Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí mazlíčci

Přidat návod
(návod si oblíbili 2 návštěvníci)

činčila vlnatá

0.0
činčila vlnatá

Postup

Činčila vlnatá

Činčila ráda poskakuje a zkoumá nové věci.Klec by měla mít 1m na výšku,50cm hloubku a 60cm šířku.Čím větší tím lepší, činčila potřebuje pohyb. Poličky by měly být z nelakovaného, nejlépe smrkového dřeva. Do klece dejte domek ve kterém se každá činčila ráda schová, papírovou rouru od koberce -bezva prolézačka.Větev nejlépe z jabloně - slouží pro šplhání a okus. Je potřeba nechat větve alespoň dva dny zavadnout,nepodávat čerstvé. Na dno klece je nejlepší kovový šuplík a do něj dřevěné peletky -dobře pohlcují vlhkost a pach. Čím víc prolézaček a poliček svému mazlíčkovi uděláte tím větší radost bude mít. Dále je potřeba mít v kleci kousek bílé tvárnice- ytongu nebo cihly na broušení zubů, napáječka na vodu, bedýnka na písek k udržování srsti. Písek by měl být hrubší, ten jemný může způsobovat zanícení očí. Je legrační pozorovat, jak se činčila v písku koupe.

Krmení
- seno - je základem potravy. Je důležité pro zdraví činčily.
Musí být dobře uleželé (nejméně 2 měsíce)!
čerstvé seno může vést k onemocnění a úmrtí činčil
senem krmíme 2x denně

- granule - musí být velice tvrdé, aby si činčily při jejich požírání
obrušovaly zuby. Je nutné podívat se na složení
a kontrolovat datum spotřeby.
Nepřecházet na nové granule hned!
Postupně ubírat staré a přidávat nové!

- voda - denně čerstvá

- pamlsky - jablíčko - čerstvé i sušené (křížaly)
šípek sušený
bodlák sušený
sušená mrkev
sušený chléb nebo rohlík - malé kousíčky - občas
ovesné vločky - přidáváme do granulí
nasušené pampeliškové a jitrocelové listy

Vyvarovat se namočení činčily- dostala by zápal plic a mohla by umřít!!!!!
Zbytečně nekupovat různé směsy na krmení- je to opravdu zbytečné přejídání těchto zvířátek. Některé obchody doporučují pro činčilu krmnou směs,která činčile rozhodně neprospívá i když moc chutná.Pokud chcete, aby se vaše činčila dožila vysokého věku krmte pouze granulemi pro činčilu Důležité je to seno, granule a jen občas nějaký pamlsek.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

jabur 21. 9. 2012, 19:33
Dobrý den! Sama mám 2 kluky. Kdysi mi poradil veterinář dávat hlodavcům citron- vitamín C. Dávám normálně půlky, co vymačkám do čaje- před rozpůlením omývám. Našim činčilákům šmakuje- zůstanou jen prázdné šlupky. Taky je možné nakapat pár kapek do vody. Ještě přidám svou zkušenost se směskama koupenýma v obchodech- naše z nich vždycky vybrali jen něco a ostatní zůstalo bez užitku ležet- zbytečně se tak krmení prodražuje.
CarmelitaFox 15. 11. 2009, 15:22
Díky za návod o péči těchto malých mazlíčků. Určitě pomůže ke správné péči o ně a předejde tak častým ztrátám. Sama mám doma 3 holčičky. Tudíž bych i já chtěla přispět pár poznatky... Činčilí nemoci: Zácpa, průjem, anomálie stoliček, kozí záda jako známka onemocnění střev, křeče,.... zácpa: jedná se o stále se zmenšující bobky, které jsou příliš suché. Způsobuje to buď nevyvážená strava nebo nedostatek pohybu... průjem: bobky jsou mazlavé a často jsou rozdupány po sedátkách. za to může špatná strava, zkažená strava, infekce či paraziti. anomálie stoliček: přerostlé stoličky, které prorůstají dásní. Způsobeno nedostatečným ohlodáváním - obrušováním. kozí záda: při sezení příkrá záda a činčila příliš hubne. Malé změny váhy jsou normální ale pokud se jedná o 20g - 40g je to již varující. křeče: činčila má trhavé pohyby a napadá na bok. Příčinou je přehřátí, příliš stresu nebo nedostatek vitamínu B. Důležitý je pravidelný výběh, klid přes den, vhodná strava a Ytong na obrušování zubů!!! K tomu chlebu a rohlíku - činčilám by neměl být podáván, jelikož v jejich střevech může nabobtnat. Každý správný chovatel vám to nedoporučí...

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie