Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 34 návštěvníků)

Malování na textil zase trošku jinak :-)

0.0
Malování na textil zase trošku jinak :-)

Postup

Je to už asi půl roku zpátky co jsem se s naší Barunkou koukala odpoledne na Kouzelnou školku a Majda s Františkem tam dekorovali tričko pomocí voskovek - nastrouhali obyčejné voskovky na kreslení ořezávátkem přímo na tričko, různé barvičky a pak to zažehlili přes pečící papír. Vznikla taková barevná skvrna, ale bylo to hezké a jednoduché :-). Trošku se mi to uleželo v hlavě a jelikož se i trošku věnuji encaustice (kdo nezná, tak je to technika kreslení voskem pomocí žehličky), tak mi bylo jasné co musím vyzkoušet :-). Jeden z výsledků mého pokusu vidíte v tomto návodu, tak třeba to někoho z Vás osloví :-).
A teď již k návodu(nebudu zde ale popisovat encaustiku, to by byl zase jiný návod) :
1. Připravíme si:
- triko (nebo jakýkoliv jiný textil - krásně se takto dělají polštářky)
- žehličku
- pečící papír
- staré noviny (aby se nám vosk nepropil na druhou stranu trika)
- nůžky (obyčejné nebo ozdobné)
- encaustický obrázek
+ v případě že budete chtít s dětičkama jen voskovky strouhat, tak velkou zásobu voskovek KOH-I-NOOR (jiné v sobě nemají potřebný vosk) a ořezávátko :-)

2. Pokud máte obrázek s motivem, který by se Vám na tričku líbil celý, tak nemusíte nic stříhat. Já jsem ale z obrázku vystřihla ještěrku a čtverečky (rovnými i ozdobnými nůžkami).

3. Mezi tričko vložíme staré noviny pod místem kde bude obrázek, aby nám vosk neprosákl na druhou stranu.

4. Zvolený motiv, ať už něco vystřiženého nebo celý obrázek položíme na triko, navrh dáme pečící papír a přežehlíme žehličkou zapnutou na bavlnu. Stačí zažehlit jen chvilku, vosk se rozpouští v podstatě hned. Poté papír z trika sundáme a je hotovo :-)

Ještěrku jsem ještě dodekorovala gelovou tužkou na textil a Barunka kolem posypala zbytky voskovek, které jsem také zažehlili :-).

Jen co budu mít chvíli, přidám fotečky dalších výrobků pro inspiraci. Pokud někdo tuto techniku budete zkoušet, pochlubte se se svým výrobkem nebo mi pošlete fotečku a já jí sem přidám pro inspiraci ostatním :-)

P.s.: Textil se dá prát a nic se tomu nestane - prala jsem na 30°C, ale myslím, že i 40°C vydrží v pohodě :-)

1

2 - vystřižená ještěrka

4 - a ještěrka už je nažehlená :-)

detail dokreslené ještěrky - já vím, je to trošku příšerka, ale to snad omluvíte :-)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Anya Alegria 17. 10. 2009, 14:09
Ahoj Jani Tvůj návod mě nadchnul, jen jsem nezaregistrovala kde jsou ty nastrouhané voskovky??? Asi mi něco uniklo. :^)
mafret 19. 10. 2009, 15:05
@Anya Alegria Ahoj Lucko. Jéé, já jsem úplně zapomněla vložit fotečku s těmi nastrouhanými voskovkami, tak se budu snažit to co nejdříve napravit :-$
mafret 16. 10. 2009, 2:22
Maminky konečně jsem přidala návod na encaustiku (viz. návod "Jak na Encaustiku" ), tak snad Vám při tvorbě pomůže :-)
mafret 29. 9. 2009, 22:08
Maminky, omlouvám se, že jsem tu dlouho nebyla - trápí mě zdravíčko. Doufám, že Vám došly odpovědi na Vaše mejlíky, případně i pro ostatní : 1) dotaz, jestli se obrázek může žehlit ... trička normálně žehlím, ale přes pečící papír a dovnitř trika dám také papír, aby vosk neprosákl na druhou stranu. Samozřejmě na obrázek nemůžete položit žehličku na dlouho ;-), ale běžné žehlení není problém :-$. 2) dotaz, jestli se dá obrázek namalovat nejdříve na papír rukou a potom přežehlit na triko ... upřímně jsem ještě nezkoušela, ale mohlo by jít, pokud vrstva vosku bude dostatečně silná a nejlépe kreslit na křídový papír. Jinak v co nejbližší době vložím návod na encaustiku, jak jste chtěli, jen ještě trošku strpení, nemám vše dofoceno :-$ Mějte se zatím krásně, tvořte a ať se Vám vyhýbají všechny bacily (L)
skacelovav 25. 8. 2009, 12:05
tak mě napadlo - jak jsem dneska kupovala ty voskovky, tak tam měli i takové, co měly na obalu napsáno "mastné voskovky" ...nedržely by na tom tričku lépe? nebo proč jsou teda vlastně "mastné"?Normální nejsou mastné? to nechápu... :-(
mafret 29. 9. 2009, 22:09
@skacelovav Veru, jaký je rozdíl mezi obyčejnými a mastnými voskovkami opravdu nevím, používám jen kohinorky a ty mi přijdou mastné úplně akorát ;-)
skacelovav 22. 8. 2009, 13:31
A to na to stačí fakticky obyčejné voskovky? Já si onehdá koupila drahé voskovky speciální na textil, ale výsledek teda zrovna nic moc - takové nevýrazné slabé cosi... :-|
mafret 22. 8. 2009, 15:54
@skacelovav Verčo, stačí na to obyčejné voskovky, ale musí to být ty naše české KOH-I-NOOR, jiné v sobě nemají potřebný včelí vosk. :-$
skacelovav 25. 8. 2009, 12:03
@mafret díky! už jsem si dnes jedny KOHINOORKY zakoupila a jdu na tooo! (radost)
dagram 21. 8. 2009, 1:25
(Y) (Y)moc pěkné a přidávám se ke Gabriele vložte prosím i návod na encaustiku :-$ :-$
gabisv 20. 8. 2009, 22:41
(Y) (Y) (Y) je to moc hezký (Y) (Y) (Y) taky vyzkouším *-) :-) a nechcete vložit postup i na encaustiku ? :-$ ;-) :-$
mafret 22. 8. 2009, 15:58
@gabisv Gábi, jen co najdu chvilku, trápí mě teď zdraví, tak zkusím udělat i návod na encaustiku :-$ ... budu se snažit co nejdříve ;-)
jana + 2 20. 8. 2009, 20:13
a neodpadne to po vyprani?
mafret 22. 8. 2009, 15:56
@jana + 2 Jani, po vyprání se tomu nic nestane - jestli se Vám někdy povedlo kápnout vosk ze svíčky třeba na ubrus, tak to také nelze vyprat, jen následně přes savý papír vyžehlit :-$. Jinak já jsem prala věci malované touto technikou už několikrát a stále vypadají stejně :-) . Prala jsem ale na 30°C, ikdyž i těch 40°C by se myslím zvládlo :-)
Šmoulinka 20. 8. 2009, 14:33
(Y) (Y) (Y)Určitě vyzkoušíme. (clamp) (clamp) (clamp)
Danča 2 19. 8. 2009, 21:11
a z čeho je ta vystřižená ještěrka? *-) *-)
mafret 19. 8. 2009, 21:25
@Danča 2 Nejdříve jsem si na papír udělala encaustickou malbu (malování pomocí vosku a žehličky - na žehličku se nanáší vosk a žehličkou s voskem se poté kreslí na papír) - to je ten červený papír, viz. foto bod 1 - tohle byl spíš jen rychloobrázek. A pak jsem si z toho papíru s encaustickou malbou vystřihla ještěrku. :-$
Danča 2 19. 8. 2009, 21:39
@mafret aha...děkuji :-)....a neničí se ta žehlička tim voskem? *-) bych se bála pak s ní žehlit prádlo :^)
mafret 19. 8. 2009, 21:53
@Danča 2 :-$ K encaustice se používá speciální žehlička, ale pro nenáročné úplně stačí i starší nenapařovací žehlička - musí mít hladký povrch :-$. S žehličkou, se kterou běžně žehlíte bych to ale určitě nezkoušela :-)
Danča 2 20. 8. 2009, 7:51
@mafret jé,to nemám +o(....a já se těšila,že to vyzkouším :-(
mafret 20. 8. 2009, 9:25
@Danča 2 Dančo nesmutněte. Tak zkuste vyzkoušet alespoň to nastrouhání voskovek na tričko :-) to také vypadá moc pěkně. Navíc i u této techniky můžete udělat obrys třeba zvířátka, obdobně jako u savové techniky - uděláte si šablonku a buď voskovky nastrouháte kolem plné šablony nebo šablonku uděláte tak abyste strouhala přímo dovnitř a budoucí tvar byl barevný :-$. Jen co bude chvilka, zkusím dofotit i tento postup (L)
Danča 2 20. 8. 2009, 11:42
@mafret něco na tričku napatlám ;-) jen co seberu holce voskovky,ale to nesmí být doma ^o) ^o) ;-)
Ivakopecna 19. 8. 2009, 19:36
no to vypadá úžasně, jen musím koupit voskovky, ostatní mám doma a můžeme s klukama tvořit. děkuji moc za inspiraci (L) (L) (L) (L)
mafret 19. 8. 2009, 21:27
@Ivakopecna Ivčo jsem ráda, že se líbí. Určitě se pak se svými výrobky pochlubte (L) .

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie