Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 77 návštěvníků)

PONOŽKOVÝ PES

0.0
PONOŽKOVÝ  PES

Postup

Na žádost několika kamarádek a některých maminek tady na MMB jsem vyrobila návod na ponožkového psa. Nápad není můj. Tito pejsci akočičky se šijí už dlouho, vždycky se mi moc líbily, ale podrobný návod jsem nikde nenašla. Nakonec mi výrobu hračky ukázala moje kamarádka, která tyto zvířátka vyrábí s klienty v centru sociálních služeb. A ráda bych citovala jednu její větu, která se mi moc líbí a je opravdu výstižná: „ Moc se mi ten nápad líbí, jeho jednoduchost a efektní výsledek“

Na výrobu hračky se používají měkké teplé froté ponožky. Všichni je znáte, koupí se kdekoliv na tržištích apod.
Pro názornost jsem psa vyrobila z pruhovaných ponožek, lépe se odhadují vzdálenosti. Nikdy neodstříhávejte konečky na rubu ponožek, nijak nám při šití nevadí, ale po odstřižení by se nám udělala v ponožce díra. Jednotlivé díly sešíváme hustě zadním stehem, jinak se nám při vycpávání jednotlivé díly roztrhají. Nepodceňujte obšití každého dílu!!!. Zvolíte-li ponožky s nějakými vzorky / srdíčka kolečka květy / snažte se stříhat tak, abyste co nejméně prostříhaly ozdobné tvary – v těch se ponožka hodně páře. Na vycpávání jsem použila vatelín nastříhaný na malé kousky nebo umělé rouno. Nevycpávejte vatou, jde to špatně, vata dělá žmolky a boule.

Na výrobu hračky potřebujeme jeden pár ponožek nebo podkolenek. U této hračky platí pravidlo, že čím větší ponožky, tím větší pes. Pokud chcete vyrobit jezevčíka, kupte si podkolenky.

Začínáme stříhat hlavičku psa. Odměříme si asi 5 cm od hořejšího rantlu a odstřihneme.
Abychom ustřihly ponožku stejně, je dobré si nejprve prostřihnout malou dírku a potom ponožku odstřihnout kolem dokola. Tím zabráníme tomu, že na každé straně budeme mít rozdílnou šířku proužku.Pokud rozstřihneme ponožku v polovině proužku, po sešití se nám vykreslí pěkný obry čumáčku a tlamičky

Z druhé strany odstřihneme špičku ponožky. Špičku použijme potom na ouška. Část od paty k odstřižené špičce = polovina tělíčka.

Začínáme stříhat hlavičku psa. Odměříme si asi 5 cm od hořejšího rantlu a odstřihneme.
Abychom ustřihly ponožku stejně, je dobré si nejprve prostřihnout malou dírku a potom ponožku odstřihnout kolem dokola. Tím zabráníme tomu, že na každé straně budeme mít rozdílnou šířku proužku.Pokud rozstřihneme ponožku v polovině proužku, po sešití se nám vykreslí pěkný obry čumáčku a tlamičky

Z druhé ponožky také odstřihneme rantl.Pozor: teď již musíme počítat, aby nám uprostřed těla souhlasil vzoreček. Pokud jsme na první ponožce končily barevným / modrým/ proužkem, musí nám tento konec také končit modrým proužkem. Stříháme však v polovině proužku, protože se nám při sešívání tato polovina všije do švu a na druhé straně tak zůstane skoro celý modrý proužek – výsledný efekt: uprostřed těla by nám měl vyjít po sešití celý jeden modrý / barevný/ proužek. Odstřiženou špičku použijeme na přední nožky.

Ponožku si přeložíme tak, abychom měli patu nahoře
Prostředkem rozstřihneme. Pata nám tvoří zadeček a rozstřižený zbytek = zadní nožičky. Nestříháme až úplně k patě, končíme trochu pod patou.

Odstřiženou špičku převrátíme na rub a srovnáme si jí švem nahoru. Kolmo rozstřihneme středem = přední nožky.
Stejně tak rozstřihneme i druhou špičku = ouška. Pozor správně by špička, ze které stříháme ouška měla být kratší

Z jednoho rantlu s gumičkou ustřihneme ocásek. Rantl rozstřihneme v polovině – vznikne nám proužek. Šířku proužku si libovolně upravíme. Neodstiíhámáme gumičku!

Máme nastřihanou celou hračku

Teď si všechny jednotlivé díly obšijeme . Na fotografii je obšito pro názornost černou nití. Obšijeme všechny díly, steh moc neutahujeme, šijeme jednoduchou nití. Neobšíváme jen tělíčko kočky na konci, kde je gumička od rantlu.
Tento bod postupu nelze vynechat. Froté ponožky se třepí a při další manipulaci / sešívání, vycpávání / by se nám jednotlivé díly roztrhaly a rozpadly.

Začínáme sešívat. Všechny jednotlivé díly si otočíme na rub. Sešíváme zadním stehem, dvojitou nití po tubové straně. Jako první si vytvarujeme čumáček. Nepopleťte si, která strana je čumák a kde je střed těla. Čumáček tvarujeme na kratší straně od paty / konec by měl být polovina proužku./ Tento konec si rozdělíme na třetiny a vytvarujeme si čumák podle fotografie – sešpendlíme – sešijeme.

Dejte pozor, aby všechny tři strany čumáčku byly stejně dlouhé a hořejší bod byl umístěn směrem ke středu paty – hlavičky.

Postupně sešijeme všechny díly: zadní nožky, přední nožky, ouška – každí díl svisle přeložíme k sobě, sešijeme, otočíme a horní stranu také sešijeme. Ouška se nevycpávají.
Ocásek přeložíme kratší stranou k sobě a boky sešijeme. Na jednom boku je u sebe gumička a ta nám tuto stranu mírně stahuje – když se potom sešitý ocásek otočí a vycpe, udělá nám právě gumička takový pěkný oblouček.

Nakonec sešijeme oba díly tělíčka. Srovnejte si paty proti sobě. Jedna pata = hlavička. Druhá pata = zadeček. Dáváme pozor, aby se nám jednotlivé díly neposunuly. Díly si sešpendlíme a sešijeme s sobě. Sešívám dvojitou nití 2x dokola, protože jak se bude tělo vycpávat, šev by nám mohl prasknout. Na spodní straně / na bříšku/ si necháme malý otvor na vycpávání

Vycpávání. Na vyplnění zvířátka používám rouno nebo vatelín nastříhaný na malé kousky.Takto vycpaná hračka se může potom i prát. Všechny díly si převrátíme na líc Začínáme hlavičkou. Hlavičku vycpeme a to tak, že začneme čumáčkem. Po malých kouskách naplníme všechny tři špičky čumáčku a pěkně je vytvarujeme je.
Druhý díl těla: Nejprve vyplníme nožky. Nožky musí být opravdu tvrdé, aby pes pěkně stál, dál vyplníme patu = zadeček a nakonec tělo. Celé tělíčko vyplníme až ke švu uprostřed.
Aby se nám nožky a ocásek při vycpávání neroztáhly do šířky, držíme je v dlani jako v kornoutku a vycpeme. Tak si vytvarujeme pěkný váleček a nožky jsou stejně silné.

Pokud se vám zdá, že tělo na fotu vycpané hodně a vycpávka vylézá ven – je to dobře. Díru na bříšku zašijeme matracovým stehem a kdyby bylo málo vycpávky bude tělo a bříško uprostřed měkké a neforemné.



Aby se nám nožky a ocásek při vycpávání neroztáhly do šířky, držíme je v dlani jako v kornoutku a vycpeme. Tak si vytvarujeme pěkný váleček a nožky jsou stejně silné.

Po sešití díry máme první „nevzhledný“ polotovar psa.

Tvarujeme nos. Navlékneme si dlouhou silnější jehlu – 4 vlákna nitě. Palcem a ukazovákem stiskneme čumáček těsně za horní špičkou a několikrát prošije a stáhneme – tím se nám vytvaruje nosík.

.

Stejně tak podle obrázky vytvarujeme, prošijeme a stáhneme krk za patou – hlavičkou.

.

Aby krk nebyl moc široký, stáhneme jej ještě trochu z boku.

Nožky: vyplněné nožky po obvodě prošijeme předním stehem a mírně stáhneme. Nožky si našpendlíme na bříško. Opět musíme pohlídat, aby přední a zadní nohy byly v řadě za sebou a neutíkaly nám někam mimo.Hračka by potom nestála.
Stejným způsobem přišijeme i ocásek.

Ouška: podle fota si našpendlíme ouško na bok hlavičky, přišijeme.

Ouško překlopíme dolů a po horní hraně znovu prošijeme zadním stehem. Tak nám ouško nebude trčet od hlavičky.

Dvě varianty nosíku. Na nosík můžeme použít knoflík se spodní dírkou nebo můžeme nosík vyšít bavlnkou.

Na oči použijeme knoflíky. Oči i nos si umístíme na hlavičku a přišijeme.

Vyšitý nos.

Pokud jste se prokousali návodem až sem je pejsek hotový.Já dělám takové čuchací psy. Čumáček mají dole

Pokud chcete hlavičku zvednutou, musíte ji trochu přizvednout a vzadu za krkem ještě jednou pevně přišít – přitáhnout k tělu. Stejně tak ještě dotvarovat nožky ocásek a ouška.

podkolenkový jezevčík

Jen tak pro inspiraci. Pokud některá vyrobíte pejska - pochlub te se tady.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Veru Ch. 3. 12. 2014, 18:18
(Y) děkuji za inspiraci!
smudlik 0405 24. 9. 2014, 7:03
(Y)
Makipaki 31. 10. 2013, 20:04
(G) (pl) (B) (P) (I) (X) (Z) (@) (&)
lidare 19. 6. 2013, 22:04
(Y) :-)úžasný postup,díky za něj :-) (clamp)
Zejdovka 18. 6. 2013, 23:54
X (Y) :-) (G)
SonikB 16. 6. 2013, 17:30
(F) (K) (@)
Alwin 12. 6. 2013, 23:21
Krásný a pečlivě napsaný návod :-) Krásní hafíci :-) A šikovné ruce samozřejmě (Y)
dracek91 12. 6. 2013, 7:25
(Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie