Tvarohová zebra

Potřebné ingredience
Suroviny na těsto:
* 100g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
* 100g moučkového cukru
* 1 vejce
* 1 špetka soli
* 225g polohrubé mouky
Suroviny na náplň:
* 1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
* 1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
* 150ml mléka
* 150g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
* 1 balíček vanilkového cukru
* 3 polévkové lžíce kakaa
Postup přípravy
Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vszpeme mouku a vzšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.
Postup náplň:
Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.
Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.
Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
Pečení:
Horkovzdušnou troubu vyhřejeme a pečeme při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Troubu s klasickým dolním a horním ohřevem vyhřejeme a pečeme na 190-200 stupňů po dobu 50-60 minut. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut po vyndání z trouby (ale spechat nemusíte) odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.
Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Recept najdete i zde http://www.urybicky.cz/2008/07/tvarohova-zebra/
Na teto foto vidite, jak je testo rozlozene do formy a vytazene na boky. A take je videt, jak se ma zacit s tim tvarohem...

S formou muzete malinko zatrast a napln si sedne do roviny. Muzete to udelat i behem plneni lzicemi. Doporucuju vzit si na kazde testo lzici zvlast.

Kdyz nebudete spechat jako ja a hezky plnit doprostred, udela vam to i na povrchu krasne kruhy...

Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu














































































