Sojový guláš s bramborem

Potřebné ingredience
JÍDLO BEZ KRUTOSTI :
Ingredience:
100 g sojových kostek (1 balíček)
20 g olivového oleje na marinádu
koření na marinádu: 2 lžičky koření „maso na šalvěji“, 1 lžička červené papriky, ½ lžičky oregana, ½ lžičky saturejky
200 g cibule
60–65 g olivového oleje (7 polévkových lžic)
600 g očištěných brambor
20 g česneku
2 vrchovaté lžičky červené papriky na cibuli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička majoránky
1 lžička sojové omáčky „Tamari“
1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
25 g solamylu + 200 ml vody na záklechtku
sůl
nať petrželky
Postup přípravy
Nejdříve si sojové kostky uvaříme jenom ve slané vodě dle návodu na sáčku. Nepřidáváme ještě žádné koření ani bujón v kostce, protože je budeme nakládat.
Uvařené sojové kostky polijeme olejem a posypeme kořením na marinádu, promícháme, aby se všechny kostky dobře kořením obalily, a necháme odležet. Sojové maso do sebe natáhne vůni koření a nabude masité příchuti.
Očištěné brambory si nakrájíme na drobnější kostky než když je vaříme jako přílohu. Připravíme si cibuli i česnek a to tak, že cibuli nakrájíme najemno a česnek rozetřeme.
V kastrolu si polijeme dno olivovým olejem a na mírném plameni na něm zpěníme cibuli. Po chvíli, až nám zesklovatí, ji zasypeme bohatě červenou mletou paprikou a krátce orestujeme, až se zabarví. Přidáme naložené sojové maso i s marinádou a za míchání orestujeme sojové kostky ze všech stran po dobu cca 2 minut.
Nyní přijdou na řadu brambory. Připravené kostky brambor přisypeme k masu a bez podlití restujeme dohromady za stálého míchání až všechny brambory získají načervenalou barvu od červené papriky. Orestovanou směs podlijeme 500–600 ml vařící vody, přidáme další uvedené koření a přísady (ještě bez česneku) a necháme vařit. Přikryjeme pokličkou.
Od přivedení k varu guláš s bramborem dusíme na mírném plameni asi 13 minut. Mezitím, co se guláš vaří, si připravíme záklechtku z bramborového škrobu a vody. Na konec doby varu ji vlijeme do guláše.
Guláš za míchání provaříme 2 minuty, aby škrob mohl zhoustnout. Dle hustoty guláše můžeme případně ještě přilít horkou vodu, máme-li raději řidší. Úplně na závěr přidáme rozetřený česnek. Chceme-li, aby byl guláš ostřejší, tak již nevaříme, jinak asi minutu ještě necháme přejít var. Do hotového guláše přidáme petrželovou nať.
Sojový guláš podáváme s čerstvou zeleninou nebo jemným salátem z bílého zelí.
GO VEGAN !!!
(Utrpení zvířat
Většina živočišných potravin pochází dnes z tzv. velkokapacitních chovů, v nichž jsou drženy tisíce zvířat v přeplněných klecích, kotcích nebo stísněných stájích. Zacházeno je s nimi jako s komoditami a jejich nejzákladnější životní potřeby jsou jim odepřeny. Mnoho jich za celý svůj krátký život neucítí čistý vzduch, neuvidí slunce a nepozná nic jiného než znečištěné betonové podlahy či klece.)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu















