Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 106 návštěvníků)

Pletená ušanka

0.0
Pletená ušanka

Postup

Dobrý den, dámy a děvčata, na nátlak veřejnosti jsem nucena dát dohromady návod na Barunčinu zimní čepičku. :o)) Tak se o to tedy pokusím.
Já jsem použila přízi YETTI a ponožkové jehlice velikosti 4 1/2. Čepice je ve velikosti 2-3 roky.
Nejdříve upleteme "klapky" na uši. Začala jsem na 6 ok + 2 krajová.
1.řada - 1 oko hladce, 2 oka obrace, 1 hladce, 2 obrace
2.řada - za krajovým okem nabereme na levou jehlici 1 oko a upleteme ho obrace, dále pleteme, jak se
nám to jeví a před krajovým okem opět jedno přidáme, ale upleteme ho hladce
3.řada - za krajovým okem přidáme jedno oko obrace, dále pleteme, jak se nám to jeví a před krajovým okem přidáme opět jedno obrace
4.řada - pleteme, jak se nám jeví
5.řada - za krajovým okem přidáme jedno oko hladce, dále pleteme, jak se nám to jeví a před krajovým okem přidáme jedno oko obrace
6.řada - jak se jeví
7.řada - za krajovým okem přidáme jedno obrace, dále pleteme, jak se nám to jeví a před krajovým okem přidáme oko hladce
8.+9.řada - pleteme, jak se jeví
10.řada - za krajovým okem přidáme oko hladce, dále pleteme, jak se nám to jeví a před krajovým okem přidáme oko hladce
11.+12.řada - pleteme, jak se jeví
13.řada - za krajovým okem přidáme oko hladce, dále pleteme, jak se jeví a před krajovým okem přidáme oko obrace.
Teď bychom měli mít 18 ok + 2 krajová. Výšku zvolíme podle svého uvážení. Hotovou "klapku" necháme na jedné ponožkové jehlici, necháme si cca 10cm konec příze a zbytek klubka odstřihneme. Na další jehlici si připravíme druhou "klapku" pletenou stejným způsobem.
Na třetí jehlici si připravíme 24 ok a na čtvrtou 15 ok. U této jehlice nebudeme klubko odstřihávat.
Nyní si vezmeme jehlici s 15 oky do pravé a jehlici s první klapkou do levé ruky. Krajové oko klapky spleteme hladce nebo anglicky s následujícím okem, dále budou 2 obrace, 1 hladce, zkrátka stejný vzor jako dosud až ke konci klapky. Poslední dvě oka spleteme obrace. Teď máme na jedné jehlici tolik ok, že se nám tam skoro nevejdou. Ale zároveň jsme si další jehlici uvolnili a tak si na ni přeneseme třeba 20 ok. Teď budeme přidávat jehlici s 24 oky. Postup bude stejný, ale žádná oka nesplétáme dohromady. Následuje druhá klapka úplně stejným postupem jako ta první. A nakonec celý obvod spojíme dopletením posledního úseku. Je to ten s 15 oky, který už máme z jedné strany připletený. Celý vzor 1 oko hladce a 2 oka obrace opakujeme do výšky 11 - 12 cm. Potom začneme ubírat. Další řada bude vypadat takto: 1 hladce, 2 obrace, 1 hladce, 2 spleteme dohromady obrace, 1 hladce, 2 obrace, 1 hladce, 2 spleteme....
Další řadu pleteme, jak se jeví. V následující řadě opět budeme splétat obrace tak, abychom měli mezi všemi hladkými oky vždy jen jedno obrace. Další řadu opět pleteme, jak se jeví. Nyní budeme dělat tak trochu škatulata hejbejte se s oky na jehlicích. Potřebujeme je rozdělit na 4 přibližně stejné díly, aby vždy protilehlé jehlice měly stejný počet ok. Základ je, abyste jednu jehlici vycentrovali přesně nad čelem a podle ní upravili počet ok na těch ostatních. Vůbec se neděste, když zjistíte, že konec řady máte najednou v polovině jehlice. Ta oka, která je potřeba doplést na nově vytvořený konec jehlice klidně přeneste na volnou jehlici a dopleťte. Následujícím krokem bude zakončování. První dvě oka na jehlici spleteme anglicky, dále jak se to jeví a na konci jehlice opět dvě oka spleteme anglicky. Na druhé jehlici opět první dvě a poslední dvě oka spleteme. Takto budeme pokračovat na všech jehlicích a ve všech následujících řadách, dokud nám na každé jehlici nezbudou tak 1 - 2 oka. Pak si vezmeme háček, volný konec příze protáhneme všemi zbylými oky a z rubu zapošijeme. Všechny cancourky příze, které nám nyní z čepice koukají zapracujeme, zauzlíkujeme, či jinak se jich zbavíme, prostě, jak jste zvyklé. A čepku máme v podstatě hotovou. Jak ji ozdobíte už je čistě na vás. Klapky můžete nechat, jak jsou, nebo ozdobit střapci, copánky, bambulemi... A jak se popasujete s dalším zkrášlováním čepičky je čistě na vaší fantazii. Pokud se vám líbí moje květy, návod na ně najdete také v mých Návodech.
Takže pletení zdar a pokud cokolivěk nebude jasné, pište, pište, pište a já se pokusím dovysvětlit, případně opravit v návodu. A doufám, že se budete chlubit svými výtvory, abych měla co přidávat k tomuto návodu pro inspiraci ostatním.

PROSÍM, NEPOUŽÍVEJTE MÉ NÁVODY KE KOMERČNÍM ÚČELŮM. DĚKUJI.

...

Toho pyžama si nevšímejte, papala jsem ostružiny. :o))

První vlaštovka - klučičí varianta čepice je dílkem šikovné Simči , které tímto moc děkuji za poskytnutí fota.

A opět jedna bezva chlapská, tentokrát od Martiny. Marti, jsi moc šikovná a děkuji ti za fotečku.

A konečně jedna krásná holčičácká od zručné Petry, které taktéž patří můj dík za zapůjčení fota.

A další parádní od Simči. Ta jede, že se jí musí kouřit od jehlic. ;o))

A ještě jedna moje pro Barunku

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

j.myska.j 23. 10. 2011, 21:55
Dobrý den,mohla bych poprosit o návod na tu krásno čepičku a lístečky co máte na čepince.děkuju Jana
katyh 2. 11. 2011, 21:46
@j.myska.j Jani, návod je to, pod čím jste napsala svou prosbu. Návod na květ najdete také v mých návodech a návod na lístek nemám, dělala jsem ho od oka.
Tammy 14. 12. 2010, 19:42
A tady ještě jedna ušanka na zakázku: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3317072
katyh 11. 1. 2011, 16:51
@Tammy Super, Moni, nádhera!!! (clamp) (clamp) (clamp)
Tammy 13. 11. 2010, 10:25
Ahojky, ta jsem se pokusila také o tuto krásnou čepičku: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3259395. Návodek je špica-moc děkuji (F) (F) (F) (F) (F).
Květoňka 30. 9. 2009, 20:02
Dobrý večer, (F) já jsem asi mantoš (H), ale vůbec mi hlava nebere ty čtyři jehlice na ukončení. Totálně nechápu, co s nima. 8-| 8-| 8-| Chápu jen to, že chyba je někde mezi počítačem a mou židlí. :-D :-D :-D Když budete někdy dělat čepičku, mohla byste mi to nafotit? (P) Pletení mi sice moc nejde, ale kupodivu jsem to dotáhla až do místa, kde se očka ubírají. :-) :-) A to je konec. 8o| 8o| 8o| Díky moc a musím ještě napsat, že jste strááááášně šikovná a máte prima návody. (clamp) (clamp) (clamp) Krásný večer, Alča (hello)
katyh 6. 10. 2009, 7:49
@Květoňka Alenko, určitě se vám to jen zdá složitější, než to je. Prostě na každé jehlici spletete dohromady první dvě oka a pak zase poslední dvě. Pokud nevíte, jak splést oka dohromady anglicky, zrovna tak dobře je můžete splést hladce s přetažením nebo prostě hladce. Na to jsem našla i popis, tak snad to bude v pohodě a vy budete moct čepičku dokončit. http://www.rucniprace.cz/p_technika.php
Květoňka 6. 10. 2009, 13:28
@katyh (L) (L) (L) díky moc. I ty stránky jsou supr. |:o) (F)
katyh 7. 10. 2009, 12:41
@Květoňka (L) (L) (L)
castilla 22. 9. 2009, 13:57
Ahoj Katko, prosím Vás jak děláte, ty zamotané copánky? Mě se vůbec nedaří, rozmotávají se, nakonec to vzdám a upletu cop. :'( :-@
katyh 22. 9. 2009, 19:57
@castilla Lidy, na té čepici mám klasické pletené copy ze tří pramenů, ale zamotané dělám tak, že si vezmu dostatečně dlouhý kus příze, samozřejmě z více vláken, podle toho,jak chci cop silný, zaháknu ho za kliku a motám stále jedním směrem. Když se mi zdá dostatečně zamotaný, tak na ten konec, který mám v ruce, navléknu např "klapku" na ucho od čepičky, protáhnu doprostřed smotaného pramene a opatrně pustím. Samo se to stočí do copu. Pak cop sundám z kliky, převážu kouskem ustřižené příze ve vzdálenosti, jak dlouhý chci cop mít a nechám si cca 6cm na střapec. Zbytek odstřihnu. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. ;-) (L)
mišus 21. 9. 2009, 15:46
To je prima, že je tu konečně návod na pletenou čepici. Ty háčkované jsou moc, moc pěkné, ale já moc háčkovat neumím. Ať háčkuju co chci vždycky mi z hoho vyjde kulaté prostírání! ;-) Takže ještě jednou díky za inspiraci! (L)
katyh 21. 9. 2009, 17:52
@mišus Míšo, jsem ráda, když mé návody udělají radost. (Y) :-) Z toho háčkování si nic nedělejte, ono se to nakonec poddá. (Y) (L) (L) (L)
Pekra 21. 9. 2009, 9:16
Děkuji za super návod (Y) (Y) (Y) Moje první pletená čepička a docela se snad povedla (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2309228
katyh 21. 9. 2009, 11:27
@Pekra Petro, je skvělá. (Y) Konečně taky jedna holčičí. ;-) (L)
sdida 18. 9. 2009, 11:03
:-) :-) :-) :-) už mám také hotovou ;-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2302095 Kači,díky moc (L) (L)
katyh 18. 9. 2009, 12:37
@sdida Simčo, je bezvadná, moc se vám povedla. (Y) (clamp) (Y) A ještě jednou děkuji za fotečku. (L) (L) (L)
Hester 6. 9. 2009, 14:33
Kačenko (F),díky moc za návod (L),čepice vypadá suprovně (clamp) (clamp) (clamp).Upletu pro (X) i (Z). Když se mi nějaká čepice líbila,byla háčkovaná :-| :-| :-| a to já umím jen řetízek a nějaký zákl.sloupek.Ani nevím ,jak se jmenuje. Plést umím dobře,tak už zítra začnu :-) :-) :-). Děkuji a přeji hezkou neděli (L) (hello) (L) (hello)
katyh 6. 9. 2009, 20:13
@Hester Ivetko, děkuji za vaše nadšení a doufám, že se mi povedlo sepsat návod tak, aby se podle něj dala čepka bez potíží uplést. Už se moc těším na výsledky vašeho snažení. Zamlouvám si u vás fotečky pro inspiraci. :-) (L) :-) (L) :-) (L)
Zrušený účet 6. 9. 2009, 11:46
(Y) (Y) (Y)díky (L) koukám, že paní pode mnou píše, že bude plést synovi *-)může být i na kluka *-) :-$
sdida 6. 9. 2009, 12:46
@ Náš kluk měl předchozí 2 zimy podobnou a na chladnější zimní dny byla fakt dobrá (Y) Možná ty copánky udělám decentnější,ale o čepici se určitě pokusím :-$ (F)
katyh 6. 9. 2009, 12:45
@ Jasně, že může. Místo kytiček třeba auťák nebo jiný klučičí motiv a nejspíš bych vynechala ty copy. (H) ;-) ;-) ;-)
sdida 6. 9. 2009, 12:47
@katyh ;-) Vidím,že se shodneme (L)
katyh 6. 9. 2009, 12:50
@sdida (Y) (Y) (Y)
sdida 5. 9. 2009, 19:46
(Y) (Y) (Y) (Y) V pondělí si koupím vlnu a začnu synovi plést.Děkuji za super návod (L)
katyh 5. 9. 2009, 19:59
@sdida Jsem moc ráda, že se někomu hodí, jen doufám, že je srozumitelný. (L) (L) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie