Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 59 návštěvníků)

Kšilt s výztuží,třeba k bekovce

0.0
Kšilt s výztuží,třeba k bekovce

Postup

Našla jsem suprový návod na háčkovanou bekovku v albu Naděždy M.(kevinecka) ID ID 276426,jen mě kapku odrazoval ten kšilt,ale hrozně se mi líbila a tak jsem to zkusila.Kšilt na první čepku jsem dělala přesně podle návodu,ale nesnáším sešívaní a tady se musí sešít obě části kšiltu zrovna na těch stranách,kde se ubírá,tak přece jen vyšel trošku kostrbatý.Vykoumala jsem tedy postup,kde se sešije jen malý kousek,a jinak se celý kšilt háčkuje dokola.Je to jednoduché,i když to na první pohled nevypadá.Pokusím se vložit,třeba se někomu bude hodit.

Tohle je upravený střih na výztuhu,první je na dospěláckou kšiltku-na obrázcích v mém hobby albu ta zelená-pleteno z Kačenky háček č.3,začátek na 42ok,ten menší je na dětskou cca 4 roky,pleteno taky z Kačenky háček č3,začátek na 36ok-na tu budu dál pasovat celý návod.Použila jsem bílou batohovinu,koupenou jako odstřižek-asi by šla i nějaká folie z papírnictví,ale bude asi potřeba občas vyprat,a to ta batohovina zaručuje,že vydrží.

Začátek první řady kšiltu je v místě,kde jsem skončila poslední řadu čepice,ale může začít kdekoliv,pokud máte třeba na tom místě moc viditelný ,,šev".Začátek je vlastně v prostředku rubové strany kšiltíku,

začnu jedním řetízkovým okem okem a do stejného místa krátký sloupek,nabírám jen VNITŘNÍ nitku toho oka z předchozí řady.

Háčkujem krátké sloupky vždy do vintřní(rubové)nitky polední řady,odpočítáme polovinu potřebných oček(kruhová řada začíná vždy v polovině rubové strany.

Máme uháčkováno na dětskou čepku 18 krátkých sloupků do vniřní nitky,uděláme ještě jeden krátký sloupek,tentokrát už do celého očka předchozí řady-to bude okraj kšiltu

otočíme na líc a háčkujem zase krátké sloupky do každé tentokrát lícové nitky oček z předchozí řady

Doháčkujeme stejným způsobem a ž k místu,kde je z rubu začátek první řady,a jedem dál 18 krátkých sloupků až na druhou stranu kšiltu,pořád do předních-lícových nitek vrchního řetízku

Okraj uděláme tsejně,jako ten předchozí-19.krátký sloupek zase naskrz obě nitě krajového oka,otočíme,a jedem dál zbytek rubové řady,až zas k začátku kruhové řady.Tam zakončíme pevným okem do prvního krát.sloupku,začneme další kruhovou řadu,ještě bez ubírání na krajích

takhle ukončíme další kruhovou řadu

Tady je vidět,jak vznikají obě strany kšiltu

V další řadě už začnem ubírat na okrajích,sháčkujeme vždy dvě očka před a za tím krajovým okem,takže ubyde na každé straně kšiltu z rubu i z líce 1 oko-máme tedy 2*36ok
takhle sháčkovávám ta dvě oka-smyčku do první,smyčku do dalšího-na háčku mám tedy tři

a protáhnu je společně.

4.řada bez ubírání,
5.řada zase sháčkovat na každé straně z rubu i z líce dvě očka-máme 34 ok z rubu i z líce
6.řada bez ubírání
7.řada ubíráme zase po jednom na každé straně -máme rub i líc 32ok
8.řada bez ubírání
9.řada ubereme na krajích zase po jednom z rubu i z líce-máme 2*30ok
a další řady už ubíráme pokaždé,aby se kšilt vepředu rychleji uzavřel a vytvaroval.já jsem takto dělala ještě tři řady

ukončíme zase uprostřed rubové strany kšiltu,pokud jsme pečlivě navazovali kruhové řady,bude ten šev znát jen nepatrně,a zůstane na spodní straně kšiltu-okraje už jsou vlastně ,,sešité"

Tudy tam strčíme výztuhu

takhle :o)

Obháčkujeme celý obvod kšiltu krátkými sloupky,pícháme mezi řady,nebo jak chcete mít ta očka hustá

v rozích můžem třeba jeden kr.sl.přidat,aby se nám ten kraj kšiltu vytvaroval hezky dokulata,a pak sháčkujeme krátkými sloupky i ten zbývající kousek,vždycky pěkně dva řetízky k sobě

A je to,krásně drží nahoře a z té batohoviny vůbec netlačí :o)
Snad jsem to podala aspoň trošku srozumitelně,kdyžtak doplním nebo vysvětlím,není to vůbec tak složité,jak to na první pohled vypadá.

Na přání vkládám fotku té batohoviny,to jsem si asi zavařila,nevím,jestli se to přesně takhle jmenuje-našla jsem i účtenku,ale protože je kupovaná jako zbytek,není tam přesný název.Je to od firmy Bedimex,prodávají to jako,,technické tkaniny na váhu"-za 2,5 kila jsem platila asi 60Kč,ale byla jsem tam osobně,žádná pošta,abych si mohla vybrat.Šijou se z toho batohy,tašky,z jedné strany je hladká,asi trochu pogumovaná,z druhé strany je plátnová struktura,určitě to není bavlna,spíš nylon

A mají hodně druhů i barev,tahle je trochu silnější a zespodu víc pogumovaná,použila bych ji do kšiltu na silnější zimní čapku,ale mám s ní jiné plány :o)
Ale,holky,nedržte se toho tak striktně+,určitě poslouží jakákoliv silnější,tvar držící tkanina-třeba silné lněné plátno.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

moniza 30. 11. 2012, 19:09
(Y) (Y) (Y)moc děkuji za návod. Tady čepice pro syna: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4246299 :-)
sansilka 18. 6. 2012, 21:25
Ahoj, chtela jsem se zeptat :-( vubec nerozumim teto vete "Doháčkujeme stejným způsobem a ž k místu,kde je z rubu začátek první řady,a jedem dál 18 krátkých sloupků až na druhou stranu kšiltu,pořád do předních-lícových nitek vrchního řetízku" nedela se mi tam ta kapsa. Uhackovala jsem po rubu 18 kratkych sloupku do jedne nitky a na konci 19ty sloupek z obou nitek. To je v pohode. Pak obratim na lic a jedu to same akorat po licove strane do jednoho ocka zase. No a dal mam pokracovat dalsimi 18 kratkymi sloupky? Jen tak? dyt bude pulka jineho vzoru ne? Dojedu nakonec, dam 19ty sloupek a co ted? :-( Moc dekuji za radu!!
milasecek 19. 6. 2012, 14:10
@sansilka jejda,to už jsem psala dávno,ale mělo by to fungovat *-)...prostě začnu uprostřed kšiltu zrubu,aby mi tam zůstával ten šev,když se končí kruhové řady.Takže z rubu nejdřív uháčkuju zrubu jednu půlku kšiltu,píchám jen za jednu nitku toho vrvhního řetízku-tu bližší,takže vlastně v reálu rubovou,pak to celé otočím,a jedu zpátky,ale už z líce celou délku kšiltu,chápete,zase za vrchní nitku toho řetízku,tentokrát v reálu lícovou-a už by tam měla být na té první půlce kapsa.Až dojedu celou délku kšiltu z lícové strany,udělám to samé,co na protějším konci,otočím a dojedu ten zbytek spodní strany kšiltu-takže opět nabírám jen tu jednu nitku,co mám blíž=v reálu rubovou.Vznikne jedna kruhová řada kolem celého kšiltu z ribu i z líce,to je ta kapsa,a pak už ukončuju řady pevným okem a jedním řetí.okem nhrazuju první KS,jako u normálního pletení dokola.Docela jsem se to snažila co nejlíp nafotit,zatím si nikdo nestěžoval,snad už je to takhle jasné :-$ Během toho roku,co jsem vkládala tento návod,se tu objevil super návod na tvarovaný kšitlík,kde se trochu přidává během háčkování,aby se ten kšilt zakulatil.Teď to většinou používám přizpůsobené v kombinaci s tímto,dá to trochu počítání,ale vypadá to prima-zkusím večer ulovit holky a nafotit .Ale chce to trochu zkušeností a hoodně počítání. Ať se daří (F)
sansilka 20. 6. 2012, 15:09
@milasecek No myslim, ze tomu asi rozumim :-D takze nejdriv po rubu prvnich 18, pak obratim na lic a jedu celych 36 a zase obratim zpatky na rub a dojedu tech zbylych 18 a skoncim na rubu uprostred ksiltu. Je to tak? :-D Uz to chapu!!! Huraaaa :-) moc diky! Vecer vyparam ten muj nesmysl a pojedu dal.... diky! (Y)
milasecek 20. 6. 2012, 15:49
@sansilka (Y) (Y)Přesně tak (H)-a budu moc ráda,když pošlete obrázek.
victory231109 9. 4. 2012, 12:01
ten ksilt je bezva napad hned to zkusim udelat dekuji :-( :-o
victory231109 9. 4. 2012, 11:59
dekuju krasne napady (6)
geoamona 3. 2. 2012, 12:00
Děkuji za návod (clamp) (clamp) (clamp) Pouze jsem si upravila tvar kšiltu. (F) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3937968
milasecek 5. 2. 2012, 22:41
@geoamona Super,přesně tak,nejlepší je tvar upravit podle konkrétní čepky (child11)-taky je nedělám pokaždé úplně stejně,někdy je i tvaruju trošku dokulata-návod jsem tu někde našla,ale už nevím kde přesně,jedu z hlavy :-$
saxik75 3. 5. 2011, 11:51
Prosím, mohla bych se zeptat? Jen v té první řadě háčkujeme za ty nitky - aby vznikla kapsa. Potom už normálně - za obě. Je to tak? Moc se mi šilt líbí a chystám se na letní čepi pro mého broučka. Moc děkuji za návod a upřesnění. (F)
milasecek 3. 5. 2011, 12:31
@saxik75 Přesně tak,jen při tom začínání musíme tu řadu rozpůlit,aby vznikl rub a líc,a pak už jedem normální krátké sloupky.Myslím,že je to tam někde vidět na těch fotkách.
jeremy 3. 5. 2011, 8:17
(clamp) (clamp) (clamp)krásný návod, určitě jej použiju na zimní čepičku...prosím pěkně, mohla byste vyfotit zblízka tu "batohovinu"? Já vůbec nevím, o co jde? Myslíte takovou tu hrubší látku zvanou "canvas"? *-) Možná to já znám právě pod tímto názvem, fotečka zlízka by mi pomohla, díky moc děkujeme za super návod. (Y) (F) (F) (F)
milasecek 3. 5. 2011, 10:40
@jeremy Jarmilo,klidně nafotím,ale myslím,že to nebude nutné-je to prostě taková ta silná tkanina,co se z ní šijou batohy a tašky-z jedné strany hladší a z druhé taková hrubší,jakoby plátnová struktura.Určitě je jich taky více druhů.Myslím,že canvas to není,ten je podle mě lněný,a tohle je spíš umělina-ale zas nevím,proč by to nešlo z toho canvasu-já jsem tu batohovinu použila,protože zrovna byla po ruce a přišla mi na to dobrá.Už jsem jedné paní tohle taky psala,v komentáři je i výrobce,ale to se nevyplatí nechat si posílat jen ten kousek na kšilt .Pokusím se nafotit,i když dneska teda na to není zrovna příznivé počasí.Vložím pak do návodu.
jeremy 4. 5. 2011, 21:18
@milasecek Díky za ochotu. Něco vymyslím, hezký večer. (F)
kevinecka 2. 5. 2011, 22:16
(Y) super návod...díky (L)
lenkalankova 2. 5. 2011, 20:11
moc krásné, můžete mi poradit, kde by se dala sehnat ta batohovina?? (Y) (Y)
milasecek 2. 5. 2011, 21:03
@lenkalankova Leni,tu batohovinu jsem už před časem koupila jako zbytek u f.Bedimex z Hronova(doufám,že to tu můžu takhle psát),ale myslím,že by se měla normálně sehnat tam,kde vedou metráž.A nebo mě napadá,že by se dala použít taková ta nažehlovací záplata,to je hodně podobná struktura.a nebo rozstříhat nějakou starší tašku,nebo batoh,který už je unavený,ale má ,,zdravé části" :o
jajulik 2. 5. 2011, 19:48
(Y) (Y) (Y)
lukaha 2. 5. 2011, 15:49
Super návod!!! (Y) kšilty mě taky vždycky odrazují :-) :-)
milasecek 2. 5. 2011, 15:59
@lukaha No to mě právě taky,ale když jim tak slušej-a tenhle se dá i na zimní čepku,jednoduché se kroutí a pak ležej jako placka na čele.
hanstro 2. 5. 2011, 15:08
(Y) (Y)tak to je super!!! (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie