Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí mazlíčci

Přidat návod
(návod si oblíbilo 5 návštěvníků)

Odběr štěněte

0.0
Odběr štěněte

Postup

Nebudu se rozepisovat o tom, že je daleko lepší vzít si štěně s PP. Jen ve zkratce… nejde jen o to, jestli s pejskem chcete na výstavy. Průkaz původu vám alespoň trošku zajišťuje to, že vám z něčeho, co měla být čivava nevyroste bestie větší, než sousedův vlkodav, většina plemen má k uchovnění povinné i zdravotní testy na nemoci, kterými dané plemeno trpí. Ano… PP vám nezajistí že štěně bude 100% zdravé, ale máte o 90% větší šanci záruky zdraví a původu, než u štěňat bez PP. Navíc ne všechny štěňátka s průkazem původu stojí balík. Často se dá koupit třeba pejsek, který nebude plnochrupý, nebo má někde barevnou skvrnku, nebude tedy chovný a chovatel ho prodá prakticky za cenu štěněte bez PP.




KDYŽ UŽ SE ALE ROZHODNETE PRO ŠTĚNĚ BEZ PP JET:

- Projeďte emailovou adresu a telefon prodávajícího googlem. Pokud vám vyjede další spousta inzerátů na různá plemena, nebo zjistíte, že má sice jednu či dvě fenky, ale čtyři vrhy ročně, pryč od něj!!!!!!

- Na štěně chtějte každopádně kupní smlouvu!!! Mělo by v ní být zakotveno jak je štěně staré, jaká očkování má, osobní údaje prodávajícího i kupujícího. ( pomůže vám to pro případ, že zjistíte, že štěňátko je například nemocné, chovatel o tom musel vědět a teď tvrdí, že jste od něj nic nekoupili) I tak to bude problematické, zatímco štěně s PP je označeno čipem, nebo tetováním, pejsek bez PP označení zpravidla nemá.

- štěně si pořádně prohlédněte v domácím prostředí! NIKDY!! Nepřistupujte na to, že vám pejska chovatel doveze někam na benzínku, nebo náměstí. Nesmí mu téct z očí, čumáčku, mít zadeček ulepený od průjmu atd. Zdravé, sebevědomé štěňátko nebude po chvilce na rozkoukání bojácné, nebo nervní. Když dojedete na místo a zjistíte, že štěně je ve skutečnosti zubožená, špinavá a zanedbaná chudinka, neberte ho ze soucitu! Podporujete tím množitele v jeho práci a on pak takových naseká další desítky. Odejděte a upozorněte veterinární správu. Je to těžké, ale i když možná nepomůžete tomuto konkrétnímu štěněti, zabráníte tomu, aby na jeho místo přibyla spousta dalších.

- Neberte štěně mladší osmi týdnů. Nenechte se opít řečmi o tom, jak stejně už od mámy nepije, jak ta před štěňaty utíká atd. Období cca od šesti týdnů je pro štěně strašně důležité ve společnosti matky a sourozenců. Vštěpje si návyky, sebevědomí, vyrovnanost, i když to zní divně, matka koriguje agresi. Lidská společnost toto nikdy nenahradí. Správnému chovateli nejde o to, zbavit se štěněte co nejdřív…

-štěně si berte alespoň jednou očkované, kontrolujte, zda bylo odčerveno. Ano, můžete ho nechat očkovat vy, ale první očkování už by mělo mít, navíc máte jistotu, že ho viděl veterinář…

- Zodpovědný chovatel vám řekne, čím bylo štěndo krmeno a upozorní na to, aby jste nepřecházeli na jiné krmení příliš rychle, může to štěněti způsobit zažívací obtíže. Marketová krmiva, i ta s krásnou, dojemnou reklamou jsou plná solí a bordelu, který pejskům ničí zažívání, zatěžuje ledviny. Ano, chutná jim, ono i dětem nejlépe chutná v cukrárně nebo mekáči, ale může způsobit časem zdravotní problémy… soustřeďte se na kvalitní granule. Zjistíte, že je po nich pejsek v kondici, má krásnou srst, krmná dávka je menší než u marketových „šrotů“

- Po příjezdu domů nechte štěně v klidu rozkoukat, děti naučte, že pes není hračka. Co nejdříve navštivte veterináře, nechte štěndo prohlédnout a naočkovat.



TENTO "NÁVOD" BYL SEPSANÝ Z NÁHLÉHO POPUDU A HODNĚ NARYCHLO, NA ZÁKLADĚ DEBAT NA MMB. AŽ SE K NĚMU V KLIDU VRÁTÍM, BUDU JEŠTĚ DOPLŇOVAT A UPŘESŇOVAT DALŠÍ DETAILY...

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

kalisar 29. 3. 2012, 10:11
Ještě bych si dovolila připsat, že dobrý chovatel dává štěňátku na cestu kus hadříku z pelíšku ( já to tak dělám ).I když bude samo pořád si bude moci připomenout pach domova. A také něco málo krmení a hračku. Prostě takový startovací balíček.
Pechča 16. 3. 2012, 8:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakému chovu se věnujete a jak dlouho? A jaké máte chovatelské úspěchy, když píšete, že máte stanici. Jezdíte jen na výstavy, nebo se také věnujete výcviku a zkouškám svých psů? Hezký den.Eva
burticek65 17. 2. 2012, 21:18
Prosím nevím kde hledat radu. Mám fenku pražského krysaříka a právě mi hárá - 9 den. Má 2 roky. Našli jsme psa 2,5let aby jí nakryl. Oba ještě nemají žádnou skušenost. Byli jsme už dvakrát za psem, poprvé se skamarádili, dnes se mu začala stavět, ale on nevěděl jak nato pořád jí olizoval a skoušel jako zepředu ale když měl jít na ní zezadu tak prostě nic. Jen chtěl to dělat na noze svého pánička. Jak mám psovi pomoci aby došlo ke spojení? V minulosti jsem měla už fenku jezevčíka a ta měla štěňata bez problému.
zuzu 23. 2. 2012, 15:39
@burticek65 Evi , zkusila bych se obrátit na poradce chovu, aby vám vybral psa se zkušenostmi, určitě doporučí. U dvou nezkušených zvířat to sice většinou jde nějak ošéfovat, ale věřte mi, že já se při tom o psím sexu dozvěděla vís, než bych chtěla ,-) Zaváděla jsem bod B do bodu A vysloveně ručně, držela psa na čubě než se pořádně svázali.... 8-| ,-) ,-) ,-) v krycím listě máte další dva doporučené psy, zkusila bych některého z nich (F)
Hranatekolecko 28. 1. 2012, 21:08
já mám Kačenku z útulku, máme jí měsíc a tušíme že to nebude čivava... :D ale Vlkodav snad taky ne... je to ten nejvděčnější pes pod sluncem (&)
desbes15 16. 1. 2012, 21:12
LIdé by si měly brát zvířata nejlépe z útulků (&) (pack) (G) (kocka) (pes) (@)
zuzu 23. 2. 2012, 15:36
@desbes15 Blbost! lidé by se měli nad koupí psa víc zamýšlet, zodpovědně popřemýšlet nad tím, jestli jsou schopni se o něj postarat a sáhnout do chovu někoho, kdo je zodpovědný a i v případě, že by oni např. ze zdravotního důvodu nemohli, o psa by se postaral.... pak by útulky prakticky nebyli potřeba. (F)
Bajdaa 16. 12. 2011, 14:46
Všichni chtějí štěnátko, nejlépe ještě s PP,....a útulky jsou přitom plné psů, achjo...
zuzu 23. 2. 2012, 15:33
@Bajdaa Ona je tohle trošku logika postavená na hlavu (H) Jako chovatel psů s PP si za svým chovem stojím... jsem s novými majiteli v kontaktu, mám ve smlouvě právo psa odebrat v případě špatného zacházení a pod vcelku vysokou sankcí podmínku, že pokud by se z jakéhokoli důvodu psa zbavovali, budou mne informovat a mám předkupní právo. Doma mám vytvořené podmínky pro to, abych případné štěndo ze svého chovu mohla stáhnout zpátky. O tomhle je dle mého chovatelství. Hlavně o odpovědnosti za svůj chov a o snaze udělat něco pro plemeno. Jako krycího psa rozhodně nevyberu prvního podobného, jen proto, že je nejblíž. Někdo argumentuje kupní cenou, ale i ta je pro mne částečně zárukou...málokdo dá 5 tisíc za štěně s PP, aby ho pak odložil do útulku. I když se v útulcích bohužel psi s PP občas objeví, daleko více je tam "produktů milovníků zvířat" Tedy ubohých štěňat, která přišla na svět proto, že si přece každý pes musí alespoň jednou vrznout, každá fena mít alespoň jednou štěňata a že přece naše Fifinka je tak krásná, že zájem určitě bude.... Sama mám trvalý příkaz na jeden útulek, snažím se pomáhat jak to jde, ale vzdychat nad tím, že lidi chtějí psa s PP ( tím pádem volí zodpovědnější přístup) je totální demagogie. (F)
1987 16. 1. 2012, 21:23
@Bajdaa taky jsme chtěli psa z útulku, ale když potřebujete lovecky upotřebitelného psa a štěně(máme malé děti, takže dospělý pes nepřichzí v úvahu) tak hold musíte koupit psa s PP!
Laďka 14. 12. 2011, 23:32
Dobrý den, jsem chovatelkou anglických buldoků a na svém webu uvádím všechny možné rady. Možná někdo z Vás uvítá, protože jsou některé rady obecné a ne jen o buldocích. Pokud má někdo zájem, můžete nakouknout. Adresa jewww.anglicky-buldok.cz
Mysik6 14. 12. 2011, 22:33
Genetická vada vzniká křížením psů mezi sebou, jako že jsou příbuzní. Ta paní mi nakonec po roce vrátila peníze po neustálém dopisování, ale mít doma nemocného psa... asi tušíte co to stojí, ale nedala bych ji za nic na světě. Taky by tyhle štěňátka neměla mít PP a už vůbec štěňata, protože se to může projevit v některém koleni opět. Nevím měla asi dobré známosti a hodně vysoko, myslím si o tom své. PP jsem ji musela vrátit a tak na něj udělala určitě nové štěně. Jinak mi nechtěla dát peníze. Jen když jsem si fenku brala, tak neměla tetováni a ona to okecala, že není problém ji to nechat udělat, ale že je lepší čip. To prý si musím zaplatit. Ani veterinář se nějak nepodivoval a zaregistrovaná na čip je s PP. No zkrátka už se stalo a já na tyhle lidičky už neměla nervy po roce, ale šel by i soudní spor, měla jsem další tři lidi k sobě. Byla jsem jako šílená, každého s Bišonem jsem se ptala z kama ho má, tak mě to štvalo. Ovšem bylo by to zase o penězích a na dlouho. Jsem totálně vyléčená, příště chovatelům proklepnu i nemožné, chybama se člověk učí, ale toto byl hyenismus..., ty zvířátka za to nemohou. Dokonce jedna paní, která je taky chová ji dávala tak tři roky života, ale jak se o ni staráme, je ji už sedm let a má se k světu. Je to na dlouhé psaní a přeji Vám hodně úspěchů v chovu a málo napálených lidiček, co si půjdou kupovat pejska. Hlavně vše s rozvahou a nespěchat ! Dokonce jsem tak před rokem navštívila této chovatelské stanice jejich stránku, píše si tam s lidma a já náhodou natrefila na paní, která se tam o ni špatně vyjadřovala, že od ní zachraňovali pejska koupí. Tak jsem ji napsala a taky se o této chovatelské stanici špatně vyjadřovala. To nejsou pomluvy, ale holá fakta. Po pár dnech psaní na stránkách chov.stanice zmizlo a byla tam samá pozitiva a chvála.
zuzu 15. 12. 2011, 10:02
@Mysik6 Rozhodně nehájím chovatelku, jen bych chtěla říct, že genetika není takhle úplně jednoduchá. Pokud má štěně geneticky přenosnou vadu, automaticky to neznamená, že konkrétní chovatel křížil příbuzenskou plemenitbu (F)
Mysik6 13. 12. 2011, 19:42
Před sedmi lety jsem si taky pořídila fenku Bišonka a s PP, aby byla zdravá a v pohodě v žádném případě jsem nechtěla bezpapíráka. A můžu Vám říct, že jsem natrefila na perfektní množitelku, která měla všechno v pořádku, jen chovala tři rasy. Jinak o štěňátka se chovala přímo skvěle. Vše bylo ovšem jen pozlátko. Naše fenka má genetické postižení zadních nohou /vzniká přetěžováním fen v březosti a hlavně křížení psů mezi sebou/, vůbec zadní nožičky chudina nenarovná. Dokonce jsem si na ně stěžovala na svazu chovatelů a i po provedené kontrole, to na ně pěkně nahráli a vše bylo údajně v pořádku. Ovšem já po okolí potkávala další podvedené lidi s nemocnými psy. Samozřejmě ne všichni chovatelé jsou tací a dělají to s láskou a ne pro prachy, ale pozor ! Já bych si příště domluvila ke koupi pejska i svého veterináře, aby případně odhalil problémy. Tak držím pěsti. (L)
zuzu 14. 12. 2011, 12:16
@Mysik6 Já tedy nevím, ale křížení psů mezi sebou u psů s PP rozhodně není jednoduché. Vybraného krycího psa vám musí schválit poradce chovu, který zkoumá, jestli právě ti dva mezi sebou nejsou příbuzní. Navíc pokud zdravotní vada vzniká fyzickým přetěžováním psa, nemělo by to být geneticky přenosné *-) Jinak ale platí to co píšu, ať už jde o chovatele psů s PP, nebo bez PP, je dobré se předem poinformovat na jeho pověst (F) Tři rasy momentálně chovám i já ,-) Mám milovanou novofundlanďanku, jezevčici a border terierku. Ta už bude důchodkyně, takže chovat budu na dvou fenkách. Všechny jsou v každodenním kontaktu s rodinou, jinými psy a vymazlené jsou až moc (F) (F)
skacelovav 13. 12. 2011, 18:58
my máme pouliční směsku a tak hezkého, chytrého a mazaného psa nám závidí všichni v okolí...asi jsme měli štěstí.... :^) :-)
Janawoh 29. 1. 2012, 14:15
@skacelovav My máme obě pejsiny z útulku . Leonbergřici s PP (přivedl ji tam "páníček" ...) jsme si brali tříletou, psychicky se celkem srovnala (bude jí 8). Nikdy nebude vyrovnaný pejsek, ale šťastná je (&). Druhou(viz profil. fotka) jsme si brali jako asi 4měsíční štěně(bylo jí 5 ). Dcera s ní dělá agility a zrovna včera byly holky na agility závodech na 2. místě a splnily zkoušky pro postup do A2 (Y). A voříšků tam bylo víc a někteří velmi úspěšní |:o). A (@) máme taky z útulku.Pro doplnění - všechny 3 jsou vykastrované- voříšky miluju a proto je nehodlám množit (L). Jana
BEA21 25. 12. 2011, 23:34
@skacelovav MILÁ VERONIKA, MY SME MALI TIEŽ PSÍKA KRIŽENCA. BOL TO SUPER PSÍK, TIEŽ BOL VEĽMI KRÁSNY , CHYTRÝ A MOOOC NÁM JE ZA NÍM SMUTNO. DOŽIL SA 14 ROKOV. BOL TO NÁŠ VEĽKÝ MAZLÍČEK. PRAJEM VÁM NECH VÁM ČO NAJDLHŠIE ROBÍ RADOSŤ A (&) DLHÝ ŽIVOT. (L)
sieta 13. 12. 2011, 20:22
@skacelovav Tak tak, někdy se to povede, my s ex měli(teď ho má on) nádherného křížence dvou čistých ras, na kterého se nás ptal každý druhý člověk, co je to za rasu (H)
Janka24r 12. 12. 2011, 19:23
super návod (Y) Na jaře chceme kupovat štěnátko,určitě s PP Jen by mě zajímalo jestli existuje nějaká databáze ověřených chovatelských stanic *-)
zuzu 12. 12. 2011, 19:41
@Janka24r Jaké chcete plemeno? Většinou stačí pohledat na netu, větší stanice jsou vesměs profláklé a najdete na ně názory a zkušenosti. U těch menších je to problém... já mám třeba na svých stránkách diskusní forum, kde vykecávám s lidmi co od nás už štěndo mají a nemám problém novým zájemcům na ně po dohodě dát kontakt. Mají možnost vidět pejska z minulého vrhu, probrat mě s těmi co už nás mají vyzkoušené... (F)
EvaHrky 12. 12. 2011, 16:26
My si naší fenku brali od "chovatelky", která ani nevím, jak se jmenuje, sraz jsme měli u obchoďáku ve vzdáleném městě. Štěně bylo hrozně zanedbané, zablešené, začervené, chuděra na první pohled.... Ale jsme rádi, že jsme si jí vzali, je to náš člen rodiny už několik let a je naštěstí zdravá.
taba 12. 12. 2011, 19:16
@EvaHrky ...hm :-S :-S,tím bych se vůbec nechlubila...díky takovým, jako vy se "množitelům" daří dobře a sekají další "chudinky" jako Baťa cvičky... Nezlobte se, ale je to pravda, ať se vám to líbí, nebo ne.....
EvaHrky 12. 12. 2011, 20:42
@taba Já se tím nechlubím, já to konstatuju. A jsem ráda, že jí máme, mohla by taky skončit v popelnici nebo na talíři :-|
Nadys 13. 12. 2011, 19:06
@EvaHrky Ano mohla ,ale kdyby nebylo poptávky ze stran takových nakupujících jako Vy ,tak by se taková štěnata ani nerodila...a to by bylo úplně nejlepší
taba 13. 12. 2011, 19:56
@Nadys ....jj, přesně tak (Y)
EvaHrky 12. 12. 2011, 20:42
@taba Já se tím nechlubím, já to konstatuju. A jsem ráda, že jí máme, mohla by taky skončit v popelnici nebo na talíři :-|
EvaHrky 12. 12. 2011, 20:42
@taba Já se tím nechlubím, já to konstatuju. A jsem ráda, že jí máme, mohla by taky skončit v popelnici nebo na talíři :-|
DanielaV 12. 12. 2011, 14:14
Výstižně napsáno (Y) Akorát spousta lidí si neuvědomuje, že počáteční náklady na koupi psa je to nejmenší, co je během jeho života čeká. (zip)
hellou 12. 12. 2011, 13:24
Taky moc děkuji za hezký článek,právě se díváme po inzerátech a chceme pejska,tak se vše hodí.... (Y)
Natka6 12. 12. 2011, 19:08
@hellou jestli chcete pejska, ne fenu, dejte si pozor, aby měl varlátka sestouplá. Nám řekla chovatelka, že je má, nyní je pejsek 5,5měsíční a kde nic tu nic....a to je čistokrevný :^)
Bzukova 12. 12. 2011, 22:23
@Natka6 a ona vám je neukázala, mě je chovatelka nechala prošahat. Teď se nezastávám, ale u štěňat se někdy stane, že při zvedání nebo skákání se vrátí zpět :-S
zuzu 12. 12. 2011, 19:39
@Natka6 Marcel, jak se k tomu vlastně postavila chovatelka? (F) (F)
Michellinka 12. 12. 2011, 13:22
Je to skvěle napsaný, ale já má strach, že se stejně najde hodně lidí, kteří si tenhle "návod" k srdci nevezmou. My když jsme si jeli pro naše první štěně (rotvajlerka), tak jsme měli nastudováno, co všechno máme a nemáme. Dokonce jsme vyžadovali i kousek deky od mámy, jen aby se tomu našemu drobečkovi (vážila v té době 8 kilo ,-)) nestýskalo. A i původní majitel nás vyzpovídal, nepředal nám štěně mezi dveřmi a Nazdar! Myslím si, že i podle toho se pozná dobrý a zodpovědný chovatel.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie