Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 15 návštěvníků)

Chřipka - co radí můj lékař?

0.0
Chřipka - co radí můj lékař?

Postup

Hezký večer,
ráda bych se s Vámi podělila co mi doporučil lékař na chřipku (třeba to někomu pomůže - léčí-li se sám):
1) na horečku - teplotu: Paralen
2) na zaraženou rýmu - Sinupret (užívám kapky druhý den a necítím zlepšení, užívá se to 3x denně 50 kapek)
3) na kašel - Mucosolvan (3x denně)
4) ke zmírnění rýmy - ZODAK (slyšela jsem poprvé, bere se to jednou večer)
5) Vincentka - koupit láhev v lékarně a inhalovat (pomůže od zaražené rýmy, nezkoušela jsem zatím)
6) Klid na lůžku, po 5ti dnech by mělo být lépe
7) Hodně tekutin.
8) A hlavně neprochladnout! A vitamin C je také důležitý.

Ještě se mi osvědčila horká lázeň nohou (po kotníky) a pak zabalit do teplých ponožek a pod peřinu.
Antibiotika prý nejsou dobrým řešením, protože neřeší virovou nákazu (chřipka), ale bakteriální, a navíc hodně oslabí imunitu. Samozřejmě záleží vždy na případu a vždy je vhodné poradit se s lékařem.

Já ještě doporučuju tuto polévku - osvědčila se mi víc než česnekačka nebo vývar při nachlazení:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=102175

Třeba to někomu pomůže.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

NOVANDREA 9. 2. 2011, 15:41
Na zarazenou rymu je dobre ponorit lokty do lavoru s teplou vodou :-$,radi dlouholety primar ORL (F)
ladyduchess 9. 2. 2011, 19:25
@NOVANDREA (clamp)
ZuTab 9. 2. 2011, 13:42
Zodac??? Ten jsem měla předepsaný jako prevenci na mé pylové alergie ... Jinak na rýmu - i zaraženou mám vyzkoušené kapky Pinosol (mohou je i těhotné a kojící maminky). Jsou to bylinné kapky a když se nasadí už při začínající rýmě, tak se rýma už ani nerozjede (K). Hodně zdraví všem (L)
Michaela.cz 9. 2. 2011, 12:57
ZODAK by mělo být antihistaminikum, něco jako zyrtec. Poradila m i to paní v lékárně pro malou na noc místo dithiadenu, který nám při kašli neustále předepisuje paní doktorka. Má to zlidńující účinek, proto na noc.Jinak už jsme letos vyzkoušely kde co a asi nejlepší počin je SIRUP NASIVIN. Super pro děti, které nesmrkají jako to naše a potom se jim usazujou hleny v hlavě. Je to přímo na dutiny,cena asi 150Kč, ale je toho hodně, máme vyzkoušené a můžu doporučit. Míša
Milínek 9. 2. 2011, 13:04
@Michaela.cz (Y) (Y) (Y) Míšo připojuji se k Vám, NASIVIN sirup jsem si pořídila a je fakt (Y) (Y) (Y)
sezi 8. 2. 2011, 20:43
Já tedy beru jen cibuli v medu a zabírá taky :)
JOBLMISI 8. 2. 2011, 20:11
já používám otrivin sprej pro dospělé a dcerka 5 let také,ale dětský .Od miminka používala otrivin v kapkách a taky super nedráždí sliznici,zmírní otok a pomůže uvolnit rýmu (Y)
Broučila 8. 2. 2011, 18:32
Při viróze nám taky dětská doktorka doporučila Sinupret, moje 2,5 letá slečna i já jsme se osypaly od brady po paty, jsem pylový alergik (možná tedy z bylinek), dcera alergik není, ale osypala se taky. Někomu může pomoci to jistě, ale pozor při alergiích. Máte někdo recept na totálně ucpaný nos trvající 2 týdny? Prosím ne kapky typu Olynth a Nasivin...závislost nosní sliznice na těchto kapkách už mám za sebou.
ladyduchess 9. 2. 2011, 19:22
@Broučila Bereniko, ja necítím žádné vedlejší účinky Sinupretu, beru cca 3 dny, ale ani necítím, že by nějak pomáhal :-| tak nevím. Skutečně se jedná o přípravek na alergickou rýmu, či co jsem vyčetla v přibaleném letáku :-|. Já mám zaraženou rýmu už čtvrtý den, troubím jako slon a nic nechce jít ven - pak se samozřejmě špatně dýchá... Mně se asi zatím nejvíc osvědčili ty horké koupele nohou a rukou a pak šup pod teplou peřinu klidně i s čepicí na hlavě. Nejvíc se mi rýma povolí, když vařím ( (C) asi tím, že jsem v teple), jenže pak se za hodinu zase zarazí. Pomáhá mi také teplá polévka. Také se snažím vyhnout kapkám... je to naprd s tou rýmou (child3) (child1)
TanjaFo 8. 2. 2011, 19:06
@Broučila Máme s kapakama stejný problém nic nepomůže, spíš ublíží, ale teď jsem koupila ty nové nasic a jsem velice spokojená. Kupuji jak nám tak dětem jen dětské (L)
Broučila 8. 2. 2011, 20:37
@TanjaFo Děkuji, já byla jako v Jiříkově vidění, když mi známá řekla, že mám po týdny závislost na nosních kapkách, ale bylo to ono, nos nateklý a kapala jsem víc a víc a po hodině a pak jsem hned přestala a další 3 dny byly k udušení se. Potom jsem si to našla na internetu, že to způsobují skoro všechny nosní kapky, teď kapu Vincentku, ale pomůže jen na chvilku.
LenHav 8. 2. 2011, 18:40
@Broučila Na rýmu zkuste tzv. diferencované teplo: do lavorku nebo umyvadla napusťte co nejteplejší vodu snesete (Vy nebo dítě) a ponořte předloktí. Vydžte co nejdéle. Osušete, oblečte něco teplého s dlouhým rukávem a totéž zkuste s nohami po kontíky. Zase osušit, navléct teplé ponožky či podkolenky a do peřin. Zopakujte několikrát denně, rýma se začne spouštět. Pokud ne, tak je už něco špatně a radila bych prohlídku na ORL, mohlo už dojít k usazení rýmy v dutinách a bude to pak potřebovat odborné ošetření. Držím palec, ať jste brzy zdraví (L) (Y)!
Broučila 8. 2. 2011, 20:39
@LenHav Děkuji, zkusím to. Zánět dutim asi mám, protože ten mívám u rýmy pravidelně a zánět hrtanu. Říkám si, že je lepší mít 2x za rok rýmičku než vážnou nemoc, ale stejně mně to vadí. Dcerka se uzdravila rychle, jak se říká - dítě je nemocné 2 dny a rodič to má do konce života :-)
LenHav 9. 2. 2011, 8:14
@Broučila Tak to raději hned prchejte na ORL, jestli je to fakt zánět, tak to bude chtít aspoň antibiotik. kapičky na předpis, aby se Vám to v těch dutinách neucpalo a nemusela jste na prošťouchnutí, to je vážně ošklivé 8o| :-S jojo, s dětmi to znám, syn míval chronický zánět středouší, 11x píchané obě uši, snížená slyšivost, nadvakrát vyndavaná nosní mandle 8o| on už si to ani nepamatuje, ale já to mám v živé paměti pořád :-S ještěže mladší holčina je zatím OK, budou jí tři, snad jí to vydrží :-) ťuk ťuk ťuk...
Hancha (upraveno) 8. 2. 2011, 9:01
Můžu taky přispět s troškou do mlýna?Přidám pár babských rad, ale vyzkoušených a letama ověřených v mé rodině. Na rýmu svařit jednu sklenku piva desítky nebo jedenáctky a dvě sklenky vody - inhalovat dvakrát denně.Po inhalaci šátek okolo hlavy, aby zůstala v teple. Dvakrát denně Urbanovi koupele - napustit do umyvadla horkou vodu co vydržíte, vedle do nádoby studenou a koupat ruce po loket, vždy minutu v horké, minutu ve studené - 5x a 5x. Potom hupnout do postele a nechat ruce minimálně dvě hodinky v teple.Chodíte-li do práce je to dobré na noc. Tak to by bylo všechno....nejlepší je být bez chřipky :-)
TanjaFo 8. 2. 2011, 19:07
@Hancha Tak ta inhalace by se mohla chlapům líbit, jen ještě brčko by to chtělo ,-)
Bromovka 8. 2. 2011, 0:42
Ten Zodak nebo jiné antihistaminikum je na oplasknutí oteklé nosní sliznice, pak se lépe smrká, cesty jsou širší, tedy průchodnější. Jinak co se týče Sinupretu pro dospěláky, doporučuji spíš tablety. Já jsem měla jak to nazvat "podrážděné a citlivé a krvácivé" sliznice po celou dobu, co jsem ho brala, ale zabral. Ale opravdu se doporučuje minimální doba užívání 10 dní (až 14), jinak nevyčistí dostatečně. Je to čistě přírodní preparát. Také je dobrý z klasických léků Erdomed (odhlenění kašle a rýmy), ale je myslím jen na předpis. Hodně pijte, pokud užíváte léčiva tohoto typu. Vincentka je také ve sprejíku na vstříkávání do nosu - je přírodním způsobem jak to nazvat "desinfekční". Obsahuje například jód (znáte jodizol na desinfekci nebo Betadine jodisolovou mast? také desinfikují...) a soli zvodnaťují hleny, které lépe odcházejí atd., dobrá věc i pro mrňata pokud ovšem stříkání do nosu není zrovna souboj na hodinu... A česnečka - souhlasím, je super, ale nestačí jen 1x - chce to aspoň 3x k večeři za sebou... A ještě mi kamarádka doporučila kolečko čerstvého zázvoru a cucat, třeba půl hodiny, pálí trošku, když přestane, malinko skousnout... Já zkusila vše najednou, takže to snad také svým dílem přispělo. Takže za mě - souhlasím se vším :-) :-) :-)
Broučila 8. 2. 2011, 18:34
@Bromovka Zázvor taky užívám, nastrouhám si ho polévkovou lžící a 10 minut povařím v litru vody, čaj je štiplavý, ale s medem to jde a na bolest v krku zabere okamžitě.
ondruska 8. 2. 2011, 0:12
já doporučuji na zaraženou rýmu namazat obličej a hlavně lícní kosti nějakým průduškovým krémem a prohřát nahřátým(v mikrovlnce) špaldovým nebo pohankovým polštářkem(dávala jsem si vždy na noc) - úžasně to uvolnuje rýmu....
Stanďulka 7. 2. 2011, 21:59
pozor inhalace může zvýšit otok sliznice... dobré je nahřátí i předloktí, reflexně to uvolňuje rýmu :-) , sinupret nepomohl, Sanorit , Preventan acut je super... (Y) (chripka)
zelva79 8. 2. 2011, 8:30
@Stanďulka Přesně, já si při předchozích dvou rýmách udělala inhalaci nad hrncem a měla jsem z toho zánět dutin - bolest jak prase, zelené nudle. Prý jsem to nejspíš aniž bych věděla měla bakteriální a tím teplem jsem si to rozjela.Naposledy jsem to nedělala a ejhle - nic podobného se mi nestalo a to vždy byla stejná rýma, začla stejně ale změna nastala po nahřátí, takže pokud ještě tak 2x budu mít rýmu a nenahřeju, tak vím,že jsem ti to způsobila (rozjela) tou inhalací!
ladyduchess 7. 2. 2011, 21:51
(chripka)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie