Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 36 návštěvníků)

desatero pro rajčata

0.0
desatero pro rajčata

Postup

Vlastní rajčata ze zahrádky nebo balkonu mají jedinečnou chuť, ať jsou červená, oranžová, žlutá, kulatá, hruškovitá nebo oválná, maličká cherry nebo obří. Jak se o rostliny starat, aby byly zdravé, krásné a bohatě plodily?

Výběr odrůd rajčat je dnes opravdu široký. Největší možnosti výběru budete mít, pokud si sazeničky sami vypěstujete ze semen. V březnu je ideální doba pro výsev za okno. Trpělivost se sazeničkami se vyplatí, rostliny jsou velmi plodé a péči vám v podobě šťavnatých plodů mnohonásobně vrátí.

Mezi nejrůznějšími odrůdami rajčat jsou stále oblíbenější například drobná třešňová rajčátka. Zajímavý není pouze jejich vzhled, ale i výrazná chuť. Budete se možná divit, ale nejedná se o žádnou novinku. Právě tyto plody jsou nejbližší původním rajčatům, které Aztékové ve Střední Americe pěstovali již v 15. století. Přímí předci dnešních cherry rajčat, plazivé keříky s drobnými plody, dodnes planě rostou v oblasti jižního Mexika. I tato chutná a dekorativní rajčata můžete pěstovat, a to v podobě tyčkové i keříčkové, která je velmi vhodná do nádob na balkóny a terasy.

Jaké jsou hlavní rozdíly v odrůdách rajčat?
Tyčkové odrůdy rajčat se vyznačují se stále pokračujícím růstem hlavního výhonu. Pěstují se na opoře a vyžadují vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Vhodné jsou na venkovní záhony či do skleníků.

Keříčkové odrůdy mají růst výhonu ukončený květenstvím, v dalším růstu pokračují boční výhony. Díky tomu se nemusejí vylamovat a většinou ani nepotřebují oporu. Najdete mezi nimi speciální balkónová rajčata, vhodná pro pěstování v truhlících.

Desatero pro nejlepší rajčata:
1.Vyberte pro rajčata slunný záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou i brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.
2.Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho, pokud máte přerostlé sazenice. Nebojte se zasadit je hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeminou.
3.Zkuste zasadit rajčata „na vodu“. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte až vsákne. Pak zalijte ještě jednou, případně dvakrát, podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování vody a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou.
4.Pro ochranu kořenů před vysycháním je skvělým pomocníkem i mulč – například obyčejná posečená tráva.
5.Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7– 8 vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají.
6.Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní.
7.Rajčata jsou samosprašná. Problémy s opylením se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování využívají čmeláci. Pro vás je nejjednodušším „lékem“ průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se dostane na bliznu květu.
8.Moderní hybridní odrůdy (F1) jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Ze semen získáte nevyrovnané potomstvo.
9.Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují čerstvý vzduch a nižší teploty, paprika skutečně vlhké teplo. Pokud budou ve skleníčku společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu.
10.V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou dokud jsou křehké a mají velikost 5–10 cm. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.

Rajčata pro zdraví
Šlechtitelé využili gen z planě rostoucích rajčat, který zajišťuje plodu šarlatově červenou barvu a až o 50 % vyšší obsah lycopenu. Ze sortimentu pro zahrádkáře je tento gen v kompaktním keříčkovitém kultivaru Karla.

Lycopen, červené karotenoidní barvivo rajčat, je v posledních letech pod drobnohledem lékařů. Podobně jako beta karoten, je i lycopen silný antioxidant vážící volné radikály v organismu. Rajčata jsou jedním z nejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících více rajčat se snižuje riziko nádorových onemocnění. Dostupnost antioxidantu lycopenu z rajčat pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků, rajčatového pyré. Zpracováním se sice ztratí část vitaminů, schopnost organismu získat z těchto produktů lykopen se ale naopak zvýší.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie