Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 34 návštěvníků)

Domácí hovězí polívečka

0.0
Domácí hovězí polívečka

Potřebné ingredience

hovězí kosti a kousek masa (klidně i prorostlejší), polévková zelenina (mrkev, petržel, celer, cibule, 3 stroužky česneku atd.... - kdo co má zrovna doma), celý pepř (asi 6-8 kuliček), celé nové koření (asi 5 kuliček), sůl a voda

Postup přípravy

Tento recept zná každá kuchařinka. Časem si každá vytvoří svůj vlastní receptík, přesně tak, jak chutná polévka její rodině.
Tady na stránky MMB dávám tento recept zejména pro mladé maminky a nebo začínající kuchařinky, které si ještě vařením nejsou tak zcela jisté. Přeji, ať se povede, ať chutná všem strávníkům a ať se vám vaření zalíbí ;-).

Nejlepší hovězí polévka je z masitých kostí. Ale protože dneska už v obchodech jsou kosti opravdu, ale opravdu hodně okrájené, je lepší přihodit do polévky i kousek masa, které se potom obere do polévky (ale i tak samotné je úplně skvělé :)) ). Takže maso i kosti umyjeme a dáme do hrnce do studené vody. Můžete vařit pro úsporu času i v tlakáčí (a já to dělám taky), ale upřímně řečeno není nad klasický dlouho a pomalu vařený vývar ;-).
Takže ať už vaříte v čem chcete, přidáme k masu do vody očištěnou zeleninu, koření, sůl a dáme vařit. V tlakáči vaříme cca hodinu a klasicky pomaličku vaříme i 2,5 - 3 hodiny. Čím déle a pomaleji, tím je vývar lepší.
Až je maso měkké, slijeme polévku přes cedník do druhého hrnce. Kosti i maso obereme, sníme nebo nakrájíme na kousky do polévky spolu s mrkvičkou. Ostatní vyhodíme nebo sníme, jak kdo má rád (moje švagrová se třeba může utlouci po vařené petrželi :( ).
Polévku dle potřeby dolijeme vodou do požadovaného množství. Ale POZOR ! - do horkého vývaru musíme přilít jen a pouze zase HORKOU vodu. Nalijeme-li tam studenou, vývar se zakalí. Pak už zbývá jen polévku dochutit, jak kdo má rád (dosolit, mletý pepř, vegetu bez glutamanu, popř. pokud to není pro malinké děti, tak může být i kostka masoxu apod.), přidáme nadrobulinko nakrájenou zelenou nať (petrželka, libeček, pažitka.....).
Tím máme polívečku hotovou a nezbývá než zvolit, jakou závařku do ní dáme. U nás nejčastěji vedou nudle a tzv. kapání :).
Nudle já osobně preferuju Zátkovy vaječné, mám s nimi dobré zkušenosti, ale vařím je ve vodě zvlášt a nudle dám na talířek a zaleju horkou polévkou. Do polévky nudle raději nevkládám, po opětovném ohřátí, by se polévka zakalila.
Kapání - to je vajíčko, hrubá mouka nebo krupice, zamíchat a udělat hustší těstíčko a přes struhadlo /větší otvory/ nakapat do vařící polévky. Opatrně míchat a povařit cca 10 minut.
Polívečku ochutnáme a jsme-li spokojeni s výsledkem, pozveme ke stolu své nejbližší :).
Přeji dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Klárka s Vanesskou 18. 1. 2009, 21:26
Tak jsem konečně našla po tolika letech důvod proč mám pokaždé polévku zakalenou :-@ (6) vždycky se mi zakalila a já nevěděla proč 8o| ale už to vím a dám si na to majzla Děkuji (L)
avynka 18. 1. 2009, 22:33
@Klárka s Vanesskou Já to taky kdysi nevěděla (H).....přeji vám, ať se polívečka vždy už podaří a hlavně ať chutná ! (Y) :-) (clamp) ^o) (L)
Šarda 19. 8. 2008, 13:26
Ivo děkuji za recept (Y) i když vařim už dlouho tak hovězí polévku jsem nikdy nedělala ;-) nejčastěji dělám kuřecí vývar a nebo zahuštěné polévky,ale podle vás si konečně troufnu i na tu hovězí (radost) (radost) (radost) (radost),recept je opravdu pro "blbé" (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie