Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbil jeden návštěvník)

Moučnivka, soor, jak na ni

0.0
Moučnivka, soor, jak na ni

Postup

Ráda bych se podělila o tipy na boj s moučnivkou. Snad to máme za sebou, tahle potvora moučnivka nám znepříjemnila 1,5 měsíce života.
Bylo to nepříjemné, tak se ráda podělím o tipy a snad to někomu pomůže.
Lékaři v Čechách na to mají jen Neocid gel nebo 0,5% genciánku(fialku).

Nejdříve nám nezabral neocid gel, tak jsme mazali fialkou, po vysazení bohužel 4× recidiva.
Dlouhodobé používání fialky nám na ORL nedoporučovali, pokud není moučnivka úporná, dost s ní šetřit, spíše máznout sem tam, aby byla pusinka trochu fialová(např. jednou za 2–3 dny), rozhodně NEDÁVAT na bradavky.

Nejlepší tip co mi asi mohli dát je otírat bradavky před každým kojením 3% borovou vodou (i když na bradavkách není známka kvasinky).

Otírala jsem před kojením i po, na bradavky používala neocid gel. Dále otírání ručiček také borovou vodou a mezi prstíky 2× denně plus důkladné každodenní mytí při koupání.

Nakonec pomohlo úplné vysazení cukru a bílé mouky ve stravě (protikvasinková dieta), ovoce a mléka. Jíst pouze zakysané mléčné výrobky, neslazené.
Užívání laktobacilů jak maminka, tak miminko (když je miminko kojené). Kromě kojících vitamínů jsem si přidala železo a vitamín B. Zastupující pediatrička mi řekla, že i když může být mikroflóra ve střevech v pořádku(což je spojené s imunitou), nedostatek železa může mít za následek, že se mimčo s moučnivkou dlouhodobě vypořádává.
O vyvařování dudlíků, saviček ve vodě s octem. Desinfekci hraček a praní plínek, slintáčků, vše co se dostane k pusince na 90°C, snad nemusím ani psát.
Nemá se ještě pít káva, ale to při kojení stejně nedělám.

Dále jsem nasadila pití bylinkových čajů: heřmánek, šípek, řepík lékařský a samozřejmě kojící čaj.

Pokud používáte kojící tampony do podprsenky, měňte je klidně i 3× za den, ať jsou jsou bradavky v suchu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

lucule.l 29. 11. 2015, 19:48
Ahoj, také jsem začala před pár dny držet protikvasinkovou dietu, protože se mi také poněkolikáté vrátily kvasinky do prsa a malé moučnivka do pusy. Na kvasinku už jsem kromě diety vyzkoušela snad vše (Infectosoor, různě protiplísnove kremy, vyvařovat apod...) ale pokaždé se kvasinka vrátila. Chtěla bych se zeptat jak dlouho jsi držela protikvasinkovou dietu, zda jsi používala při vaření kypřící prášek, některá sladila např. javorový sirup, zda jsi při dietě jedla sýry eidam, mozzarella, cottage, tvaroh apod, jaké maso jsi jedla. O dietě jsem četla z několika zdrojů a v tomhle se liší, tak nevím jak moc strikně dietu dodržovat, aby byla účinná. Děkuji
LucieSal 14. 10. 2015, 16:49
Ahoj. Můj syn také trpěl na moučnivku a my jsme používali Infectosoor Mundgel. Tento gelík je sladký a dával se před kojením a po kojení. Je k tomu taková speciální lžička a fungovalo to super (Y) (Y) (Y)
Ivuška78 30. 9. 2015, 22:52
My sehnali z Německa gel Daktarin a po dvou dnech byla pryč... (Y)
Honicka 14. 9. 2015, 13:46
Na moučnivku nám pomohl gel Infectosoor mundgel. Bohužel se prodává v německu. Ale občas ho někdo přiveze a prodává na netu. Ten co mi zbyl používám u sebe na afty a taky super. Zaléčuje taky i střeva. A prckovi chutnal.
Paja258 11. 9. 2015, 21:05
Také přidám svou zkušenost. Dětská lékařka nám napsala genciálku (bílou vodičku), ale ta vůbec nezabrala, tak jsme si koupili fialovou. Pár dni jsme mazali a samozřejmě dodržovali všechny hygienické doporučení. Po pár dnech byl klid, ale cca za 14 dní se vše znovu vrátilo. Navštívili jsme znovu lékárnu, abychom koupili novou fialovou vodičku a tam nám lékárnice doporučila, abychom synovi také dávali Hylak, protože bakterie, které moučnivku způsobují se vyskytují ve střevech. Podávali jsme a už se nevrátila.
JANUSA12 11. 9. 2015, 15:31
Jsem dětská zdravotní sestra a léta jsem pracovala na novorozeneckém oddělení. I když už jsem tuto práci opustila, stále se nestačím divit, co dnešní mamky složitě řeší. Soor je opravdu nepříjemný a hlavně bolestivý pro miminka, ale ani v dnešní "moderní "době, kdy máte pro sebe ( mamky ) i pro děti spoustu pomůcek, by se nemělo zapomínat na úplné základy a pro nás starší zcela běžné stereotypy. Prsa při kojení by se měla uchovávat stále v čistotě. Před každým kojením umýt bradavky vlažnou vodou, mýdlem a pořádně opláchnout, nestačí otírat žinkou nebo vlhčeným kapesníčkem. Na prsa jeden vyčleněný ručník - každý den čistý. Každý den čistá podprsenka ( někdy i vícekrát za den ) Vložky do podprsenky by se měly měnit po každém kojení, protože mléko odkapává a i když se vám vložka do podprsenky zdá suchá a čistá, nemusí to tak být. Miminkům by se také měli mýt ručky i mezi prstíčky. Používat při kojení pleny nebo bryndáčky - vždycky čisté - všechno prát na 90°C a přežehlit. Dříve se vkládaly do podprsenek klasické pleny, není to nic vzhledného, ale plnily svůj účel, zachytily odkapávající mléko a v šestinedělí chránily nalitá prsa :-$ "před nastydnutím" snížilo se tím riziko zánětu prsů. Příčinou zánetu prsu nemusí být vždycky jen nalitá prsa, která nejdou odstříkat. Savičky, lahvičky, dudlíky ev.lžičky by se měly také denně vyvářet. Opravdu nejhorší je zlozvyk olizovat dudlíky ( jak stále některé mamky dělají). Borovou vodu na otírání bradavek jsme také používali. V žádném případě nechci odsuzovat dnešní kojenecké a novorozenecké pomůcky, ale je dobré se někdy vrátit ke zkušenostem našich maminek. Je také pravda, že v dnešní populaci je daleko větší výskyt různých alergií a poruch imunity Pokud není moučnivka opravdu úmorná, dá se tímto postupem
JANUSA12 11. 9. 2015, 15:35
@JANUSA12 zlikvidovat. Linda popsala svoji zkušenost opravdu pěkně a vyčerpávajícím způsobem. Každé další poznatky se všem novopečeným i nastávajícím maminkám budou hodit. Nic nehodnotím ani neodsuzuji, jen jsem chtěla přispět svými poznatky a zkušeností.
teremilka 10. 9. 2015, 21:16
:) každý má jiné zkušenosti, ale mě a mému synovi pomohly až - Vatové tyčinky Pagavit, které se hůře shání.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie