Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 48 návštěvníků)

Vychytávky na skvrny:)

0.0
Vychytávky na skvrny:)

Postup

Vychytávky na skvrny:)

Jak na skvrny – poradíme jak vyprat

Skvrnu se vždy snažte vyčistit co nejdříve po jejím vzniku, staré nebo zaprané skvrny se čistí mnohem obtížněji. Taktéž nikdy čerstvou skvrnu nenamáčejte v horké vodě, ale vždy ve studené. Pokud můžete, naneste na ni na chvíli gelový prací prostředek.

Jednak nedojde k jejímu zaschnutí a k pevnému spojení s tkaninou, čímž se zvyšují vaše šance v boji s jejím odstraněním. Nikdy také netřete části látky se skvrnou proti sobě, jen byste špínu zanesli hlouběji do tkaniny.

Samozřejmě existují skvrny snáze odstranitelné, se kterými si poradí kvalitnější prací prášky. Ty dnes totiž obsahují speciální přidané látky (např. bělící látky nebo enzymy), které si se skvrnou hravě poradí.

Jsou ovšem skvrny, které je lepší před praním alespoň trochu zesvětlit. Buďte opatrní při čištění barevných málo odolných tkanin (např. hedvábí). Po čištění prádlo pořádně vyperte. Použitá čistidla by mohla dráždit nejen vaši pokožku, ale při následném praní v pračce by některá rozpouštědla mohla pračku poškodit.

Vrstvičku asfaltu seškrábněte nožem. Zbylý flíček potřete benzínem a dočistěte saponátem. Pokud je vrstva asfaltu příliš tuhá, změkčete ji tukem. Změkčený asfalt odstraníte nožem snadněji. Stejným způsobem odstraníte smůlu stromů.

Zbavit se zaschlé barvy na vlasy na látce je velmi obtížné, zvláště u barevných tkanin. Tam zkuste na skvrnu nanést 10% roztok citrónové šťávy. Bílou tkaninu zkuste odbarvit 10% peroxidem vodíku nebo 10% roztokem teplé čpavkové vody.

Bláto vysušte, vykartáčujte a běžně vyperte.

Skvrnu od červené řepy nebo červeného zelí pokapejte 5% roztokem čpavku a kartáčem ji proklepávejte do čisté podložky. Poté ji potřete suchým mýdlem a vypláchněte ve vlažné vodě.

Flek od červeného vína co nejdříve posypte solí, nechte chvíli působit a vyperte. Prádlo se staršími skvrnami namočte do octa.

Čokoládu odmastěte benzínem, vykartáčujte a dočistěte koncentrovaným saponátem. Místo benzínu můžete použít také teplý glycerín.

Prádlo popsané fixem vyčistíte hadříkem namočeným v lihu. Skvrnu můžete také postříkat lakem na vlasy a po 15 minutách působení vyprat.

Hypermangan odstraníte z látky tak, že ji namočíte na 3 – 4 hodiny do syrovátky a poté běžně vyperete.

Inkoust odstraníte solí, 10% roztokem citrónové šťávy nebo lihem. U bílých tkanin můžete použít redukční nebo oxidační bělení.

Jódu se zbavíte hadříkem nasáklým lihem.

Kakao opláchněte horkým mlékem a vyperte. Můžete jej také navlhčit a potřít koncentrovaným gelovým pracím práškem a vyčistit kartáčkem.

Čerstvé skvrny od kávy posypte solí. Starší skvrny se odstraňují obtížněji. Připravte si směs glycerolu a lihu v poměru 1:1. Bílé tkaniny můžete vybělit bělidlem nebo 3% peroxidem vodíku.

Prádlo znečištěné krví namočte co nejdříve do ledové vody a poté s pomocí kartáčku vyperte ve vodě s pracím prostředkem. Staré skvrny budete muset odstranit pracími prášky s enzymatickými prostředky. Pokud máte zaschlou krev na bílých tkaninách, použijte směs zředěného peroxidu vodíku s trochou amoniaku.

Skvrnu od laku na nehty položte na savou podložku lícem dolů. Rub poklepávejte vatou namočenou v odlakovači. Dle potřeby savou podložku posouvejte. Okraje skvrn dočistěte benzínem.

Na lepidlo použijte rozpouštědlo, benzín nebo aceton. Skvrnu proklepávejte namočeným hadříkem, nikdy ji neroztírejte.

Skvrny od mastnoty provlhčete vodou, aby se působením rozpouštědel nezvětšovala. K odmaštění použijte benzín a vyperte ve vodě se saponátem.

Skvrnu od mrkve potírejte hadříkem s dětským olejíčkem, dokud nezmizí. Poté odmastěte benzínem a vyperte.

Skvrny od ovoce nebo ovocných šťáv posypte solí, nechte chvíli působit a properte ve vlažné vodě. Místo soli můžete použít také šťávu z citrónu. Odolnější nebo starší skvrny do citrónové lázně alespoň na půl hodiny namočte.

Na skvrnu od parfému použijte čistý alkohol, který aplikujte nasáklou vatou nebo tampónkem na savém podkladu.

S pozůstatky piva si poradíte s vodou zředěnou pálenkou nanesenou na hadřík, jímž pak skvrnu opatrně vytřete.

Se žlutými mapami od potu si poradí teplá voda s trochou octa. Na vatový tampón můžete nanést aceton nebo líh a skvrnu poklepem odstranit.

Velké skvrny od propisky odstraníte tamponkem napuštěným koncentrovaným lihem. Skvrny vyklepávejte do podložky, neroztírejte je.

Slabou připáleninu od žehličky můžete ihned potřít citrónovou šťávou, posypat moučkovým cukrem, nechat chvíli působit a vyprat ve studené vodě. Můžete ji zkusit potřít čerstvou cibulovou šťávou nebo jen navlhčit studenou vodou a posypat solí.

Skvrny od rtěnky nebo jiných mastných líčidel odmastěte vatou napuštěnou benzínem nebo lihem proklepáváním do savé podložky, poté vyperte v saponátové vodě. Pudry nejprve lehce vykartáčujte.

Skvrny od rzi neperte mýdlem, ale roztokem citrónové šťávy nebo vatou s lihem. Na skvrnu od rzi můžete také položit savý hadřík, pokapat citrónovou šťávou, posypat solí a nechat 30 minut působit.

Saze vyčistíte gelovým práškem s přidáním minima vody. Prášek dobře napěňte a vzniklou pěnu opatrně stírejte. Pěna saze vyplaví.

Skvrnu od špenátu potírejte rozpůlenou syrovou bramborou, dokud nezmizí.

Líh (a benzín) si poradí také s pozůstatky trávy na látce. Samozřejmě opět nanesený přes hadřík nebo tampónek. Abyste neohrozili barevnost látky, můžete pošpiněné prádlo na noc namočit do mléka a ráno běžným způsobem vyprat.

Pokud máte na prádle nános vosku, co největší množství vosku odloupněte nebo sloupněte zahřátým nožem. Poté skvrnu z obou stran obložte savým papírem a přežehlete. Savý papír měňte dle potřeby. Zbytky skvrn dočistěte benzínem.

Prádlo s nalepenou žvýkačkou dejte do mrazáku nebo třete postižené místo kostkou ledu. Po ztvrdnutí žvýkačku seškrábněte a dočistěte benzínem.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

pemik 9. 5. 2013, 20:52
Maminky mám jednu záhadu,myslela jsem že to dělala jen stará pračka ale mám to i i z novou.Mám to jen na tmavém nebo černém prádle vždy jakoby mapky jako od sava takové světlé flíčky na černém jsou hnědé a u modré světlé do fialova.Nepoužívám žádné prostředky na bělení jako savo nebo jiné.Prací prostředky má z Německa Ariel,Persil.Nejvíc mě štve že i na dražších věcech prosím nevíte co s tím?Někde jsem četla že za to může aviváž 8-| +o( *-)Moc Moc děkuji a pokud to sem nepatří tak se předem omlouvám (F)
JituškaZ 3. 3. 2013, 16:53
holky, co na skvrnu od černé tuše. Malá donesla pokapané tričko ze školy? *-)
baculkacz 3. 3. 2013, 17:21
@JituškaZ nic, tu nevyperete
panenkářka 3. 3. 2013, 15:46
No já nevím, taky jsem se snažila odstranit šmír a asfalt benzínem, ale jen se to zhoršilo. *-) Nakonec jsem skvrnu od šmíru musela vystřihnout a použít techniku richelie a to dopadlo docela dobře ,-) Je ovšem pravda, že většinou se to nehodí. *-)
kulickahrasku 3. 3. 2013, 14:16
Mě se tedy nikdy nepovedlo odstranit žvýkačku pomocí ledu, jak z koberce, tak ze sedačky a ani z vlasů.Vám to funguje?Jediný co šlo, tak strčit džíny do mrzáku, ale to se taky moc nepovedlo, zůstal na nich stejně vyžraný flek.
Marci75 3. 3. 2013, 15:11
@kulickahrasku Mně se zas nikdy nepovedlo zbavit se mastného bleku po vyteklém vosku na ubruse :-S
Marci75 3. 3. 2013, 10:12
Ještě by to chtělo ale napsat, že ten benzín musí být technický, ten , co koupíte v drogérii, aby někoho nenapadlo na prádlo lít benzín do aut ,-)
thomaso 3. 3. 2013, 7:58
A co skvrna od barvy? Na šedých kalhotách je bílá šmouha od barvy a nedá se to vyprat :( Nemá někdo tip jak odstranit?
Zrušený účet 3. 3. 2013, 11:21
@thomaso zjistit co to bylo za barvu a čím se ředí.... jestli acetonem, nebo vodou.... Také zjistit z čeho jsou kalhoty, aby to nepoškodilo látku. Co bych zkusila já.... odlakovač na nehty... Na jednu barvu mě pomohl líh.
Michellinka 3. 3. 2013, 10:08
@thomaso To už asi nevyperete. +o(

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie