Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 18 návštěvníků)

voskovo-olejová patina

0.0
voskovo-olejová patina

Postup

...posbírejte doma zbytky svíček (bílé,krémové,včelí....jen ne červené,zelené,žluté nebo nějak barvené:-))....rozpouštějte pomalu v rendlíku (počítejte s tím,že už ho asi nevymyjete) s olejem (slunečnicový,olivový-v tescu prodávají i takový ten obyč.,levný) v poměru 1:1....nespotřebujete toho moc...natírejte v tenké vrstvě,nemusíte úplně pokrýt stoprocentně celý povrch,protože pak budete rozžehlovat-vezměte starou kovovou žehličku a povrch přežehlujte a rovnou vtírejte hadrem-vosk a olej se zapije do dřeva a zároveň tak odstraníte přebytečnou vrstvu....

...postup s žehličkou můžete zopakovat kdykoli,když se vám udělají škrábance ve voskové vrstvě:-))....na stůl používejte prrostírání:-))
...žehličku můžete použít i normální,jen si dejte nejprve dvě-tři vrstvy novin (typu MF Dnes) a hadr(zbytek látky,plátna)
P.S.pozor-na barvu,kterou chcete mít jako finále namořte už před voskováním(a olejiváním:-))pak už to nepřetřete....jedině tak za pár let,až se vše naprosto vsákne a vyschne.....

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Cerkakudrnata 5. 5. 2011, 7:45
Myslíte, že je možné místo svíček použít vosk včelí? A mám ho míchat s tím olejem a nebo bude stačit jenom samotný vosk?A úplně přesně si nedovedu představit to "rozžehlování"..ale snad to dobře dopadne (Y)
Bubalka 21. 2. 2011, 20:04
bezva návod, jen by měli mamče vědět, že jednou navoskovanou věc už ničím nepřetřou, nebo nenamoří... (F) (F) (F)
theresicka 21. 2. 2011, 20:18
@Bubalka ...mně to přijde logické (H)....ale kdyžtak to tam připíšu.... ,-)
PetraPP 27. 2. 2011, 0:37
@theresicka Hoky, natřete . . . ale je to šííííílená práce 8-| 8-| 8-| Napustila jsem dcerce u vyráběné kuchyňky horní desku včelím voskem - velmi poctivě - a pak mi to nevonělo, přišlo mi, že to lepí . . . zkrátka jsem to chtěla dát pryč. Takže vibrační bruska, asi tuna smirkových papírů a dvě hodiny práce ,-) ,-) ,-) Prostě vybrousit všechno až pod vrstvu oleje a vosku. Není to standardní postup, dřevo se dost obrousí . . . ale když to opravdu potřebujete dát pryč a na tloušťce desky moc nezáleží. . . jde to |:o) pak klasicky natřít, jak potřebujete (Y) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie