Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod

Jak vyčistit skrvnu od červeného vína z koberce

0.0
Jak vyčistit skrvnu od červeného vína z koberce

Postup

Pokud se vám právě podařilo vylít na koberec sklenku červeného vína (nebo jako mně dnes rozbít na koberci celou lahev vína), sežeňte si v domácnosti následující věci:

papírové utěrky
miska
ocet
prostředek na mytí nádobí
alespoň dva čisté (nejlépe bavlněné) hadry (úplně perfektní jsou na to obyčejné tetra-pleny)

1/ Pomocí papírových utěrek odsajte z koberce co nejvíce vína. Jen přikládejte a tiskněte, nedrhněte koberec, jinak si do něj víno jen zafixujete.
2/ V misce smíchejte ocet a prostředek na mytí nádobí přibližně v poměru 2:1 a promíchejte.
3/ Do směsi namáčejte jeden hadr, namáčejte postižené místo koberce a vinné barvivo z něj stíráním nebo kruhovým pohybem uvolňujte. Druhým hadrem vyčištěná místa co nejpečlivěji vysušujte. U většího množství vylitého vína je třeba to několikrát zopakovat. (Skončíte s dokonale fialovými hadry a s čistým kobercem.)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

klaki 7. 4. 2011, 1:24
my taky sypeme solí, ale někdy nemusí být dostatek, díky tedy za další tip (clamp) (clamp) (clamp)
zanitah 13. 2. 2011, 23:48
když manžel rozbil na žlutém koberci plnou lahev červeného (clamp), nezbylo, než nalít na to Vanish a modlit se. Pomohlo to ale dokonale, máme vysavač na mokro, tak jsme výslednou bezbarvou louži vysáli a druhý den bylo vše o.k. Jinak by asi stačilo něčím savým vysušit.
horama 14. 2. 2011, 17:57
@zanitah Ráda slyším, že je někdo podobně šikovný jako já. ,-) Taky máme světlý koberec a ta sedmička červeného a střepy se na něm tedy vyjímaly...
mamculda 10. 2. 2011, 19:53
mě pomohlo obyčejná sůl a nebyl žádný flek jen jsem tam nasipalacelý kilo nechala vsáknout a vysála
horama 11. 2. 2011, 16:26
@mamculda Můj manžel taky takovéhle fleky likviduje kvantem soli. Můj problém byl, že se to stalo v místnosti, kterou máme jako jedinou obytnou a já tam potřebovala strávit odpoledne s aktivním batoletem. Nasypat na to sůl by bohužel znamenalo, že ji bude mít asi za třicet sekund v očích. :´( (Potvora nenechavá.) Ale ta octová voda s mycím prostředkem zafungovala skvěle. Navíc jsem dneska našla ještě nějaké místo, kam víno dostříklo a kterého jsem si včera nevšimla, a pořád se to tím octem dalo vyčistit. :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie