka7 Děkuji mnohokrát (F) (L) (L)
latramvai 27. 2. 2013, 17:29
(hello) (Y) (L)
Fame fatalle 28. 2. 2013, 14:52
@latramvai (L) (L) Děkuji
Lenaap 27. 2. 2013, 13:57
áááááááááách (L) to je nááááádhera (Y) ...a super návod (Y)
Fame fatalle 28. 2. 2013, 14:51
@Lenaap Děkuji snad je alespoň z poloviny tak srozumitelný jak jsem měla v plánu. :-$ (L)
KlaudieBeata 25. 7. 2016, 10:45
@Fame fatalle Dobrý den,skříně jsou fakt nadherné,lepší jak nové z obchodu. (Y) Mohu se zeptat jestli se to dobře udržuje? Díky. (F)
Fame fatalle 6. 11. 2016, 14:00
@KlaudieBeata Udržují se dobře už je to dlouho co stojí a nemáme je nalakované vůbec. Zatím jsem neviděla, že by někde byly zašpiněné. Takže nelituji toho, že jsem je nelakovala ani matným lakem, :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie