Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 66 návštěvníků)

Termoušanka (úvodní foto-detail vzorku) - univerzální velikost

0.0
Termoušanka (úvodní foto-detail vzorku) - univerzální velikost

Postup

Ušanka je háčkovaná z termo příze Outlast, háčkem č. 6.

Velikost, co se obvodu týče je opravdu univerzální! Byla háčkovaná pro obvod 50 cm, ale je dobře i mladší dceři (obvod hlavy 46,5) a dokonce se prý do ní nacpal i dospělý chlap!!! :D Pak už se jenom uzpůsobí délka čepičky.

Během háčkování bylo docela dost změn, tak pokud by někdo našel chybu, tak mě prosím upozorněte!! Děkuji

Pokud budete návod číst bez háčku v ruce, tak se bude zdát složitý, ale při háčkování to z toho vyplyne samo!!!! ,)

Na začátku každé řady udělám 1 ŘO a pak si vytáhnu oko do úrovně DS a udělám hned klasický DS (nepoužívám 2 nebo 3 ŘO jako náhradu za 1. DS!!!!!!) - v návodu už to uvádět nebudu a budu psát hned DS!!!!

Postup:

1. do stahovacího očka uděláme 11 KS

2. DS, DS a další DS uděláme do 1. KS (máme křížek), DS do 2. KS (-máme tedy v každém KS jeden DS a DS z křížku), do dalšího KS háčkujeme DS, do dalšího DS a DS překřížíme k předchozímu DS, ... - vychází to tak, že máme vedle sebe v řadě křížek, 2 DS, křížek, 2 DS (každý KS z 1. řady je vlastně rozdvojený) = 20 DS

3. KS a vždy se druhý rozháčkuje = 30 KS

4. DS, oko vynecháme DS, DS do toho vynechaného, DS do 3. KS (rozháčkujeme ho), opět jeden vynecháme a DS, DS do vynechaného, DS, hned do dalšího DS a DS překřížíme k předchozímu DS (opět je rozháčkovaný) - je to tak, že děláme křížky a vždy každý 3. sloupek rozdvojíme = 40 DS

5. KS a rozdvojíme každý 4. sloupek = 50 KS

6. DS + DS (sháčkovat) a další DS přes ně překřížíme a uděláme ho do posledního oka předchozí řady (ne do pevného!!!!!), DS hned do dalšího oka a sháčkujeme s dalším DS a DS překřížíme k předchozí skupince ( ten jeden sloupek je vlastně rozdvojený, proto musíme sháčkovávat, aby se čepka nerozšiřovala až příliš), takto celou řadu s tím, že každou 5. skupinku nebudeme ty 2 DS sháčkovávat, aby se čepka ještě o něco rozšířila a ukončíme: DS sháčkovat s dalším DS, který píchneme k tomu prvnímu překříženém a řadu připojíme PO do 1. DS = 55 DS

7. KS = 54 KS (tady buď musíte 1 sloupek ubrat nebo v předchozí řadě poslední skupinku, která by se neměla sháčkovat, prostě sháčkujte a sloupky na vzor už vyjdou!) - tady mám průměr placky cca 14 cm (takto to stačí - dost se natahuje))

8. stejně jako 6. řada, ale už nerozšiřujeme, takže každé 2 DS sháčkujeme

9. KS

opakujeme 8. a 9. řadu (já jsem celkově i se základní plackou dělala 17 řad)

přízi ustřihneme

- teď prodloužíme zátylek: nad obličejem vynecháme cca 16 cm ( od konce obočí ke konci druhého obočí + cca 4 cm) a připojíme přízi - uháčkujeme stejně jako 8. a 9. řadu

klapky:

1. DS sháčkovat s dalším DS a DS překřížit do 1. DS (je to stejný vzor jako na čepce) - vzor opakujeme 5x

2. KS (na začátku a na konci řady 2 sloupky sháčkujeme v jeden) = 8 KS

3. 4x vzor

4. jako 2. řada = 6 KS

stejně uděláme i druhou klapku

celou čepku obháčkujeme ( já dělala: KS, PO, KS, PO, ....) a nakonec upleteme copánky - nebo jak kdo chce!!!

Snažila jsem se popsat to co možná nejvíc srozumitelně, tak snad úspěšně. Kdyby přece jen byl nějaký problém, tak se pokusím poradit!!!

Ať se dílko daří!!!

takto vypadá celá ušanka (na hlavince vypadá lépe než takhle :D)

Pokusila jsem se načrtnout rozkres, tak snad se v tom vyznáte - lépe to bohužel nešlo!!! :(

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

vojteschka 28. 1. 2014, 16:44
Krásná!!! (clamp) :-) (Y) Určitě brzy vyzkouším!! Návod už mám uložený :-) :-) Díky za podrobný návod!! (L) |:o) (clamp)
Ajdi 13. 12. 2013, 14:05
Dobrý den. Vzala jsem si háček a vlnu a ať dělám co dělám, nejsem schopná (asi jinak jednoduchý návod) to pochopit a to už háčkuji nějaký pátek. Nešlo by prosím vás načrtnout schéma? Děkuji. (F)
Lucinda S. 20. 12. 2013, 15:14
@Ajdi Schéma je vloženo! Omlouvám se, že to trvalo tak dlouho!! Snad Vám to pomůže!!! ,-)
lucie108 13. 12. 2013, 9:24
Luci, ušanka je moc hezká, kolik jste spotřebovala klubek vlny? Díky Lucka PS - vše nej k dnešnímu svátku a hodně sil do tvoření |:o)
Lucinda S. 13. 12. 2013, 11:11
@lucie108 Děkuji za přáníčko!! Vám taky vše nej a ať se dílko podaří - pak určitě pošlete fotečku!!!! (F) Spotřebovala jsem necelá tři klubíčka!!! Z této příze je trošku dražší, ale co bychom pro dětičky neudělaly a je opravdu variabilní, takže s děťátkem poroste!! :-)
DanušaP 12. 12. 2013, 13:45
a postup je kde? :-$ jinak si dovedu představit, že dospělej chlap v tom vypadal jak debil :-D
Lucinda S. 12. 12. 2013, 14:38
@DanušaP ono to chvilku trvá, než se ten návod sepíše a vzhledem k tomu, že se mi jednou celý návod smazal, tak to teď vkládám průběžně!!!!! to asi vypadal - já ho neviděla!!! :-$

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie