Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 21 návštěvníků)

Tvarohová zebra

0.0
Tvarohová zebra

Potřebné ingredience

inspirace z netu

Postup přípravy

doufám, že se rybicka nebude zlobit, ale je to opravdová mňamka
http://rybi-cka.blog.cz/0807/tvarohova-zebra

Suroviny na těsto:

100g změklé Hery nebo podobného tuku
100g moučkového cukru
1 vejce
1 špetka soli
225g polohrubé mouky

Postup:

Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.

Suroviny na náplň:

1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
150ml mléka
150g moučkového cukru
2 vejce
1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
1 balíček vanilkového cukru
3 polévkové lžíce kakaa

Postup:

Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.

Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil „kopec“, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny.

Tvarohová zebra - kopec barevného tvarohu
Tvarohová zebra - kopec barevného tvarohu
Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečení:

Vyhřejeme troubu a pečeme na horkovzduch při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Pečeme li klasickou troubou na dolní a horní ohřev, nastavíme teplotu na 190 stupňů na vyhřátí trouby i pečení. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut, nebo i déle po vyndání z trouby odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kleinka 10. 2. 2009, 10:50
vypadá to fakt krásně a tvaroh máme rádi, určitě zkusím !! díky za recept !! (jidlo) -ale ještě se zeptám k tomu tvoření zebry,ten krém se dává střídavě po kopečkách vedle sebe nebo nejdřív se dá bílý krém,který musí zaplnit celou plochu, a pak se dá na to tmavý krém, také aby zaplnil celou plochu a pořád střídat? díky za odpověd. Já jen, aby se mi to také tak krásně povedlo jako Vám (F)
zorry 10. 2. 2009, 16:50
@Kleinka dává se to střídavě po lžičkách doprostřed těsta - to znamená tmavá kapka, přímo na to světlá, zase tmavá...ono se to bude samo rozlívat do stran, takže vždy jakoby dopřostřed terče - jestli to je srozumitelné :^)
Kleinka 10. 2. 2009, 18:29
@zorry děkujii, už to chápu :) tak já to někdy určitě zkusím :-$
stranpa 9. 2. 2009, 21:47
Týýjo,tak to vypadá dost doobře (Y) (Y) (Y) Je 21,45 a právě jsem vložila dort.formu s těstem do trouby,takže tak hodku vydržet..a neusnout ;-) a ráno bude návšteva koukat co bude ke kafíčku..a nebo taky ne :-D
zorry 10. 2. 2009, 19:40
@stranpa tak jak to dopadlo?? chci fotečky dalších zebřiček (H)
Jentl 9. 2. 2009, 15:47
*-) To vypadá moc dobře, díky za tip, už jsem si recept stáhla. (pl)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie