Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 6 návštěvníků)

jablko, sedací pytel

0.0
jablko, sedací pytel

Postup

Jablko jsem okoukala z časopisu Květen asi z roku 1986.
Průměr jablka je asi 50cm.
Jablko je sešito z 9 stejných žlutých (u mě červených) dílků, má stopku, bubáka i listy. Pokud se pro něj rozhodnete, ušijete je velmi rychle a jistě se podaří i té mamince nebo babičce, která se šitím teprve začíná.
Střih si zhotovíme tak, že podle předlohy si nakreslíme mřížku - 1 čtvereček = 5cm, zakreslíme do ní jednotlivé dílky jablka a vystříháme je . Při stříhání látky podle zhotovených předloh u jednotlivých dílků přidáme na všechny strany asi 1,5 cm na švy.
Potřebujeme:
2m žlutého nebo červeného dyftýnu nebo jiné zvolené látky šíře 90cm, 20 cm hnědé látky a 90cm zelené.
1dřevěnou perlu, molitanovou drť nebo kuličky, asi 110 cm zeleného provázku, plát vaty (buničité) 90x25 cm na výplň listů)
Postup:
Nejprve si nastříháme z látky podle předloh jednotlivé dílky. Dílek č. 1 jablko - žlutá nebo červená látka 9x,
dílek č.2 bubáka z hnědé látky 2x, dílek č. 3 stopka z hnědé látky 2x, dílek č. 4. lístky ze zelené látky 4x a z vaty 2x.
Nejprve sestehujeme dohromady všech 9 dílků jablka, sešijeme je, u posledního necháme v horní polovině část nesešitou pro obrácení a naplnění. Jablko obrátíme do líce.
Položíme lícem na sebe 2 dílky "bubáka" sestehujeme a sešijeme je tak,aby zůstal otvor pro obrácení. Dílky obrátíme do líce a došijeme je malými stehy ručně. Pak "bubáka" přistehujeme ke spodní části jablka a připevníme jej tak, že z vnitřku jablka v dolní části provlékneme ve středu bubáka provázek a provlékneme jej dřevěnou perlou. Vpíchneme opět nazpět a v rubu provázek pevně zavážeme (vážeme uprostřed provázku, oba konce jsou stejně dlouhé a necháme si je pro pozdější připevnění stopky).
Vnitřek jablka vyplníme molitanovou drtí, přitom oba konce provázku vedeme středem jablka k horní části. Sešijeme ručně jemnými stehy otvor jablka a zavážeme nahoře pevně oba konce provázku. Výška jablka je asi 50 cm.
Položíme lícem na sebe oba dílky stopky, sešijeme je a necháme otvor pro obrácení a naplnění. Ručně došijeme a připevníme pevně k horní části jablka pomocí obou konců provázku.
Položíme lícem na sebe 2 dílky lístku, nahoru položíme dílek vaty, sešijeme vše dohromady, obrátíme do líce a ručně opět došijeme. Křídou si naznačíme žebra listů, na stroji je pak prošijeme . Stejně zhotovíme i druhý lístek a pak je pevně přišijeme k horní části jablka, ke stopce.
A je hotovo

střih a návod (1 čtvereček = 5cm)

originál z časáku

jablko, list, stopka a bubák

list s vatou

sešité jablko

molitanová drť, já dala asi 1 a půl pytle, když dáte oba bude větší a možná hezčí.

přišitý bubák

jablko naplněné

stopka a lístky

jablíčko je hotové

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Věrkys 8. 12. 2014, 22:59
děkuji, návod je doslova opsaný z toho starého časopisu
rezacovaji 29. 11. 2014, 18:46
Vida vida, asi zkusím!
jeremy 28. 11. 2014, 23:06
(clamp) (clamp) (clamp)
ketyredl 26. 11. 2014, 22:15
krásný návod, děkuji (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ebrona 26. 11. 2014, 17:58
(Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie