(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Jak jsem se pokusila o "Fantastický, jednoduchý a relativně rychlý medovník" podle ZUZANA T. (sherryzuza)

Potřebné ingredience
Na těsto: 1 hera, 3 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 400 g hladké mouky. Na krém: 1 salko, 1 máslo
Postup přípravy
Kdysi dávno jsem už jeden medovník dělala - ale moc mě nebavil, protože se z těsta musely vyválet placky, přišlo mi to dost pracné. Když jsem na mmb objevila recept na relativně rychlý a jednoduchý medovník, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet ......
Pečlivě jsem prostudovala návod, připravila vše potřebné a pustila se do díla. V míse nad párou jsem si rozehřála heru, přisypala cukr (trochu míň oproti receptu), přidala med a vajíčka. Poctivě jsem 10 minut šlehala ručním šlehačem. Po deseti minutách jsem přisypala mouku a sodu. To už byla směs dost hustá, těsto se mi "namotávalo" na metly, takže jsem už potom domíchala ručně.
Na připravený pečící papír - zatím na tři plechy - jsem "nakydala" asi čtyři lžíce těsta a snažila se ho do hladka rozetřít ...... šlo to čím dál tím hůř! Povedlo se mi vytvořit úžasně pružnou nelepivou hmotu, která se po mém pokusu o roztažení opět smrštila do původního tvaru-kydance. Odložila jsem proto lžíci, plech s pečícím papírem a "hmotou" jsem dala nad páru a prstama vytvořila cosi, co se placce už alespoň trochu podobalo. Toto jsem podstoupila třikrát a dala plechy do trouby s tím, že v klidu udělám další tři placky.
No - moc v klidu to nebylo, protože ty první tři placky byly poměrně rychle upečené (na 170 st). Takže jsem udělala jenom dvě a ze zbytku nějaký neurčitý tvar s tím, že bude stejně rozmixovaný na drobení.
Hotové hrbolaté placky jsem ještě za tepla ořízla podle dortové formy - a začala uzobávat ty odkrojky, které byly určené také na rozmixování. Při tom ujídání - zachutnalo mi ,-) - jsem si uvědomila, že jsem si zapomněla vyndat máslo na krém ..... to už hrozilo, že mi nic na mixování nezbude - než to máslo povolí! Já vím, že jsem to mohla rozmixovat hned - ale když ono to bylo takové dobré ,-)
No nebudu to prodlužovat - placky jsem ještě potřela rumem smíchaným s karamelovou polevou (ujíždím totiž na karamelu), pomazala krémem ušlehaným z másla a zkaramelizovaného salka, posypala drobenkou (dobrý - bylo jí dost) - a teď se snažím vydržet s nakrojením do zítra ...... Moc doufám, že bude stát za tu námahu!
Pečlivě jsem prostudovala návod, připravila vše potřebné a pustila se do díla. V míse nad párou jsem si rozehřála heru, přisypala cukr (trochu míň oproti receptu), přidala med a vajíčka. Poctivě jsem 10 minut šlehala ručním šlehačem. Po deseti minutách jsem přisypala mouku a sodu. To už byla směs dost hustá, těsto se mi "namotávalo" na metly, takže jsem už potom domíchala ručně.
Na připravený pečící papír - zatím na tři plechy - jsem "nakydala" asi čtyři lžíce těsta a snažila se ho do hladka rozetřít ...... šlo to čím dál tím hůř! Povedlo se mi vytvořit úžasně pružnou nelepivou hmotu, která se po mém pokusu o roztažení opět smrštila do původního tvaru-kydance. Odložila jsem proto lžíci, plech s pečícím papírem a "hmotou" jsem dala nad páru a prstama vytvořila cosi, co se placce už alespoň trochu podobalo. Toto jsem podstoupila třikrát a dala plechy do trouby s tím, že v klidu udělám další tři placky.
No - moc v klidu to nebylo, protože ty první tři placky byly poměrně rychle upečené (na 170 st). Takže jsem udělala jenom dvě a ze zbytku nějaký neurčitý tvar s tím, že bude stejně rozmixovaný na drobení.
Hotové hrbolaté placky jsem ještě za tepla ořízla podle dortové formy - a začala uzobávat ty odkrojky, které byly určené také na rozmixování. Při tom ujídání - zachutnalo mi ,-) - jsem si uvědomila, že jsem si zapomněla vyndat máslo na krém ..... to už hrozilo, že mi nic na mixování nezbude - než to máslo povolí! Já vím, že jsem to mohla rozmixovat hned - ale když ono to bylo takové dobré ,-)
No nebudu to prodlužovat - placky jsem ještě potřela rumem smíchaným s karamelovou polevou (ujíždím totiž na karamelu), pomazala krémem ušlehaným z másla a zkaramelizovaného salka, posypala drobenkou (dobrý - bylo jí dost) - a teď se snažím vydržet s nakrojením do zítra ...... Moc doufám, že bude stát za tu námahu!

- hmota - pružná, elastická, nepřilnavá ......

- placky z té hmoty byly hoooodně hrbaté - ale dobré ,-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

MaZuSa
(upraveno)
27. 2. 2012, 15:22
Zdravím, dělám medovník pouze podle tohoto návodu, je úžasný, krásně se s ním pracuje, chuťově výborný. http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/medovnik.html
nahlásit

ivana.king
(upraveno)
28. 2. 2012, 8:11
@MaZuSa
Zuzko, děkuji za odkaz - příště asi zkusím ...... Ten můj je chuťově dobrý (zatím všichni chválili), ale takový tužší ......
nahlásit
Zazy
(upraveno)
29. 2. 2012, 20:18
@ivana.king
Ivčo,dělám ten samý a poprvé to byla taky jen taková hnusná hmota,s kterou nešlo nic udělat
.Na podruhé jsem nechala Heru hodně zahřát i s medem,do toho celou dávku cukru,taky hodně rozpustit a potom po lžících důkladně přimíchávám mouku a už mi to jde krásně a těsto když dělám placky už nemusí zůstávat ani na páře a dá se s ním dělat celou dobu
Tak pevné nervy a vydržte
.Jo a neroztírám to lžící,ale takovou tou pružnou plastovou stěrkou









nahlásit

ivana.king
(upraveno)
29. 2. 2012, 22:40
@Zazy
Děkuji moc za podporu!
Ona ta hmota nebyla až tak hnusná
Nejdřív jsem z ní byla vykulená, ale potom jsem se musela nahlas smát (i když jsem byla sama doma) - co všechno dokáže
Připadala jsem si jako malé dítě, které si hraje se "slizem". Ale je fakt, že medovník je takový tužší ......



nahlásit

Dulidu
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:28
Dobrý den, Ivo, dělám medovník asi podle podobného receptu a hrnec s těstem si nechávám nad párou a těsto roztírám plastovou stěrkou a jde to rychle.


nahlásit

ivana.king
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:46
@Dulidu
Liduš, já jsem si předem pročetla několik receptů, takže jsem věděla, že mám mít těsto nad párou ...... ale to těsto to zřejmě nevědělo! Na stěrku nereagovalo a pořád se smrskávalo
No, hlavně že jsem zvítězila


nahlásit

cornelie
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:04
Zkuste můj recept

nahlásit

ivana.king
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:43
@cornelie
asi si dám chvíli pauzu


nahlásit

Eva172
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:01
Mně se stalo to samé, roztahovala jsem placky rukama, trvalo to dlooouho, ale výsledek byl
Možná jsme neměli tak poctivě a dlouho mixovat




nahlásit

ivana.king
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:35
@Eva172
Huráááá - to jsem ráda, že v tom nejsem sama!
A pak že s poctivostí nejdál dojdeš ....... spíš: nejdéle to trvá


nahlásit

monka229
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:20
@Eva172
já to míchám ručně vařečkou, ale jen tak lehce, prostě u toho ještě něco dělám a sem tam promíchnu. je pravda, že pokud hmota chladne, hůř se to roztírá... ale už mám asi cvik a mám to hotové raz dva

nahlásit

monka229
(upraveno)
25. 2. 2012, 21:55
já peču podle stejného receptu a za 70 min od začátku rozehřátí hery mám hotovo 9 placek včetně umytého nádobí
s hmotou se mi pracuje celkem dobře, spíš mám odzkoušeno, že pokud je kupovaný, a ne domácí, med, je to takové mastné a klouže to při roztírání, chuťově však výborné
a hrbaté je mám taky, ale na nic to nemá vliv


nahlásit

Eva172
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:02
@monka229
S tím medem nevím, mám přímo od včelaře a práce s těstem viz. výše

nahlásit

ivana.king
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:00
@monka229
Aha! Díky za útěchu - to bylo určitě tím medem!
Tak se těším na zítřejší ochutnávku


nahlásit

monka229
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:22
@ivana.king
bude fantastický, uvidíte
- jen u nás ho nikdo nejí
, peču na zakázku





nahlásit

ivana.king
(upraveno)
25. 2. 2012, 22:38
@monka229
Tak to u nás se jí ...... ale nikdo tu není
Naše
už vylétly z hnízda ...... Ale my ten medovník zvládnem




nahlásit