Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 33 návštěvníků)

Tipy a triky na čištění koberců

0.0
Tipy a triky na čištění koberců

Postup

Skvrny od lepidla

Aceton je dobrý prostředek na odstraňování skvrn od lepidel z koberců a čalounění. Dejte však pozor, aby současně se skvrnou nepustila také barva čištěného materiálu. Proto před jeho použitím doporučujeme vyzkoušet stálost barev na skrytém, či neviditelném místě.
Skvrny od krve

Skvrny na koberci, či čalounění ihned navlhčete studenou vodou a potom potírejte slabým roztokem čpavku. Nikdy nepoužívejte vodu teplou.
Skvrny od vajec

Navlhčete a potřete solí, nebo lze použít i octovou vodu. Nechte chvilku působit a opláchněte studenou vodou.
Skvrny od piva

Mýdlový roztok s trochou čpavku – to je to pravé na skvrny od piva. Po použití je třeba čištěný materiál dočistit, či opláchnout čistou vlažnou vodou.
Mastné skvrny

Čerstvé mastné skvrny lze přežehlit přes ubrousek, nebo „piják“, který do sebe mastnotu vsákne. Skvrny lze také posypat hladkou moukou, která do sebe mastnotu nasaje a potom dočistit vodou s přidáním gelu na holení. Gelem na holení (pozor, pěna na holení není tak účinná jako gel) lze také odstranit starší, již zaschlé mastné skvrny.
Skvrny od kávy

Polijte nejdříve minerálkou, nechte chvilku působit a poté vysušte. Zbytek dočistěte lihem.
Skvrny od propisovací tužky

Opakovaně potíráme lihem a pak důkladně vyčistíme. Na inkoust použijeme hadřík namočený (pozor neždímat) v horkém mléce, který na skvrnu přiložíme necháme působit a vyčistíme.
Skvrny od špenátu

Potíráme syrovým bramborem a pak vyčistíme pomocí gelu na holení.
Skvrny od guláše a další skvrny neznámého původu

Použijeme přípravek na čištění skel, postříkáme a po chvilce vytřeme suchým hadříkem. Můžeme použít i neředěný prostředek na nádobí. Potom však důkladně vyčistíme.
Skvrny od rtěnky

Nejlépe vyčistí čistý líh.
Skvrny od ovoce

Potřete teplým nízkotučným podmáslím a vyčistěte vlažnou vodou. Lze použít také citronovou šťávu (necháme chvilku působit), případně ředěný čpavek. Potom je nutné dokonale dočistit vodou.
Skvrny od vína - Bílé víno

Skvrny po strojním vyčištění zmizí.
Skvrny od vína - Červené víno

čerstvé skvrny je třeba ihned polít bílým vínem, nebo zasypat solí, která do sebe vsaje barvu. Starší skvrny vyčistíme gelem na holení a důkladně opláchneme.
Rezavé skvrny

Očištěte vařicí citronovou šťávou. Lze použít i prášek do pečiva, před jeho použitím je však nutné nejprve skvrnu navlhčit a po jeho několikaminutovém působení vyčistit.
Skvrny od čokolády

Smíchejte glycerin a vaječný žloutek, natřete, nechte působit a pak vyčištěte teplou vodou.
Skvrny od vosku

Přežehlete přes savý papír a v případě potřeby dočištěte benzinem, nebo náhražkou terpentýnu..
Skvrny od jahod

Před vyčištěním ošetříme horkou octovou vodou.
Žvýkačka na koberci

Přiložíme kostku ledu a po ztvrdnutí seškrábneme. Zbytek dočistíme technickým lihem.
Skvrny u vchodů

Čerstvou špínu nanesenou z ulice odstraníme nejlépe solí. Inkriminované místo posypeme, necháme působit 30 minut a potom vysajeme.
Kočičí, psí a jiné zvířecí chlupy

nejlépe odstraníme navlhčenou houbou, případně hadříkem po mokrém strojovém čištění.
Vytlačená místa od nábytku

Na vytlačená místa od nábytku položíme vlhký nevyždímaný hadr a lehce přežehlíme. Pak za pomoci kartáče vlas koberce zvedneme.
Koberce na sněhu

Aby koberec dostal zase zářivou barvu, položte ho v zimě límcem do sněhu a důkladně vyklepte. Sníh ovšem nesmí být příliš mokrý, protože by koberec pohltil mnoho vlhkosti.
Koberec, tvrdošíjné skvrny

Máte na koberci tvrdošíjně odolávající a neodstranitelné skvrny neznámého původu? Pak to zkuste prostředkem na mytí skla. Jednoduše skvrnu postříkejte a místo vytřete čistým hadrem. Tak zmizí dokonce i skvrny po krému na boty.
Koberec vyčistí kyselé zelí

Koberce a podlahové krytiny můžete vyčistit syrovým, dobře okapaným kyselm zelím. Zelí nasypte na koberec a silně ho jím otíráte. Hrubší kusy zelí pak smetete, jemnější vysajete vysavačem. Tak barvy na koberci zase oživnou..
Koberec, vytlačená místa

Vytlačená místa po nábytku na kobercích odstraníte, když na ně položíte vlhký hadr a velmi lehce je přejedete žehličkou. Pak hadr odstraníte a vlas koberce zase vykartáčujete.
Koberec, zářivé barvy

Zmatnělé barvy koberce se znovu rozzáří, jestliže vyčištěný koberec potřete vodou s přídavkem octa.

Starý zašlý koberec oživíte tak, že ho rovnoměrně posypete solí a necháte sůl den nebo dva zašlapat. Poté ji z koberce vyluxujete.
Kokosové běhouny, praní

Kokosové běhouny nejlépe očistíte ve vaně pod tekoucí vodou. Pak je zavěšené usušíte. Před pokládáním musí být zcela suché, jinak začne kokosové vlákno zahnívat.

Po každém výše uvedeném čištění je důležité skvrnu důkladně zbavit všech čistících přípravků čistou vodou a co nejrychleji vysušit (můžeme použít například vysoušeč vlasů). V případě, že saponát, či jiný přípravek důkladně neodstraníme se na vyčištěný povrch bude znovu a znovu přichytávat další špína a prach. Dále doporučujeme co nejdříve po provedení "první pomoci" vyčistit celý koberec za pomoci čistící techniky pro hloubkové čištění.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie