(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Vykrajované perníčky

Potřebné ingredience
20dkg Jizerky, 20dkg směsi na bezl. pečivo, 14 dkg moučkového cukru, 5dkg změklého másla, 2 vejce, 2 lžíce medu (nejlépe lesního - je tmavý a perníčkům dá správnou barvu),1 lžička jedlé sody, 1 lžička míchaného mletého koření (anýz, hřebíček, nové koření)
Postup přípravy
Mouku smícháme nejprve na sucho, přidáme cukr, vejce, med, změklé máslo a nakonec koření a jedlou sodu. Zpracujeme rukama tuhé těsto.
Na pomoučněném vále vyválíme plát silný asi 3/4 cm (síla těsta je závislá na velikosti vykrjovaného tvaru - čím větší tvar, tím silnější by mělo být těsto a naopak). Vykrojené tvary dáme na plech nejlépe s pečícím papírem asi 2cm od sebe. Při přenášení si můžeme pomoci nožem, protože perníkové bezl. těsto je křehké a snadno praská. V dobře vyhřáté troubě upečeme (stačí chvilka - dle velikosti tvarů - např. tvarům o velikosti cca 7x 10 cm medvídci, mašinky aj., stačí v průměru 10 minut).
Upečené vyndáme z trouby a ihned potřeme rozšlehaným vejcem, které utvoří na povrchu perníčků lesklý povrch. Opatrně sundáme nožem a můžeme použít plech znovu. Perníčky z plechu odkládáme na vzdušný povrch (např. rozprostřenou utěrku), aby se vydýchaly. Hotové perníčky (bezlepkové jsou na povrchu po upečení mírně popraskané - nelekněte se) zdobíme bílkovou polevou podle fantazie příp. chceme -li je ještě více zpestřit, můžeme některé perníčky před zdobením polít tmavou čokoládovou polevou a zdobit bílou bílkovou polevou až na čokoládu.
Doba k rozležení v chladné místnosti asi 14 dní.
Na pomoučněném vále vyválíme plát silný asi 3/4 cm (síla těsta je závislá na velikosti vykrjovaného tvaru - čím větší tvar, tím silnější by mělo být těsto a naopak). Vykrojené tvary dáme na plech nejlépe s pečícím papírem asi 2cm od sebe. Při přenášení si můžeme pomoci nožem, protože perníkové bezl. těsto je křehké a snadno praská. V dobře vyhřáté troubě upečeme (stačí chvilka - dle velikosti tvarů - např. tvarům o velikosti cca 7x 10 cm medvídci, mašinky aj., stačí v průměru 10 minut).
Upečené vyndáme z trouby a ihned potřeme rozšlehaným vejcem, které utvoří na povrchu perníčků lesklý povrch. Opatrně sundáme nožem a můžeme použít plech znovu. Perníčky z plechu odkládáme na vzdušný povrch (např. rozprostřenou utěrku), aby se vydýchaly. Hotové perníčky (bezlepkové jsou na povrchu po upečení mírně popraskané - nelekněte se) zdobíme bílkovou polevou podle fantazie příp. chceme -li je ještě více zpestřit, můžeme některé perníčky před zdobením polít tmavou čokoládovou polevou a zdobit bílou bílkovou polevou až na čokoládu.
Doba k rozležení v chladné místnosti asi 14 dní.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé