Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí mazlíčci

Přidat návod
(návod si oblíbili 3 návštěvníci)

Osmák degu

0.0
Osmák degu

Postup

Osmák je býložravec, který nepotřebuje obohacování stravy žádnými živočišnými bílkovinami. V přírodě se živí různými cibulkami rostlin, hlízami, úrodou na farmách (proto jsou to vlastně škodliví živočichové), travinami, listy, ohlodává kůru stromů a keřů, v zimě jedí hlavně suché listí. Tuto jejich stravu se snažte co nejvíc napodobit. Navíc berte v úvahu, že osmáci by neměli mít v potravě mnoho cukru, karbohydrátů a tuků. To znamená hlavně žádné piškoty apod.! Většina lidí, kteří toho o osmákovi moc neví, je krmí směsemi pro hlodavce, které obsahují spoustu kukuřice, obilnin (moc karbohydrátů), slunečnicových semen (moc tuku) nebo některé i sušené ovoce (spousta cukru). Pokud byste osmáky takovýmito potravinami překrmovali, mohli byste jim způsobit dlouhodobé zdravotní problémy s občasnými záchvaty (něco jako cukrovku). Na druhou stranu čerstvé ovoce osmáci mohou dostat, protože to neobsahuje dostatečné množství cukru, aby mohlo osmákovi uškodit.
Hlavní složku krmení osmáků by mělo tvořit seno a granule pro činčily nebo morčata. Můžete přidat trošku (ale opravdu jen málo) směsi pro hlodavce.
Granule pro činčily a hotová směs koupená v obchodě se namíchá v poměru 3:1.může se přidat trochu ovesných vloček a třeba sušená zelenina. Čerstvá zelenina by měla tvořit asi tak dvě šestiny z celého jídelníčku ,nejvhodnější zeleninou je mrkev,další třeba okurka, paprika, čínské zelí a další běžná zelenina.
Další složky zelené potravy by měla být neznečištěná tráva, kterou netrháme do zásoby, aby se nám nezapařila.
Kromě větviček na obrušování zubů jim můžete dávat různé listí, třeba z dubu nebo jiných listnatých stromů. Seno je důležitá součást jídelníčku, musí být stále k dispozici.
Pamlsky opravdu jen jednou za čas, např. sušenou mrkev, kousek jablíčka, pár slunečnicových semínek, oříšek se slupkou, tvrdé pečivo a burisony-nesladké. Je vhodné dávat do klece vápníkové bloky alespoň pro kojící samičky, protože ty mívají nedostatek vápníku.
Né vždy prázdná miska znamená, že už osmák vše snědl, hrozně rád si jídlo zahrabává a tak si dělá zásoby.
Vodu i potraviny podávejte v pokojové teplotě a ne přímo z lednice..
Zajímavý tip: do asi 1,5 litrové lahve s vodou pro osmáky dejte půlku šumivé tabletky s kalciem nebo s vitaminem C (vitamin vydrži jen 8-10 hodin a na světle vyprchá, proto v případě že jej přidáváte musíte měnit vodu denně a použít tmavou napáječku). Doplníte jim tím vitaminy a voda potom příjemně voní, narozdíl od vitaminových kapek pro hlodavce, které se dají koupit a voda po nich je nevábně cítit.
Vodu i potraviny podávejte v pokojové teplotě a ne přímo z lednice.
Do klece jim můžete přidat i kus bílé tvárnice-YTONG na broušení zubů. Také jim tam můžete dávat misku s pískem na koupání jako pro činčily.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

JitkaBer 25. 9. 2009, 23:06
Ytong bych rozhodně nedávala, raději sepiovou kost nebo kus větve.
quakis 26. 9. 2009, 8:59
@JitkaBer a nebo už hodně tvrdou patku chleba a jinak dáváme morčátku taky větve z ovoc.stromů (hello) (kocka)
Mellisande 26. 9. 2009, 9:50
@quakis Chleba zuby neobrousí.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie