Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 47 návštěvníků)

Šatičky na menší panenky

0.0
Šatičky na menší panenky

Postup

Byla jsem požádána o popis na tyto šatičky. Je to už déle, co jsem je dělala, takže jsem vyplodila jen takové jednodušší popisy. Snad to bude stačit. Panenky jsou velké tak 20 cm.

Žluté šatečky a klauna už asi nemám. V každém případě je nemůžu najít, takže je mi líto.

Popisy jsem dala k jednotlivým fotografiím, připadá mi to přehlednější. U všech šatiček jsem na zadní díl vypracovala očka z řet ok a našila knoflíčky.

43 řet. ok a do nich uháčkujeme ve 4 řadách 43 KS. Pak práci rozdělíme a doháčkujeme každou část zvlášť:

8 KS (háčkujeme 7 řad), 6 KS vynechat, 15 KS (háčkujeme 7 řad a na levé straně i pravé straně dílku uháčkujeme ramínko – 7 řad nad 3 KS), 6 KS vynechat a nakonec 8 KS (háčkujeme 7 řad)
Ramínka přišijeme na zadní dílky.
Obháčkujeme řadou zoubků.

Sukýnku začneme háčkovat na spodek tílka a háčkujeme podle popisu. Ukončíme řadou dlouhých sloupků v jiné barvě (pod každý oblouček 3 DS) a řadou zoubků.

43 řet. ok a do nich uháčkujeme ve 4 řadách 43 KS. Pak práci rozdělíme a doháčkujeme každou část zvlášť:

8 KS (háčkujeme 7 řad), 6 KS vynechat, 15 KS (háčkujeme 7 řad a na levé straně i pravé straně dílku uháčkujeme ramínko – 7 řad nad 3 KS), 6 KS vynechat a nakonec 8 KS (háčkujeme 7 řad)
Ramínka přišijeme na zadní dílky.

Obháčkujeme průramky vždy 2 DS do každé řady tílka.

Sukýnka je pletená. Nahodíme 64 ok (do jednoho KS 1 oko, do dalšího 2 oka a tak až do konce). Upleteme 26 řad a pak vypracujeme zoubky ( kr. oko, 2 splést, nahodit a tak až do konce), upleteme další 4 řady a ukončíme, přehneme do rubu a sešijeme.

42 řet. ok a do nich uháčkujeme 7 řad DS. Pak práci rozdělíme:
6 DS (3 řady), pak 5 DS vynechat, 16 DS ( 2 řady a zleva i zprava vypracujeme ramínka – nad krajními 3 DS uháčkujeme 4 řady KS ), opět 5 vynechat a nakonec 6 DS (3 řady).
Ramínka přišijeme na zadní dílky a výstřih obháčkujeme 1 řadou bílých KS a jednou řadou červených KS. Vyšijeme knoflíčky.

Sukýnku naháčkujeme podle popisu. Tvoří ji dvě řady vějířků. Spodní kanýr je naháčkovaný na první řadě řet ok, druhý kanýr je o dvě řady výš.

panenka je trochu menší, než ostatní
33 řet ok a uháčkujeme 33 KS ve třech řadách.
V další řadě uháčkujeme 4 KS, pak 14 řet ok, vynecháne 8 KS, uháčkujeme 9 KS, opět uháčkujeme 14 řet ok, vynecháme 8 KS a uháčkujeme 4 KS. Tím nám vzniknou ramínka. Celou tuto řadu obháčkujeme další barvou KS.

Sukýnku háčkujeme podle schématu.

Nohavičku začneme na 25 KS bílou vlnou, spojíme a háčkujeme 5 kruhových řad. Stejně vypracujeme druhou nohavičku a nad oběma společně uháčkujeme ještě 10 kruhových řad. Pak pokračujeme fialovou vlnou jednu řadu KS, v další řadě háčkujeme okýnka - 1 DS, 1 řet. oko přičemž jeden KS předchozí řady vždy vynecháme - až do konce řady. Už neháčkujeme dokola, ale vracíme se tam a zpět. V další řadě vždy DS háčkujem pod řet. oko. Takto háčkujeme 4 řady. Pak rozdělíme:
3 okýnka, 3 vynechat, 9 okýnek, 3 vynechat, 3 okýnka. Každou část háčkujeme do výšky 5 řad. Na ramínkách sháčkujem asi tak přes 2 okýnka.
Dole na nohavičkách uděláme řadu zoubků a v pase protáhneme šňůrku.

Kalhotky začneme na 22 řet. ok, spojíme a háčkujeme 9 kruhových řad DS. Stejně vypracujeme druhou nohavičku. Obě spojíme a háčkujeme ještě 6 řad DS. Nakonec uháčkujeme jednu řadu KS, do které vháčkujeme gumičku. Komu to nejde, může ji pak protáhnout.

Tílko začneme na 36 řet. ok a háčkujeme 3 řady polosloupků. Pak rozdělíme:
6 polosl. (4 řady), 6 vynechat, 13 polosl. (4 řady a zprava i zleva nad krajními dvěma uháčkujeme 7 řad polosl. na ramínka) , 6 vynechat, 6 polosloupků (4 řady). Ramínka přišijeme na zadní díly a celé obháčkujeme jednou bílou řadou KS. Naháčkujeme kanýrek – do každého oka uháčkujeme 2 2x nahozené DS.

zoubky. Fotopostup je v mých návodech u věnečků. Zhruba je to tak, že uháčkujem 3 řet oka, do prvního vháčkujeme 1 KS, vynecháme 2 oka základní řady a vpíchneme do třetího pevným okem. Atd...

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

marhuliina (upraveno) 20. 8. 2017, 7:30
Dobrý den, paní Helenko, děkuji, že jste si dala tu práci a zhotovila pro ostatní tyto skvělé návody na originální šatičky pro panenky. Chtěla bych vás poprosit o radu, původní komentář se mi nezobrazil celý :-( tak to zkouším ještě jednou. Nějak se nemůžu dopočítat u těch červeno bílých šatiček. Jsem začátečník tak to bude tím :-) Řekla bych, že bude problém v té závorce, které úplně nerozumím :-/ Návod zní takto: 6 DS (3 řady), pak 5 DS vynechat, 16 DS ( 2 řady a zleva i zprava vypracujeme ramínka – nad krajními 3 DS uháčkujeme 4 řady KS ), opět 5 vynechat a nakonec 6 DS (3 řady). Někde mi tam lítají 4 oka 6DS+5vynechat+16DS+5vynechat+6DS=38 (základ je 42 Řet. ok) Nevím přesně co s tou závorkou co, jak, kam a proč mi tam chybí ty 4DS. Poradíte mi, prosím? Ráda vám pošlu foto šatiček, které se mi už povedly, jestli vás zajímá :-)
babkamt 30. 1. 2015, 20:07
(Y) (Y) (Y)
MajdaVZ 30. 1. 2015, 16:47
Helenko, marně sháním panenku ve fialových šatičkách (tmavovláska třetí z prava) ... Nemáte jich víc nebo nevíte o nějaké volné? mám z dětských let blondýnku ... Maru V.
panenkářka 30. 1. 2015, 18:43
@MajdaVZ Dobrý den, Majdo. Já mám bohužel jen tu jednu a přesně tuhle jsem teď nikde neviděla, ale pokud na ni narazím, budu na Vás myslet. :-)
MajdaVZ 30. 1. 2015, 21:16
@panenkářka :-$ (L) děkuji ...
babkamt 28. 8. 2014, 7:17
(Y) (Y) (Y)
jeremy 27. 8. 2014, 23:28
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Nartaya 22. 4. 2013, 12:35
Tak jsem se pustila do těch modro-bílých šatiček a všechno dobrý, až na ty zoubky. Tu řadu, kdy 2 oka spleteme a jedno nahodíme, tu mám, ale jak dál? Potom se mi zoubky tak krásně neoddělují jako na obrázku, když pletu další řadu. Jak vůbec mám plést další čtyři řady? :´(
panenkářka 23. 4. 2013, 19:06
@Nartaya Tu řadu se splétanými oky pletete jako lícovou, takže hladce. Pak upletete rubovou řadu, takže obrace, všechna oka. Další 4 řady upleteme normálně, líc hladce, rub obrace a uzavřeme a z lícu volně přišijeme. Když to přeložíte, měly by Vám zoubky hezky vyniknout. (F)
Nartaya (upraveno) 24. 4. 2013, 18:31
@panenkářka Ták, hotovo. Bohužel tu nemám jehlu, musím počkat do neděle či pondělí, ale šatečky jsou dopletené, zbývá jen sešít, přidělat knoflíčky a... Děkuji moc za konzultaci. Zazmatkovala jsem. Zde fotka nedokončených šatiček: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4368824 Že jsou moc dlouhé? Mé panenky jsou cudné. :-$ (F)
panenkářka 24. 4. 2013, 20:06
@Nartaya Hezké, alespoň může na ples (Y) (Y) (Y) ,-)
Nartaya 20. 4. 2013, 21:07
Inspirovala jsem se šatečkami číslo 1 (růžovo-bílé) a uháčkovala tyto: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4366437 http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4366438 Všechny mé panenky mám doma, tuhle jedinou jsem spolu s Outěžkou přivezla do Prahy, zatím. Outěžce je pouze patnáct měsíců, tudíž zatím panenky neřeší. Abych se přiznala, s touhle panenkou jsem si jako malá hodně vyhrála. Výhoda byla velikost. Tak jdu zase něco dělat. Heli, děkuji Vám za Vaše návody. (F)
panenkářka 21. 4. 2013, 9:48
@Nartaya Šatečky jsou moc hezké. (Y) A příšerka taky. Holky měly podobnou, ale ve sbírce ji nemám, takže jsme ji asi někomu daly ,-) A 15 měsíců je tak akorát se začít připravovat. Moje mladší tahala sebou panenku, jen co se naučila chodit. ,-)
Nartaya 21. 4. 2013, 11:04
@panenkářka Ta naše malá opička zatím tahá za mé nervy, ale tahá krásně... I když, upřímně, někdy tahá tak, že jsem na pokraji zhroucení únavou. Ale já jí to odpustím, je to moje Slunce :-) Ta moje vysněná vytoužená Outěžka :-) Třeba vůbec nebude po mamince, která si s panenkami hrála snad do patnácti. A že jich mám, zachovalé a krásné. Pořád čekám, kdy je na Outěžku vybalím. Zatím si mohla chvilku hrát s těmi "miminy" bez vlásků. Ale jakmile začala ničit, panenky byly zabaveny :-$ Jsem strašná. Taky dostala jednu pannu mimino kluka od babičky. Čínskej hnus s hranatou palicí. Jakmile mu začala okusovat prstíčky, drolily se. To u těch po mně nehrozí. To byly ještě kvalitní totalitní panenky, které musely projít jistou normou. Neříkám, že bych dobu vrátila, ale nostalgická tedy jsem, co se týká dětství. Rozhodně ne toho šedivého až temného období. No nic, jdu zkontrolovat rachotící dítě. Snad opět není v elektrické zásuvce, či neokusuje kabel od lampy *-)
panenkářka 21. 4. 2013, 13:42
@Nartaya Tak to si tedy užíváte. Ty moje už jsou z toho věku naštěstí venku, i když ...kabely jsem nikdy okousané neměla ,-). Nostalgie je prima věc, vzpomínat na to, co bylo hezké pomáhá při současných problémech. Alespoň mně ano. (F)
EIRAM 05 12. 4. 2013, 17:47
Dobrý den paní Helenko, právě jsem dokončila třetí obleček a docela se mi povedly, vnučky budou mít radost. Ještě obléknu 2 panenky a budu to mít celé hotové. Škoda, že chybí ještě šašek a žluté šatičky,jinak bych měla celou Vaši kolekci. Moc Vám děkuji, bez Vašich úžasných návodů, bych se dotoho nepustila a kdyby jo, tak bych vytvořila nanejvýš 1-2 kousky. jste úžasná (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) všem moc doporučuji , díky Majka (L) (L) (L) (L) (L) (L)
panenkářka 13. 4. 2013, 9:23
@EIRAM 05 Tak to doufám, že se pak pochlubíte fotečkou. Víte, já si nepamatuji, že bych ty žluté šatičky někomu dala, takže se po nich ještě podívám. Nebo zkusím ty šatičky nějak spočítat podle těch ostatních.Toho klauna jsem před delším časem půjčila kamarádce ( chtěla udělat obleček), tak se jí zkusím zeptat, jestli mi ho už vrátila a zkusím ho dohledat. ,-) Mám takových různých oblečků doma tolik, že ztrácím přehled. Tak vydržte a uvidíme. :-)
Anoli85 8. 4. 2013, 22:11
Jéé, tohle přesně jsem hledala (Y) Sofi má dvě staré panenky po švagrové a ještě jsem nebyla schopná je obléct, vůbec jsem nevěděla, jak na to. Moc děkuji za skvělé návody. (F)
panenkářka 9. 4. 2013, 19:50
@Anoli85 Jsem ráda, že se návody hodí (Y) (Y)
luna33 5. 4. 2013, 1:19
Helenka moc velká šikulka. (Y) (L) Děkuji za návody. Jiřina
panenkářka 1. 4. 2013, 14:02
Moc všem děkuji za krásné komentíky a přeji příjemné tvoření. (F)
EIRAM 05 31. 3. 2013, 19:39
Marie M.(EIRAM 05) ID 468740 Úžasné děkuji. (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Nartaya 31. 3. 2013, 17:52
Kéž by se našlo více návodů na oplétání a oháčkování panenek všech velikostí. Bez návodu nedám ani ránu, ale na panenkovské návody nikde ne a ne narazit. A přitom vím, že v cizině jsou takové sešity s návody na oblečení pro panenky běžné. Že se u nás ještě nikdo nechytil?
panenkářka 1. 4. 2013, 14:01
@Nartaya Souhlasím s Vámi. Časopisů na háčkování deček, ponožek a čepic najdete všude plno, ale co se týká panenek, vidím to jako výzvu. U nás jednou za uherský rok vydá Diana oblečky na Barbie a za další uherák vydá znovu ty samé. ,-) Je to bída s nouzí. Mám nějaké staré Květny s oblečky na panenky a ty již zmíněné na Barbie. Tak kdybyste chtěla, něco Vám naskenuji :-) Přeji hezký den
zdislav 27. 3. 2013, 11:18
Děkuji (Y) (Y)
dancaticha 26. 3. 2013, 14:51
(Y)
dancaticha 26. 3. 2013, 14:51
(Y)
Kamuniak 25. 3. 2013, 12:22
(Y) krásný návod (clamp)
trala 25. 3. 2013, 11:11
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
pajdulinka 24. 3. 2013, 20:16
krásné oblečky (Y) (Y) (Y)
simeks 24. 3. 2013, 15:31
(Y)chválím za krásný návod (F)
panenkářka 24. 3. 2013, 17:53
@simeks Děkuji :-) :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie