Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

;***; výborná a vláčná vánočka;***;

0.0
;***; výborná a vláčná vánočka;***;

Potřebné ingredience

Těsto
150 g Hery
600 g hladké mouky
120 g cukru moučky
1 lžička cukru písek
100 ml mléka
4 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
1 kostka droždí (42 g)
1 balíček vanilkového cukru
50 g mandlových lupínků
muškátový oříšek
sůl
rum na naložení rozinek – cca 1 dl
1 celé vejce na potření

Postup přípravy

Rozinky si naložíme do rumu alespoň hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít stejnou, pokojovou teplotu. Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový cukr, vanilku, sůl, sekané mandle a okapané rozinky částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Propracováváme tak dlouho, až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme na teplém místě kynout (těsto na vánočku kyne v teplém prostředí nejméně jednu hodinu). Během kynutí alespoň dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní jen stočením 2 pramenů. Pleteme od středu, protože těsto stále kyne. Spodní díl přeneseme na plech, prsty nebo držadlem vařečky promáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Položíme střední díl, opět promáčkneme, potřeme vejcem a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky. Celý povrch potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na krajích a ve středu svisle zapíchneme špejle, aby vánočka držela při pečení tvar. Necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 °C. Po upečení pocukrujeme.

nezapomente jí spíchout špejlema nebo se Vám celá rozjede !!!!

je opravdu výborná...je to moje první vánočka..trochu jsem se toho bála ale nakonec se opravdu povedla a hned jí víc jak polovina zmizela :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

R-K 5. 1. 2013, 21:47
Dobrý večer, je opravdu výborná ... nevěřila jsem, že se povede, zvlášť po tom, co těsto bylo dost sypké a nešlo spojit, musela jsem dát více mléka, a ani moc nenakynulo ... výsledek je ale chuťově skvělý a vánočka se povedla i vzhledově, děkuji za bezva recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) PS: vážně tam má být jen 100ml mléka a 600g mouky? jsem zvyklá od babičky, že se zpracovává vařečkou, já musela pomocí rukou jako klasické vánoční těsto, což se takto normálně nedělá - i proto těsto tolik nenakynulo, jak mělo, a mělo jinou konzistenci ve srovnání s těstem, co znám od babičky, bohužel recept měla od oka, nikdy se mi její těsto proto nepovedlo, nedokázala jsem odhadnout to správné množství, ona to měla "v ruce" ... proto se raději ptám, než dám druhý pokus, jestli je to takto opravdu správně? :)
zlatuna 7. 1. 2013, 22:40
@R-K Dobrý den, ano recept je napsaný správně podle kuchačky po mojí babičky, jsem ráda že Vám chutná :-) Hanka
R-K 7. 1. 2013, 22:42
@zlatuna jé, děkuji moc, je skvělá, dnes třetí den a pořád vláčná a chutná :) jen budu muset najít způsob zpracování těsta :D :D :D třeba mi to příště půjde lépe (F) (F) (F)
Ruzikk 2. 12. 2008, 18:07
Dobrý den Hanko, tak jsem neodolala a Váš recept vyzkoušela.Je opravdu vláčná výborná. Jen jsem si ji drobet pozmenila. Místo rozinek a madlí jsem tam šoupla sušené švestky a papaju. Pokrájala jsem to a na chvilku naložila do rumíku. Výsledek byl pak (Y) , manžel mi ji zapletl a já pekla. Děkuji za inspiraci a přeji hezké Vánoce bohatou nadílku pod (stromecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie