Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 5 návštěvníků)

LATKOVÁNÍ - JEDNODUCHÝ POPIS

0.0
LATKOVÁNÍ - JEDNODUCHÝ POPIS

Postup

MOŽNÉ VARIANTY LÁTKOVÝCH PLEN:

1) zavazovačky
a) HempHour konopné
b) Disana-úpletove (značek je více, doporučuji Disana)

2) čtvercové pleny
a) klasické čtvercové pleny (novorozenecký sklad-pro mimča) čím vyšší gramáž tím lepší!
b) moderní vice-vrstvé čtvercové pleny (více plen sešito dohromady-silnější gramáž) jsou ve 2 velikostech (1 a 2) a také dostupné bělené, přírodní, nebo barevné.

3) látkové plenky šité jako kalhotky (stráááášně druhů, materiálů, a značek) nejdůležitější rozdíl je v zapínání a ve velikosti (více-velikostní=po celé plenkové období, a jedno-velikostní=podle váhy dítěte)
a) zapínání na sucháč (jenom sucháč=jedno-velikostní, nebo sucháč a patentky na zvětšení/zmenšení=více-velikostní)
b) patentky (vše na patentky=více-velikostní)
c) zapínání na Snappi sponku (více i jedno velikostní varianty)...zn. Pastelka

4) AIO - all in one, plenky takzvaně vše v jednom (NEJDRAŽŠÍ!).

Dále: Ke všem látkovým plenám také potřebujete:
1) svrchní kalhotky (aby vše nešlo durch)
a) svrchní kalhotky - možné opět zakoupit více-velikostní (doporučuji), nebo jedno-velikostní (podle váhy)
b) svrchní kalhotky - vlněné "vlňáčky" ... super na léto ale provlhnou, když je hodně načůráno tak je to skrz...u mě se tedy moc neosvědčili!
c) svrchní kalhotky - flísové, neco jako vlňáčky, stejný princip-nic moc...možná tak v létě na zahradu ale na výlet či do města to neníi!

2) separační pleny/vložky (opět mnoho značek a druhů...zase zjednodušuji a uvádím nejpodstatnější)...je strašným pomocníkem při odstraňování kakaní!
a) celulózové (pro mimča, jsou sylnější...ale na kašovité kakání super)
b) viskózní (tenčí, už pro větší děti-až už mají tuháče :))
c) flísové (tyhle se dávají ještě pod a) nebo b) nebo můžete použít jen c), ale já používala s variantou a) i b)...aby díte necítilo vlhkost když je počůrané-taky odvádí vlhkost. Jsou cca. 15x30cm...já si koupila v metráži mikroflís a nastříhala-je to to stejné.

3) vkládací vložky (mnoho druhů, a materiálů, délek, a tvarů). dává se do všech plínek pro extra savost (některé plenky již jednu mají)

4) nepromokavý pytel na špinavé plínky

5) také je dobré mít jednu či dvě snappi sponky na uchycení (místo sichrhajcky) klasických plen, čtvercových plen a Pastelek

6) není nutné ale super (bez chemií) ...nemohu najít jméno, ale existuje koncentrát na olejové bázi pro intimní hygienu miminek (místo vlhčených ubrousků)...naředíte, a pak jen osprejujete díteti intimní partie a setřete (třeba toaleťákem). Také dobré na cesty třeba na špinavé ruce-pusu :)

7) další super pomocník od Manymonths-extendor-ke-kojeneckemu-body...šikovná maminka si v klidu za pár korun ušije taky

Separačky a) a b) jsou rozpustitelné-takže se splachují rovnou do záchodu...ale jsou i pratelné, když to není katastrofa tak jsem vždy prala a vydrží i 10 praní (další úspora).

Skladujete na sucho v kýblu, či na mokro (dejte do obojí trochu octu proti puchu)....max 4 dny. Vše plínky se perou na max 60 stupňů...NEŽEHLÍ SE! :))) Svrchní kalhotky perte bez aviváže jinak zničíte nepromokavost-jako u sportovního oblečení. Vlňáčky perte v ruce a občas ošetřete lanolínem.

Takže toť veškerá věda.

Látkové pleny jsou zdravější např. plodnost (můžete i Vy používat látkové vložky jak do podprsenky tak i na měsíčky), levnější (než jednorázovky), a hlavně bez chemií! Zní to vše složitě ale je to v pohodě...jen si musíte najít styl a rytmus...každému vyhovuje něco jiného.

Také mám zkušenost že tím jak děti mají větší objem, a cítí vlhkost tak jsou dříve na nočníku (kluci obzvlášť..syn byl bez plínek v roce a půl). Já bych už do jednorázovek nešla...pro pokročilé či odvážnější doporučuji ale jako úplnou bombu ... bezplenkování!

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

whitehorse 3. 8. 2014, 8:29
tak já můžu porovnat - dcera na látkovkách jen do 3 měsíců a přešla sem na ty úžasné jednorázovky. vždyt je to tak super...no až tak super nejsou - vybrat správnou veliksot, typ (u kterého se mi dítě neoprudí) a shánět za dobrou cenu. bez plenek byla až ve 2 letech přes den a to měla ještě na noc. Po hodně letech sem čekala syna a tentokrát se rozhodla, že látkovat vydržím. Pro změnu byl syn na jednorázovkách do 4ti tdýnů, prootže po císaři by to na mně byla příliš velká zátěž, pleny prát a žehlit po obou stranách. Pak sme ale začli na doma látkovat a na ven a noc jednorázovky. Je rozdíl dát za pleny měsíčně 200Kč nebo 1000Kč (případně ještě více a to když člověk shání akce). Mám hlavně klasické čtvercovky a nemůžu si je vynachválit. Když sme někdy (z mé pohodlnosti) dali jednorázovky(výhradně) tak začal být hodně opruzený a nakonec se to vyléčilo až i díky látkovkám a hodné paní Dr na kožním. Co se týče skladování v kyblíku - záleží i na ročním období, v zimě ty 3 dny se dají zvládnout - odér přehluší bud ocet nebo eukalyptový esenciální olej nebo tea tree olej nakapaný do kyblíku a na víčko, v létě je to o něco horší, to plenky zapáchají dříve a nemusí být zavřené ani v kyblíku, ale volně na vzduchu. A co s etýká vyvářky - za celou dobu sem plenky prala jen na 60°C a eventuelně v 6ti nedělí po obou stranách, pak do 4 měsíců a v případě opruzení po jedné straně přežehlila. Tot vše. Zase tak šíleně moc práce to není. Syn ve 21ti měsících si sám začal říkat a chodit na nočník, přes den zvládne i bez plínky, na noc ji má a jak kdy -někdy je suchá, někdy počuraná. Má 22 měsíců a to mokro co měl v látkovkách mu prostě vadilo a pohcopil snáze než dcera, co byla pěkně pořád v suchu :-p
kasika 26. 7. 2014, 21:09
Jedem v latkovkach a ja si to uzivam - krasny vzory, zadnej odpad, dite v bambusu a bavlne misto ropy... ted cistic na prdelku je Medvidek.
aaalena 18. 7. 2014, 8:38
Ahoj holky, to jste se zase jednou rozjely.....jen je nechte, ať si každý dělá jak umí...a pořád to neřešte......bych chtěla vidět ty umělkyně jak by to dávaly u trojčat...hi hi hi ....chcocholouškov hadra..... a já mám mirenu...takže žádné vložky neřeším.... (L) |:o) :-p
luccess 17. 7. 2014, 10:09
jednovelikostní = po celé plenkové období, vícevelikostní = rozdělení podle velikostí (hello)
kachena 16. 7. 2014, 22:42
ta úplná bomba bezplenková metoda mi zas tak úžasná nepřijde, kamarádka nedělá nic jiného, než že dítě drží s roztaženýma nožičkama nad nějakou miskou....měla jsem tu čest, být s ní pár dní a sledovat to...ona byla věčně mokrá, nebo pokaděná, dítě nespokojené, uplakané, nevyspalé, nemělo chvíli klid, všude leželo nahaté, jen s košilkou a přikryté dekami, nemělo pocit bezpečí, tepla, pořád plakalo, tím pádem polykalo vzduch, bolelo ho břicho a tak pořád dokola...byl to děs, když náhodou na chvíli spalo, tak prala ty podložky..no..z toho miminka bude tak akorát nervák s nudlí u nosu.... :-(
Michellinka 18. 7. 2014, 10:40
@kachena Budou na nervy oba - dítě i matka +o(
evicela 15. 7. 2014, 20:58
látkové vložky na menzes, tak to je vážně ujeté, mýdlo si doufám vaříte z tuku a kostního popela +o(
DanušaP 17. 7. 2014, 14:23
@evicela asi má paní schovanou tchýni v piksle doma na kredenci
katerina-kaca 15. 7. 2014, 20:27
jako mamičky níže si dovolím vypíchnout fakt , že volba plen jednorázových či látkových má prd vliv na to zda dítě bude bez plen v roce nebo ve třech letech , ať Vám to přijde neuvěřitelné , chození na nočník záleží na zralosti nervové soustavy a celkovém ovládání svěračů Skladujete na sucho v kýblu, či na mokro (dejte do obojí trochu octu proti puchu)....max 4 dny ,-) no hádám , že už po 24h to je odér co se těžko vyvětrá i z louky , natož z domácnosti . a my ostatní všichni povinně poděkovat maminkám a babičkám .... , že to s těma látkovýma daly , na férovku přiznávám nebýt pokroku tak nevim nevim :^) (zip) (smich)
dagram 18. 7. 2014, 17:56
@katerina-kaca vychovala jsem na látkových plenách 4 děti spotřeba běžně 60-70plen denně a v kyblu na mokro s víkem víc jak jeden den ani nemohly být, pěkně jen do druhého dne a šup prát, žádná automatka jen romovka a máchat a máchat, takže když jsem pak měla dvojčata měla jsem jednorázovky a děkovala za ně že jsou. Je to tak jak píšete je to na nervové soustavě a dokud to v hlavičce prcka tzv. nedocvakne je holt na plínkách. A s tím odérem jsem mě fakt :-D stačí nechat na sucho 4dny a pak otevřít víko na kyblu a máte jistotu že k vám nepoleze nikdo pro ten puch :-$ odér značky vypudit vše živé z bytu ,-)
zdenakucerova 15. 7. 2014, 20:48
@katerina-kaca 4 dny *-) kolik tedy těch plen musí celkem být, aby bylo děcko přebalené a v suchu než se vyperou, usuší a vyžehlí ta várka naskladněná v kýblu ,-)
katerina-kaca 15. 7. 2014, 20:52
@zdenakucerova dojdou látkovky , přijde bomba v podobě bezplenkové metody (Y) (smich)
zdenakucerova 15. 7. 2014, 21:18
@katerina-kaca A jooo (I) (smich)
DanušaP 15. 7. 2014, 11:32
na menzes nebo místo slipovek látkové vložky? paní, Vy si z nás děláte pérdel, že jo :-D
Mellisande 15. 7. 2014, 12:46
@DanušaP A co jako?
Brůs 15. 7. 2014, 17:21
@Mellisande no jako že to je návrat do minulosti, prát to bych fakt nechtěla
katerina-kaca 15. 7. 2014, 20:20
@Brůs prd ekolog Brůsi +o( ,-)
Mellisande 15. 7. 2014, 17:30
@Brůs Používala jsem a používala bych i dále, kdybych neměla kalíšek.
DanušaP 16. 7. 2014, 13:19
@Mellisande kalíšek... jéžišikriste... tak tohle už nedám :-D
Dan.ka 15. 7. 2014, 17:28
@Brůs Ty snad nechceš mít vložky pověšené na šňůře? :^)
Brůs 15. 7. 2014, 18:12
@Dan.ka ne, to fakt nehrozí. Přijde mi to jako totálně úchylnej nápad. Brzy si tyhle šetřilky budou prdel otíat novinama
anib 15. 7. 2014, 22:18
@Brůs Brůsi, tady nejde o šetření, ono to vyjde dráž než papírové. A to se nepočítá cena práce. Tady jde o bio a ekologii
Brůs 16. 7. 2014, 20:36
@anib třídím odpad, ale vložky budu používat normální :-@
katerina-kaca 15. 7. 2014, 20:17
@Brůs z archívu :^) tisk novin povážlivě klesá , nikdo to nečte +o( ,-) a časopis není ta nej volba :-( (smich)
Brůs 15. 7. 2014, 20:37
@katerina-kaca denně kupuju troje noviny, přesto si prdel utírám toaleťákem. Jako představa hadrů se mi ekluje. Kuwa, kde to schraňuju, než to vyperou? A k tvému příspěvkuo smradu - jsem stará garda, první dva kousky jsem odchovala na hadrových plenách, páč papírové byly scifi. Kuwa, zavřu oči a cítím ten smrad ještě teď 8-| a to jsem vyvářela denně. U holky to bala slast. Papírové pleny, ubrousky na prdel, uáááááááááááááááááááááááááááááááá |:o)
Zrušený účet 14. 7. 2014, 21:39
já se hlásím, že jsem je měla u těch kotníků do 3 let. . . . sestřičky obě v 1,5 roce bez plen. . . .
Michellinka 14. 7. 2014, 22:32
@ ,-) Já vůbec nechápu, jak jsem mohla svoje děti bez jednorázovek zvládnout. A to jsem s nima jezdila i na výlety.... Ty jednorázovky byl opravdu skvělý nápad! (Y)
DanušaP 15. 7. 2014, 11:34
@Michellinka taky jsem všechno zvládla s látkovýma plenama, včetně vyvařování a každodenního žehlení... asi jsem supermáma ,-)
Michellinka 15. 7. 2014, 14:06
@DanušaP To byl hrozný opruz - já ještě ke všemu neměla automatku (můj ex byl přesvědčený, že je to zbytečný (zip) ) Děti rok po sobě.... Ještě že mi ze začátku hodně pomáhala moje maminka, která z práce jezdila k nám domů s čistýma plínama a špinavý si zase odvezla. (F)
DanušaP 16. 7. 2014, 13:21
@Michellinka já to zvládala v pračce miniromo... žádná automatka, musím se obdivovat, jak jsem byla dobrá ,-)
Michellinka 18. 7. 2014, 10:42
@DanušaP Přesně, měla jsem taky jen tu prťavou pračku. Každou sobotu jsem prala - kromě těch plen teda - pračku jsem si zatáhla k vaně a tahala to do vany plné vody, kde jsem to zase máchala .... 8-| Fakt děs. Tomu, kdo vymyslel automatickou pračku bych pozlatila ruce ,-)
Michellinka 14. 7. 2014, 21:08
Já si myslím, že naučení se na nočník nemá nic společného s tím, jestli má dítě látkovou nebo jednorázovou plínku. Dřív jednorázové plíny nebyly a stejně byly děti, které byly v roce bez plínek a na druhé straně děti, které měly plíny až u kotníků a vůbec jim to nevadilo... ,-)
jitule1220 15. 7. 2014, 11:24
@Michellinka Taky souhlasím. První syn látkové ( jednorázovky teprve začínaly) a dvojčata s jednorázovkami a přestali všichni tři ve stejnou dobu. Byla neskutečně vděčná za jednorázovky. Navíc pleny 4 dny v kyblíku a pak praní na 60 st. moc nechápu. Za nás se vždy pleny vyvařovaly. Moc pěkná reklama v návodech a navíc bez placeného členství.
Michellinka 15. 7. 2014, 14:07
@jitule1220 Mně teda plíny smrděly i za den v kýblu (zip)
zdenakucerova 15. 7. 2014, 8:23
@Michellinka Také si Olinko myslím, že záleží na zralosti děcka nikoli na typu plen nebo výchově a trénování maminky.
Dan.ka 14. 7. 2014, 21:18
@Michellinka U paní se to všechno může rovnou objednat (smich)
Michellinka 14. 7. 2014, 21:29
@Dan.ka Vidíš, já jsem tak nedůvěřivá a zrovna tuhle jsem si neověřila ,-)
zdenakucerova 14. 7. 2014, 14:25
A používala jste aj jednorázovky? Myslím pro posouzení pro a proti u naučení na nočník...
sverunka 14. 7. 2014, 23:38
@zdenakucerova já ano...starší měl látkové,mladší jednorázovky a na nočník chodili s rozdílem 1 měsíce ve stejném věku.......
zdenakucerova 15. 7. 2014, 8:24
@sverunka Díky za odpověď.
mirinka9 14. 7. 2014, 14:16
ja som pouzivala latkovky cez den, ked sme boli doma. Vonku a na noc som davala jednorazovky. Dcera sa sama odplienkovala, ked mala 13.5 mesiaca. Vrelo odporucam :)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie