Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 18 návštěvníků)

Lampička na stěnu - pro děti

0.0
Lampička na stěnu -  pro děti

Postup

Materiál:
Překližka o síle 0,5 mm, nejlépe buková, lupínková pila, duvilax (lepidlo na dřevo), barva ve spreji, ubrousky, lak, objímka na žárovku, kabel k lampičce s vypínačem, dřevěná kulatá tyčka (používá se třeba jako věšák ve skříni).

Na překližku si nakreslíme dvě kola o průměru cca 18 cm (podle toho, jak bude lampička velká). Nakreslíme si dva otvory o průměru dřevěné tyčky a jeden dlouhý (jako na obrázku). Potom vyřežeme z kousku destičky obdélník cca 6x8cm (držák na objímku). Do něj vyvrtáme díru o průměru objímky.

Kola i otvory vyřežeme. Z tyčky si uřízneme dva kousky 8 cm dlouhé.

Obě kola spojíme dřevěnou tyčkou a kouskem destičky. Přilepíme lepidlem (např. Duvilax). Vzdálenost mezi oběma kolama musíte určit sami, podle šířky objímky a na každou stranu si kousek přidejte. V našem případě je to 8 cm.

Lupínková pilka

Lepidlo Duvilax

Spojená kola.

Objímka s káblem a vypínačem.
Buť ji koupíte takto už dohromady což bude stát cca 200 a víc kč, nebo jako my, zvlášť objímku (cca 30 kč) a zvlášť kabel (cca 60kč) a zapojíte si to. O zapojení raději poproste odborníka!!!

Doprostřed těch kulatých tyček, vyvrtáme na zadní stranu díru, aby jste mohli lampičku pověsit na zeď. Klasicky vrtákem díra a pak pilníkem, protáhnete nahoru. Do zdi pak vyvrtáte díru naklepnete hmoždinku našroubujete šroub a na ten zavěsíte.

Na další kus překližky si nakreslíme tvar jaký chceme. POZOR, konečný tvar musí být větší než kolo s objímkou aby to nebylo vidět

Tvar vyřežeme,opět lupínkou pilkou. Zabrousíme okraje do hladka. Nejprve na hrubo bruskou a pak doladíme ručně smirkpapírem (šmirglem :-D). Tuto kytičku jsem dělala tak, že jsem obkreslila talíř, doprostřed menší a víčkem od spreje vytvořila lístečky.

Kytku nastříkáme bílým sprejem.

Pak už jen ubrouskovou technikou ozdobíme. Natřeme kytičku lepidlem (Herkules) a necháme zaschnout. Potom naskládáme vystříhané motivy z ubrousku a přes pečíčí papír opatrně přežehlíme žehličkou.

Hotové dílo olakujeme lakem ve spreji , necháme uschnout a nalepíme Duvilaxem ke kolu s objímkou. Máme hotovo a můžeme svítit .-)

Pár rad:
V konečné fázi , jsme s manželem říkali, že přední tvar mohl být vyřezaný ze sololaku (používá se u skříní jako záda). Je totiž bílý a tak nemusíte dřevo natírat na bílo a hlavně! při žehlení barvu nespálíte jako já poprvé. Žehličku si nastavte na nízký stupeň a opravdu opatrně, barva se spálí rychle a pak byste to museli celé předělávat jako my :-(

Další problém byl u natírání lepidla. Po zaschnutí a nažehlení ubrousku to manžel nalakoval, ale po druhé vrstvě se objevily ošklivé rýhy, jak jsem štětcem nanášela lepidlo. Tak u další lampičky jsem to udělala tak, že jsem nanesla na kytku lepidlo štětcem a na to přiložila pečící papír a rukou vyhladila a opatrně sloupla, lepidlo se tím krásně rovnoměrně vyhladilo a po nalakování rýhy už nebyly. Pokud celou plochu zakryjete ubrouskem, jako mám u lampičky pro syna, připravte se na to, že Vám to potom u lakování "sežere" víc laku, ubrousek hodně saje.

Tak snad Vám to maminky malinko pomohlo. Lampičky jsem dlouho obdivovala, ale dát za jednu bezmála 900 kč…………takto mě jedna vyšla cca 250 kč :-) Samozdřejně nebýt mého manžela, měla bych jen nápad. Tohle je jeho dílo!
Ovšem POZOR!!! NIKDY!! nenechávejte lampičku svítit bez dozoru. Je to myšleno spíš jako bludička pro dítko k posteli, když potřebuje v noci na chvilku světýlko.

Lampička pro dceru

Lampička pro syna

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

funkymama 26. 1. 2010, 21:34
super nápad super návod...ale asi bych se bála že vyhoříme,takže za mě ne (F)
Lenka 1551 22. 2. 2010, 19:19
@funkymama úsporné žárovkoy nevyrábějí teplo, ale světlo, takže z nich by požár rozhodně vzniknout neměl. Mám jí v plastové lampě a požáru se nebojím,..to už se víc bojím, že mi bouchne televize nebo PC ,-) nebo vyhořej zásuvky (flower)
KriOn 26. 1. 2010, 21:39
@funkymama Proto píšu, žádné dlouhé svícení a ne bez dozoru. Sice se to dřevo nijak extra nazahřívá, ale člověk nikdy neví (F) (F) (F)
funkymama 26. 1. 2010, 21:44
@KriOn no právě....např. moje dítě si velmi rádo v noci rozsvítí lampičku a usne...už nikdy bych klidně nespala ;-) ale máte to krásný to jo (L)
KriOn 26. 1. 2010, 21:46
@funkymama Tak to jo, ale my máme 1+1 tak se mi to nestane, že by svítila dlouho ;-)
LEILI 26. 1. 2010, 21:21
|:o) |:o) |:o) |:o) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
HunchiBunchi 26. 1. 2010, 21:02
Pěkný návod (clamp) (clamp) (clamp)
mifča 26. 1. 2010, 20:51
(Y)no tak to je supr návod (Y) děkuji |:o)
zdenale 26. 1. 2010, 20:51
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
marsehetz 26. 1. 2010, 20:45
(Y) (Y)paráda (Y) (Y)
adik11 26. 1. 2010, 20:40
Perfektný nápad (clamp) (clamp) (clamp) a ešte lepšejší návod (Y) (Y) (Y)
jidav 26. 1. 2010, 20:31
(Y) (Y) (Y)super návod (L) (L) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie