Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 35 návštěvníků)

Kapsář

0.0
Kapsář

Postup

Pro inspiraci posílám kapsář k dětské posteli. Rozměry cca 300x75cm, materiál různé čalounické látky, na podklad jsem použila vatovanou čalounickou látku, ze spodní strany jsem ještě podšila bavlnou. Jen pro info, spodní okraj není křivý, jen tak vypadá díky šikmému prošivání podkladové látky. Syn je nadšený a do kapes ukrývá různé poklady :-).

Protože jsem sklidila negativní reakce za to, že jsem nepřidala návod (včera večer jsem to nestihla, pardon), tak tady ho doplňuju:
Od tchýně čalounice jsem si ve skladu vybrala zbytky potahových látek, na podklad jsou použila látku podšitou vatelínem (s kosočtvercovým prošíváním), na kapsy pak jednoduché nepodložené látky. Z podkladu jsem ustřihla obdélník, z dalších barevných látek pak menší obdélníky - jednoduše jsem krejčovskou křídou obkreslila čtvrtku papíru a vystřihla. Lokomotivu jsem kreslila odhadem, tj. spodní část v šíři opět na čtvrtku papíru a komín a kabinu podle pravítka. Ze zbytků látek jsem taky vystřihla kolečka pod vagónky, a to opět ŽAVES metodou, tj. obkreslila jsem křídou dno přiměřeně velkého hrnku a vystřihla.
Všechny menší obdélníky i kolečka jsem obentlovala na stroji, protože se látky dost třepily. Pak jsem okraje obdélníků zahnula o cca 1,5 cm, našpendlila a a zapošila. Na připravené obdélníky a lokomotivu jsem přiložila kolečka (ta bez zakládání, šlo by to špatně šít). Vyzkoušela jsem, jak by to barevně nejlépe ladilo, přišpendlila a entlem přišila na obdélníky tak, aby cca 3/4 kolečka visely z obdélníku dolů.
Z látky, ze které má syn v pokoji závěsy (krásná veselá kostkovaná látka), jsem si ušila poutka, a to opět celkem jednoduše. Vzala jsem dlouhý pruh látky, cca 250x15 cm, přehnula po délce a zahnula cca 1,5 cm z každé strany dovnitř, našpendlila a sešila po délce na obou delších okrajích, aby to vypadalo hezky. pak jsem ten dlouhý pruh rozstříhala na cca 25cm dlouhé pásky, ty přehnula v půlce, až vzniklo poutko.
Ze zbytků téže látky jsem vystřihla kytky a srdíčka podle střihu, který jsem si předkreslila na papír. Tvary jsem naaranžovala na obdélníky, přišpendlila a entlem přišila.
Pak jsem na podkladovou látku naaranžovala lokomotivu a obdélníky s kolečky a přišpendlila. Mezi obdélníky-vagonky jsem připevnila špendlíky kousky hnědé porty, jako propojení vagonků. Méně zkušené švadlenky to všechno nastehují, aby se obdélníky nehýbaly, já to šila rovnou. Obdélníky jsem ze tří stran obešila rovně, kolečka ve spodní části jsem objela entlem (přepínala jsem stroj z rovného šití na entl, když jsem "dojela" na kolečko, takže kolečko není prošité rovně v úrovni dna vagonku, ale je obešité). Spojovací portu jsem taky prošila rovně. Celé jsem to pak začistila, aby mi nikde na líci netrčely nitě.
Podkladovou látku s našitými vagonky jsem položila na zem lícem nahoru a na horní stranu jsem v pravidelných dostupech našpendlila poutka tak, aby směřovala dolů. Méně zkušené švadlenky by ta poutka teď měly přišít, aby se tam nepletly špendílky při dalším šití. Pak jsem na tu ležící látku s poutky ještě přišpendlila zadní stranu kapsáře (tenká bavlněná látka), lícem na líc a sešpendlila na 3 stranách (dvě delší a jednu kratší) - vypadá to vlastně jako povlečení peřiny obrácené rubem nahoru. Přešila jsem ty sešpendlené strany rovným stehem. Pak jsem to obrátila za pomoci manžela tak, aby lícové strany byly venku (jako když obracíte tu peřinu zase lícem ven). Uhladila jsem přehyby a přes hadr je napařila žehličkou. Nakonec jsem tu zbývající čtvrtou stranu sešila tak, že jsem zahnula z horní i dolní strany po cca 1,5 cm dovnitř (jakoby do rubu), sešpendlila a sešila rovným stehem. Opět přes hadr napařila a bylo hotovo.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

simonakl 3. 1. 2012, 12:41
Koukám, mám taky v plánu kapsář s mašinkou, sice trochu jiný, ale mašinka tam bude, teda snad ,-) nějak zkouším na nečisto přišívat kolečka a nemám ten šev pěkně dokola,je nějáká rada, jka na to, abych ošila kolečka pěkně dokola? *-) ,-)jinak asi všehcny švy budou vidět-jsou šité z vrchu, že? *-)děkuji za opdovědi (L)
Zrušený účet 8. 2. 2011, 20:15
Děkujíííííí (Y) (Y) (Y)
lovin 8. 2. 2011, 13:38
Díky všem za komentář, návod jsem včera nestihla dodat, protože syn trochu zlobil se spaním (child12). Takže se dodatečně omlouvám všem nedůtklivým maminkám (F) (F) (F), že tam ten komentář chyběl, teď už je to snad v pořádku a návod je dostatečně detailní, aby kapsář mohl být v návodech [A] [A] (L)
cipofka 8. 2. 2011, 9:50
Pokud k tomu nemáte nějaký návod - postup, a máte to jen pro inspiraci, jak píšete, tak to můžete vložit jen do hobby (Y)
kvetina74 8. 2. 2011, 8:50
(Y) (Y)moc pěkný!! (clamp) (clamp) (F) (F) (F) (F) (F)
Monulinka79 8. 2. 2011, 7:50
(L) (L) (L) (L) krásný kapsář,jen taky poprosím návod...nemusí být nákresy,stačí popsat krok po kroku jak je dělaný. (L) (L) (L)Jinak ale nádhera (L) (L) (L)
D.Š.D 7. 2. 2011, 22:13
Inspirace se dává do hooby ne sem. (N) (N) (N) (N) (N)
lovin 8. 2. 2011, 13:33
@D.Š.D Návod jsem přidala, včera jsem to prostě nestihla, sorry. (hello)
IGEL 10. 2. 2011, 15:27
@lovin jak máte vyřešene poutka mate je na suchy zip nebo knofliky nebo jinak? Moc pěkné (clamp) gratuluji k výtvorů
Zrušený účet 7. 2. 2011, 21:44
a návod?

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie