Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 62 návštěvníků)

HÁČKOVANÁ VAJÍČKA-JAK NA ŠKROBENÍ

0.0
HÁČKOVANÁ VAJÍČKA-JAK NA ŠKROBENÍ

Postup

Děkuji všem za pěkné komentáře k mým výtvorům a na četné žádosti a dotazy vkládám návod,jak naškrobit háčkovaná vajíčka.
POTŘEBUJETE:výfuky=prázdné skořápky od vajíček,mikrotenové sáčky,tekutý škrob Alba efekt,vhodnou nádobu na škrobení,kuch.papírové utěrky,plastové obaly na vejce,nůžky na nehty a lékařskou pinzetu
1)VYFUKOVÁNÍ VAJÍČEK:Vajíčko naťukněte z obou stran a udělejte dírky.Pokud budete výfuky po naškrobení odstraňovat,můžou být dírky větší a vajíčko vyfouknete snadněji.Pomocí špejle rozmícháte obsah vajíčka,aby se porušila ta vnitřní blána a vajíčko samovolně vyteče.Zkoušela jsem i vhánění vzduchu pomocí injekční jehly a stříkačky,ale postup se špejlí se mi osvědčil nejvíce.
2)UMYTÍ VÝFUKŮ:Vyprázdněné skořápky důkladně vymyjte od zbytku obsahu a nechte zcela uschnout.Tak a jdeme na to......

3)Výfuky zabalte do mikrotenového sáčku,uzel směrujte na stranu(výšku)vajíčka,aby šel později snadno odstranit.Přebývající část nad uzlem odstřihněte.Jestliže výfuk po naškrobení nebudete z vajíčka odstraňovat,pak tento krok vynecháte.Skořápku obháčkujete přímo.

4)OBHÁČKOVÁNÍ VAJÍČKA:Budete-li výfuky po naškrobení odstraňovat, je vhodnější zpočátku používat vzorečky s většími dírkami pro snadnější odstranění skořápky.K obháčkování vajíček používám dva způsoby.Při prvním se "návlek" háčkuje v kruhových řadách v jednom kuse od jedné špičky ke druhé.Při druhém se "návlek" háčkuje taktéž v kruhových řadách,ale ze dvou polovin,které se potom po obvodu sháčkují k sobě.Budete-li mít zájem, vložím nějaká schémata na obháčkování do dalšího návodu.

5)ŠKROBENÍ :Nejvíce se mi osvědčil neředěný tekutý škrob Alba efekt.Nalijte ho do vhodné nádoby a vložte vajíčka(obr.1).Protože se vajíčka vznášejí na hladině,je vhodné misku zavíčkovat(obr.2) nebo zatížit jinou miskou s vodou(obr.3) tak,aby vajíčka byla co nejvíce ponořená.Po několika minutách je otočte a znovu zavíčkujte.Musí být důkladně nasáklá škrobem ze všech stran.Jestliže vajíčka nemáte v mikrotenovém sáčku,pak je navlékněte na špejli a zavěste nad misku se škrobem a škrob na ně naneste ze všech stran pomocí štětce(obr.4-stejně je budete sušit,tato fotka je již ze sušení).

6)ODSTRANĚNÍ PŘEBYTEČNÉHO ŠKROBU:Vajíčko zvedněte nad misku se škrobem a zlehoučka vymačkejte.Postupujte opatrně,aby vám neprasklo.Pokud mírně napraskne,nic se neděje,pokud byste jej rozmáčkli,tak neudrží tvar.Položte jej na 2x přeloženou kuch.utěrku a její pomocí odsajte přebytek škrobu.Je to patlavá práce,ale pokud by zůstalo na vajíčku hodně škrobu,mohl by po zaschnutí vytvářet nevzhledné souvislé bílé plochy.

7)SUŠENÍ VAJÍČEK:Vajíčka postavte na plastový obal od vajec(obr.1) a postavte i s ním na radiátor(obr.2).Vajíčka sháčkovaná ze dvou polovin uložte na obal na ležato(obr.2).Vajíčka bez mikrotenového sáčku sušte zavěšená na špejli a hranách misky(jako škrobení).Po částečném zaschnutí vajíčka otočte,ev.položte přímo na radiátor,budou tak dříve suchá.Před postavením misek na radiátor zkontrolujte rozložení návleku na vajíčku,aby nebyl zkrabacený,u vajíček ze dvou polovin je třeba urovnat vějířky,kterými jste je sháčkovali.Doba sušení závisí na množství škrobu,kterým zůstane příze nasáklá a na intenzitě tepla.

8)ODSTRANĚNÍ SKOŘÁPKY:Nikdy neodstraňujte skořápky,není-li vajíčko zcela suché.Jako první odstřihněte uzlík sáčku(obr.1).Nejlépe pomocí nůžek na nehty rozťukejte sáček se skořápkou.Nůžky zabodávejte do otvorů ve vzorku po celém vajíčku kolem dokola.Čím více skořápku rozťukáte,tím snadněji půjde vytahovat.Jako první pomocí pinzety postupně povytáhněte a odstřihněte sáček(obr.3).Opakujte dokud sáček zcela neodstraníte .Nyní odstraňte skořápky.Je-li vajíčko dostatečně natužené,zasuňte pinzetu do největšího otvoru ve vzorku a skořápku uvnitř vajíčka ještě rozťukejte.Následně vyklepejte nebo povytahujte pomocí pinzety.U této fáze pochopíte,proč je vhodnější volit vzory s většími mezerami.

9)POKUS O ZÁCHRANU ŠPATNĚ NAŠKROBENÉHO VAJÍČKA:Může se stát,že vajíčko nenasákne dostatek škrobu,což bohužel zjistíte až po rozbití skořápky.Jestliže se nejedná o velkou plochu,můžete jej zkusit zachránit.Opatrně ho navlékněte křížem krážem na špejle,zejména tam,kde nebylo nasáklé.Zavěste na prázdnou misku a opravdu jen zlehka potřete štětcem namočeným ve škrobu.Někdy stačí zlehka přestříknout lakem na vlasy ve spreji.Při tomto postupu se vlákna příze nesmí úplně namočit,ztěžkla by,prověsila by se a vajíčko již nezachráníte.Raději postup 2-3x zopakujte.

10)ODSTRANĚNÍ ŠUPINEK:Někdy se stane,že po naškrobení a usušení ulpívají mezi vlákny jakoby šupinky.Viz obrázek,trošku je to tam vidět.Opatrně je odstraňte pomocí starého zubního kartáčku.

TAK A MÁME HOTOVO a výsledek za tu pilavou práci stojí

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

opecanek 8. 12. 2017, 15:49
Dobrý den, koupila jsem škrob Alba efekt a ptám se, asi se má použít neředěný, což? :-$ Díky Monika
michelka69 8. 12. 2017, 16:31
@opecanek Ano, používám neředěný (F)
Viko 22. 2. 2015, 14:16
(Y) (Y) (Y)Nádhera,děkuji zkusím také (L) (L) (L) (hello)
Monulinka79 22. 2. 2015, 13:07
(Y) (Y) (Y) (Y) díky právě jsem tápala jak na to ,-)
eče 7. 2. 2012, 9:54
Andrejko, děkuji za krásné návody. Určitě nějaké vajíčka stvořím.Evča
katka 15 3. 2. 2012, 20:35
pěkné
Gackulka 3. 2. 2012, 19:20
Super návod (Y) (Y) (Y) já to dělám stejně jen místo škrobu používám vodu s cukrem a taky to drží po zaschnutí svůj tvar (clamp)
veveřice 2 3. 2. 2012, 19:01
pěkné (Y)bodu 8 jsem se celkem zasmála (smich) (smich)
trala 3. 2. 2012, 18:22
Parádní (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (velikonoce) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Ťapička 3. 2. 2012, 10:13
Andrejko, děkuji za všechny návody |:o) (clamp) (clamp)
zdravuska1 2. 2. 2012, 21:29
no to čumim jako tele na vejce (Y) :-o (Y) (Y)
tieli 3. 2. 2012, 13:58
@zdravuska1 :-D :-D :-D :-D
xmilenax 2. 2. 2012, 20:44
Hezký večer, taky bych prosila o přidání vzročků (F)
JANUSA12 2. 2. 2012, 19:23
Moc pěkné výrobky a vyčerpávající návody - všechny. Je to piplačka asi bych ztroskotala hned při háčkování určitě bych výfuk rozmáčkla. ale vám tleskám (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
tieli 2. 2. 2012, 19:10
Milé tvořilky,všem vám moc děkuji za pochvaly a na vaše přání jsem vložila dva návody se schématy (F) (F) (F) (F) (F),tak věřím,že vám pomohou :-$a těším se na vaše (P)
saxik75 2. 2. 2012, 17:52
No to je paráda. Také se na to chystám a tento návod mi moc a moc pomůže. Velký dík! Mohu také poprosit o návody? Děkuji. (F) (F) (F) (F) (F)
mufka1314 2. 2. 2012, 15:32
moc pěkné... (clamp) (clamp) (clamp) taky se přimlouvám za nějaká schémata na obháčkování (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
lenkaapolenka 2. 2. 2012, 14:52
A já jsem už tolirát dumala jak se to probůh dělá a on je to takový fíglík se sáčkem *-) No jinak moc krásný návod,který mě přesvědčil,že je to ještě větší piplačka než se zdá. Ani se mi do toho nechce ja to vidím ,-) , ale určitě někdy až budu mít hóóódně času,tak si to vyzkouším.
Danuše003 2. 2. 2012, 14:30
Super návod (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Opravdu to mě nenapadlo ,-) ,-) ,-) Ještě se dá místo škrobu použít hodně cukrová voda, to také drží jako beton :-) :-) :-) :-)Ještě jednou moc děkuji za návod (L) (L) (L) (L)Dana
tieli 2. 2. 2012, 15:15
@Danuše003 Na škrobení plochých věcí také přidávám do škrobu cukrový odvar,ale u těch vajíček když jsem ho použila,tak při vyťukávání skořápky vlákna jakoby měkla :-@ a když jsem přidala cukr,tak už to na těch barevných přízích nechávalo šedavý "film" +o(Na bílých by to asi vidět nebylo.Proto jsem začala používat jen škrob. :-$ :-$
Pavlína26 2. 2. 2012, 13:57
(Y) (Y)super návod (Y) (Y) (Y) (Y)
Runka58 2. 2. 2012, 13:51
(Y) (Y) (Y) (F) (F) (F)
Zrušený účet 2. 2. 2012, 13:41
Děkuji za podrobný návod (clamp) (clamp) (L) Také se přimlouvám s prosbou o schéma vzorečků-Díky předem (flower)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie