Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí mazlíčci

Přidat návod
(návod si oblíbili 3 návštěvníci)

pískomil mongolský

0.0
pískomil mongolský

Postup

Pískomil mongolský
Pískomil mongolský je stepní zvíře. V jeho domovině je tedy velmi teplé léto a velmi chladná zima. Prší zde hlavně v období jarního monzunu, jinak je tady velmi sucho. Aby v takových podmínkách pískomil přežil, musel se svou stavbou těla a způsobem života přizpůsobit. Pískomilové jsou velmi společenští. V létě se pískomilové živí hlavně listy a travami, nepohrdnou však ani hmyzem a kořínky. Od srpna si sbírají zásoby na zimu. Vodu získávají rovnou z potravy nebo pijí rosu.
Zrní je základní složka potravy Ve volné přírodě se pískomil živí hlavně semeny a trávami. Proto i doma musí hlavní složku potravy tvořit zrní. Nejvíce se pro něj hodí hotové směsi pro myši a křečky a občas jsou k dostání i speciální krmiva pro pískomily.
Zelené krmení je zdrojem tekutin a vitamínů, proto by nemělo v jídelníčku pískomila chybět. Měli byste jej pečlivě umývat a nepodávat plesnivé, od silnice zakouřené nebo shnilé krmení.
Ovoce- můžete zkrmovat všechny druhy snad s výjimkou avokáda. které je jedovaté ( aspoň pro papoušky ). Oblíbené bývají citrusy, hrozny, melouny a kiwi. Citrusy a další tropické ovoce se ale nesmí dávat ve velkém množství, aby pískomil moc nemočil nebo nedostal průjem. Jablka moji pískomilové příliš nejedí a než se odhodlají ochutnat, už jsou seschlá. Ale není to pravidlo, každý má rád něco jiného.
Zelenina nabízí další pestrý výběr krmení. Velmi dobré zkušenosti mám s rajčaty, které mají moji pískomilové snad nejraději. Na broušení zubů se hodí kedlubna nebo květák, ale např. mrkve se ani nedotknou. Oblíbená je i čerstvá kukuřice nebo okurka. Nikdy ale nepodávejte syrové fazole, protože jsou jedovaté. Také ostatní luštěniny podávejte raději vařené.
Můžete jim natrhat pampelišky, jetel, nebo různé traviny. Pískomily potěší i čerstvá ulomená větvička ovocného stromu a ocení i utrhnutý kus mechu na šmejdění. Dále je vhodné seno, které můžete koupit nebo sami nasušit a pískomilové ho využijí i na stavbu hnízda.I když je pískomil býložravec, jednou za čas mu uděláte radost cvrčkem, moučným červem nebo „uloveným“ hmyzem.. Oblíbené jsou i ovocné jogurty a tvrdý sýr. Pamlsky slouží k ochočování, navykání na jméno i jako odměna- proto byste je neměli podávat příliš často, aby nezevšednily. Hodí se: slunečnicová, melounová, dýňová, grapefruitová, mandarinková, pomerančová a jiná semena, mouční červi i kupované pamlsky, kterých je na trhu široký sortiment.Výborným doplňkem stravy je tvrdé pečivo

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie