Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 17 návštěvníků)

LEVNÝ A RYCHLÝ PRACÍ PRÁŠEK

0.0
LEVNÝ A RYCHLÝ PRACÍ PRÁŠEK

Postup

MÝDLO A JEDLOU SODU

POUŽÍVÁM MÝDLO DOVE, ALE JDE TO I S JINÝMI MÝDLY.

ROZTROUHAT MÝDLO NA STRUHADLE DLE POTŘEBY (ČTVRTKU MÝDLA) A PŘIDAT TROCHU JEDLÉ SODY.

DÁT DO BUBNU PRAČKY NA PRÁDLO A UŽ JEN NECHAT PRÁT.

KRÁSNĚ PRÁDLO VONÍ A JE PŘEPYCHOVĚ VYPRANÉ DÍKY JEDLÉ SODĚ.

PŘIJDE MI, ŽE VONÍ A VYPERE LÍP NEŽ NĚKTERÉ LEVNÉ PRÁŠKY.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

KUNSTOVAALENA 27. 7. 2014, 22:37
já jsem taky prala ve slizu, byla jsem nadšená, tím, že to pere, občas něco zbylo, ael to vyžralo sluníčko. Pak jsem dostala prášek na bílý prádlo a čuměla jsem jako puk, jak je najednou všechno opravdu bílý a čistý... takže teď sliz používám do kyblíku s plínkama a jsem nadšená :-)
stekanatek 10. 7. 2014, 23:48
Hm, tak zrovna řešíme, jak mi tzv. mýdlový sliz rozbil pračku. Jako fakt. Opravář rozebral, předvedl a zeptal se, v čem že to proboha peru. A to jsem to použila jen párkrát. Jinak prádlo vypadalo bíle , pokud jsem ho nepoložila vedle prádla vypraného v normal prášku. Jo, a sliz jsem dělala ze sody na praní, klasická soda je myslím jen neutralizér, tudíž prací a čistící schopnost nulová. Ale klasický sliz se žluč. mýdlem je docela dobrý na namáčení prádla přes noc, celkem pustí docela skvrn. Vracím se k normálnímu prášku, dcera sice má atop. ekzém a tak prostě prášku dám méně a přidávám máchání, možná ten sliz nebyl vyrobený dobře, nebo jsem ho dala moc, nevím, ale další hokusy pokusy už dělat nehodlám, tenhle mě naštěstí stál pouhé 2 tis. Jinak dle p. opraváře i ocet místo aviváže dávat jen hooodně zředěný, neb koncentrovaný po čase může naleptat gumové části a začnou se drobit. Taktéž jsem jeden čas prala v zaručeně eko oříškách , no a prádlo vypadalo, jako bych ho prala jen vodou. :-S Asi si člověk musí vybrat, buď ekologicky/ekonomicky, nebo dočista. *-)
kominicek2 6. 7. 2014, 6:56
Já mám stejné zkušenosti jako ilona D.Nejdřív jsem byla spokojená a pak jsem se divila i bílé prádlo bylo zaprane.Tak jsem se vratila k prášku,do machani pridavam ocet. A jsem spokojená.
draspol 3. 7. 2014, 19:18
Tak vám řeknu, že jsem teda tři roky prala levně v krystalické sodě a mýdle hnědém. Vždycky jsem si to smíchala zalila vařící vodou, pak rozmíchala a byl z toho takový sajrajt. Namíchala jsem si vždycky kbelík tak na 14 dní. Bylo to levné a byla jsem spokojená. Ale, všechno má své ale, že jo. ˇPo třech letech, možná více jsem zjistila, že mám černé prádlo velmi vybledlé, barevné prádlo taky pobledlo, ale hlavně zůstávaly mi fleky na dětském oblečení. Začala jsem, to pozorovat opravdu až později, zezačátku jsem byla velice spokojená, kvůli ceně i ekzému to bylo super. Teď jsem se vrátila opět k prášku a na černé jsem začala kupovat levný gel z DM drogerie a super. Takže, všechno má svoje. Navíc tu holky psal, že ten sliz může ucpat v pračce nějaké filtry, to mi teda za celé tři roky bez problémů.
hanavh 3. 7. 2014, 6:05
Jedlá soda na praní??? A fakt vám to pere???? Protože jedlá soda ( hydrogen uhličitan sodný) umí nakypřit bábovku, případně zneutralizovat obsah překyseleného žaludku. Pokud do této jedlé sody kápnete ocet získáte šumivou směs, dělá se to jako efekt sopky při školních pokusech. Na praní se používá normální soda, tedy uhličitan sodný, což prodávají v drogerii jako přídavek na praní, používá se to od dob našich praprababiček ke změkčování vody na praní.
plamenek 2. 7. 2014, 22:48
Mýdlo Dove je mastné, aby nevysušovalo, takže na prádlo myslím nevhodné.
Radka R. 2. 7. 2014, 20:16
Takto peru už asi půl roku, malá je atopička. Používám Jelena a sodu na praní z drogerie. Je to fajn, vše si připravím dopředu a smíchám do dozy, abych měla zásobu. Je pravda, že dávkování je jiné než u klasických pracích prášků, stačí lžice směsi. Někdo ještě k tomu přidává ocet. Myslím, že 30 min. strouhání mýdla není zase až tak hrozný např. večer u tv. Ruce mi z toho ještě neupadly. Alespon vím v čem peru. (Y)
kamona 4. 7. 2014, 19:33
@Radka R. Tak já si toho Jelena už kupuju v krabičce, kde je už nastrouhaný a mám to bez práce. ,-)
hanavh 3. 7. 2014, 6:01
@Radka R. Vám věřím, že vám Vaše směs pere, protože Vy k mýdlu přidáváte normální sodu, která je opravdu určená na praní a čištění. Soda je velmi silná zásada (koncentrovaná podráždí kůži). Pokud do toho někdo přidává ocet, tak do zásady v podstatě přilívá kyselinu a tím prací roztok neutralizuje (snižuje účinnost).
DanušaP 2. 7. 2014, 10:54
tak jsem zkoušela strouhat mýdlo a vůbec to není rychlé, takže se na to příště můžu vyprdnout, zlatej prášek z lídlu ,-)
Zrušený účet 2. 7. 2014, 10:26
Já kupuju prášek z DM (je to vítěz testu), cena není závratná. Než abych strouhala Jelena nebo tak něco, raději si zahraju s holkama pexeso. Tohle šetření mi přijde už na hlavu ´´LEVNÝ A RYCHLÝ PRACÍ PRÁŠEK´´, kdybych si vyráběla prášek a třeba kapsle Dolce gusto - nebudu dělat nic jinýho.
elian 5. 7. 2014, 10:42
@ :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
nobi1 1. 7. 2014, 21:10
Klidně v automatce. A co se týká slizu: do automatky se nedá dát rovnou mýdlo, ale ten nastrouhaný polotovar se musí rozpustit ve vodě a sliz vyrobit předem. S tím už si voda v pračce poradí. Dobré je pak použít opakované máchání. Pro alergické děti to bylo (a mám obavu že stále je) jediné rozumné řešení. Ostatně soda se přidává do praní právě proto, aby se z mýdla nevytvářela slizová sraženina (změkčuje vodu).
Zrušený účet 1. 7. 2014, 19:40
:-o :-o :-o a s tím se pere v automatkách *-) nebo na valše :^) :^)
Maxinka 1. 7. 2014, 13:34
Já nevim, ale třeba opakovaný vítěz testu pracích prášků z Dm, tak jedna prací várka vyjde na 4 kč... Což si myslím, že je levnější než tento zázrak a dám do pračky to, co tam patří ,-)
zdenakucerova 1. 7. 2014, 13:43
@Maxinka ááá koukám, že y je již na svém místě ,-)
Maxinka 1. 7. 2014, 13:45
@zdenakucerova Není +o( ,-) akorát jsem si to opravila ,-)
kokoska24 1. 7. 2014, 12:13
Mýdlovými vločkami jsem si kdysi zničila pračku. Sliz z mýdla zůstaval v útrobách pračky.Prala jsem tak plenky nejmladší dceři, ale potom jsem pračku musela vyměnit. Třeba už jsou dnes "vychytanější" pračky a nehrozí to.
Cenklice 1. 7. 2014, 17:36
@kokoska24 Musím Vám oponovat, já jsem prala 3 dětem v Leda vločkách a Koralu a v automatce, jenom jsem musela udělat už tehdá ten sliz. Pračku jsem měla 15 let přežila tak 3x pleny a ostatní dětské prádlo, vzhledem k tomu, že jsem měla děti ekzematiky a prášky na praní jim nedělaly dobře. Jenom jsem dávala ještě na pleny celý máchací cyklus znova. Pračku to nezničilo, protože si myslím, že ty "totalitní výrobky" neměly tkzv. "kurvítka, která začnou fungovat nejlépe po 3 letech. Dneska peru v prášcích z Lidlu mimochodem v Dtestu jako jedny z nejlepších, ale spoustu věcí, jako deky, pelechy pro psa, sametové závěsy, tepláky, apod. peru ve slizu z Jelena a sody. Jsem spokojená.
Zrušený účet 1. 7. 2014, 18:17
@Cenklice Ja teda nevim,kdo testoval prasky z lidlu,ale ja je tedy koupila,kdyz tu vladno z nich takove nadseni a tedy mi to nevypralo nic,kdybych vyprala jen v ciste vode,efekt by byl stejny,koupim prasek dalli na 100 pracek za 10€a pradlo mam ciste,jeste se drbat se strouhanim mydel apod.mmch i opravari pracek nedoporucuji ruzny prostredky na prani kapsle,gely apod..zasira to jen pracku.
Ela z Frelu 1. 7. 2014, 13:22
@kokoska24 možná proto, že když se kdysi vyvařovaly plíny v hrnci, tak se nejdříve máchaly v teplé vodě a pak (druhé-třetí máchání) chladnější. Možná se to v té pračce srazilo.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie