Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 24 návštěvníků)

Jak na listy - návod bez záruky

0.0
Jak na listy - návod bez záruky

Postup

Vzhledem k tomu, že se kytičky z mochyně tak líbily a protože byl zájem i o krajkové listy (a ty se pouhým vařením jako u mochyně zhotovit nedají, zkoušela jsem), vkládám návod, který ovšem nemám vyzkoušený. Ale třeba se najde nějaký průkopník a zadaří se. Tento návod mám již léta schovaný ve svém zásobníku a netuším, kde jsem ho opsala.
Takže:
potřebujeme starší, vyzrálé listy, 1 l vody - v ní rozpustit 100g sody 10 g hašeného vápna
V roztoku vaříme listy asi 20 minut. Pak je opláchneme vodou, vložíme za mokra do igelitového sáčku a necháme asi 1-5 dní fermentovat.
Rozmáčené listy poklepáváme zubním kartáčkem z obou stran listu tak dlouho, až odstraníme měkké části. Krajkové listy za vlhka vylisujeme. Takto upravený list můžeme použít jako matrici k potisku, nebo jako dekoraci, obrázek apod.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

carodejka71 24. 11. 2010, 20:38
Navod je jedna vec, a cas na to druha.Proto si je kupuju ve skladu...ale zase nejaka kutilka by mohla vyzkouset a napsat..zajimalo by me to :-))
evucha124 28. 11. 2010, 22:41
@carodejka71 Dobrý večer, já skeletovala listy s dětma v pracovkách. Měli jsme na to 2 hodiny vč. úklidu. Jen jsem pevnější listy mírně povařila se sodou předem. Používali jsme kartáčky na zuby a jemnější kartáčky na ruce - šlo to rychleji, jen se musel dávat větší pozor, aby se žilnatina neporušila. Nejlíp se pracovalo s listy dubu.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie