Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 53 návštěvníků)

Obal na krabici papírových kapesníků

0.0
Obal na krabici papírových kapesníků

Postup

Milé maminky, posílám Vám pár rad, jak uplést obal na krabičku s papírovými kapesníky. Ještě nikdy jsem sem návod nevkládala. Doufám, že bude dostatečně srozumitelný a prosím o shovívavost.............. nevím, co mám dělat, aby zmizely ty popisky pod (pořadí, upravit, odstranit....). Neporadí mi někdo?

1. Z kartonu vystřihneme 1 obdélník odpovídajících rozměrů včetně oválného otvoru pro kapesníky. Pozor: krabičky nemívají univerzální rozměr, proto míry neuvádím. Pokud nemá karton bílou barvu, natřeme jeho jednu stranu bílou akrylovou barvou. Asi 1-1,5 cm od okrajů vyznačíme tužkou místa, kde budeme zakládat osnovní ruličky (lichý počet).

2. Vyznačené body propíchneme hrotem kružítka a rozšíříme je pomocí obyčejné tužky.

3. Jednu stranu kartonu (bílou – ta, která bude později nahoře) ozdobíme ubrouskovou technikou. Tzn. natřeme lepidlem na ubrouskovou techniku a necháme zaschnout. Z ubrousku „sloupneme“ jeho dvě vrstvy, svrchní část ubrousku přiložíme na karton a fixujeme přežehlením přes pečící papír. Přebývající ubrousek odstřihneme tak, aby byly přelepené i hrany. Perforujeme otvory pro osnovní ruličky.

4. Do otvorů vkládáme osnovní ruličky (lichý počet!) a na rubové straně kartonu je přilepíme lepidlem.

5. Konce ruliček na rubové straně můžeme (nemusíme) „zamaskovat“ např. papírovou lepící páskou.

6. A můžeme začít plést. Práce však bude obtížnější, protože osnovní ruličky nelze přichytit. Proto si dělám z dalšího kartonu na krabičku s kapesníky „ohrádku“, která sahá přes její horní okraj. Navíc působí jako mezerník, takže jde do obalu lépe vložit či vyjmout. K této „ohrádce“ osnovní ruličky snadno přichytím pomocí kolíčků. Jenom je na ní potřeba vyznačit požadovanou délku budoucího obalu, aby bylo jasné kde práci zakončit.

7. Na takto připravené dno (vlastně horní část) postavíme krabici i s kapesníky (bez kapesníků je příliš měkká a deformuje se) a aby nám „neutíkala“, jednoduše přivážeme. Já jsem navíc použila i kartonovu „ohrádku“.

8. Nejdříve vytvoříme „okraj“, tzn osnovní ruličky překládáme jednu přes druhou. Dobře utahujeme, protože bude na horní, viditelné části.

9. K libovolné osnovní ruličce přilepíme oplétací ruličku a pleteme základní vzorem – střídavě nad a pod osnovní ruličkou - 1 řadu.

10. Po upletení jedné řady otočíme budoucí horní částí dolů a pleteme stejným způsobem až po horní okraj krabičky.

11. Ukončíme libovolnou uzavírkou, ale čím je jednodušší, tím lépe. Já jsem zvolila nejjednodušší způsob – konce ustřihla, založila a přilepila dovnitř. Předtím jsem samozřejmě „ohrádku“ i krabičku vytáhla. Aby byl obal pěkně stabilní a měl opravdu rovný konec, jednoduše jsem oblepila vodorovně přiloženou ruličkou.

12. Pokud je obal těsný nebo jeho rohy nejsou dost ostré, stačí na vkládané krabičce zastřihnout rohy. Krabička pak dobře drží a z obalu nevypadává.
Nakonec vás čeká jen nalakování. Ruličky barvěte raději dopředu, jinak je riziko, že si nabarvíte i horní část zdobenou ubrouskem.

Doufám, že je návod alespoň trochu srozumitelný. Pokud byste měli nějaké dotazy, pište - ráda odpovím (pokud budu vědět - nepatřím mezi zdatné pletařky). A všem, kteří se do obalu pustí přeji pěkné tvoření!!!



Dáša

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

markytka7 15. 1. 2011, 21:22
dobry vecer moc se mi Vas navod libi,jeste nikdy toto nedelala,ale vubec nevim jak si ty rulicky zhotovit,poradite mi prosim?moc dekuji Marketa.marketaUL@seznam.cz
bebeda 16. 1. 2011, 19:48
@markytka7 Markéto, moc děkuji za pochvalu! (F) A posílám odkaz e-mailem. Moje ruličky jsou motané z Mladé fronty. Jednu stranu (ne dvojlist) stříhám v podélné ose na 4 části. Používám jen ústřižek s bílými okraji. A barvím je předem. Ať se daří!! (hello)
Zrušený účet 15. 1. 2011, 21:30
mocher 15. 1. 2011, 12:57
Dagmarko jste třída (Y) Snad se někdy pustím i do tohodle :-) Zatím jsem jen u kalsických košíčků. Máte to moc hezké.S pozdravem Markéta (skolak)
bebeda 16. 1. 2011, 19:51
@mocher Markétko, moc děkuji! (F) No třída.... upletla jsem zatím jen dva košíky, dva obaly na kapesníky, jeden kříž a jeden podnos z pedigu. A velice obdivuji díla zdejších superpletařek! Ale jsem moc ráda, že se moje dílko i návod líbí!! Ať se i Vám daří!! (hello) (hello) (hello)
bebeda 13. 1. 2011, 19:28
Všem mooc děkuji za milé komentíky, mám z nich opravdu radost!!!! (L) (L) (L) Hezké tvoření! (hello)
ZuTab 8. 1. 2011, 23:36
Hezký návod (Y). Náhodou jsem teď objevila podobný s jiným začátkem pletení http://www.rucnivyrobky.eu/nafocenepostupy/obalnakrabickuspapirovymikapesnicky.html
gabikaKa 8. 1. 2011, 13:04
Dáši, ďakujem za perfektný návod, ste veľká šikulka - na prácu i na návody. Teším sa na ďalšie Vaše prácičky. Gabi (L)
mučitelka 8. 1. 2011, 1:01
Skvělý návod (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) !!! Jen malý dodatek - určitě už jste zjistila, že popisky odstraňovat nemusíte, zobrazují se jen Vám, pokud jste přihlášená, ostatní vidí jen ten výborný návod |:o). Těším se na další nápady, s pletením taky teprve začínám. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
bebeda 8. 1. 2011, 10:49
@mučitelka Ivano, moc děkuji za pochvalu a hlavně za vysvětlení týkající se popisků (L). Přeji hezký víkend a hodně úspěchů při pletení (hello)
Broučila 7. 1. 2011, 21:42
Jste moc šikovná. (F) (F) (F)
chopper Jája 7. 1. 2011, 20:32
perfektně udělaný návod a krásný výsledek (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Hanka_Bohmova 7. 1. 2011, 20:17
Perfektně napsaný návod! (Y)
vitor 7. 1. 2011, 19:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Nádhera, hned zítra vyzkouším.Ruličky mám,ubrousky taky takže zítra podle vašeho výborného návodu vyzkouším. Moc děkuji (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
bebeda 8. 1. 2011, 13:14
@vitor Moni, možná to vypadá složitě, ale není - vzhledem k rozměrům je pletení poměrně málo. A víček si udělám několik dopředu...., potom už to je opravdu rychlovka. Nezapomeňte se pochlubit, ať vám to hezky jde! (hello)
verkazak 7. 1. 2011, 18:57
moc hezké
bebeda 7. 1. 2011, 19:16
@verkazak děkuji (L) (hello)
bebeda 7. 1. 2011, 19:02
@verkazak děkuji (L) (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie