Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

štrudl-děkuji vareni.cz

0.0
  štrudl-děkuji vareni.cz

Potřebné ingredience

na ozdobu 2 lžíce cukru moučk,a na potření 1 ks,vejce, 100 g,hera, nádivka 1- lžička skořice, 8 lžic cukru krupice ,8 ks stejně velké jablka,, podle potřeby strouhanka ,těsto -1/2 kg hladká mouky 2 lžíce ocet, 2 1/2 dl vody 1 dl olej nebo sádlo

Postup přípravy

Mouku si prosejeme na pomoučený vál. Vodu s octem a olejem přivedeme k varu. Tento obsah pomalu vléváme do mouky a zapracujeme nejprve nožem a pak rukama ve vláčné těsto, které musí zůstat pořád teplé, jinak nejde vyválet a ztvrdne. Proto těsto dáme na pomoučené prkénko pod misku a do kastrůlku dáme vařící vodu, kterou dáme na misku a takto uložené těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout.

Mezitím si oloupeme asi 8 jablek, přibližně stejně velkých a dáme je stranou. Do hrníčku si dáme (podle chuti jablek) přibližně 8 lžic cukru a skořici, a vše smícháme.

Po půlhodině si odkrojíme půlku těsta, vyválíme tenký plát, na který dáme hrst strouhanky (pak těsto tolik nevlhne), nastrouháme nahrubo omytá 4 jablka, posypeme 3 - 4 lžícemi cukru se skořicí a zabalíme. Ovšem každý přehnutý okraj pomažeme rozpuštěnou herou, aby těsto na závin lépe drželo.

Stejný postup opakujeme i s druhou půlkou těsta na štrůdl.

Obě šišky dáme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.

Štrůdl mojí maminky pečeme přibližně při 180 °C do zlatavé barvy.

Po pečení potřeme opět herou obě šišky a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Necháme vychladnout a podáváme. Někdo si ke štrůdlu dává ještě šlehačku. Chutná dobře i studený.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie