Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 36 návštěvníků)

Bylinná léčba rýmy a nachlazení u kojenců a malých dětí do 4 let

0.0
Bylinná léčba rýmy a nachlazení u kojenců a malých dětí do 4 let

Postup

Bylinná léčba doporučuje k léčbě rýmy a nachlazení u malých dětí jemně působící mast a inhalace.
Teplá koupel s éterickými oleji, které nejsou jen vdechovány, ale prostupují i přes pokožku, také působí velmi příznivě.
Pozor na mentol a kafr, které se kvůli velmi intenzivní vůni nesmějí u kojenců a malých dětí používat v obličeji, jelikož hrozí roziko Kratschmerova reflexu (dechové deprese), který může vést až k udušení.

Mezi osvědčené bylinné léky při rýmě a nachlazení patří:

Mast z natě majoránky
1 čajovou lžičku rozdrcené natě majoránky smíchejte s 1 čajovou lžičkou čistého lihu a nechte několik hodin vyluhovat. Poté přidejte 1 čajovou lžičku čerstvého nesoleného másla nebo sádla, rozehřejte směs ve vodní lázn, až se tuk rozpustí. Hmotu proceďte přes látkový kapesník nebo velmi jemný filtr a nechte zchladnout. Doporučuje se připravit vždy jen malé množství masti, protože není trvanlivá.
Použití: 1 - 2x denně vamasírujte trochu masti do hřbetu nosu a pod nos dítěte.

Inhalace heřmánkového květu
5 polévkových lžic heřmánkového květu dejte do hrnce a přelijte 1 litrem vroucí vody. Hrnec postavte na topnou desku vedle postýlky a čaj nechte táhnout těsně pod bodem varu, protože teprve tehdy se silice uvolňují ve větším množství. Nechte dítě 15 minut vdechovat páru. Po celou dobu inhalace zůstaňte u dítěte a zajistěte, aby se dítě nemohlo dostat k hrnci nebo topné desce.

Heřmánková koupel
25 g heřmánkového květu přelijte 1/2 l horké vody, nechte přikryté 10 min. vyluhovat, sceďte a nalijte do vody na koupel teplé 37 C. Dítě koupejte 10 - 15 min.
Místo heřmánkového květu lze použít i 2 - 3 kapky silice z borovicového jehličí, tymiánu nebo eukalyptu smíchané s 1/2 šálkem mléka. Tyto silice lze použít také k inhalaci.

Bylinkový čaj
1/2 čajové lžičky natě tymiánu
1 pol. lžíce listu máty peprnné
1 pol. lžíce heřmánkového květu
1 pol. lžíce plodu šípku nebo rakytníku
Smě přelijte 1/2 l vroucí vody a nechte přikryté 10 mn. vyluhovat a sceďte. Čaj dávejte dítěti pít několikrát denně. Slaďte medem, glukopurem nebo fruktózou. Namísto citronu můžete použít 1/2 - 1 čajovou lžičku 100 % rakytníkové šťávy.

Roztok mořské soli ve spreji z lékárny Vám bude užitečným pomocníkem v boji s rýmou a nachlazením. Můžete si jej připravit i sami:
9 gramů mořské soli rozpusťte v 1 l vody
Nos vyplachujte pravidelně v intervalu 1 - 2 hodiny.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Hugleikur 3. 9. 2015, 19:06
No já bych se u miminka bála připravovat roztok doma, ale jinak souhlasím že je mořská voda super, já používám kapičky Quixx Baby s obsahem mořské vody. (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie