Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 38 návštěvníků)

Turecké kalhoty - šortky - aladinky, sultánky

0.0
Turecké kalhoty - šortky - aladinky, sultánky

Postup

Milé šičky, nejprve chci upozornit, že šiju cca 2,5 měsíce a tento návod jsem vymyslela v noci když jsem mezi kojením nemohla usnout. Je to moje prvotina v šití na sebe a tak má plno chyb, které uvidíte na fotkách. Chtěla jsem hlavně zjistit, jestli můj vymyšlený postup je vůbec reálný. Takže prosím o prominutí.

Já mám velikost 42, tak možná Vám i poslouží můj střih kaťat. Kalhoty jsem šila na zkoušku, proto bohužel nemám nafocený každý krok. Proto se Vám pokusím vysvětlit přesně co a jak.

Na kaťata potřebujete: hodně látky - kalhoty jsou široké (já použila živější látku, měla jsem jí doma hodně), nit, slabou gumičku na špulce (stojí cca 20-25Kč), nůžky, špendlíky, papír + tužku na vyrobení střihu, hodně trpělivosti u našívání gumičky v pase. Také potřebujete nějaké kalhoty (nebo šortky, nebo 3/4 - je to jedno), které Vám dobře sedí. Je jedno co to je za kalhoty, potřebujeme je kvůli střihu na přední a zadní sed těchto kaťat.
Tak, a jdeme na to. Pokusím se co nejpřesněji popsat, někdy možná opravdu titěrně. Beru to tak, jako bych to vysvětlovala sama sobě = totálnímu laikovi.
Přeji hodně štěstí:-))

STŘIH NA PAPÍŘE - uděláte si střih podle nějakých kalhot, které Vám dobře sedí. Potřebujeme to kvůli přednímu a zadnímu sedu. Tento střih mám podle volnějších 3/4. Na délce nohavic nezáleží, to upravíme až ke konci.
Ještě míry - P - předek (přední sed) - délka 70cm, pas 25cm (ten budeme ještě hodně rozšiřovat, aby kaťata byly hodně široké), délka k sedu v mezinoží 36cm
Z - zadek (zadní sed) - délka 70cm, pas 32cm (opět budeme rozšiřovat), délka k sedu v mezinoží 38cm.
Opět upozorňuji, že střih je orientační. Na látce uděláme pas s celou délkou boku o 20cm širší, aby kaťata byly dost široké.

STŘIH NA LÁTKU A ŠITÍ - nyní musíme ustřihnout látku. POZOR na potisk látky, abyste špatně neustřihly a následně nesešily rub s lícem.
Papírový střih si načrtněte na látku a jak jsem už psala - celý bok (a tím i pas) rozšiřte. Já rozšířila o 20cm. Délku nohavic jsem nechala těch cca 70cm, to jsem moc neřešila, protože délku si upravíte nakonec.
Nyní klasicky střihnete 2x přední díl a 2x zadní díl. Každý díl rozšířený o 20cm. Sešpedlíte přední díl a zadní díl - boky a sešijete, následně druhý bok. Následují sedy - sešpedlíte a sešijete. Následuje sešití vnitřních nohavic - sešpendlit a sešít. Já radši sešívala od rozkroku dolu - nejdřív jedna strana a pak druhá - hlavně aby mi vyšel dobře sed. Doteď šijete pouze normální nití. Teď byste měly mít hoodněě široká nezačištěná kaťata.

ŠITÍ GUMOU A NITÍ - nyní se místo spodní nitě namotá strojem gumička na špulce. Mě to šlo lehce, i šít mi šlo lehce. Jenom musím upozornit - dle rady jedné maminky zde na MMB - pozor při tomto šití gumou u starších strojů, abyste nezavařily šlapku, musíte dělat pauzy. Já mám nový stroj Singer, neměla jsem vůbec žádné problémy.
Takže - máme : horní nit = klasická nit,spodní nit - gumička a mega obrovská nezačištěná kaťata. Můžeme prošívat - teď nastává nejdelší nejnudnější část, ale chce to vydržet.

PAS - já začala pasem - šijete po "venkovní" lícové straně, aby gumička byla schovaná uvnitř. Látku v pase jsem 2x zahrnula a zrovna začala prošívat rovným stehem. Tím se pas začistí a zrovna se začne řasit. Potom už jen šijete a šijete a šijete, stále dokola a dokola. Já takhle prošila cca 17 řad. Během šití jsem každou chvíli kaťata zkoušela na sobě, abych věděla, kolik řad mám ještě prošít. Po té 17té řadě jsem byla s předkem spokojená, na zadní straně jsem ještě prošila 2 řady, aby mi to víc stáhlo zadnici. V podstatě, tím jak šijete s gumou, tak látka se víc a víc stahuje, takže nemusíte mít strach, že by Vám kalhoty neseděly a padaly.
Šířka řad - ze začátku jsem je dělala hodně husté u sebe, aby se ta široká látka co nejvíce stáhla. Jinak jsem šila odhadem - nedostatky se v tom množství stejně ztratí..Prvních 5 řad jsem šila cca 0,5cm od sebe, potom postupně rozšiřovala - opět odhadem.
Tak, a pas byste měly mít hotový - samozřejmě upravený dle své postavy

Nohavice - délku nohavic jsem ustřihla na kratší 3/4. Opět konec látky jsem 2x zahrnula a prošila nití s gumou a ušila 5 řad. Aby se mi široké nohavice hodně stáhly a tím i obepnuly nohu, tak jsem látku ledabyle skládala na sebe pod packu, abych měla prošité co nejvíce látky najednou.

HOTOVO! Budu moc ráda, když se se mnou podělíte o Vaše vychytávky, rady a hlavně výtvory - přidám sem :-)

Určitě takhle jdou udělat i dlouhé kalhoty nebo kaťata s hodně nízkým sedem, stačí jen mít hodně látky :-))

Takhle vypadají neoblečené..

pohled z boku..

také vypadají jako balónová sukně..

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

stastnovka 21. 5. 2013, 23:02
Já mám dotaz.. Ta gumička musí být napnutá na té špulce, nebo volně? A ať jsem to zkoušela tak či onak, tak mi to prostě nepruží.. Kde dělám chybu? :-( *-)
aaka 5. 11. 2012, 14:03
Ty jsou super (Y) (Y) (Y) (Y)
pavlus42 19. 5. 2012, 14:14
(Y)
janlin2 9. 8. 2011, 22:47
Dobrý den,šiju už od 8.let,to je tedy přesně 21let,ale dodnes neumím na strojí šít gumičkou a nití zároveň na stroji.Můžete mi prosím poradit?Zkouším různě upravovat délku a napětí stehu,ale stále se nedaří,spíše to ničí stroj a látku.děkuji Jana
matty 27. 7. 2011, 19:05
bezva nápad na pohodlíčko (Y)
mořský koník 20. 7. 2011, 10:43
Nápad super. Jen se chci zeptat jak šijete tou řasící gumičkou jestli ji na konci řady nějak zapošíváte nebo jen posunete níž o řadu a šijete dál. Myslím tím jestli se ta gumka nemůže vyvléct. Doufám,že mě pochopíte nevím jak jinak to napsat. ,-)
Chana 11. 6. 2011, 20:51
Mně se tedy nikdy nestalo, že bych mezi nočním kojením nemohla usnout a koukám, že je to možná škoda ,-). Parádní nápad! (Y) (Y)
larossa 10. 6. 2011, 15:06
Na to, že šijete tak krátko sú super (Y) (Y) (Y) ale mňa hlavne zaujal ten super nápad s gumkou namiesto spodnej nite |:o) (clamp) to je super :-) šijem už niekoľko rokov, ale toto mi teda ani nenapadlo *-) a teraz sa chystám na šatky v podobnom štýle- nazberkané, takže vyskúšam (K) Ďakujem za super nápad (L) Katka
Katka Jav. 10. 6. 2011, 16:21
@larossa Kati, mě by ta gumka místo spodní niti také nenapadla - je to nápad jedné maminky tady z MMB, má tu návod na šaty s tímhle řasením přes prsa. No a tak mě napadlo že když to jde přes prsa, tak to taky musí jít přes pas...
larossa 11. 6. 2011, 11:01
@Katka Jav. Tak ten som ešte nevidela :-) pohľadám :-$ nech sa darí (L)
Doplňky-Michajela 10. 6. 2011, 11:46
Z jiné látky by se mi líbily hodně !!! (Y) (Y) (Y) ale můj by se mnů nikam nešel ,-) mám jedny od Zary a ani v těch se mnů nikam nechce jít (zip) ,-) ,-)
skacelovav 26. 7. 2011, 9:16
@Doplňky-Michajela co máte z toho.Můj by mě v tomto nepustil ani vynést koš :-(
Pr0view 5. 7. 2014, 17:36
@skacelovav A to já se svého neptám co si mám obléct :-D
Viko 10. 6. 2011, 11:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F) (F)
VARANKA 10. 6. 2011, 10:21
super sousedko (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie