STRAKATÁ buchta s meruňkami a piškotem

Potřebné ingredience
Spodní těsto SVĚTLÉ: 225g polohrubé mouky, 75g změklého másla(nebo Hery), 75g cukru, 1vejce, 1/2prášku do pečiva, 4lžičky studené vody...Spodní těsto: KAKAOVÉ TĚSTO: : 225g polohrubé mouky, 75g změklého másla(nebo Hery), 75g cukru, 1vejce, 1/2prášku do pečiva, 4lžičky studené vody + 3lžíce kakaa*************** Ovoce dle chuti Vrchní těsto: PIŠKOTOVÉ: 3vejce, 200g krupic.cukru, 8lžic vody, 3/4 prášku do pečiva, 120ml oleje, 300g polohrubé mouky
Postup přípravy
Připravíme světlé a tmavé těsto.
Já je připravuji zároveň, světlé v jedné míse a tmavé v míse druhé.
Smícháte přísady, vypracujete je do hladkého těsta a pak obě těsta vložíte na 1-2hodiny do mrazáku, aby ztuhla a šla dobře strouhat.
Mezitím si připravíte ovoce, na které máte chuť. Vzhledem k meruňkové sezóně jsem použila meruňky, nešetřila jsem jimi, aby byla buchta pěkně šťavnatá. Ne mokrá, ale šťavnatá:-)
Můžete si také už připravit šlehač se všemi přísadami na piškotové těsto, ať máte všechno po ruce a nemusíte se zdržovat.
Po uplynutí doby, kdy byla těsta v mrazáku, je vyjmeme a na plech vyložený pečícím papírem strouháme tmavé i světlé na střídačku, aby vznikla strakatina. Na těsto potom pokládáme ovoce, můžete klidně dát tvaroh a na něj ovoce, tahle buchta se dá obměňovat bez problému a vždycky je skvělá.
Na meruňky jsem nedávala žádné koření ani cukr, nechala jsem je ve vlastní šťávě, protože jsou samy o osobě sladké a voňavé.
Potom se pustíme do piškotového těsta.
V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, postupně pak přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vodu a olej a těsto vyšleháme do krásně hladké hmoty.
Ušlehané těsto nalijeme na ovoce, rozetřeme a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při 180°C cca 40-45minut. Ke konci pečení stáhneme teplotu na 150°C.
Necháme vychladnout, můžeme pocákat čokoládou nebo jen lehce pocukrovat.
Nejlepší je druhý den, když je trochu rozleželá, vláčná.
Dobrou chuť!

Světlé a tmavé těsto strouháme cik cak přes sebe...

..poklademe ovocem dle chuti...

tady se už peče, piškot na vrchu dodává buchtě jemnosti...

Tady už postupně mizí z plechu...:-)

Detail...

Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu




































































