Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 14 návštěvníků)

Vzorek "Ypsilon" (pro začátečníky)

0.0
Vzorek "Ypsilon" (pro začátečníky)

Postup

Jsem háčkařka – stálá začátečnice, ale tohle jsem se učila z knížky („Pletení a háčkování, Claire Crompton a Sue Whiting, Jaroslava Dovcová“), tak nedovedu posoudit, zda je to věc, kterou každá ovládáte levou zadní a jen se trapně vnucuju :o) Pokud je zbytečnost to zde mít uvedené, nebo pokud to už tady je v jiném návodu, pak klidně smažu, chtěla jsem jen nabídnout pomoc stejným nebo ještě větším začátečnicím.

Jedná se o rozvětvené sloupky, které se mohou vzájemně buď proplétat, nebo ležet jeden přes druhý. Dosahuje se jimi efektu písmen X, obráceného Y nebo právě níže popisovaného Y. Všechny tyto sloupky musí mít jasně zřetelný kmen, proto je nejlepší používat 2x (nebo vícekrát) nahozené dlouhé sloupky.

Třeba někdo využijete ,o)

Jako 0. základní řadu si uháčkujeme řetízková oka v lichém počtu, protože sloupek má jen jednu spodní „větev“.

Na začátku 1. „pracovní“ řady přiděláme ještě 4 ŘO, „obracecí řetízek“ kvůli výšce sloupku (2x nahozený dlouhý), tak jako např. u dlouhých sloupků na začátku řady děláváme 2 nebo 3 ŘO. Pokud budeme dělat vícekrát nahozené sloupky, pak je potřeba do obracecího řetízku přidat za každé nahození o 1 další ŘO více.

(Teprve od místa, které jsem označila žlutým puntíkem, budeme odpočítávat 3 ŘO, kam budeme píchat první dlouhý 2x nahozený sloupek - viz níže.)

Uháčkovala jsem dopředu dvě ypsilonka pro představu, co jdeme dělat. I detail, kde je vidět, že jedno ypsilon zabírá 5 ok v základně (i v horní řadě, tam jsou ale označená jen 3 oka, o kterých budu mluvit později. Barevné čáry u pravého ypsilon značí jednotlivé kroky, jak ypsilon vytvoříme. 1. uháčkujeme spodní větev společně s pravou horní větví (červeně označeno), 2. uháčkujeme spojnici horních větví (modře označeno) a 3. uháčkujeme levou horní větev (žlutě označeno).

Sloupek Y z 2x nahozených dlouhých sloupků nad 5 oky začneme tak, že uháčkujeme dlouhý 2x nahozený sloupek. Jak? Dvakrát nahodíme přízi, háčkem píchneme do 3. z pěti ok základní řady (na fotce vyznačeno červenými puntíky, čísla označují dvě nahození příze), nabereme přízi. Na háčku máme 4 oka. Znovu nabereme přízi a protáhneme dvěma oky – na háčku máme 3 oka. Ještě jednou nabereme přízi a protáhneme dvěma oky – na háčku máme 2 oka. Naposledy nabereme přízi a protáhneme dvěma oky – na háčku zbylo pracovní oko.

A máme za sebou první krok - vytvořili jsme měkké I = jednu spodní větev a první ze dvou horních větví.

Nyní uháčkujeme 3 řetízková oka, čímž vytvoříme prostor („stříšku“) mezi horními větvemi = 2. krok.

Ještě zbývá 3. krok. Nabereme přízi na háček, vpíchneme háček doprostřed stávajícího 2x nahozeného dlouhého sloupku (měkkého I) - viz foto, místo vpichu označeno červeným puntíkem, před vpichem pouze jedno nabrání příze.

Pak (po vpichu) 2x nabereme přízi. Protáhneme smyčku okem a dokončíme sloupek opakováním následujícího postupu – nabrat přízi na háček a protáhnout 2 oky – dokud na háčku nezůstane jen pracovní oko. Tím jsme dokončili celé Y.

Stačí opakovat tento vzor celou řadu. 0. Základna se stáhne, je kratší, proto se to kroutí.

Ve 2. pracovní řadě a v dalších můžeme píchat první větev buď do prostředního oka mezi horními větvemi spodního Y (tj. Y v druhé řadě bude přímo nad ypsilonem z řady první),...

...nebo do spoje horních větví spodního Y (tj. Y v druhé řadě budou cik cak oproti té první řadě).

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

hankazk 25. 3. 2014, 23:18
(Y) (Y) (Y)
veronika 5. 10. 2013, 7:39
LUCINKO NÁVOD JE SUPER A PĚKNĚ POPSANÝ.JÁ HÁČKOVAT NEUMÍM A TAK JSEM RÁDA ZA TAKOVÉHLE NÁVODY,NESNÁŠÍM NÁVODY TEČKA ČÁRKA NĚCO..TO SEM V KONCÍCH UŽ U PRVNÍHO OČKA. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) VERČA
whale77 5. 10. 2013, 12:04
@veronika Tak já až zase budu něco trénovat, tak to zase přifotím :-) Díky moc za pochvalu!
pavlíkmacík 4. 10. 2013, 14:00
Lucko, to, co tady měla paní včera, byl filetový vzor ze čtverečků: 1 dl.sl+1 řet. oko+1 dl. sloupek - druhá řada: dl sloupek se píchá pod řet. oko první řady atd. Ale tenhle váš vzorek je také pěkný (Y)
whale77 4. 10. 2013, 14:31
@pavlíkmacík Aha, Pavlo, díky za info, tak já z toho návodu vymáznu tu mou domněnku o vzorečku u svetru té paní. Jsem si říkala, že tady by se asi zkušené háčkařky na takovou triviální záležitost neptaly :o) No, tak snad to pomůže někomu na mé úrovni ,-)
pavlíkmacík 4. 10. 2013, 15:47
@whale77 Je škoda, že jste to smázla a také paní, která sem včera svetr dala, chtěla jsem její fotku komentovat...bohužel. A jaká triviální záležitost *-)nikdo učený přece z nebe nespadl. Ještě, nebuďte tak skromná, koukla jsem k vám do alb., máte krásné háčkované kousky, jste šikulka (kocka) (F)
whale77 4. 10. 2013, 15:57
@pavlíkmacík Já jsem smázla jen tu větu v úvodu, že jsem myslela, že tyhle sloupky měla ta včerejší paní na tom svetru, jinak návod na Y tady zatím nechám, dokud mi za to někdo nevynadá 8-| A moc díky za pochvalu :-$ Ty moje výtvory jsou vždycky focené tak, aby vypadaly lépe než ve skutečnosti, jinak to jsou pokaždé takové znouzecti s chybkama. Ale učím se, před rokem jsem spoustu věcí nechápala a neviděla, i když to v návodu bylo krásně popsané 8o| , teď už aspoň tuším :-)
DanušaP 4. 10. 2013, 13:45
perfektní, na "začátečnici" u tleskám a palec nahoru (clamp) , takhle by měl vypadat návod
whale77 4. 10. 2013, 15:59
@DanušaP Děkuji. Bojím se, že na to, že je ten "vzorek" tak jednoduchý, je můj návod zbytečně podrobný. Ale když si vzpomenu na své úplné začátky, tak pro mě nebyl sebepodrobnější návod dost detailní :-D
dagram 5. 10. 2013, 10:52
@whale77 Určitě je super pro začátečníka čím podrobněji tím lépe vím když jsem začínala já tehdy žádný net jen knížky plné značek a moje milovaná bábi která měla svatou trpělivost vysvětlovat co a jak být to někde takhle tak jsem ji nemusela pořád otravovat. Taky jsem se snažila návod udělat pro začátečníky. Váš je supr jen víc takových návodů (flower)
whale77 5. 10. 2013, 12:06
@dagram Tak to jsem ráda, že je to přijato poměrně pozitivně, i od zkušených háčkařek. Až se někdy budu s něčím mořit, tak to budu fotit, abych aspoň ostatním ulehčila. A budu do názvu dávat info, že je to pro začátečníky (i tady to přepíšu), ať se "profíci" nemusí pozastavovat. Díky za pochvalu!
Mily008 4. 10. 2013, 13:44
pěkný a jednoduchý vzorek (child1)
whale77 4. 10. 2013, 15:58
@Mily008 díky!

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie