Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 37 návštěvníků)

Jak na fleky od železa

0.0
Jak na fleky od železa

Postup

Díky Davídkově amenii a braní kapek a sirupů se železem jsme si zničili spustu věcí a nic je neodstranilo.Zkoušela jsem různé spreje před praním a ani oblíbené žlučové mýdlo nezabralo,sáhla jsem i po Savu a nic.Když už jsem bezradná začala dávat poničené věci zdarma na doma,poradila mi jedna maminka,abych použila kyselinu citrónovou (koupila jsem si hned 2sáčky po 7,-).Celý sáček jsem vysypala do vaničky (asi 10l vody) a zničené věci namočila přes noc.Už během prvních 2hodin byl vidět zázrak a do rána i bryndáky na odpis,byly skoro jako nové.Na bodyčkách není vůbec znát,že tam kdy nějaké fleky byly.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

pajka12 13. 2. 2011, 20:51
Mně se osvědčila šťáva z citronu a pak dát na sluníčko a potom normálně oprat. Nebo tu citr. šťávu a pak nechat nad párou ohřát a znovu oprat. To pro případ, že v zimě sluníčko moc nesvítí ,-)
Janinne1 10. 2. 2011, 7:50
Mám sněhobílé ryfle a na nich flek od rezi a nejde to ničím vyprat. Poradíte prosím?? (L)
Marci75 10. 2. 2011, 12:45
@Janinne1 Mám osvědčený způsob na fleky od rzi . Každou skvrnu hojně polijte právě vymačkanou citronovou šťávou ( ne citronkou! ), na to nasypte sůl tak, abyste vytvořila takovou kašičku - klidně ještě na tu sůl naličte trochu šťávy, nechte působit delší dobu, třeba přes noc a potom normálně vyperte. Zatím mi takto pustily všechny skvrny od rzi (F)
Janinne1 10. 2. 2011, 18:34
@Marci75 a nevyžere to tu bílou nějak nebo nebude tam žlutý flek? děkuji jinak všem za rady (L)
podzimnice 10. 2. 2011, 13:21
@Marci75 Marcel,a funguje to i na barevné prádlo? *-)?Aby mi to nevyžralo barvu ,-).Kuju (F)
Gabriela H 10. 2. 2011, 9:02
@Janinne1 Rez působí jinak než to železo v kapičkách.Podle mě,když to dáte do té kys.citronové,určitě nic neukazíte,je to čirý roztok,ale myslím,že tady to asi moc účinné nebude.Zkuste spíše ten přípravek Ďáblík od Dr.Beckmanna na rez,mají ho ve skoro každé drogerii (Rosmann,DM).
KarpasovaZ 9. 2. 2011, 19:31
To je super tip. Měla jsem stejný problém , když byla dcera malá a nic nezabralo. Teď čekáme druhé mimi, tak to třeba vyzkoušíme :-) Myslíte, že b to fungovalo i na sedačce? Mám na ní takový menší flíček od aktiferrinu, tak bych to ráda zkusila *-)
Gabriela H 9. 2. 2011, 21:54
@KarpasovaZ Těžko říct s tou sedačkou.Já bych to vykoušela nejdřív někde zezadu,asi zkusit přiložit něco nasáknutého tím roztokem nebo jak tu doporučuje jedna maminka,koupit v drogerii toho Ďáblíka na rez Dr.Beckmanna,to se bude asi aplikovat lépe. A protože Dádovi Aktiferrin pak moc nejel,ale byl hodně anemický,napsala nám doktorka Maltofern.Nevím,jestli je už pro ty nejmenší,my ho měli na roce,je to sirup a dává se jen 1xdenně (5ml) a dá se vpašovat skoro do čehokoliv.Bylo to rozhodně chuťově přijatelnější a pratelnější, po tom fleky nezůstavaly.
bebeda 9. 2. 2011, 19:07
Mně na skvrny od preparátů železa 100%ně zabral prášek do pečiva - skvrnu jsem namočila, na ni nasypala trochu prášku, nechala do rána a druhý den vyprala. Zbavila jsem se tak úplně všech skvrn. Dáša
Hanka_Bohmova 9. 2. 2011, 15:30
Jo, to je chemicky podložené, citrátové anionty komplexují železo. Děláme takhle s dětmi na pokusech inkoust se síranem železnatým (což je přesně to, co je třeba v aktiferrinu a podobných preparátech se železem) a kyselinu citronovou používáme jako zmizík :-)
kropáč 9. 2. 2011, 14:01
Děkuji za pomoc, opravdu to funguje.Věra
agar 9. 2. 2011, 13:30
souhlas... já teda používám přímo citrón a po flecích ani památka. Prostě to místo pořádně pokapu, sbalím a nechám třeba v koši přes noc, ráno pak vyperu normálně s prádlem a je po fleku...a super je to i na rez (L)
Zrušený účet 9. 2. 2011, 13:08
ještě existuje Ďáblík na skvrny, zn. Dr. Beckmann. Je jich celkem 8 a jsou rozdělené podle toho jakou skvrnu mají odstranit. Ten, co je na rez odstraňuje i deodorant. Další je na: krev, mléko, bílkoviny. Tuk, olej. Lepidlo, žvýkačka. Kuličkové pero. Ovoce, červené víno marmeláda. Dehet, pryskyřice, vosk ze svíček. Tráva, hlína, líčidla. jsou tam ještě další podkategorie, takže např. antuku odstraňuje stejný, jako trávu.
tryskac 9. 2. 2011, 13:11
@ Na deodorant - to myslíte fleky na tričku v podpaždí? Já mám takhle několik zničených bílých triček.
Zrušený účet 9. 2. 2011, 21:06
@tryskac Nemám vyzkoušeno - používala jsem ho na ten rez z Maltoferu (kapičky na chudokrevnost). Ale píší to tam. Používám ještě ten na ovoce a také dobré.
katarinakac 9. 2. 2011, 13:08
Dobrý den,taky hned vyzkouším,dcera byla také anemická a fleků jsme spolu nasekaly na oblečení až až.Osvědšilo se mi dávat injekční stříkačkou to železo,ale i tak sem tam nějaká kapka uvízla kde neměla.Já dávala různé komerční přípravky na skvrny, z něktrých se flek na látce doslova vyžral a posléze se udělala dírka,vždycky na bavlně.Zkoušela jsem kdeco,ale kyselina citrónová mezi nimi nebyla,většinou ty nejtriviálnější a nejlevnější přípravky jsou nejlepší.Díky za tip (Y) (Y) (Y)
Gabriela H 9. 2. 2011, 13:27
@katarinakac My to taky dávali stříkačkou,ale nic to nepomohlo,když to chtěl Dáda vyprsknout,tak to udělal.Člověk většinou zkouší samé ,,osvědčené"předražené superpřípravky a pak vyzkouší něco,co by ho ani ve snu nenapadlo a ono to funguje.
Michellinka 9. 2. 2011, 12:08
To jste zkoušela jen na bílé věci? Mám takhle zničenou růžovou tuničku, tak jestli to nenadělá ještě větší fleky na té barvě - i když, stejně je to zničené, tak už to víc určitě nezničím. Díky za tip, hned to jdu zkusit. (F)
Gabriela H 9. 2. 2011, 12:13
@Michellinka Ne i na barevné (ne tedy úplně tmavé),oranžová,světle modrá a bílá s potiskem.A vzalo to i na hodně zapraných věcech,dala jsem tam jiné flekaté věci a tam to nezabralo (na to jsem si objednala nažehlovací folie),jen zmizely ty fleky po železe,ale i tak super a za pár korun.
Michellinka 9. 2. 2011, 20:29
@Gabriela H Už mám naloženo v lavoru, tak zítra ráno uvidím ,-) (Y)
Gabriela H 9. 2. 2011, 21:56
@Michellinka Rozhodně dejte vědět.Zajímá mě,jaká bude úspěšnost (hello) (hello)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie