Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 107 návštěvníků)

Záchrana houpací lavice

0.0
Záchrana houpací lavice

Postup

Naše houpací lavice loni značně utrpěla,sedáme na ní my hrošíci,a děti ji používají jako výbornou prolézačku,takže jednoho krásného dne rupnul ten plátěný potah-podklad pod sedáky,a vzápětí i ta horní část-prostě neopravitelná škuba přes celou délku...Co s tím?Dospěla jsem k závěru,že nový textilní potah dělat nebudu,u nás by byl opět max. na jednu sezónu :-oTatínek vymýšlel dřevěnou konstrukci,byla zamítnuta jako moc těžká,pak tam jaksi nainstaloval kus plastu,ten se při dosednutí prohnul tak,že taťka skončil při dosednutí zadní částí na zemi.A tu přišla geniální matka,zakoupila 50m.popruhu a lavici prostě,,vypletla".Vydržela celou zimu venku,zacházíme s ní opět příšerně,ale výplet drží a určitě držet bude-spíš to vypadá,že přežije i tu kovovou konstrukci.
Nafotila jsem,jak na to,a napíšu i zdroj materiálu,už se mi mnohokrát osvědčil.Jak tak kolem sebe slyším,nejsme jediní,komu se houpajda takhle rozpadla,mohl by se tedy nápad hodit.Samozřejmě je k dostání i náhradní textilní potah,ale to je naprosto pod důstojnost nás tvořivců.

Odšroubujeme sedák lavice od konstrukce a začneme vyplétat nejdřív na délku-na začátku je role popruhu hodně velká,tak se to na délku líp protahuje,Konec popruhu pevně růčo zašijeme,je to myslím na fotkách dobře vidět,Koukněte na obrázek,jak a kudy provléknou,je potřeba se vyhnou těm místů,kde pak bude lavice přišroubovaná k houpadlu.Ale dáse to kousek posunou,není potřeba žádné zvláštní měření.Konec výpletu opět pořádně zašijem.Je jedno,jestli začnem sedákem,nebo opěradle,Co nejvíc utahujte,aby se pak sedák neprohýbal.

Tady ještě detail opěradla.Nebojte se těch zaoblených částí,až se to proplete křížem,drží to výborně.a opět odstřihnout a zajistit konec.Te´d je potřeba postavit lavici nabok,a nastavit přibližně úhel sedáku a opěradla,další výplet už bude v jednom kuse,zezadu nahoru a zpět,uprostřed vedeme ten popruh vždycky POD tou prostřední tyčí.Protože už je kotouč popruhu menší,dá se líp provlíkat mezi pásy-ale nějakou práci to dá...

Tady je myslím dobře vidět,kam a kudy co provléct-lepší než složitě vysvětlovat.A ještě ten materiál-popruh šíře 35mm z polypropylenu(POP)jsem koupila od firmy Bedimex z Hronova,mají zásilkový obchod,paní mi úžasně ochotně poradila,jaký popruh mám na to použít,ani se mi moc nesmála-a navíc byl zrovna myslím i ve slevě,takže i s poštovným vyšel tak na 250,-.V galanterce by to bylo určo dražší:o)A asi i případná pevnější látka na potah by něco stála,pokud nemáte doma staré zásoby stanového plátna.

Takhle se oprava podařila Lucce.Díky za obrázek i za pochvalu :o)

Od Lindy lavice propletená 8cm popruhem-v komentáři je i link na výrobce pruhatého popruhu,vypadá moooc pěkně-díky

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

fi.dorka 20. 7. 2023, 20:11
Taky děkuji ta návod (Y) (Y) (Y) (Y) padlo 70m popruhu šířka popruhu 4cm
terezkan 28. 6. 2016, 8:27
(Y) (Y) (Y) (Y)
pralinka74 21. 6. 2016, 13:54
Moc moc děkuji za návod (Y) Houpačka nám rupla hned první sezonu, zjistila jsem že se to dá "nějak" vyplést popruhem, měla jsem dokonce i vizitku na Bedimex, ale někam jsem ji založila a pořád se k tomu nemohla rozhoupat, nejsem moc šikovná a švadlena už vůbec ne, a tak jsem to neustále odkládala... Pak jsem se dozvěděla že to nemám vyplétat, že se to prověšuje...tak jsem začala zjišťovat jak houpačku opravit dřevěnými laťkami...a když jsem si zadala do Google oprava houpačky vyjel mi tento návod....opravdu moc díky za něj i za diskusi, která mne nakopla k objednání popruhu i realizaci, koupila jsem 4 cm popruh a vyšel úplně akorát, poprosila jsem o spolupráci kamarádku (nevím jak bych to vyplítala a šila sama) :) Tak už je naše houpačka po třech letech zase funkční, jupí :) :-)
milasecek 27. 6. 2016, 21:17
@pralinka74 tak to mě fakt těší,my už jsme vyplétali i na chatě a u babiček,taky jsme poučená a vyplétám 4cm popruhem-a jak píšete,zbytek u nás tak půl metru.Já už to teda sama zmáknu,chce to hned od začátku utahovat a hlavně si hned nastavit ten správný úhel sedáku a opěradla-tedy spíš trošku otevřenější úhel-jen malinko-tím finálním ohnutím se to pak krásně dotáhne.
Grofka 11. 7. 2015, 16:33
Luci, (clamp), velké díky!!!! Minulý týden nám původní sedák rupnul :-@, houpačka už téměř letěla do kontejneru... Dneska jsem se pustila do opravy dle Vaší rady a ejhle, všichni jsou doma nadšení, jakou máme "novou" houpačku |:o) Měla jsem popruh š. 4 cm, z návinu 50 m něco málo zbylo... Opravdu velké díky (Y), české hlavičky (a když se k nim přidají šikovné české ručičky) jsou k nezaplacení!
milasecek 17. 7. 2015, 22:56
@Grofka Musím po letech potvrdit,že to fakt funguje bezvadně-lavice byla 3 zimy stále venku,a myslím,že popruh ji přežije.Jediné,co jsem musela letos spravit,byl ten zakončovací šev-nitka přece jen nevydržela(ani se nedivím,berušky s oblibou ručkujou po té vrchní tyči a plnou vahou seskakujou na sedák...-co dodat,že),ale stačilo přišít znova-jen ten konec.Měla jsem jen obyč niť,te´d sjem použila lepší-tak uvidíme.-no,kdyžtak to za dva roky znova přišiju,to asi přežiju :o)
Křížka2 13. 8. 2014, 21:40
Právě jsem si objednala popruh na vypletení od fy Stoklasa. Mají momentálně 30% slevu, takže i spoštovným zaplatím 400 Kč.
milasecek 18. 8. 2014, 10:45
@Křížka2 To jde.Mě to z toho Bedimexu vyšlo levněji,ale příště bych volila širší popruh,jak to tady už některé restaurátorky psaly (H)-takhle mám na krajích mezeru,která sice ničemu nevadí,ale esteticky žádný zázrak.A hlásím,že letos po druhé sezoně jsem musela u popruhů na sedací části lavice znovu zašít ten začátek a konec-popruh drží,ale niť to nezmákla-za 5 minut hotovo.
Kili_lin 26. 6. 2014, 11:28
Ahojky, tak jsem taky zkusila vyplést lavici, myslím, že to dopadlo moc pěkně. Dělala jsme to silnějším popruhem, myslím že 8cm šíře, pěkně zeleným s proužkem. Šlo to docela dobře. ALE - nedržela jsem se návodu a motala jsem to na narovnanou lavici, takže po namontování zpět, kdy bylo potřeba ji zase ohnout, se to celé dotáhlo. A tam vidím asi trochu problém, mělo to zůstat trochu volnější, protože je to hodně tah, až se trochu ohnula ta vnitřní tyč mezi opěrkou a sedákem..no tak uvidím, jestli vydrží, nebo rupne. Tak mi držte palce, ať jsem to nemotala zbytečně. Foto mám u sebe v galerii. (pes) Jinak popruh jsem kupovala tu u nás, ale podle vysačky je zwww.mouka.cz, ale nevím, jak jsou tam na tom s maloprodejem. 50m roli mám za cca 380,- (té 8cm šíře)
milasecek 27. 6. 2014, 16:18
@Kili_lin Lindi,je to hezké,snad to vypnutí nebude moc vadit... Musela Vám spousta popruhu zůstat-myslím ještě na jednu lavici-takže v podstatě to vyšlo levněji,než z toho našeho popruhu 4cm *-) Přidám Vaši fotku k návodu,může někomu pomoct,i ten link na výrobce (F)
Kili_lin 29. 7. 2014, 16:56
@milasecek Zatím drží, tak to vypadá, že to dobře dopadne. Jinak pro Jablonečáky a okolí, koupený je popruh přímo v Jablonci n.N. v prodejně firmy http://www.plasty-jablonec.cz/ . Ale jak jsem psala, přeprodávají ho z té firmy Mouka. Jinak něco mi zbylo, ale určitě ne na další lavici. Typla bych, že tak něco kolem 10m, ale neměřila jsem to (až se k tomu jednou dostanu, tak to sem ještě napíšu :). My jsme to spočítali podle plochy a vzala jsem kus do rezervy.. popravdě ani nevím, jestli by mi to střihli, neptala jsem se..ale snad jo. *-)
milasecek 30. 7. 2014, 20:50
@Kili_lin Dobrý den,díky,že jste si vzpomněla,a díky za ten odkaz,je to zajímavá firma,má tam věci,které možná využiju-třeba polotovar kšiltíku na čepice-to jsem ani nevěděla,že se to dá někde koupit *-)
adejanka 14. 3. 2014, 10:29
Tak to je perfektné. Tiež sa mi poťah rozpadol a aj ďalší, ktorý nám ušil čalúnik nič nevydržal. Určite si ju opravím sama podľa Vášho návodu. Super. Ďakujem. (Y) (Y) (Y) (Y)
milasecek 14. 3. 2014, 14:14
@adejanka Taky jsem právě vyzvedávala popruh,budem zase vyplétat,tentokrát u babičky.Ten náš výplet už drží další sezonu,a to byla lavice venku i přes zimu (H).Jen jsem už poučena a objednala jsem u Bedimexu popruh POP 40mm-ten minulý 3,5mm vyšel taktak-ale cenově je to jen nepatrný rozdíl,rozhodně se vyplatí (Y)
kami30 27. 10. 2013, 1:01
super ..rada hned na jaře vyzkouším...
milasecek 27. 10. 2013, 19:35
@kami30 Jj,nás to taky čeká- na houpajdě na chatě a u našich.Stejně mám u Bedimexu něco vyhlídnuto,tak to sfouknu naráz *-)-asi se tentokrát nechám ukecat na nějakou barvičku :-o ,-)
balounka 12. 7. 2013, 23:02
Moc děkuji za dobrý návod- už je hotovo, včera jsem to zhotovila. Objednala jsem popruh 40 mm v červené barvě u Bedimexu- 50 m za 333 Kč, zaslali to obratem, jsem moc ráda, že už zase houpačka slouží. Děkuji Balounová Zdeňka
milasecek 12. 7. 2013, 23:50
@balounka Zdeni,i já děkuju za informaci (F)-obrázek bude prima,jak dorazí,hned ho přidám k návodu i s tou uvedenou spotřebou.Dost se mě na to maminky ptají *-)-já jsem měla užší,vyšel levněji,ale zase není až do kraje :-$
ssarusa 9. 7. 2013, 13:42
Jj, objednávala jsem z Bedimexu.Dnes mi to doveze PPL, tak pak určo foto hodím. Právě ta střecha už nám taky odešla.Naší malé bude v říjnu šest, tak už jsme odmontovali konstrukci na střechu a nechali bez.Už si tam tolik jako,když byla menší nehraje.Kupovala jsem tm.zelený popruh POP 40mm šíři a 50 m délku(celé balení) a vyšlo mě to i s dopravou 333,-.Pak písnu, jak nám to šlo 8o| (Y)P.S.Nyní mají akci na dopravu za polovic. Šárka
milasecek 9. 7. 2013, 14:14
@ssarusa Budu vyhlížet obrázek-holky mi vyčetly,že jsem měla pořídit taky jinou barvu,než zrovna černou.Jenže paní mi ji poradila právě kvůli té akci-takže si neprosadily ani svítivě růžovou,ani jinou pitomost ,-)Z té 40mm Vám to vyjde určitě líp,já jsem měla 350mm a na okrajích je trochu mezera.Ničemu to neva,ale estetika není úpně dokonalá (H)
ssarusa 6. 7. 2013, 19:39
Moc díky za super návod (Y).Také nás toto podkalo :-)Babička nám zůstala v houpačce zaseklá :-@ a nemohla ven (6) Popruh jsem právě objednala.Již tady zmíněná stanová látka je stráááášně drahá.Kupovali jsme jí na střechu pískoviště, které jsme s manželem vyráběli pro naší mladší(viz.foto) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2236613 Takže se přidávám k velikéééé chvále (F) (Y) Šárka
milasecek 6. 7. 2013, 20:28
@ssarusa Šári,to jsem ráda.Objednávala jste taky v tom Bedimexu?Až budete mít hotovo,podělte se,prosím,o zkušenosti.já si totiž už nepamatuju přesně který popruh to byl,a docela často se mě na to někdo ptá.Paní tam umí bezvadně poradit,ale nechce se mi tam kvůli tomu volat-to nastane,až křupne lavice i našim ,-).Jinak jste mě pobavila tou babičkou,nám tam takhle zůstal trčet tatínek,poté,co se snažil vyzkoušet plastovou výztuhu.Látka křupla už předtím pod návštěvou samozřejmě (cigo).Jo,a Vaše pískoviště krásné-naše holky už jsou na to velké,ale asi by si daly říct (child9) (child9).Jen ještě k těm látkám-když už tady dělám Bedimexu zdarma propagaci (H)-mají tam zbytky látek,říkají tomu myslím zlomky-a opět hodná ochotná paní na telefonu mi tam vždycky vybrala přesně to,co jsme potřebovala.Právě takové ty pevné tkaniny,i zespodu pogumované,a ceny srandovní,asi 25,-kaček za kilo.Já z toho našila holkám obaly na lyže a kdeco,na plachtu by to určitě taky šlo *-)
kilinka 3. 7. 2013, 21:38
Moc děkuji za super návod. Již minulý rok nám odešla houpačka a stále jsem přemýšleli jak ji opravit.Popruhy nás taky napadli jen jsme neměli odvahu to vyzkoušet a a hlavně jsme nevěděli jak pořádně na to. Váš návod nám dodal odvahu a během víkendu bylo hotovo. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4415219 Díky moc!!!!! ÚŽASNÝ NÁVOD!!! Hezký večer Lucka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
milasecek 3. 7. 2013, 22:32
@kilinka Luci,díky za první fotku realizace,hned ji přidám k návodu.Byla byste moc hodná,kdybyste se podělila o informaci o použitém materiálu a spotřebě.Vyšlo Vám to líp než mně,pěkně až do kraje.Asi máte širší popruh,typuju 40mm?Pak by těch 50m mělo takhle krásně obtáhnout celou houpajdu,že? Díky za obrázek a krásné léto (dance) (hello)
jaktij 26. 6. 2013, 17:40
Moc děkuji za super nápad :-) Zrovna se nám hodil ,-) Původně jsme chtěli dávat dřevo, ale toto je určitě lepší (Y) (Y) (Y)
milasecek 26. 6. 2013, 20:49
@jaktij Tak to jsem ráda.je to praktičtější i to líp vypadá-jen holky si přály nějakou hezčí barvu,než tu naši černou ,-)
janapka 25. 6. 2013, 0:49
Výborně! Děkuji za nápad. Zrovna totiž přemýšlím nad stejným problémem. Naše houpačka má ještě původní plátno, ale je poničené od drábků naší fenky, vždy vyskočí a opře se o houpačku. Ještě jednou díky, dávám si to do oblíbených. janapka navštivte mojí webovku: www.janapka.blog.cz (clamp)
milasecek 25. 6. 2013, 9:55
@janapka Jani,díky.Jsem zvědavá,jestli popruh případně vydrží i útoky psích drápků ,-)-pokud zrealizujete,budu ráda,když se podělíte o zkušenosti (F)
lidare 19. 6. 2013, 22:07
(Y)taky máme houpačku a zatím drží,určitě si uložím váš nápad, :-) (clamp)
milasecek 19. 6. 2013, 23:04
@lidare Jj,může se hodit.Dokud výrobci nevymyslí nějaký matroš,který by vydržel nejen povětrnostní vlivy ,-)
Yanicka 15. 6. 2013, 9:35
Super nápad :-) Taky už mi přišel popruh (H) Vyšlo vám to přesně, nebo něco zbylo? :-$
milasecek 15. 6. 2013, 9:46
@Yanicka Těch 50m mi vyšlo přesně takhle,jak je na obrázku.Zbylo mi asi 20cm :o)Když jsem dopletla,myslela jsem,že budu muset ještě pár metrů dokoupit(to by se ale prodražilo,za necelé balení bych Bedimexu platila ještě maloobchodní přirážku,a stejný popruh u nás v galanterce nemají...)-ale takhle to stačí,nic nepovolilo ani se nic neroztahuje. Ať se daří (hello)
MazelBoruvka 14. 6. 2013, 22:00
Dobrý nápad, my jsme renovovali minulý rok, naštěstí máme šikovnou babičku a tak to znovu ušila, ale příště klidně využiji.. (Y) (Y) (Y)
skipac 13. 6. 2013, 22:35
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
renisco 13. 6. 2013, 9:09
já bych to akorát dala více na hustěji...
milasecek 13. 6. 2013, 13:41
@renisco Ono to opravdu není potřeba.Ale upřímně:objednávala jsem ten popruh přes firmu,která je spíš velkoobchod,takže se tam vyplatí koupit celé balení-což je v tomto případě 50metrů-a to vyšlo právě přesně akorát takhle,jak to mám,zbylo mi asi 15cm ,-)-takže pokud byste chtěla hustší vypletení,musela byste pořídit širší popruh-třeba těch 40mm,nebo holt přikoupit nějaké metry-aspoň 10,aby to bylo opravdu od kraje do kraje.když jsme dopletla,a zjistila,že to vyšlo takhle ne úplně do kraje,měla jsem v plánu tam do toho okraje dát proužek takového silného btaohového nylonu,taky od té stejné firmy,co už mám doma delší dobu-ale vůbec to není potřeba,nic se neposunuje,nepovoluje,a kdybyste viděla,jak se u nás s tou houpajdou zachází....ale samozřejmě hustší neboli víc do kraje,by to určo bylo estetičtější.Na technickou stránku výpletu to nebude mít vůbec žádný vliv :-$
zuzik78 13. 6. 2013, 8:43
Super nápad,také určitě využiji, Lucko, chtěla jsem se zeptat, proč uprostřed musí být popruh POD (myslím na spoji spodku a opěradla), Neodchlipuje se to při posazení a netlačí ta tyč při sezení? Napadlo mě,že bych třeba omotala jednou okolo nemo na střídačku jedmou pod a jednou nad....ale třeba to más svůj důvod... *-)
milasecek 13. 6. 2013, 13:31
@zuzik78 jj,má to důvod,poznáte,když budete vyplétat-kdybyste to vedla nad tou prostřední tyčí,bude se Vám ten popruh zvedat-musí se utáhnou,tak by tam vznikl takový trojúhelník.na těch dlouhých stranách totiž nemůžete dát popruh hned od kraje,kvůli tomu zaoblení.Takhle,jak to mám,to funguje výborně,tak není potřeba to nijak upravovat,ale pokud najdete nějaké vylepšení,sem s ním (H)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie