Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 6 návštěvníků)

Jaká lepidla používat na výrobu blahopřání a scrapbook

0.0
Jaká lepidla používat na výrobu blahopřání a scrapbook

Postup

Při výrobě blahopřání a vlastních scrapbook projektů, jejichž výsledkem jsou koláže z fotek a krásných papírů, se nikdy neobejdete bez vhodného lepidla. Je třeba si uvědomit, že každé lepidlo má své výhody a určitá omezení.

Lepidla na scrapbook obecně nevhodná

Při běžném tvoření s dětmi si vystačíte s klovatinou, nebo s nažloutlým lepidlem v plastové lahvičce za cenu kolem deseti korun, případně skvěle poslouží i Herkules. Pokud chcete, aby mělo Vaše dílo trvanlivost delší, nežli se Vám podaří výtvor nenápadně odložit do sběru :-), potom budete muset vybírat mezi kvalitnějšími lepidly. Obyčejná lepidla se Vám totiž po nějaké době seschnou, začnou se drolit a celý projekt se Vám rozpadne. Navíc riskujete i poškození fotografií, které mohou lepidla s obsahem kyselin naleptat a zničit. Při lepení fotografií jednoznačně doporučujeme používat lepidla s označením "acid free" = neobsahují kyselinu. Výhodou je, že lepidla takto označená fotografii nijak nepoškodí.

Příliš tekutá lepidla Vám také způsobí, že se Vám papír, na který jste lepidlo nanesli, zkrabatí. Proto jsou vhodnější rollery, které obsahují lepidlo v gelové formě. Nebo oboustranně lepicí polštářky, proužky a gelové tečky.

Rollery na scrapbook a blahopřání

Při práci na scrapbook projektech se často doporučují rollery zejména pro jejich snadné použití. Mají základní výhodu: nemusíte nic stříhat, nepotřebujete pinzetu a máte stále čistý stůl bez útržků a odstřižků. Někdy se stopa od rolleru mírně "táhne", ale při troše praxe a správném ukončení stopy (mírným náklonem rolleru směrem k papíru) tento nedostatek praxe rychle odstraníte. Nápně rollerů jsou různé, permanentní lepidla, přesunutelná lepidla, případně lepicí proužky (lepí silněji než pouze nanesené stopy lepidla). Obecně lze tedy říci, že na rollery je slyšet samá chvála.

Přesto mají své omezení, které spočívá zejména v tom, s jakým materiálem pracujete. Více se dočtete na našich stránkách.

Získání 3D efektu

Pro scrapbook projekty se velmi často používají také pěnové polštářky, kterými dosáhnete toho, že nalepované dekorace vystupují do prostoru. Tyto pěnové polštářky jsou k dostání v různých velikostech a dokonce i v různých barvách. Existují i polštářky v černé barvě, což oceníte, zejména pokud pracujete s tmavými papíry a dekoracemi a nechcete aby ani při náhodném pohledu z boku na Vás svítil bílý čtvereček. Základní tedy jsou aršíky s různými tvary 3D polštářků. Ale výborné jsou také pěnové pásky, které si ustříhnete dle vlastí potřeby.

Velmi účinné bývají i 3D gelové tečky, kapky, čtverečky. Některé mají přímo v popisu, že jsou silně lepicí, což se logicky projevuje i v ceně produktu.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Lena280 31. 12. 2015, 23:28
(Y)
lilian2001 26. 11. 2012, 14:21
(Y)
Cvalda 28. 9. 2010, 12:56
Článek v plném znění najdete tady: http://www.davona.cz/tvoreni/1799/lepidla-na-scrapbook/

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie