Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 6 návštěvníků)

Inspirace na příští velikonoce

0.0
Inspirace na příští velikonoce

Postup

Ještě včera navečer jsem dodělávala jednu z těchto kraslic. K výrobě jsem použila pštrosí vejce. Dále jsem potřebovala přímou ruční modelářskou mikro brusku a několik diamantových frézek. Abych se naučila vůbec pracovat s bruskou, zkoušela jsem první vrtat slepičí nebo husí vejce. No oboje celkem hodně praskaly, tak jsem se vrhla přímo na to pštrosí a doufala, že to pude. Jeho skořápka je hodně tlustá, takže vejce práci s bruskou přežilo. Chce to sice hodně trpělivosti a opatrnosti, ale výsledek stojí za to. Pokud se do toho milé tvořilky pustíte, doporučuji vrtat určitě venku, jelikož se od toho celkem práší. Já jsem si ještě pod vejce dala flísovou deku, do které se hodně toho prachu zachytilo, pak sem ho z ní lehce vyprášila. Myslím, že až se venku více oteplí, začnu pomalu vrtat na příští velikonoce. Foceno na černém tričku, aby vejce nezanikalo různým pozadím.

Pro ohlasy něco málo k postupu:
nejprve sem si tuškou nakreslila motiv na vejce, pak jsem nasadila frézku s kuličkovým koncem, tím sem si obtahla všechny obrysy, protože tužka se mi v tom prachu a při otáčení dost mazala, stejnou kuličkovou frézkou jsem si vybrousila prohlubeň tam, kde jsem chtěla mít dírku, pak jsem použila různé frézky pro vyvrtání dírek, nejčastěji se špičkou, rovnou, s kuželem a s kapičkou, různě jsem je střídala, jak bylo potřeba, jak už jsem zmiňovala v komentářích, je to opravdu na dlouho, chce to vrtat raději pomaleji, aby skořápka náhodou nepraskla, takže některé dírky jsou obrušované na několikrát, u vejce s větším motivem jsem použila nástavec připomínající kotouč na flexu, bílý povrch je gravírován frézkou ve tvaru kapky, tak dlouho sem s ní jezdila po skořápce, až se ta žlutá barva obrousila, zkoušela jsem použít i šmirgl, ale nešlo to, chce to vyzkoušet.

na netu jsem našla spoustu inspirací, jak by mohlo takové vejce vypadat, ale to chce ještě cvik, snad to někdy zvládnu...:)

brusku mám dole ve sklepě a nechce se mi takle večer pro ni, abych ji mohla vyfotit, třeba dodám později, tak aspoň obal od kufru s jedním vejcem, druhé nemám doma - je vykoledované :)

na první vejce jsem si kytičku vystřihla a obkreslovala, taky jsem si napřed udělala pár kružnic, kružítkem mi to vůbec nešlo (nedalo se zabodnout a klouzalo), tak jsem použila speciální pravítko, no a druhé vejce je obkreslený motiv z podložky pod hrnečky :) na fotu taky další vejce, které "rozvrtám" no ale ještě nevím jaký motiv použiji teď :)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

teplomilka 11. 4. 2012, 20:58
super práce to kytičkové mám doma děkuju sestřičko krásný dárek a na paní která se tu prezentuje jako zkušená malérečka zřejmě neuznává mladé lidi, kteří něco umí a mohly by ji asi ohrozit i když nevím v čem ona má jiistě již hodně zákazníků a ty to máš jako koníček (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (velikonoce8) (flower) (velikonoce8) (velikonoce19) (velikonoce10)
Amiska 10. 4. 2012, 20:43
a mate kompletni navod, krok za krokem?
cipofka 10. 4. 2012, 20:55
@Amiska No, taky čekám, jestli se tu objeví návod, podle kterého by si mohl kraslici člověk udělat... protože podle těchto pár vět teda asi ne. *-)
xasxas 10. 4. 2012, 20:59
@cipofka při vrtání jsem nefotila, byla sem celkem dost zaprášená, ale přidala jsem dvě fota "pomocníků", kteří mi to pomohly vytvořit, jsem poučená, příště nafotím i postup při vrtání, abych nebyla "obviněna", že jsem foto našla na netu....
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 21:19
@xasxas tak já se moc přimlouvám za nafocení postupu, ale něco jako ta první kraslice. Mezi těmi dvěmi kraslicemi je viditelný rozdíl ve zpracování. Zřejmě to kytičkové jste brousila jako druhé, tudiž je daleko lépe vypracované a už máte obrysy zřetelné a pravidelné, bez zbroušených okrajů. Škoda, že se mezi nás malérečky nepřipojíte, moc rády bychom tak šikovnou cérku přivítaly. Srazy děláme pouze o víkendu, jinak jsme taky jak vy v práci, kraslice nás živí jen pár měsíců v roce.
xasxas 10. 4. 2012, 21:41
@kedlubna Šárka no já to mám pouze jako hobby tak pro rodinu a jak už sem psala, abych se odreagovala od počítače, jo to kytičkové bylo daleko složitější a přiznávám, v jednom místě mi skořápka praskla, ale vteřinovka to zpravila (byla by škoda, zahodit to kvůli jedné prasklině :) ) No pokud byste mi pak dala vědět a pořádaly jste sraz někde v okolí Hradišťska nebo Hodonínska, třeba bych našla chvilku aspoň se za Vámi mrknout, ale opravdu nic neslibuji....navíc jsem ráda, že jsme si dokázaly vysvětlit původní nedorozumnění :) ale určitě chápete mou reakci...jsem docela ráda, že se mi to nakonec takhle podařilo a v rodině to sklidilo nebývalý úspěch, neboť se s něčím podobným nikde nesetkali
natalinka133 10. 4. 2012, 21:40
@kedlubna Šárka že by změna názoru :-o
xasxas 10. 4. 2012, 21:42
@natalinka133 i to se může stát po vysvětlení nedorozumnění a pochopení, že jde opravdu o moji práci...
natalinka133 10. 4. 2012, 23:20
@xasxas stejně si myslim že tak arogantně by se neměla chovat,jako byste tuhle fotku ukradla přimo ji,nechapu takove lidi. Jste moc šikovna , a to kytičkované je boži (clamp)
xasxas 10. 4. 2012, 23:58
@natalinka133 děkuij, někomu to nedá, každý jsme jiní, já si za svou prací stojím a jsem ráda, že se Vám líbí :)
xasxas 10. 4. 2012, 20:17
Milé tvořilky, skořápky jsem koupila na pštrosí farmě kousek od nás, sháněla jsem různě na internetu, ale málokterá pštrosí farma byla ochotna je zaslat. Pár se jich čas od času objeví na aukru nebo na fleru, tam jsem si dávala i poptávku po vejcích a pár nabídek se mi ozvalo A mnohokrát děkuji za milé komentáře :)
pentilka 10. 4. 2012, 17:34
:-o :-o :-o :-onaprosto dokonalá práce, mooooc chválím vaše šikovné ručičky (velikonoce16) (L)
sanee 10. 4. 2012, 16:16
No to je nádherná práce, jste šikulka (flower)
milarr 10. 4. 2012, 13:56
Paráda (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) taky bych se ráda dověděla. kde se dají sehnat ta pštrosí vejce. Děkuji
xasxas 10. 4. 2012, 19:51
@milarr děkuji, no kousek u nás je pštrosí farma, tak jsem si tam zašla, ale dají se koupit čas od času na aukru nebo na fleru (na fleru je dobré zadat si poptávku)
hudaska 10. 4. 2012, 15:58
@milarr na pštrosí farmě. Zadejte si bud pštrosí farma, nebo vejce , na netu je jich víc :-$ Prázdné stojí asi kolem 150,- http://www.firmy.cz/Velkoobchod-a-vyroba/Vyrobci-zemedelskych-komodit/Vyrobci-produktu-zivocisne-vyroby/Zvireci-farmy/Pstrosi-farmy?source=chint
lajdák007 10. 4. 2012, 11:29
(Y) (Y) (Y) (Y) (velikonoce15) (velikonoce16) (velikonoce15) (velikonoce16) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
denny.kal 10. 4. 2012, 10:06
nádhera (H)
dandy 125 10. 4. 2012, 8:58
Je to krásný ale kde seženu vejce (Y) (velikonoce16) (velikonoce16) (velikonoce7) (velikonoce7) poradte . (velikonoce14)
xasxas 10. 4. 2012, 20:09
@dandy 125 Zdravím, já jsem koupila skořápky na pštrosí farmě kousek od nás, pak jsem ještě pátrala a občas se objevily na aukru nebo na fleru (na fler je dobré zadat poptávku, ozvalo se mi pár nabídek)
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 8:46
Výrobou kraslic se věnuji spousty let . . . . .vyvrtaných pštrosích jsem také již hodně vyrobila . . . . tak mi přijde dost nevěrorodné, že jste tyto kraslice vyvrtala mikro bruskou. . . . . . *-) pokud ano, tak jestli chcete ještě jedno do příštích Velikonoc, začněte . . nejpozději dnes. . .. Kraslice na fotografii, je od rozkreslení, po vyvrtání a savování práce na několik né hodin, ale dnů. . . . takže pokud jste ho včera večer "ještě dodělávala" , kecáte a nemáte o výrobě takto frézovaných kraslic ani páru. . . ..
xasxas 10. 4. 2012, 20:04
@kedlubna Šárka a pokud Vám to ještě nestačí, můžete mě navštívit na jižní moravě, ráda se s Vámi o mé zkušenosti podělím a vejce si můžete klidně "pochovat" abyste měla v ruce hmatatelnou věc, nezlobte se, ale Váš komentář mě docela zarazil, já Vaši práci neznám a neříkám o ní nic...holt někdo umí, někdo ne...
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 20:17
@xasxas Organizujeme srazy maléreček, někdy i na Jižní Moravě, moc rády Vás mezi sebe přivítáme ! protože kdo umí, rády poznáme ! Kdo neumí, rád se na Vás při práci podívá a náležitě ohodnotí !
xasxas 10. 4. 2012, 21:02
@kedlubna Šárka děkuji za pozvání, nejsem na takové akce, vždy se pro něco nadchnu a vklidu doma se do toho pustím, jsem docela dost v práci, takže jsem ráda, že si na takovou věc najdu občas čas :) Beru to jako odreagovaní od práce, je to lepší než sedět večer znovu za počítačem nebo u televize :)
xasxas 10. 4. 2012, 19:59
@kedlubna Šárka nevěrohodné? jak můžete soudit, když o mě nic nevíte, vejce jsem vrtala samozřejmě několik dní, není to vůbec lehká práce a docela piplačka, prostě jsem měla nápad, pořídila vejce mikro brusku, frézky a pustila jsem se do toho, chce to jen trpělivost, opatrnost a trošku šikovnosti, jak sama jistě víte, pštrosí vejce má dost tlustou skořápku a snese hodně, rozhodně!!!!! se nechlubím cizím peřím, ale SVÝM vlastním výtvorem, a když jsem psala, že včera večer jsem jedno dodělala, tak to byly poslední kroky, které chyběly po několika dnech!!!! obě vejce mi trvaly po několika večerech, sobotách a nedělích 2 měsíce, proto jsem jich na velikonoce nestihla víc, tak nevím kdo nemá ani páru...
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 20:12
@xasxas WOW ! tak to teda tleskám !!!! a prosím o foto mikro brusky, prosím, moc . Protože bych si ráda pořídila mikro brusku, která právě "utáhne" vyfrézovat pštrosí vejce z důvodu velmi silné skořápky . A to první kytičkové je rozkreslené dle předlohy ? a je i leptané ? Moc mnohokrát děkuji za foto a informaci !
xasxas 10. 4. 2012, 20:37
@kedlubna Šárka foto přidám, brusku mám ve sklepě o tři patra dole a tam se mi opravdu nechce, mám ale ještě obal od kufru té brusky, k tomu přikládám jedno vejce, pro lepší důvěryhodnost, bohužel druhé nemám doma, je vykoledované....bruska má regulaci 8 000 až 30 000 otáček, 130 W, jedná se o modelářskou mikro brusku na různé frézování, gravírování atd. obsahem balení však byly nevyhovující frézky, tak jsem si k tomu pořídila sadu diamantových frézek. Co se týče kytičkového vejce - no předloha tak nějak zhruba byla, prostě sem si nakreslila kytičku, obkreslovala a kolik se jich vlezlo je tam, někde je díra trošku větší, no ale jinak to nešlo, jo napřed jsem si načrtla nějaké kružnice, zhruba, kružítkem to moc nešlo, ale mám speciální pravítko, tak to ušlo. U druhého vejce jsem zase použila obkreslenou podložku, co má mamka pod kafe. Vejce není vůbec leptané, je pouze vrtané, namočené do sava, aby se rozpustila blána, během noci uschlo a v pondělí si je koledníci odnesli :) navíc než jsem se rozhodla se do toho pustit, mrkla jsem na net, na pár videí na youtube a zjistila, že to snad nemůže být tak těžké, no a ono to vyšlo, teda žádná sranda...ale výsledek sklidil úspěch po celé rodině
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 20:57
@xasxas Tak to do sklepa chodit nemusíte, zřejmě podle popisu máte na mysli brusku Extol Craft 404116 + 40 pcs Mini Drill Set. Mám mimo jiné i tuto, ale mě bohužel pštrosí vejce neutáhla ani na plný výkon 30 000 otáček. To druhé vejce je nejen vrtané, ale i gravírované, to jste dělala prosím jakým nástavcem ? Já vejce rozkresluji pouze za pomocí kružítka. Moc Vás tedy na srazu maléreček uvidíme a budeme rády za ukázku třeba speciálního pravítka.
xasxas 10. 4. 2012, 21:14
@kedlubna Šárka no někdy bylo potřeba napřed vyfrézovat prohlubeň a pak teprve dírku, je to na více "závrtů", gravírované je nástavcem ve tvaru slzy, jen tak jsem jezdila po skořápce a ona se ta žlutá barva postupně obrousila, zkoušela jsem i šmirgl, ale to nešlo a "speciální" pravítko, je na fotu, to sem si kupovala loni na quilling a už nevím, jestli v papírnictví nebo ve výtvarných potřebách, má na sobě kružnice od 4 do 40 mm, stačí jen přiložit a obkreslit, v brusce nebylo moc dobrých nástavců, tak sem si pořídila sadu nástavců na optystečkacz, do hledej stačí napsat diamant, tady jsem je našla nejlevnější, někteří prodejci za ně chtěli i 500 Kč
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 21:02
@kedlubna Šárka no vidím, že než jsem opsala název mé brusky, vy jste ji stihla vyfotit. Ano mám stejnou. Ta mi opravdu pštrosa "neutáhla".
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 15:05
@kedlubna Šárka Kdyby ho paní "včera navečer dodělávala" . . .tak ho ještě dnes suší! Ale o této a dalších jiných nutných krocích při výrobě madeirového pštrosího vejce není ani zmínka. Tyto kraslice jsou vyrobeny někým, kdo se tomu věnuje a s bruskou pracuje několik let, určitě né někým, kdo napíše, že mu slepičí vejce praskaly.
natalinka133 10. 4. 2012, 17:14
@kedlubna Šárka musim se pani zastat.Sice jsem pštrosi vejce nevrtala,ještě jsem ho nesehnala ale na slepicich jsem se naučila dost brzy na jednom jsem všechno skusila a hned druhe šlo naostro :-),mám něco přez 20ks vyvrtanych a nepodařilo se mi jen jedno,že prasklo. Prostě jsou lidi kterym to jde hned a jsou lidi komu to třeba vubec nepujde. To kytičkovane na fotce bych zvladla raz-dva,vždyť na tom nic neni. Třeba to nepujde tak rychle jako slepici,tá skořapka je dost tvrda ale postup je stejný: rozkreslit a vrtat,no ne? Vy jste určitě profik když se tomu věnujete tolik roku však nemusite schazovat lidi jen proto,že jim to šlo rychleji něž vam (L)
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 18:37
@natalinka133 Na tuto reakci jsem čekala. . . . Nicméně já nikoho neshazuji, jen jsem chtěla upozornit na to, že se někdo chvástá cizím peřím. Dala bych tleskajícího smajlíka , kdyby paní vložila foto, jako že to našla na netu a já jeho autora obdivuji a tudiž bych opravdu smekla klobouk a tleskala. Protože já jich nemám vyvrtaných 20 ks, ale přes 2000 ks. . . . dovolím si zvládnutí nejen rozkreslení, ale i vyfrézování pštrosí kraslice opravdu náležitě ocenit, to mi věřte.
natalinka133 10. 4. 2012, 21:31
@kedlubna Šárka pravě že schazujete a ještě takovym hnusnym spusobem!!!! (N) (N) (N) (N) (N) Vy jste jedina tá prava šikovna a vy jste všichni houby umite (N) (N) (N) (N) prostě nikdo nemá nárok si to skusit a nedaj Bože mu to vyjde. (N) (N) (N) (N)
kedlubna Šárka 10. 4. 2012, 21:48
@natalinka133 . . . já nechutná a Vy sprostá. S autorkou návodu se možná setkáme na srazu maléreček a náležitě její práci ocením a když uvidím její způsob práce, zejména té kytičkové kraslice, kterou jak píšete, by jste zvládla raz dva, hluboce před ní smeknu .
teplomilka 11. 4. 2012, 20:50
@kedlubna Šárka nechápu vás paní ,že se možete do někoho tak navážet když to skusí a jde mu to je to moje ssetra a všechny je nás 5 sme na ruční práce docela šikovné a nevím proč by to měla někomu krást asi to děláte vy když se poiřád tím oháníte
natalinka133 10. 4. 2012, 23:14
@kedlubna Šárka a to nešlo na začatku normalně se zeptát a ne uražet pani že keca a o vrtani nevi ani paru a vubec tu fotku ukradla? Přečtěte si vše co jste napsala..i kdo je pak sprostý +o(
cipofka 10. 4. 2012, 21:42
@natalinka133 *-) proč shazuje a proč by měla být nechutná? Já teda tomu nerozumím, v životě jsem kraslici nedělala, ale jestli má paní Šárka za sebou pár let s x-kraslicema, tak si třeba může dovolit pochybnosti, když paní Kristýna v podstatě nevložila téměř žádný návod, něco se jí na tom nezdálo, tak prostě komentuje, ne?
teplomilka 11. 4. 2012, 20:53
@cipofka jo komentovat ,optat,ale napadat,že to ukradla a že to nedělala to je paní tak jedinečná, že když to udělá někdo jiný tak to nemože byt pravda a hned to ukradla
natalinka133 10. 4. 2012, 23:29
@cipofka takže až budu mit za sebou 2000 vyvrtanych skořapek tak mám pravo napadat a uražet lidi že jsou zloději a lhaři? to se mi nezda.
kedlubna Šárka 11. 4. 2012, 0:23
@natalinka133 Paní Nataljo, stále koukám na tyto komentáře a hledám slovo zloděj a lhář . .. . .Vidím je napsané pouze u Vašeho komentáře. Vám se omlouvat nebudu, to zřejmě Vy, pokud u návodu nevidíte jen tleskající smajlíky, tak zahajujete diskusi. Z mé strany to byla jen obrana maléreček a jelikož se za ty roky již "známe" tak si své teritorium opravdu hlídáme a poznáme práce amatérů. A tím nemyslím nepovedené prace, naopak, amatersky, ale nádherně zpracované kraslice. Já kurzy na výrobu kraslic lektoruji a tudiž poznám práci profíka a amatéra. A vzhledem k tomu, že zde byl ráno napsán v sekci "návody" u fotky kraslice akorát popis, pomalu jen na vyklepání deky , vložila jsem komentář. Vy , pokud jsem poznala, nejste rodilá Češka, takže slovo komentář má odpovídající význam : poznámky, vysvětlivky, výklad, kritika. . . . A to naštěstí autorka tohoho návodu ví a my jsme si to vyjasnily.
xasxas 10. 4. 2012, 21:54
@cipofka myslím, že jsme si nedorozumnění s paní Šárkou vysvětlily. Zřejmě pochopila, že jde o mou práci a ne o foto z netu. Ze začátku to tak možná při vložení návodu vypadalo, ale teď už snad nebudou žádné pochybnosti. Prostě jsem vyzkoušela a podařilo se. Návod jsem trošku poupravila. Psala jsem, že se chystám na další, pro příští velikonoce, protože to fakt trvá, pokusím se tedy nafotit i postup při výrobě a ten pak někdy dodat, i když budu muset někoho požádat, protože jsem u toho vždy hodně zaprášená a nerada bych zničila foťák a pak už snad bude všechno ok :)
Rejža 10. 4. 2012, 12:34
@kedlubna Šárka Ale paní nepíše jak dlouho vejce dělala ,ale že ho dodělávala,takže proč jste hned tak tvrdá?
gatinha 10. 4. 2012, 6:58
(velikonoce19) (velikonoce10) (velikonoce2) (Y) (clamp) (F) (K) (L)
mirka233 10. 4. 2012, 6:12
(velikonoce19)a kde bereš pštrosí vejce?? (velikonoce5)
Davidovka 9. 4. 2012, 23:51
Zdravím, taky už jsem vrtala pštrosí vejce. Jen mi prosím poraďte, kde sehnat skořápky. Ráda si je koupím, ale nevím na koho se obrátit. Poradíte?????
xasxas 10. 4. 2012, 20:08
@Davidovka Zdravím, já jsem koupila skořápky na pštrosí farmě kousek od nás, pak jsem ještě pátrala a občas se objevily na aukru nebo na fleru (na fler je dobré zadat poptávku, ozvalo se mi pár nabídek)
Andula1 9. 4. 2012, 23:23
(Y) (Y) (Y) |:o) |:o) Nádherný [A] (clamp) (clamp)
HaninaR 9. 4. 2012, 23:17
nádhera (Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie