Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 96 návštěvníků)

JAK NA SKVRNY?

0.0
JAK NA SKVRNY?

Postup

Pár rad pro chytré hlavy. Možná už jste boj se skvrnami alias fleky vzdali, ale jestli ne, tady naleznete pár triků a rad, jak se skvrnami zatočit. Nezapomeňte však po čištění prádlo pořádně vyprat.

Zelená je TRÁVA – odstranit jí však není hračka. Zkuste namočit hadřík do benzínu nebo metylalkoholu. Je-li skvrna na bílém prádle, zkuste použít citrónovou šťávu, ovocný ocet, prostě něco kyselého. U barevných látek hrozí, že flek sice zmizí, s ním ale i barva kolem. Podle babských rad může pomoci i namočit prádlo přes noc do mléka a potom vyprat.

ŠPENÁT – Pepek námořník by se divil! Stačí vzít rozkrojenou bramboru a potírat místo, dokud není čisté.

MRKVIČKA je zdravá – flíček na dětské košilce však vábně nevypadá. Nemusíte vše hned přebarvovat na červeno, pomůže vám obyčejný dětský olejíček. Když s ním flíček pořádně potřete, zmizí. Ale že teď máte pro změnu mastnou skvrnu? Stačí dočistit benzínem a vyprat.

BORŮVKY – nejlepší je okamžité vyprání pod tekoucí vodou. V boji se zaschlými borůvkami vám pomůže nízko koncentrovaný peroxid vodíku.

KAKAO – s tím by si mohl poradit čpavek. Vyzkoušejte!

ČERVENÉ VÍNO A PIVO – po divokém večírku jistě naleznete řadu stop. Na červené víno platí starý trik – posypte postižené místo solí, nechte chvíli působit a nakonec přeperte v teplé vodě. U piva přebijete alkohol alkoholem. Stačí trocha pálenky zředěné vodou a po chvíli tření a vyprání bude oblečení zachráněné.

A co jiné tekutiny? KÁVA, ČAJ, OVOCNÉ ŠŤÁVY - neuvěříte, co dokáže mýdlo s jelenem. Nejdříve použijte studenou vodu a obyčejné mýdlo na praní. Skvrna sice úplně nezmizí, ale stačí si připravit roztok z kávové lžičky boraxu (vodnatý tetraboritan sodný) a čtvrt litru teplé vody. Postiženou látku do něj na 10 až 15 minut namočit a ve finále pak samozřejmě vyprat.

ŽVÝKAČKA – existují dvě finty. V prvním případě ji stačí zchladit kostkou ledu a pak jen odloupnout. V druhém nám s odstraněním pomůže odlakovač na nehty.

INKOUST, FIXY, PROPISKA – vaše děti se zase činily, ale jak to teď dostat dolů. Zkuste položit na skvrnu savý papír, z rubové strany navlhčit technickým nebo čistým lihem. Inkoust se do papíru vpije, jen s ním nesmíte zapomenout posouvat. Na fix stačí nastříkat lak na vlasy. Po čtvrthodince působení vyperte.

VOSK – nejdříve seškrábněte tupou stranou nože. Látku vloženou mezi dva savé papíry přežehlete. Teplotu nastavte co nejnižší, vosk se rozpouští už při 50 až 65°C. Terpentýn nebo technický benzín si poradí se zbytkem práce.

LAK NA NEHTY – starý dobrý savý papír položený na skvrnu a látka z rubu pokapaná odlakovačem – to dokáže zázraky.

KREV – studená voda a kuchyňská sůl – tento zaručený recept zná snad každý. Je-li krev zaschlá, zkuste směs zředěného peroxidu vodíku a trošky amoniaku (vynechejte u silonových a barevných látek).

SKVRNA OD RZI – položte na rezavou skvrnu bílý savý hadřík, pokapejte citrónovou šťávou, posypte solí, po půlhodině opláchněte a vyperte.

ASFALT, DEHET, TÉR – ty jdou dolů snad nejhůř. Zvládnout by to mohl terpentýn (hned pereme). Babská rada říká, že vám pomůže máslo. Skvrnu od něj pak odmastěte jarem nebo prostředkem na odstraňování skvrn.

SMŮLA ZE STROMU - pomůže technický benzín. Navlhčete benzínem nějaký hadřík a přejíždějte po postiženém místě na látce.

Další návody:
Skvrny od kávy zkuste z bavlny vyčistit vodou s čpavkem nebo vodou s kuchyňskou solí.Na vlněnou látku použijte vodu s alkoholem.

-Vosk přežehlete přes savý papír a dočistěte jej terpentýnem.

-Látku znečištěnou čokoládou perte střídavě v teplé a studené vodě.

-Skvrny od kávy a ovoce namočte do kyselého mléka.

-Mastnotu posypte dětským zásypem a nechte ho asi hodinu působit.Potom tamponujte benzínem nebo terpentýnem.

-Na skvrny od inkoustu použijte kyselé mléko nebo teplou citrónovou šťávu.

-Místa znečištěná propisovací tužkou zkuste vyčistit alkoholem.

-Skvrny od rzi čistíme stejným způsobem jako inkoust,ale jde to o něco hůře,zvláště jsou-li staršího data.

-Jodová tinktura zmizí hned ponoříme-li ji do horké vody.

- Skvrny od potu zlikvidujeme tak, že textil namočíme do vody se dvěmi lžícemi octa nebo citronové šťávy nebo hrstí jedlé sody. Poté vypereme. Použít se dá také teplá voda s octem (pozor na klasický obchodní ocet v případě bílého prádla do octa může být přidáno barvivo, kvůli kterému by mohl textil zažloutnout, používáme čistě bílý ocet).
nebo
Zažloutlé prádlo namočte přes noc do kyselého mléka a následující den vyperte obvyklým způsobem.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

markou 18. 2. 2013, 12:42
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,dcera má bílé plavky ale omylem jsem je vyprala s černými leginama a ony pustili a plavky jsou zažloutlé,půjde to nějak vyprat aby byly zase bílé? Děkuji za odpověď. Martina.
babicka06 9. 3. 2012, 15:27
(H) (H) (H)
Dracinek01 4. 11. 2010, 10:27
ahoj Holky, měla bych dotaz : Jak odstanit fleky od olejíčku po masáži. Masíruji miminko mandličkovým olejíčkem a na jednom tričenku a na plence se udělalý hnedé fleky. :-| Nevíte náhodou jak na to? :´(
petromila2 17. 8. 2010, 23:07
Maminky, prosím, čím dáváte dolů skvrny od rajčat a broskví? Oblečení jsem pokapala hned citronovou šťávou, ale i tak to nejde ničím oprat. Děkuji moc.
Danny123 18. 8. 2010, 0:34
@petromila2 Zkoušela jste Jar? já zkouším Jar, žlučové mýdlo, Vanish... něco z toho snad zabere... rajčatovou omáčku jsem vyprala myslím tím Jarem a taky žlučovým mýdlem...broskve nevím... hodně zdaru, kdyžtak písněte, jestli vyzkoušíte a něco z toho zabere... :)
petromila2 19. 8. 2010, 22:12
@Danny123 díky moc. Vyzkouším. Jar i žlučové mýdlo používám na manželovi límečky a manžety. Ale že by pomohli na ovoce, to mě nenapadlo. Vyzkouším. Mějte se hezky. Peta
Danny123 3. 8. 2010, 17:26
Tohle mi přijde tak nějak 8-|, na hodně skvrn pomáhá žlučové mýdlo - já mám od Dr. Beckmanna z DM drogerie, (také existuje žl.mýdlo přímo od DM značky, to jsem nezkoušela), a vypere toho hodně, trávu, borůvky, maliny... pomáhá na bláto...zkuste..., já na ty uvedené chemikálie moc nejsem...
HHraběnka 30. 7. 2010, 14:17
A jak na smolu?
margaret78 27. 7. 2010, 22:37
A co smůla ze stromu? Někde to tu bylo, ale jsem si to nezapamatovala a teď to potřebuji.
didli 21. 7. 2010, 7:38
Zrovna včera jsem zkoušela podle toho rez a nic (N),ale snad něco fungovat bude
disney 20. 7. 2010, 22:47
A nemáte nějakou zaručenou radu na sekundové lepidlo? Lucka
radkaaa 21. 7. 2010, 9:34
@disney sekunďák nevyperete ničím +o(
seebi 18. 7. 2010, 22:44
A čím by se dal zvládnout šmír nebo podobne skvrny,už jsen zkusila kde co a nic :-(
chopper Jája 18. 7. 2010, 22:46
@seebi technický benzín, nebo zabatikovat ,-)
zzuza4 18. 7. 2010, 21:28
Na třešně mám vyzkoušenu horkou vodu přímo z konvice, bavlně to neublíží a skvrna mizí před očima.
petromila2 18. 7. 2010, 15:44
Maminky, a čím, prosím, čistíte čokoládu? Nejde dolů žádným super odstraňovačem skvrn.....Mám to zkusit čpavkem jako u kakaa? Díky moc Petra
Křupíno 18. 7. 2010, 17:57
@petromila2 Na všechny skvrny používám W5 gel z Lidlu.Dá se na skvrnu nechá chvíli působit a vyprat.Není skvna,která by nepustila.Ještě mám jeden,ale ten není až tak dobrý,je to Ecover ze zdravé výživy.
petromila2 21. 7. 2010, 19:18
@Křupíno Super, díky za tip. Vyzkouším.Díky
kopretin.a 18. 7. 2010, 8:46
Na borůvky jedině citronová šťáva (H)
moravian 18. 7. 2010, 7:49
Na asfalt nejlépe sádlo. (Y)
chopper Jája 18. 7. 2010, 11:46
@moravian taky jsem slyšela sádlo (Y)
Kospetaaa 17. 7. 2010, 23:15
Tér opravdu dostanete dolů máslem (Y)!Mám vyzkoušeno,víc u mne v bydlení ....

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie