Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Sojový guláš s bramborem

0.0
Sojový guláš s bramborem

Potřebné ingredience

JÍDLO BEZ KRUTOSTI :
Ingredience:

100 g sojových kostek (1 balíček)
20 g olivového oleje na marinádu
koření na marinádu: 2 lžičky koření „maso na šalvěji“, 1 lžička červené papriky, ½ lžičky oregana, ½ lžičky saturejky
200 g cibule
60–65 g olivového oleje (7 polévkových lžic)
600 g očištěných brambor
20 g česneku
2 vrchovaté lžičky červené papriky na cibuli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička majoránky
1 lžička sojové omáčky „Tamari“
1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
25 g solamylu + 200 ml vody na záklechtku
sůl
nať petrželky

Postup přípravy

Ze sojového masa, je-li dobře naloženo v koření, můžeme uvařit výborný guláš současně s přídavkem brambor. Toto „jídlo z jednoho hrnce“ začneme přípravou sojového masa. Je nejlepší, máme-li je uvařeno a naloženo o den dříve, ale stačí i 4 hodiny.

Nejdříve si sojové kostky uvaříme jenom ve slané vodě dle návodu na sáčku. Nepřidáváme ještě žádné koření ani bujón v kostce, protože je budeme nakládat.

Uvařené sojové kostky polijeme olejem a posypeme kořením na marinádu, promícháme, aby se všechny kostky dobře kořením obalily, a necháme odležet. Sojové maso do sebe natáhne vůni koření a nabude masité příchuti.

Očištěné brambory si nakrájíme na drobnější kostky než když je vaříme jako přílohu. Připravíme si cibuli i česnek a to tak, že cibuli nakrájíme najemno a česnek rozetřeme.

V kastrolu si polijeme dno olivovým olejem a na mírném plameni na něm zpěníme cibuli. Po chvíli, až nám zesklovatí, ji zasypeme bohatě červenou mletou paprikou a krátce orestujeme, až se zabarví. Přidáme naložené sojové maso i s marinádou a za míchání orestujeme sojové kostky ze všech stran po dobu cca 2 minut.

Nyní přijdou na řadu brambory. Připravené kostky brambor přisypeme k masu a bez podlití restujeme dohromady za stálého míchání až všechny brambory získají načervenalou barvu od červené papriky. Orestovanou směs podlijeme 500–600 ml vařící vody, přidáme další uvedené koření a přísady (ještě bez česneku) a necháme vařit. Přikryjeme pokličkou.

Od přivedení k varu guláš s bramborem dusíme na mírném plameni asi 13 minut. Mezitím, co se guláš vaří, si připravíme záklechtku z bramborového škrobu a vody. Na konec doby varu ji vlijeme do guláše.

Guláš za míchání provaříme 2 minuty, aby škrob mohl zhoustnout. Dle hustoty guláše můžeme případně ještě přilít horkou vodu, máme-li raději řidší. Úplně na závěr přidáme rozetřený česnek. Chceme-li, aby byl guláš ostřejší, tak již nevaříme, jinak asi minutu ještě necháme přejít var. Do hotového guláše přidáme petrželovou nať.

Sojový guláš podáváme s čerstvou zeleninou nebo jemným salátem z bílého zelí.


GO VEGAN !!!

(Utrpení zvířat
Většina živočišných potravin pochází dnes z tzv. velkokapacitních chovů, v nichž jsou drženy tisíce zvířat v přeplněných klecích, kotcích nebo stísněných stájích. Zacházeno je s nimi jako s komoditami a jejich nejzákladnější životní potřeby jsou jim odepřeny. Mnoho jich za celý svůj krátký život neucítí čistý vzduch, neuvidí slunce a nepozná nic jiného než znečištěné betonové podlahy či klece.)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

udoli 3. 8. 2009, 19:51
DOBRÝ DEN, MÁM STEJNÉ NÁZORY NA TRÁPENÍ ZVÍŘAT, NEJÍM ŽÁDNÉ MASO UŽ ŘADU LET, ALE NÁVŠTĚVA VAŠICH FOTOGRAFIÍ JE JEN PRO OTRLÉ. :-S
topino 5. 12. 2009, 18:53
@udoli JEE TO JSEM ANI NECEKALA !!! JSEM RADA ZE NEJSEM SAMA :-)) Kazdy den se setkavam s utrpeni zvirat a do dneska fotky ktere publikuji mi nedalaj dobre !!
MB1710 8. 12. 2009, 13:50
@topino tak je nepublikujte -))
XALMA 18. 12. 2009, 7:54
@MB1710 tak se na ně nedívejte..... +o(
MB1710 21. 12. 2009, 20:11
@XALMA na co mám oči ? :-D
topino 11. 12. 2009, 11:49
@MB1710 Slečno Marto, nejtěžší boj je boj za práva hospodářských zvířat. My jako lidé máme převahu a coby silnější nemáme právo zabíjet krutým způsobem kohokoli. I když s tím nesouhlasíte, zvířata si zaslouží alespoň důstojnou srmt a ne živoření v podmínkách koncentráků a následně trýznivou smrt. Mimochodem žijeme ve svobodné zemi a já si mohu publikovat co chci, pokud to není protizákonné, což rozhodně není. Pokud se vám to nelíbí, nemusíte navštěvovat moje recepty!! Často se říká, že potrefená husa nejvíc kdáká, takže asi nemáte úplně čisté svědomí, co se zvířat týče, že? Vězšinou jsou to ženy, které soucítí a pomáhají, proto mě udivuje, že jste takto neúprosná, asi byste měla navštívit psychiatra. A když už nechcete uznat, že existují nějaká práva zvířat, měla byste alespoň myslet na své zdraví, jelikož jsme na prvním místě v Evropě co do počtu případů rakoviny střev. Tato rakovina je způsobována hlavně přežíráním se masa. Přeji vám krásné a pohodové svátky vánoční Andrea (novy rok)
MB1710 11. 12. 2009, 11:55
@topino Drahá Andreo ,každý člověk má právo na svůj názor ,psychiatra nepotřebuji a zvířata mám ráda mám jich několik doma .Jím nezdravě a nejsem sama ,rozhodně se nepřežírám a to ,že nejsem zastánce sojových výrobků tak se nemusím jít léčit ?pobavila jste mě .rozesmála jste mě :-D pěkné svátky a hlavně pevné nervy ,moc to prožíváte (novy rok).Masu zdar |:o) :-D

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie