Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 54 návštěvníků)

Qulling pro děti

0.0
Qulling pro děti

Postup

Na výrobu přáníčka potřebujeme obdélník ze čtvrtky 21x14,8 cm (půlka čtvrtky formátu A4), lepidlo Herkules, misku nebo kus kartonu na lepidlo, nůžky, špejle, papírové proužky široké 0,5 cm, šablonu s kružnicemi (takovou šablonu si můžete i sami vyrobit), pinzetu nebo sponky do vlasů (používají se při lepení středu spirálky ke kraji).

Před tím než začneme s výrobou přáníčka, musíme si připravit papírové proužky široké 0,5 cm. Proužky se dají koupit v papírnictví nebo na internetu už připravené, tyto proužky jsou dlouhé 30 – 31 cm. Sami si je můžeme nařezat na řezačce popřípadě nožem podle pravítka z barevných papírů, takové proužky jsou dlouhé 29 cm, ale na výsledném výrobku nevadí, že jsou o pár centimetrů kratší.

Šablonu s kružnicemi také můžeme koupit v papírnictví nebo na internetu, ale já jsem podle takové šablony vyrobila dětem šablonu vlastní. Stačí jen na karton obkreslit podle šablony velikost kružnice, kterou budu pro výrobek potřebovat a potom už kružnici do kartonu jen vyříznout nožem. Takováto šablona z kartonu lze vyrobit i bez originální šablony. Stačí si na karton jen kružnice narýsovat. Pro výrobu přáníčka potřebujeme kružnice s obvodem 4, 5, 6 a 7 cm. Průměry těchto kružnic jsou přibližně 12, 16, 19 a 22 mm. Ještě je možná dělat spirálky stejně velké podle už vyrobených spirálek, ale to se nemusí vždy povést a malým holkám se bude lépe pracovat s šablonou. Když bude mít každý svojí šablonu, pak budou mít děti všechny spirálky stejně velké a bude se jim s nimi lépe dál pracovat.
Při quillingu se proužky papíru natáčí na quillingové pero, ale stejně tak dobře se dají proužky natáčet na špejli, kterou na jednom konci nařízneme. Na natáčení jsou lepší bambusové špejle, které se také používají na špízy, tyto špejle se dají lépe naříznout a lépe se do nich potom uchytává papírový proužek. Musíme si však dát pozor, abychom špejli nenařízli příliš a celá se nerozštípla. Já jsem světluškám na tu stranu, na které je špejle naříznutá, udělala červenou značku, aby bylo lépe vidět, ze které strany natáčet. Z jedné špejle jsem udělala tři špejle na natáčení, když jsou špejle kratší, dětem se s nimi lépe pracuje. Také jsem jim ustřihla špičku, protože na lepidlo používají špejli se špičkou. Tak se jim špejle nepopletou.

Velká kytička
Na velkou kytičku potřebujeme 1 žlutý proužek na prostředek a 6 barevných proužků na okvětní lístky.
Začneme prostředkem. Na špejli namotáme žlutý proužek a při namotávání proužek můžeme trochu utáhnout. Po tom, co namotanou spirálku sundáme ze špejle, nesmíme jí pustit, aby se nerozmotala, ale rovnou zalepíme konec ke spirálce.

hotový střed

Dál musíme vyrobit šest stejně velkých spirálek o obvodu 6 cm. K tomu právě dětem pomůže vyrobená šablona. Spirálku namotáme na špejli. Po namotání jí sundáme a dáme do šablony. Tam jí necháme, aby se roztáhla a až potom jí zalepíme konec. Nejdříve vyrobíme všechny spirálky a teprve potom s nimi budeme dál pracovat.

.

Každou spirálku na okvětní lístek vezmeme a dvěma prsty jí zmáčkneme tak, aby se nám vytvořila kapička.

Takto připravené spirálky na kytičku si zatím můžeme složit na čtvrtku, ale zatím jí tam nelepíme. Všechno se lepí nakonec najednou.

Malá kytička
Tato kytička bude na přáníčku dvakrát. Na jednu kytičku potřebujeme půlku žlutého proužku a 3 barevné proužky na okvětní lístky.
Opět začneme středem, na špejli namotáme půlku žlutého proužku a po sundání ze špejle ho hned slepíme, aby se nerozmotal.
Proužky na okvětní lístky musíme rozpůlit. Získáme tak šest kratších proužků, ze kterých budou okvětní lístky.

Spirálka na okvětní lístek musí mít obvod 4 cm. Proužek namotáme na špejli a poté dáme spirálku do šablony.

Spirálky na okvětní lístky vytvarujeme pomocí čtyř prstů do tvaru lístku. Spirálku stlačíme na dvou místech proti sobě do špičky.

okvětní lístky na dvě malé kytičky
Celý postup opakujeme, pro vytvoření druhé kytičky. Když máme připravené všechny spirálky, opět kytičky pouze složíme na čtvrtku.

Motýl
Na motýla potřebujeme 2 černé proužky na tělo a hlavu, 3 barevné proužky na vrchní (větší) křídla a 2 barevné proužky na dolní (menší) křídla, tyto proužky by měli mít jinou barvu než vrchní křídla

Jako první začneme tělíčkem. Tělo je z jednoho černého proužku, ze kterého se udělá spirála o obvodu 6 cm. Z této spirálky musíme udělat tvar lístku, stejně jako u okvětních lístků malé kytičky. Druhý černý proužek přepůlíme. Z jedné půlky bude hlavička, kterou tvoří spirálka o obvodu 4 cm.

Jeden ze tří proužků na vrchní křídla přepůlíme a tyto půlky přilepíme na zbývající dva proužky. Jedna spirálka tety bude z jednoho a půl proužku. Lepší je když začneme spirálku stáčet z toho kraje, kde začíná kratší proužek (ta přilepená půlka), ve výsledku lze pak hůře poznat nastavení proužku, protože slepení zůstane v hustším prostředku. Spirála na vrchní křídlo má obvod 7 cm.

.

Po vytvoření spirálek použijeme sponku nebo pinzetu, kterou stáhneme prostředek spirály k jejímu okraji a tam jí kapkou lepidla připevníme.

Lepší je použití sponek, které spirálku drží samy, dokud lepidlo neuschne.Spodní křídla tvoří spirálka o obvodu 5 cm. Prostředek opět pomocí sponky stáhneme ke kraji a tam ho upevníme.

Po tom co zaschne lepidlo na křídlech, vyndáme spirálky ze sponek. Motýla si složíme na přáníčko, zatím bez tykadel, ty se dolepí až na úplném konci, po nalepení všech tvarů.

.

Dokončení přáníčka
Poté co máme všechny spirálky připravené a vytvarované, můžeme začít tvary lepit na přáníčko. Nejprve si čtvrtku přehneme napůl a zase ji rozevřeme, abychom viděli přehyb, spirálky se lépe lepí (když je přáníčko přehnuté otvírá se a ještě nepřilepené tvary tam nedrží). Jako první lepíme velkou kytičku
Začneme jejím středem. Stačí čtyři kapičky naproti sobě, rozhodně lepidlem nepotíráme celou spodní stranu spirály, okolí spirálky by pak bylo od lepidla upatlané.

Po nalepení středu lepíme okvětní lístky. I tam stačí pouze čtyři malé kapičky lepidla (do hrotu lístku na horní kulatý okraj a doprostřed protilehlých stran).

Jako druhé lepíme menší kytičky. Stejně jako kytičku velkou. Nejprve střed a potom okvětní lístky.

Nakonec nalepíme motýla. U motýla začínáme lepením těla a hlavy. Dále lepíme vrchní a potom spodní křídla. Křídla lepíme ke čtvrtce tou stranou, na které jsme zpevňovali střed ke kraji. Není tak vidět zaschlé lepidlo na spirále.

.

Jako poslední k motýlovi doděláme tykadla. Tykadla můžeme dodělat ze zbylého černého proužku, nebo je domalovat fixem. Na obě tykadla potřebujeme 1/4 proužku, kterou ještě rozpůlíme (jedno tykadlo je tedy z 1/8 proužku). Na špejli natočíme pouze kousek (cca tak polovinu) horního okraje proužku, aby nám část proužku zůstala rovná. Tykadla přilepíme k motýlovi.

.

.

Přáníčko je hotové a už zbývá jen dovnitř dopsat věnování.

Tak to je základ qullingu, ale děti zvládnou ledaco. Přidávám ještě nějaké nápady pro inspiraci. Velká ozdoba je už náročnější, ale sněhové vločky - vánoční ozdoby jsou opravdu nádherné. Tak dostatek trpělivosti a ať se dílo podaří

.

.

.

.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

violina 3. 2. 2014, 14:48
(Y) (Y) (Y)krása ,ale já jsem už taky vyzkoušela nápad z vyrobenou šablonou se mi líbí,ale fakt kružnice 7 mc??? není to hodně???Jinak za nápad děkuji
JANUSA12 14. 2. 2014, 8:19
@violina POdle návodu je 7 cm obvod kružnice, ne průměr. Průměr této kružnice je asi 22mm :-$
6n64 9. 1. 2014, 8:45
Opravdu krásné! Také jsme se o to s dcerkou kdysi pokoušely, i když ve výsledku to vypadalo trochu jinak, než jsme si přály: http://dopohadky.cz/quilling-panda-z-papirovych-prouzku
jome 31. 12. 2013, 21:39
moc pěkné (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
Kris75 30. 12. 2013, 22:51
Super navod, az budeme mat rezacku, vyskusam s dcerkami, su take tvorilky :) (clamp) (clamp) (clamp)
petule32 30. 12. 2013, 16:23
moc krásné jste šikulky (clamp) (clamp) (clamp)
JANUSA12 30. 12. 2013, 17:30
@petule32 Abych se nechlubila cizím peřím ,-), musím zdůraznit, že návod vypracovala moje starší dcera pro malé skautky - světlušky z jejich oddílu, já jen vložila :-$ :-$ :-$ :-$
usmev 30. 12. 2013, 18:00
@JANUSA12 (Y) (Y) dcera je šikovná
tieli 30. 12. 2013, 13:26
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)perfektní návod (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie