Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbili 4 návštěvníci)

rada

0.0
rada

Postup

Moc se omlouvám,chtěla jsem tohle vložit na diskusi,ale nevím jak to tam dátJedná se o prosbu ,o radu..Po oprání ručníků,místo aby ručníky pěkně voněly aviváží,tak páchnou jako nevím přesně,jak to pojmenovat-zapařené.Už je to tak půl roku.Zajímavé je,že ostatní prádlo nepáchne,jenom ručníky.Peru je stále stejně na 60 stupnů 2hod 20 min.Byla bych vám vděčná,kdyby mi někdo dokázal poradit co s tím.Děkuji.Jitka.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Eddye77 9. 11. 2012, 21:11
Už jsem se s tím taky setkala a vypozorovala jsem, že na to nemá vliv ani prací prostředek, ani aviváž. Také mi občas "zasmrádne" prádlo, hlavně třeba na podzim, kdy ještě v domě netopíme a je vlhko a prádlo mi schne o poznání déle, než v zimě, kdy se doma topí. Nejčastěji mi takhle smrděly (nebo spíš nevoněly) velké, silné osušky a ručníky, rifle a různé silné kousky oblečení - mikiny, atd. Prostě to, co schnulo déle. Pomohlo jedině ždímat na nejvyšší otáčky a mezi pověšeným prádlem nechávat větší mezery, aby lépe cirkuloval vzduch a prádlo uschnulo co nejrychleji.
Lucka32 9. 11. 2012, 20:19
Holky, prosím také o radu, manželovi peru bílé i barevné oblečení do práce na 60 - je to kuchař. A to oblečení také smrdí i po vyprání, né tou hospodou, ale tak nějak zatuchle. Když to suším v bytě, tak to smrdí všude. Peru v Rexu, aviváže měním a je to prd platný :-| :-| :-|
LadyF 5. 2. 2012, 23:46
dobrý den,já peru vše na 40 a kratší ciklus bo je to jen upocené a né nějak špinavé třeba hlína atd.Měla jsem ten se zapáchujícími ručníky také ale od té doby co nakupuju aviváže i prací gely v německu tak ten problem nemám.Přeju hodně zdaru v boji se zápachem
zdedan 29. 1. 2012, 9:13
Dobrý den,mám stejný problém se zzatuchlím prádlem,po vyprání voní a po usušení zatuchlí,hlavně ručníky a velké kusy,myslím že to bude sušením,v létě j¨sem sušila na zahradě anic se tomu nevyrovná,ted suším v bytě malém a prádlo zatuchlé,používám gely na praní,Persil a Ariel zakoupené v Německu,vyjdou tam levněji.Akorát mám problém,když načnu novou lahev voní mi celý byt po vypranem prádle,prádlo voní i nekolikátý den po nošení,ale asi po dvou vyprání v temže gelu vůně pryč.Prádlo voní vypráním,ale ne vůní gelu,nevíte čím to je?A také se mi zdá že býlé prádlo je lépe vypráné v prášku než v gelu.Kamarádka pere jen v gelech a prádlo jim voní užasně,je poznat při návtěvě a suší venku a v zimě v domě velkém a před krbem na sušáku.
Lenik760 1. 6. 2012, 21:49
@zdedan bílé prádlo je lépe vyprané v prášku než v gelu: bělící složky obsažené v prášku není možné vyrobit v tekuté formě, gely obsahují pouze enzymy, které ale nejsou tak účinné. přešla jsem z Ariel gelu na Ariel prášek a bílé prádlo je opravdu bílé :-)
Ehnes 3. 6. 2012, 21:38
@Lenik760 taky jsem videla u nas test na prasky a taky to tam vysvetlili a ja si do te doby myslela, ze tekuty je lepsi, ze se nic nemusi rozpoustet
Petra77 28. 1. 2012, 12:10
Holky já teda předevčírem vyzkoušela přidal deci octu do praní. Vyprala jsem všechny ručníky, i když byly na komínku v polici čistě vyprané. Kromě dvou se mi tam všechny vešly. Prala jsem ve stejném gelu i aviváži jako obvykle. I na 60 stupňů jako obvykle. Za odpoledne mi uschly v sušárně a výsledek? NESMRDÍ!!!!!! Krásně voní práškem a aviváží. Dala jsem čuchací test i manželovi, v jedné ruce ručník vypraný s octem a ve druhé ruce ručník z předchozího praní, co se mi už nevešel do pračky. A manžel taky nadšený. Takže jásám a děkuji mamince, co to poradila |:o) |:o) |:o) |:o) |:o). Nyní ručníky již jen s octem. Už dvě koupání jsme se do nich utřeli a voní stále, žádný smrad! (clamp) (clamp) (clamp)
dotynka 29. 1. 2012, 9:22
@Petra77 Mohu se zeptat,ten ocet jste pridala kam?Primo do bubnu?
manka73 28. 1. 2012, 9:58
Ahojky, tak taky přicházím se svojí troškou do mlýna. Jednu dobu jsem měla s ručníkama tentýž problém, zvlášť pokud byly prané jen na 60. Zpětně bych to tipovala na prášek - Bonux, IN - prášek i aviváž (N) Zdlouhavým sušením, jak jsem si taky myslela, to nebylo, protože při praní v Persilu nebo Arielu se sušilo stejně dlouho a bez zápachu. Kromě toho jsem si myslela, že je to i praním jen na 60, takže jsem od té doby začala prát i modré ručníky na 90 a barva v poho. Na 90 jsem začala prát i z toho důvodu, že se mi ručníky zdály být zaprané. Bílé jsem prala na 90 vždy. Většinou jsou to všechno ručníky z IKEI 15 let staré a jsou bez úhony. Poslední dobou peru modré na 60, protože se mi osvědčilo namáčení ručníků, utěrek a povlečení do krystalické sody. Moje mamka to dělá celý život, já si vždycky klepala na čelo, proč si přidělávat práci, když mám moderní pračku, ale když jsem to vyzkoušela, nezbylo mi než jí dát za pravdu. (Y)
majjdalena 27. 1. 2012, 22:45
Ahoj, no já mám stejný problém, peru stejně,dávám aviváž a stejně jsou jakoby zatuchlé. A když vyperu miminkovské věcičky jen v gelu s marsejským mýdlem bez ničeho tak voní celý byt. Tak doufám, že se najde někdo, kdo poradí. (hello)
zuzi1981 27. 1. 2012, 22:29
Mě se to stalo jen jednou.U kalhot.Všechno prádlo vonělo jen kalhoty ne.Skoušela sem je vyprat asi ještě 2x a stále nic.Vyplácala sem spousta aviváže a nic nepomohlo.Tak sem na konec všechno vzdala.A koupila jiný prací prášek hlavně kvalitní a kalhoty vyprala znovu.už sem nedoufala.Ale zdařilo se.Kalhoty voněli.Bylo to pracím práškem.Od té doby peru jen v kvalitním prášku a prádlo krásně voní.Přeji vám aby vám prádlo také vonělo a nepříjemná vůně zmyzela. :o) (L)
Jitulina11 25. 1. 2012, 20:19
Také se mi to stává, ale paradoxně u nás smrdí jen chlapovo trička *-).Všechno prádlo ošetřuju stejně.Po vyprání hned věšim do velké sušárny, kde se topí a v létě na balkon, kam skoro celý den svítí slunce.Triška peru podle složení některá jen na 40, některá na 60 a část věcí, které to snesou i na 90.A stává se to stále.Takže děkuji za tento dotaz a zkusim ještě pustit program s tím octem na prázdno a uvidíme.... ^o)Třeba to pomůže.
hana tv. 25. 1. 2012, 20:18
Tak se taky hlásím do klubu. Měla jsem úplně stejný problém a několik let. Někdy ručníky nesmrděly, ale to bylo málokdy. Pořád jsem prala dokola a dokola. Koupili jsme i novou pračku a bylo to to samé. A jednou jak jsem zase prala ručníky, tak jsem zapomněla dát aviváž a ejhle ručníky nesmrděly. :-) :-) :-)Dneska už peru jen bez aviváže a pouze v tekutých gelech a to Wolite(pouze v modré láhvi) a PERWOL (tyrkysová láhev). Nedám na ně dopustit a prádlo nádherně voní i bez aviváže. Nevím jestli je to tím, ale u mě to zbralo (Y). A sypké prášky už nepoužívám vůbec a ještě ušetřím za aviváž. (Y)
baculkacz 25. 1. 2012, 18:08
měla jsem naprosto to samé...také podle rad zde jste použila ocet asi 3l. pustila prázdnou pračku na 90 a jelikož máme hadici do vany...to jsem teda civěla, co z toho padalo za bordel, takhle jsem to udělala asi 2x po sobě a zápach ručníků je pryč...a to jen podotknu, že mi smrděla i po vypuštění vody celá koupelna. A ještě na radu jedné maminky používám občas SANYTOL (mají ho v Rossmannu) a přidám ho místo aviváže..... (Y) (Y) (Y) tak hodně zdaru.ája
asie 25. 1. 2012, 16:58
Moc děkuji všem o radu a zkusím přidat do praní ten ocet a budu prát na 90.Děkuji!!!
ZuTab 25. 1. 2012, 12:36
Už tu jednou takový dotaz byl (tuším v Poradně) - podle mé zkušenosti je to jak v sušení prádla (nesmí schnout déle než 1 den a nevěšet moc blízko sebe) a zásadně prát na 90°C (koupila jsem tu osušky s kapuckou z IKEA pro děti od jedné paní a došly mi hrozné hadry, tak jsem je vypravala na zmiňovaných 90°C a ručníky jsou jako nové - pokud jsou to kvalitní ručníky/osušky, tak se jim rozhodně nic nestane - naopak!). Stejně jednou za čas peru i utěrky na nádobí - nikdy je nic nevypere do voňava tak, jako když je vyperu s předpírkou a na 90°C. (L)
kifun 25. 1. 2012, 11:12
tak vám držím palce (L)
kifun 25. 1. 2012, 11:08
*-)zatiaľ sú v pohode, aj farby držia ,-)
Petra77 25. 1. 2012, 11:10
@kifun tak já zkusím nejdřív ocet a pak Vašich 90 stupňů a uvidíme :-)
kifun 25. 1. 2012, 11:03
deň prajem, toto sa mi tiež stávalo, ale odkedy periem ručníky na 90 stupňoch a používam kvalitnú aviváž, sú krásne makkučké a voňavé aj po použití. (L)
Petra77 25. 1. 2012, 11:05
@kifun Evi, ježiš, a nemáte z nich hadr? Se mi to zdá moc, na 90. Jak paní tady psala, že se má prát na 40, tak to mi přijde zase málo a asi by nebyly pořádně vyprané, když do nich děti vytřou kde co.
ZuTab 25. 1. 2012, 12:38
@Petra77 Rozhodně je to akorát pokud máte kvalitní ručníky - nic je nevypere tak, jako když je vyperu na 90°C (dokonce pustil i šmír co do ručníků utřeli chlapi v dílně ,-) - žádný ocet, odstraňovače skrvn atd.)
Petra77 25. 1. 2012, 11:03
Holky no tak já nevím, máme půl roku novou pračku, aviváže kupuju jen drahé, i prací prášky. Ručníky nemám od Vietnamců či jiných druhojakostních prodejců, chodím sušit do naší velké sušárny, kde jsou obrovská topení, takže je tam fakt teplo a taky tam větrám. Suším tam dalo by se říct skoro sama. Celá sušárna voní, i když tam přijdu a je tam prázdno, takže to není žádná smradlavá díra. Prádlo pověsím večer v osm a ráno si pro něj jdu a je suché a jak jsem psala, taky mi ty ručníky smrdí. Ne moc, ale když si utírám obličej, tak to cítím. Takže pomalým sušením, jak jste psaly, v bytě to nebude. Fakt zkusím ten ocet a uvidíme. Sušička prý ničí prádlo, tak nevím.
ZuTab 25. 1. 2012, 12:39
@Petra77 Mě pomohlo prát ručníky, osušky, utěrky a plenky na 90°C a je klid (L)
1987 25. 1. 2012, 15:29
@ZuTab já peru jen na 40st a prádlo je nádherně vonavé a posledních pár dní mi taky tak dvně smrdí a tayk nevím čím to nikdy před tím to nedělala...zkusím ještě pořádně vyčistit pračku i filtr na 90st prát nebudu, nesmrdí jen ručníky někdy i ostatńí a dělíá to tak posledních 14dní
ZuTab 25. 1. 2012, 16:24
@1987 Mamce to dělala i nová pračka ... Vyprané v pohodě, ale když prádlo sušila 2 dny v koupelně, tak jí pak zatuchle smrdělo :´(. Pokud to dělá i jiné prádlo než dlouhoschnoucí, tak je to určitě sušením (aspoň podle mé zkušenosti a dalších kamarádek :-$). Nevím co je špatného na praní na 90° - aspoň mám jistotu, že je prádlo sterilní a vypere se (samozřejmě není všechno oblečení vhodné).
1987 6. 2. 2012, 21:42
@ZuTab stylem sušení to nebude, mě to začalo dělt ze dne na den, ale už jsme to vyřešila, nechala jsem pračku prójet na 30st na prázdno a místo prášku dala prací sodu a je bez problému
ZuTab 7. 2. 2012, 9:36
@1987 Tak to je fajn, že se to vyřešilo (L)
Marketom 25. 1. 2012, 10:53
před rokem jsem měla stejný problém.....nebylo to sušení, mám docela luxus. sušárnu, kde se nemělo co zapařit, zkusila jsem levné prášky a aviváže, pak ty drahé, pak už jsem prala jen v tekutých prášcích, přidávla jsem ocet, dezinfikovlala jsem pračku savem, a nic....byla jsem zoufalá. Pak jsem přišla na to, že pračka netopí a vlastně celou dobu prala prádlo ve studené vodě-to byl celý problém, koupili jsme novou pračku a ručníky nám znovu voní (Y)
KINNY 26. 1. 2012, 8:56
@Marketom Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak jste poznala, že je to tím , že pračka netopí. Já mám pocit, že možná u mě by to mohlo být také tím, ale nejsem si jistá a nevím , jak to přesně zjistit. za odpověď předem děkuji Petra
verunkamandarinka 19. 2. 2012, 20:01
@KINNY Nevím jestli nejsem už mimo, ale já bych to poznala tím, že by sklo pračky nebylo teplé nekdy uprostred praní.. prostě před vypouštěním vody, počkat si na to a sahnout.
Ančáre 25. 1. 2012, 9:46
ještě jedna věc, co by mohla pomoci - vyždímání na nejvyšší obrátky, pak se doba sušení výrazně zkrátí (F)
jitkaad 25. 1. 2012, 8:15
Mně se to stávalo taky, tak jsem radikálně vše změnila, kupuju jen drahé aviváže (tedy kupuju je v akci) sice suším pořád stejně, ale stávalo se mi, že když jsem ručníky uklidila do skřínky, tak mi zatuchly :-S tak jsem si koupila otevřenou skřínku s poličkama, dala do koupelny a ručníky dávám tam, jsou venku a větrají, takže už nemám ten problém. Tohle pomohlo u nás (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie